Quantcast

Eurobird 1 - nová posila pozice 28,5E

| Tisk

logo Eurobird
ÚVOD
V roce 1999 si Eutelsat objednává satelit pod jménem EuroBird (tm) odmezinárodního konzorcia zprostředkující Aerospatiale k provozovánítelekomunikačních služeb hlavně v regionu střední Evropy. EUROBIRD je konstruovaný k provozování 24 kanálů s provozní životností 12 let. Satelit byl vynesen na geostacionární dráhu 8.března 2001 ve 22.51 GMT raketou Ariane 5.

ÚLOHA SATELITU EUROBIRD
EUROBIRD bude umístěn na pozici 28,5E, na původní pozici Eutelsatu avizovaným systémem satelitů Europesat-1. Satelit bude poskytovatprovoz za DFS2-Kopernikus, telekomunikační služby, obchodníslužby, satelitní přenos dat, televizní a rozhlasové programy.

Pokrytí signálem satelitu Eurobird - pevný vyzařovací svazek
 Obr. č.1 - Pokrytí signálem satelitu Eurobird - pevný vyzařovací svazek
Vysoký vysílací výkon EUROBIRDu umožní v celé střední Evropěpříjem vysílaných programů a multimediálních dat s velmi malouparabolou uvnitř vyzařovacího diagramu.

VLASTNOSTI SATELITU
EUROBIRD je navržen k provozování 24 transpondérů minimálněpo dobu životnosti satelitu 12 let. Satelit má transpondéry sešířkou 72 MHz a 33 MHz.

B a C kanály (každý má šířku pásma 72 MHz) jsou připojeny na pevný vyzařovací svazek (uplink i downlink). Obrázek č.1 ukazuje příslušnýpříjem a vysílání v tomto vysílacím svazku. Dále má satelit Eurobirddva řízené eliptické svazky kterým může být nezávisle ozářeno jakékoliv viditelné místo na Zemi.

Pokrytí signálem satelitu Eurobird - řízený vyzařovací svazek (Spot1)
 Obr. č.2 - Pokrytí signálem satelitu Eurobird - řízený vyzařovací svazek (Spot1)
Šest kanálů F v pásmu 14.00 - 14.25 / 12.50 - 12.75 GHz (každý sešířkou pásma 72 MHz) jsou přepínatelné mezi pevným vyzařovacím svazkema jedním řízeným svazkem nezávisle na uplinku a downlinku. Obrázek č.3 zobrazuje vysílání přes řízený svazek 'Spot2' (použije jej paket Czech Link).

V pásmu 14.25 - 14.50 / 11.45 - 11.70 GHz má 6 D kanálů šířku pásma 72 MHz připojené na pevný vyzařovací svazek (uplink + downlink) advanáct D kanálů se šířkou pásma 33 MHz připojené na druhý přepínatelný svazek. Kanály D jsou přepínatelné mezi pevným vyzařovatelným svazkem ařízeným (steerable) svazkem nezávisle na uplinku a downlinku. Obrázekč.2 ukazuje vysílání přes řízený svazek 'Spot1'.

Pokrytí signálem satelitu Eurobird - řízený vyzařovací svazek (Spot2)
 Obr. č.3 - Pokrytí signálem satelitu Eurobird - řízený vyzařovací svazek (Spot2)
S možností zavedení komunikace uvnitř řízeného svazku (steerable beam), Eurobird-1 tedy nabízí efektivní prostředky k nastavení komunikačních sítí na národní nebo regionální úrovni.

PROVEDENÍ SATELITU


Satelit EUROBIRD je postaven mezinárodním conzorciem pod vedením Aerospatiale France jako primární dodavatel a zahrnuje DASA Germany, Alenia Aerospazio Italy a Space Systems / Loral (U.S.) jakožto hlavní subdodavatel.

EUROBIRD má stabilizaci ve třech osách.

ZÁVĚR
Po zprovoznění satelitu EUROBIRD na pozici 28,5E se rozšíří současná transpondérová kapacita této satelitní pozice o další programy. Dodejme jen, že satelit bude využívat britská pay-tv společnost BSkyB (paket Sky Digital), Extreme Sports, Online Classics, EuroNews a tuzemský paket CzechLink o kterém jsme se již zmínili minule.

Parabola.cz
29.3.2001

Vypracováno podle materiálu společnosti Eutelsat (www.eutelsat.com)





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články