Quantcast

Ferguson AF-3100CK - satelitní FTA přijímač

| Tisk

Ferguson Satelitní přijímače Ferguson polské firmy Telstar jsem již na stránkách tohoto webu několikrát představil. Na našem trhu se objevila novinka model AF-3100CK. Jedná se o jednoduchý levný satelitní přijímač určený pouze pro příjem volných programů.

V přijímači výrobce použil nový rychlý procesor CHEERTEK CT216E-LF a kompletně přepracoval menu, které se používalo v předchozích typech Fergusonů.

Popis přijímače

Malý tenký přijímač na jehož předním panelu se nachází displej a pod odklopným víčkem tlačítka pro základní obsluhu přijímače. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (TV a video), anténní RF výstup (vstup zde chybí), RS232 konektor, koaxiální S/PDIF audio výstup a jeden cinch video výstupu.

Menu přijímače

Menu je k dispozici také v češtině. Hlavní menu tvoři čtyři položky.

Ferguson První položka je nazvána „Editace kanálu“. Zde můžeme kanály přejmenovat, přesouvat (po jednom) a mazat (i více kanálů naráz).

Druhá položka je „Instalace“. K dispozici máme 60 družic. Přijímač rovněž podporuje funkci Diseq 1.0, 1.2 a 1.3 (USALS). V tomto menu můžeme editovat i seznam transpondérů jednotlivých družic a můžeme i přejmenovat názvy družic. Hledání je možné jak automatické tak i manuální, které je trochu nesystémově skryto v menu pro editaci transpondérů.

Třetí položka je pojmenována jako „Nastavení sytému“. Zde můžeme nastavit jazyk menu, ale již zde není volba pro jazyk zvukového doprovodu případně titulků. Video výstup je možné zvolit jako CVBS nebo RGB signál. Rovněž zde nalezneme informace o použitém hardwaru a softwaru a máme zde i možnost továrního nastavení přijímače.

Čtvrtá položka s názvem „Hry“ nám poskytne čtyři jednoduché hry: Five, Had, Tetris a Boxman.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný oficiální firmware V1.18 z 28.4.2007. K dispozici je také neoficiální verze firmwaru, která se liší jen možností emulace některých kódovacích systémů. Vyhledávání programů přijímači nečinilo žádné potíže a to i nízkým parametrem symbol rate. Přijímač byl schopný vyhledat kanály v plném rozsahu SR 1-45 Msym/s.

Do paměti je možné uložit až 5000 kanálů. Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Přijímač se choval po celou dobu testování stabilně. Přepínání mezi programy bylo standardní.

Ferguson V přijímači nalezneme i funkce jako je „zmrazení“ obrazu nebo zoom. Bohužel v nabídce menu video výstupu chybí volba poměru stran 4:3 – letter box, která se hodí u televizoru s obrazovkou 4:3, pokud se vysílá pořad v poměru 16:9.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu a poradí si i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný teletext. Ten byl pěkně čitelný, ale u našich programů se nezobrazovaly vůbec písmena s diakritikou.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tentokrát jsem naladil ruský program Telekanal Zvězda na družici Express AM1. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Neoficiální firmware obsahuje také funkci emulace kódovaných programů v systémech Irdeto, Viaccess, Seca, Nagravision, Cryptoworks, Biss a Constant control word. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.

EPG

Elektronický programový průvodce má k dokonalosti hodně daleko, ale budiž mu k dobru alespoň dobrá čitelnost. Myslím, že je to typická ukázka jak nemá vypadat EPG. Je třeba si uvědomit, že od takového low-endového přijímače nemůžeme očekávat zázraky. Informační lišta obsahuje informace o běžícím pořadu. Podrobné informace byly v mnoha případech oříznuty.

České znaky na programech UPC Direct a CS LINK se částečně zobrazovaly v pořádku. Informace v liště byly zobrazovány chybně, ale podrobné informace přes tlačítko EPG se zobrazovaly správně.



Azbuku na kanálech NTV+ přijímač také nebyl schopen zobrazit. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s PC

Na upgrade přijímače se používá utilita Upgrader_Ferg. Upgrade proběhl naprosto bez problémů. Pomocí této utility je možné stáhnout i setting do PC a pomocí jednoduchého rozhraní ho editovat a poslat zpět do přijímače.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Vltavská 2A, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články