Quantcast

Topfield TF7700HSCI - set top box pro příjem HDTV

| Tisk

Topfield TF7700HSCI Dnešní recenze se bude věnovat novince korejské firmy Topfield a to její současné vlajkové lodi modelu TF7700 HSCI. Jedná se o high endový přijímač, který umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i.

Popis přijímače

Vzhled přijímače je obdobný jako u předchozích modelů série „Masterpiece“. Nároční zákazníci ocení rozměry přijímače, které odpovídají HI-FI standardu. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a VFD display, který nám zobrazuje názvy programů. Po odklopným víčkem nacházíme dva otvory pro CI moduly.

Na zadním panelu nalézáme dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), SPDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc jsou zde tři konektory kompozitního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani USB konektor typu A.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině a prakticky bez chyb. Grafika je výborná, ale přece jen u hlavního menu (nebo u informační lišty) by mohla být pestřejší. Struktura menu je přehledná a obdobná ostatním modelům tohoto výrobce.

První nabídka se nazývá „nastavení systému“. Zde můžeme nastavit jazyk menu, zvukového doprovodu (první a druhý výchozí jazyk zvuku), jazyk titulků (opět první a druhý), dobu trvaní zobrazení informační lišty, její posuv apod. Samozřejmostí je nastavení video výstupu (CVBS, S-Video a RGB). Pro aktivaci kompozitního výstupu YUV se používá přepínač na zadní straně přijímače.

Druhá nabídka umožňuje naprogramování přijímače pro záznam pořadu na externí zařízení. Škoda jen, že zde není zabudovaný pevný disk. Takové přijímače se však teprve na trh připravují. Zajímavostí může být, že Topfiled už takovýto přijímač, který umožňuje záznam HDTV vysílaní nabízí na trhu v Austrálii (pro DVB-T).

Třetí nabídka je „instalace“, která je nejrozsáhlejší. Zde konfigurujeme parametry použitého LNB, použití Diseq 1.0, 1.2. a 1.3 (USALS) je samozřejmostí. Vyhledávání je možné jak automatické, tak i manuální, včetně zadaní PIDů. Modulaci je možno zvolit mezi DVB-S, DVB-S2/QPSK a DVB-S2/8PSK. Editační možnosti jsou nadstandardní.

Je možné měnit názvy satelitů, přidávat nové transpondéry, přidávat satelity nebo je celé mazat. To se opravdu Korejcům povedlo. U předchozího modelu TF5510 PVR se tyto operace daly provádět pouze přes editor v PC, ale ten (Topset 1.12) je špičkový. Bohužel tento editor ještě komunikovat s touto novinkou neumí, ale autor editoru jistě na majitele tohoto přijímače nezapomene.

Topfield TF7700HSCI V tomto menu najdeme i rozsáhlé možnosti aktualizace firmwaru. Přes funkci OTA, přes USB flashdisk nebo kopírováním z jiného přijímače.

Čtvrtá nabídka slouží pro třídění/editaci programů nebo favoritních skupin (max. 30). Jsou zde další editační možnosti, které nejsou v předchozím menu. Jedná se o mazání, přejmenování, přesun a blokaci kanálů. Kanály lze v editačním menu označit do bloku a s nimi pak manipulovat.

Pátá nabídka nás informuje o použitém hardwaru a firmwaru a máme zde k dispozici kalendář.

Poslední nabídka se jmenuje „přístupové rozhraní“. Zde se dozvíme typ vloženého CI modulu a zápisy oprávnění na kartě.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware TF-HSCP 7.00.31 dostupný na oficiálních stránkách výrobce. Přijímač byl schopný vyhledat kanály v rozsahu SR 2 ~ 45 Msymb/s. Vyhledávání je rychlé, ovšem s touto verzí firmwaru docházelo k problémům při hledání některých SCPC kanálů.

Doba potřebná na přepnutí MCPC kanálů v SDTV je cca 1-2 sec. U HDTV kanálů je tato doba o něco větší. U některých scpc programů byla prodleva při přepnutí poměrně velká. Nakonec jsem experimentálně zjistil, že je lepší použít starší verzi firmwaru TF-HSCP 7.00.24, kde se již situace s vyhledáváním a přepínáním scpc programů výrazně zlepšila.

Topfield TF7700HSCI Úspěšnost vyhledávání je závislá na přesném zadání frekvence, navíc se vám může stát, že někdy přijímač ukazuje kvalitu signálu 0%, ale je to jen „bug“ ve firmwaru. Programy jdou normálně naladit.

Přijímač umí uložit do paměti max. 5000 kanálů (1000 transpondérů). Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Přijímač se choval po celou dobu testování stabilně, bez jakéhokoliv „zamrzání“.

Směrovost dálkového ovládání je příjemně široká a reakce přijímače jsou téměř okamžité. Vůbec dálkové ovládání se povedlo, dobře sedne do ruky, tlačítka se bez obtíží mačkají. U předchozí řady přijímačů „Masterpiece“ byla povrchová úprava dálkového ovládání poněkud nešťastná.

Starý setting list by vás neměl u Topfieldu překvapit, je potřeba si vše manuálně naladit sám a také změnit i staré názvy družic. Jde to však bez problémů snadno a rychle.

Programů vysílaných v HDTV zatím mnoho není a od minulého testu Homecastu HS 5101 CI těch volných ještě ubylo. Ve většině placených platforem lze nalézt nějaký ten HDTV kanál nebo alespoň jeho test. Na družici Astra 1D jsem si naladil alespoň pár „promo“ HD kanálů. Na té samé pozici na družici Astra 3A jsou vysílány kódované kanály paketu Kabel Deutchland v normě DVB-S2/MPEG2. Přijímač je bez problémů nalezl, o naladění těchto programů je z důvodu jejich atraktivity a součastné možnosti emulace velký zájem.

Na satelitu Astra 1F najdeme také vysílání v nové normě DVB-S2 s kompresí MPEG-4. Zde nalezneme nekódované německé programy Pro 7, Sat.1 a Anixe HD. Kódovaně se vysílají dva kanály německé Premiere a to Premiere HD Film a Discovery. Dále jsou zde vysílány kódované francouzské programy Canal+ Hi -Tech, NGC France, TF1 a M6.

Na družici Hot Bird nalezme opět několik kódovaných programů (italských, polských apod.). Volně vysílá jen Luxe TV v DVB-S/MPEG-4, tento program nalezneme i na jiných družicích.

Na družici Atlantic Bird 3 se bohužel volně již nic nevysílá. Kódovaný zde najdete francouzský program Arte a italský Rete 4 v normě DVB-S s kompresí MPEG-4.

Na družici Turksat 2A se vysílají volně dva HDTV programy to Discovery HD Europe a turecký Kanal D.

Na družici Thor 2 nalezneme vysílání skandinávského kanálu Canal+ v HDTV kvalitě, vysílání promo ukázek filmů je volné. Měl jsem možnost sledovat i kódované vysílaní programů Canal+ Film HD, Canal+ Sport HD a program švédské televize SVT HD. Kvalita obrazu i zvuku byla vynikající. Vysílaní je v DVB-S2/MPEG4.

Britská veřejnoprávní televize BBC má také svůj HDTV kanál na družici Astra 2D v normě DVB-S/MPEG4.

Na družici Express AM1 vysílá v součastné době zkušebně paket 19 ruských programů v normě DVB-S/MPEG4. Vysílají zde státní ruské kanály ORT, RTR a Kultura s různým časovým posuvem. Najdeme zde i soukromé televize STS, TNV, NTV. Nabídka se ale může změnit a do budoucna má být kódována. Vzhledem k použitému stupni komprese byla obrazová kvalita spíše podprůměrná.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, ale lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku. Topfield si do paměti ukládá jednotlivé stránky pro jejich rychlejší zobrazení. Samozřejmostí je funkce zoom a přepínání mezi podstránkami.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tentokrát jsem vyzkoušel naladit programy Tele Sahel (Niger) a výborný komerční program KTN Keňa na družici Alantic Bird 3. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá. Tato volba již ale není v menu, ale používá se vestavěný automat na změnu rozlišení. Ten je možné také pomocí tlačítka „V.Format“ na dálkovém ovládání vypnout.

Citlivost tuneru byla vynikající. Tentokrát jsem vyzkoušel příjem paketu TRT tureckého Telecomu, který se vysílá ve východním svazku na staré družici Turksat 1C. Citlivost byla shodná s předchozím high endovým Topfieldem TF 5510 PVR.

Spolupráce s CI moduly

Topfield TF7700HSCI Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, Martix Reborn, T-Rex a Diablo. Všechny moduly pracovaly bezvadně a to dokonce včetně Diabla. Rovněž různé kombinace těchto modulů ve dvou CI slotech nedělaly přijímači žádné potíže.

Při součastném použití dvou modulů Cryptoworks s kartami SkyLink a CS LINK se neobjevovala žádná rušivá hláška.

Informace o vložené kartě se zobrazovaly bez jakéhokoliv grafického omezení. Přepínaní mezi zakódovanými programy bylo standardní.

EPG

Elektronický programový průvodce je perfektní, tak jak jsem si na něho již zvyknul z mého Topfieldu TF5510 PVR. Tady Korejci nechali vše tak jak bylo u tohoto předchozího modelu a udělali dobře.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. Použitý znakový font je velmi pěkně čitelný.

České znaky na programech UPC Direct a CS LINK se zobrazovaly v pořádku, což bylo pro mě největším překvapením (podmínkou je mít menu navoleno v češtině). O tom si zatím u modelu TF5510 PVR mohu nechat jenom zdát. Jednu chybku jsem však našel u EPG na CS LINK. Pokud jsou podrobné informace delší než jedna stránka, tak Topfield druhou stránku nedokáže zobrazit. Takové podrobné popisy pořadů se moc u providerů nevyskytují, navíc jsem zjistil, že je to problém jen u CS Linku. U jiných providerů se druhá stránka normálně zobrazovala.

Azbuka byla kanálech NTV plus se také zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací o pořadech je velmi svižné.

Spolupráce s PC

Jak již jsem v úvodě napsal upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. V menu přijímače je k dispozici funkce stahování firmwaru přes satelit (OTA). Novinkou je možnost použití USB flashdisku s formátem FAT32, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC.

Pak stačí jen vyvolat příslušnou nabídku v menu a požádat o upgrade z USB. Já jsem si tam nahrál čtyři verze firmwaru, které se mě podařilo získat. Pak jsem si mohl vybrat, kterou verzi chci instalovat, výhodou oproti klasickému sériovému připojení přes RS232 je samozřejmě rychlost.

Na editaci programů v PC se používá software Vega v.2.3. Lepší je samozřejmě výše zmíněný editor Topset, takže lze jen doufat, že se brzy objeví i verze pro tento přijímač.

Topfield TF7700HSCI versus Homecast HS 5101 CI

Oba přijímače jsou na tom hodně podobně, v některém parametru je lepší ten v jiném zase ten druhý. Záměrně jsem vynechal problémový Humax HDCI-2200. Co se týká rychlosti přepínaní, tak je o něco svižnější Homecast. Zejména u SCPC kanálů se to nedá srovnat. Reakce na povely dálkového ovládání je dobrá u obou přijímačů. Topfileld má větší rozsah směrovosti dálkového ovládání, což je jistě příjemné.



Porovnávat obraz je velmi diskutabilní a subjektivní. Dle mého názoru je výborný u obou přijímačů. Pokud bych se měl přiklonit k jednomu z nich, tak by to bylo asi k Topfieldu. U Tofieldu je nutné si dát jen pozor na přílišný „upscaling“ u SDTV vysílaní, kde pak již obraz není tak ostrý (ale to může ovlivnit uživatel, jaké rozlišení obrazu chce mít).

Komunikace s PC je rychlá a bezproblémová u obou přijímačů. EPG v češtině je také u obou, ale u Topfieldu je lépe graficky zpracováno. Spolupráce s CI moduly je jednoznačně lepší u Topfieldu, u Homecastu byl problém při použití některých kombinací modulů a v případě dvou modulů Cryptoworks se vyskytovala rušivá hláška.

Samozřejmě, že vše je dáno použitým firmwarem v obou přijímačích, takže do budoucna může být vše jinak.

Za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články