Quantcast

Openbox X-810 - další set top box s blindscanem

| Tisk

Openbox X-810 - další set top box s blindscanem Ukrajinská firma SAT Sistems přišla nedávno na trh s novým přijímačem Openbox X-810, se kterým jsem měl možnost se podrobně seznámit. Přijímač vychází z osvědčeného modelu X-820CI, který jsem vám na stránkách tohoto webu již představil.

Openbox X-810 je určen pro příjem volných i kódovaných programů. Přijímač obsahuje dvě čtečky univerzálního dekodéru UCAS, do kterých je možné vložit karty různých kódovacích systémů. Díky speciálnímu firmwaru v přijímači se tyto čtečky chovají jako originální dekodér. Stačí jen navolit druh kódovacího systému v menu. Je to zcela unikátní řešení, které mají právě Openboxy „osmičkové řady“.

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází kromě displeje základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem nalézáme dvě čtečky univerzálního dekodéru. Vidíme i záslepky pro CI sloty, které budou použity v následujícím modelu, který by se měl na trhu objevit v tomto roce. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), anténní vstup a výstup, koaxiální S/PDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory, jeden cinch video výstupu a 12V konektor.

Menu přijímače

Menu je k dispozici kompletně v češtině a je praktický shodné s minule představeným typem X-820 a proto se jim již nebudu zabývat.

Popis a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný neoficiální firmware 4.99 z 20.2.2007. V tomto novém modelu je několik novinek. V přijímači pracuje osvědčený procesor Omega STi5518 zakrytý pěkným pasivním chladičem. Kompletní výměnou prošel demodulátor, který je nyní od firmy Sharp. Demodulátor je založený na čipu Zarlink ZL103. Právě tento čip je schopen vyhledávat signály bez konkrétních vstupních údajů, tedy vyhledává tzv. „na slepo“.

V menu funkce „blind scan“ se zadává frekvenční rozsah, polarita (V, H nebo obě) a od jaké hodnoty symbol rate
mají být signály scanovány. S hodnou SR je spjat frekvenční rastr scanování:
> 750 znamená 1 MHz
> 1000 znamená 2 MHz;
> 2000 znamená 3 MHz;
> 4000 znamená 4 MHz;
> 8000 znamená 8 MHz;
> 12000 znamená 12 MHz;
> 16000 znamená 16 MHz
> 24000 znamená 24 MHz
> 32000 znamená 24 MHz

Openbox X-810 - další set top box s blindscanem Samozřejmě, že čím bude rastr jemnější bude vyhledávání déle trvat. Bohatě dostačuje rastr 3 MHz, přijímač nalezl všechny aktuálně vysílané kanály. Vyzkoušel jsem scan družici Türksat 1C/2A a Eutelsat W2. Prohledání obou družic trvalo shodně cca 50 minut. Na družicích Turksat 1C/2A nalezl úctyhodných 107 aktivních transpondérů a na Eutelsatu W2 58 transpondérů.

Další novinkou je použití čipu Sony CXA2161R pro výstupní A/V obvody s ještě lepším obrazovým výstupem – vhodný pro LCD, Plazma TV. Na rozdíl od předchozího modelu X-820 je zde již i S-video signál perfektní.

Příjemné je i rychlejší přepínání u SCPC kanálů s nízkým symbol rate. Přijímač má plný rozsah SR 1 ~ 45 Msym/s. S posledním firmwarem je přijímač schopen uložit do paměti až 7000 TV kanálů a 2000 rádio kanálů (4000 transpondérů, 96 družic).

Přijímač má samozřejmě možnost emulace řady kódovacích systémů. Vzhled osmičkové řady Openboxů je velmi pěkný, přijímač reaguje na dálkové ovládání svižně. Příjemný je i široký úhel, ze kterého lze přijímač ovládat.

Ukrajinský firmware je na velmi dobré úrovni, přijímač se choval po celou dobu testování stabilně. Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a také v dB a v procentech. Neoficiální firmware umí zobrazit i detailní technické informace o kanále, včetně používaného video rozlišení, bitrate apod.

Citlivost tuneru přijímače je poněkud horší ve srovnání s předchozím modelem X-820CI.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu a hravě si poradí i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku, jen velká písmena bez diakritiky. Teletext je velmi pěkně čitelný. České titulky se zobrazovaly také v pořádku (testováno na NGC a Extreme Sport).

Openbox X-810 - další set top box s blindscanem Nastavení jazyka titulků v menu již není důležité pro korektní zobrazování znakových sad pro teletext, EPG i vlastní názvy programů. Ukrajinští tvůrci udělali v tomto firmwaru „automatiku“.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy (Telekanal Kultura a Ren TV) na družici Express AM2 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Msym/s. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Kromě funkce emulace je zde k dispozici i funkce sdílení, to je skryto ve stejném menu jako emulace.

Použití karet ve vestavěných čtečkách dekodéru UCAS

Do čtečky univerzálního dekodéru je možné vložit karty Irdeto, Betacrypt, Seca, Viaccess, Firecrypt, Nagravision, Conax, Cryptoworks a Videoguard (VIASAT). Princip funkce univerzálního dekodéru je jiný, než na jaký jsme běžně zvyklý. V menu přijímači si nejprve zvolíme pro jaký kódovací systém máme kartu, kterou chceme vložit do tohoto dekodéru.

Výhodou tohoto systému je to, že dostáváme i informace o vložené kartě, jako by byla vložena v originálním dekodéru. Zatím to není pro všechny systémy ještě dostupné. Ale pro systém Cryptoworks to pracovalo naprosto bezvadně! Rovněž zápisy oprávnění na karty Cryptoworks chodí bez problémů.

Díky dvou vestavěným čtečkám můžeme vložit různé kombinace karet. Do jedné čtečky jsem vložil kartu CS LINK a do druhé pak kartu SkyLink (samozřejmě při vypnuté emulaci). Dekódování obou paketů bylo bezproblémové a při přepínaní se neobjevovaly žádné rušivé hlášky. Kartu CS LINK jsem vyzkoušel od obou distributorů, tedy od firmy Gital tak i TaT.

Vzhledem k brzkému konci možnosti emulace výše uvedených platforem je možné tento přijímač použít na bezproblémový oficiální příjem.

Samozřejmě, že můžete použít i jiné karty a jiné kombinace, např. s kartou UPC Direct. Já jsem vyzkoušel Viaccess kartu na švýcarský balík SRG SSR a poté kartu na porno programy MCT. S oběma neměl přijímač žádný problém. Také s kartou conax Technisat Rádio na balík MTV Unlimited nebyly žádné potíže.

EPG

Elektronický programový průvodce je graficky velmi pěkně zpracován. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace nejsou nikterak oříznuty.



Od této verze firmwaru konečně došlo i na české znaky na programech UPC Direct a CS LINK. Sice je zde ještě spoustu chyb, ale ukrajinští tvůrci slíbili nápravu v dalších firmwarech. Azbuka byla na kanálech NTV+ bezchybná. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače proběhl bezproblémově. Na přenos firmwaru se používá utilita „FT300 Updater v1.0“. Na přenos a úpravu settingu utilita „POBedit“, nyní již ve verzi 0.84. Editor je skvělý, neustále vylepšovaný v nových verzích. Podpora je zatím opravdu vynikající.

Závěrem bych velmi rád poděkoval firmě OLMI servis, Vltavská 2A, Brno ( www.olmi.cz) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články