Quantcast

Vantage X221TS CI - DVB-S/T kombo s blindscanem (2.)

| Tisk

Vantage X221TS CI V předchozím díle recenze přijímače Vantage X221TS CI byl obecně představen tento satelitně-terestriální set-top-box. Krátce jsem popsal praktické zkušenosti s příjmem DVB-T. Ve druhé části si představíme příjem satelitních programů a také výkonnou funkci blindscan.

Satelitní příjem
Možnosti satelitního příjmu se příliš neliší od modelu X121SCI z první generace Vantage. Na první pohled je menu jen rozšířeno o položku blindscan. Kosmetické změny a vylepšení najdeme až v části menu satelitního příjmu.

Vantage podporuje 3 režimy vyhledávání programů – automatické (proskenuje kmitočty, které má v interní databázi), ruční (vybráním příslušného SCPC či MCPC kanálu z databáze) a prohledávání „naslepo“ (již zmíněný blindscan). Pokud chceme použít ruční vyhledávání, musíme nejprve parametry vložit do databáze transpondérů.

Vantage X221TS CI V nové generaci řídícího firmware byla přepracována správa MCPC a SCPC paketů, kterou v předchozí generaci uživatelé kritizovali. Výrobce se poučil. V ručním ladění červeným tlačítkem se dostaneme do databáze parametrů paketů, které zde můžeme jednoduše editovat, přidávat či odstraňovat. V menu ruční ladění (a také v informačním proužku při přepínání programů) se zobrazuje nejen grafický ale nyní i číselný ukazatel hrubého a jemného signálu (u ručního ladění jen jemného). Příjemná je i funkce informace o názvu sítě ještě předtím, než paket začneme skenovat.

Otestoval jsem příjem z řady satelitů, vyzkoušel jsem i tzv. extrémní symbolové rychlosti, tj. hodnoty okolo 1 Msymb/s a těsně pod 45 Msymb/s. Příjem všech testovaných paketů v extrémech byl bezproblémový.

Prodleva mezi přepínanými programy je standardní. Jednoduché je přepínání mezi satelitními a pozemními kanály. Programy z DVB-T jsou skryty pod názvem satelitu „Terestrial“. DVB-T a DVB-S programy můžeme na předvolby zařadit podle svých požadavků. Na předvolbě č.1 může být program ze satelitu, na č.2 z DVB-T, na 3.předvolbě ze satelitu atp.

Blindscan
Kombo Vantage se může pochlubit výkonnou funkcí blindscan, což je tzv. vyhledávání programů „na slepo“. Přístroj dokáže nalézt všechny satelitní programy v normě DVB-S v Ku i C pásmu (pokud jsme na příjem v tomto kmitočtovém rozsahu vybaveni). Samotná rychlost a „kvalita“ vyhledávání přes blindscan mne velmi překvapila. Vantage vyhledal všechny kanály v symbol rate v celém rozsahu hodnot, tj. od 1 do 45 Msymb/s, tj. v rozsahu, který umí i přijímat.

Vantage X221TS CI V menu blindscanu vedle satelitu může uživatel zvolit, v jakém rozsahu kmitočtů bude vyhledávání programů probíhat (tj. kmitočty od – do). Dále je zde položka „Frequency Step“, což je volba šířky pásma skenování. V nabídce jsou 1, 2, 3, 4 a 5 MHz. Volba rastru ovlivňuje „kvalitu“ a rychlost vyhledávání. Při nejnižší šířce 1 MHz přijímač provede velmi podrobné vyhledávání, které ale bude déle trvat. Nejrychlejší prohledání bude s šířkou 5 MHz - plno programů nemusí přijímač najít. V menu se dále nastavuje, zda bude přijímač prohledávat horizontální, vertikální či obě polarizace. Nechybí zde ani možnost vyhledání všech programů (volných i kódovaných) nebo jen FTA stanic. Jediným handicapem této funkce je jeho špatná detekce volného/kódovaného vysílání. Vantage najde při vyhledávání FTA plno programů, které jsou ve skutečnosti kódované. Nevýhodou je, že pokud zvolíme skenování obou polarizací, přijímač začne mezi oběma polarizacemi přepínat při každé změně prohledávané frekvence.

Přístroj vyhledává signály a programy jiným způsobem než dříve recenzovaný přijímač Pixx Event. Přijímač začne procházet v nastaveném rastru vyhrazené kmitočtové pásmo. Pokud najde digitální signál, hned vypíše výsledky vyhledávání, které jsou ale omezené jen na názvy programů. V průběžném výpise se nedozvíme, jaké parametry (kmitočet, polarizace, SR a FEC) kanál používá. To zjistíme až po skončeném vyhledávání.

Rychlost vyhledávání je závislá na nastavených parametrech (kmitočtovém rozsahu, polarizace, šířky pásma) a počtu vysílaných digitálních signálů. Detailní vyhledávání programů (1 MHz) v obou polarizacích v nejčastěji používaném pásmu 10,95 až 12,75 GHz trvá od 25 do 45 minut. Na satelitu Eutelsat W2 (16°E) vyhledávání proběhlo za 25 minut a 50 sekund (v rastru 4 MHz skenování trvalo jen 11 minut a 3 sekundy). Na družicích Türksat 1C a Türksat 2A (42°E) vyhledávání kanálů trvalo 31 minut a 29 sekund (při šířce 4 MHz jen 9 minut a 9 sekund).

Přijímač nedokáže najít a ani přijímat programy v nastupující normě DVB-S2. Vantage nepodporuje příjem v MPEG-2/4:2:2. Nalezené přenosové linky (např. se sportovními přenosy) lze nadále přijímat jen pomocí počítače s DVB PC kartou.

Vantage X221TS CI Editace programů
V menu „Nastavení kanálu“ lze programy přejmenovávat, přesouvat a také odstraňovat. Velmi dobré jsou možnosti odstraňování programů – podle satelitu, transpondéru a kanálu. Čas od času je dobré odstranit neaktivní programy, možnosti má velké. Přístroj má celkem 10 tisíc předvoleb pro TV a R programy DVB-S a DVB-T ale s limitem 2500 transpondérů a 120 satelitů, což je dostatečný počet pro příjem všech dostupných satelitů.

Čtečky, sloty
Přijímač má 2 sloty Common Interface, do kterého můžeme vložit přístupové moduly (například CryptoWorks pro příjem českých a slovenských paketů). Vantage má dále dvě čtečky systému Conax a XCrypt. S neoficiálním firmwarem čtečky pracují jako UCAS, k dispozici je pak také EMU s podporou řady systémů. Upozornění: Příjem kódovaných programů bez řádného placení poplatků je protiprávní.

EPG, audio stopy, teletext
Elektronický programový průvodce (EPG) je s bezproblémovou češtinou na programech paketů CS LINK i UPC Direct.

Menu přijímače umožňuje nastavit dvě námi preferované jazykové verze multijazyčných programů. Automaticky nastavuje na jednu ze dvou jazykových verzí. Pokud nám u některých programů jazyk nevyhovuje, můžeme to změnit. Přístroj si nastavené audio stopy pamatuje. Lze nastavit i levý/pravý kanál.

Přijímač podporuje OSD teletext (tzv. softwarový TXT), který se vyvolává na dálkovém ovládání set top boxu. Klasický VBI teletext přijímač nemá.

Firmware, editor settingu
Výrobce přístrojů Vantage uvolňuje nový firmware každý měsíc. Odstraňuje v nich chyby a vylepšuje stávající funkce. V jedné z posledních verzí byla vylepšena čeština v menu a také byl přidán číselný ukazatel jemného signálu v menu ručního ladění.

Pro úpravu settingu Vantage se používá „Channel Editor“. Práce s ním je jednoduchá a lze v něm změnit názvy předdefinovaných satelitů, což v menu přijímače nelze. Přidávat další satelity není možné ani zde. Všechny satelity jsou předdefinované a pokud nám některý satelit (pozice) chybí, lze změnit některý z uvedených (například asijské družice, které nelze v ČR a na Slovensku přijímat).

Vantage X221TS CI Závěrem
Vantage X221TS CI je jedním z nových modelů druhé generace set top boxů značky Vantage. Přijímač podporuje příjem programů v DVB-T a DVB-S. Satelitní programy lze vyhledávat přes výkonnou funkci blindscan. Přístroj je vhodný především v oblastech, kde je k dispozici některý z DVB-T multiplexů. Divák může příjem zkombinovat se satelitním.

Přístroj k testům dodala firma STA Servis – www.vantage-digital.cz .

Hodnocení:
+ 2 sloty a 2 čtečky karet
+ české EPG i OSD menu
+ citlivý tuner
+ blindscan
- chybná detekce volného/kódovaného vysílání (sw chyba)
- nemá výstup pozemní antény

Vybrané technické parametry

DVB-S tuner
Kmitočtový rozsah: 950 ... 2150 MHz
Citlivost: -75 dBm ... -25 dBm
Demodulace: QPSK
Symbol rate: 1 ... 45 Msymb/s, SCPC / MCPC
FEC: Viterbi a Reed Solomon 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8

DVB-T tuner
Vstupní kmitočtový rozsah: 174 … 230 MHz a 470 ... 860 MHz
Šířka pásma: 7/8 MHz
Demodulace: COFDM
Ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
Konstelace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM,

Společné parametry
2 čtečky karet Conax
2 rozhraní Common Interface

video komprese: MPEG-2 a MPEG-1 kompatibilní do MP@ML
video standard: PAL / 25 Hz
aktivní rozměr obrazu: 720 x 576
audio komprese: MPEG-1 a MPEG-2 Layer I a II
vzorkovací kmitočty: 32 kHz, 44,1 kHz a 48 kHz
S/PDIF: optický


OSD teletextu
TV/VCR SCART: CVBS, RGB, YPbPr
Displej: 4 číslicový sedmi segmentový
Kapacita: 10000 předvoleb (max. 2500 transpondérů a 120 satelitů)
DiSEqC: 1.0, 1.1, 1.2, USALS
Odběr: max. 25 W
Rozměry: 300 mm x 210 mm x 62 mm
Hmotnost: 2 kg

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články