Quantcast

Head SD2500 - blindscan a 2 čtečky karet Conax

| Tisk

Head SD2500 Satelitní přijímače firmy Head Intelligence jsem již na stránkách tohoto webu několikrát představil. Na našem trhu se objevila novinka model SD2500. Jedná se přijímač pro příjem volných i kódovaných programů. Přijímač má vestavěné dvě čtečky karet dekodéru Conax, které se při použití s neoficiálním firmwarem stávají plnohodnotnými čtečkami jiných kódovacích systémů, včetně systému Cryptoworks.

Výrobce nabízí také další modely SD3900 (2 CI sloty, 2 čtečky a alfanumerický display), SD4300 (combo DVT-S+DVB-T), SD7200 (Cable Conax), SD1400 (DVB-T Conax).

Přijímač je vybaven také funkcí blind scan, která nám umožňuje vyhledávat programy, bez znalostí jejich parametrů. V přijímači výrobce použil nový rychlý čipset NEC (166MHz, 200MIPS).

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází kromě displeje základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem se nalézají dvě čtečky dekodéru Conax. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (TV a video), anténní vstup a výstup, RS232 konektor, S/PDIF konektor, dva audio cinch výstupní konektory, jeden cinch video výstupu a 12V konektor.

Menu přijímače

Menu je k dispozici v úctyhodných 23 jazycích včetně češtiny, bez použití diakritiky. Na rozdíl od předchozích modelů je použita nová struktura menu, která již nekopíruje přijímače Ferguson. Hlavní menu tvoři čtyři položky.

První položka je nazvána „Instalace“. Zde nastavuje základní parametry příjmu družic, máme možnost manuálního vyhledávání programů nebo vyhledávání můžeme ponechat na automatice. Navíc je zde funkce blind scan, kterou si detailně popíšeme později. Přijímač podporuje natáčení paraboly pomocí funkci USALS.

Druhá položka je „Nastavení systému“. Zde můžeme nastavit jazyk menu, výchozího zvukového doprovodu a titulků. Nabídka zvukového doprovodu je opravdu široká, obsahuje i exotické jazykové mutace jako bengálština, tibetština, súdánština apod. Dále nastavujeme tradiční informace, jako je volba výstupního video signálu (CVBS nebo RGB, S-video chybí), nastavení času, doba zobrazení infobaneru, zvuková signalizace úrovně signálu atd.

Třetí položka je příznačně pojmenována jako „Smartkarta“. Ta nám zpřístupňuje informace o použitém kódovacím systému vložené karty a zápisy oprávnění na kartě.

Head SD2500 Čtvrtá položka s názvem „Utility“ obsahuje možnost editace programové nabídky. Máme možnost kanály mazat, přesouvat , přejmenovat a uzamykat. Kanály je možné také třídit a zařadit do 8 favoritních skupin. Je zde také trochu nesystémově schovaná možnost manuálního vyhledávání podle PIDů. Najdeme zde i čtyři hry: Tetris, Push Push, Tic Tac Toe a Snake.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný neoficiální firmware V1.39 z 22.2.2007. Vyhledávání programů přijímači nečinilo žádné potíže a to i nízkým parametrem symbol rate. Přijímač byl schopný vyhledat kanály v rozsahu SR 2 ~ 45 Msymb/s. Horní hranice SR byla výrobcem uvedena v manuálu jen do 42 Msymb/s, přijímač však bez problémů nelezl ruský paket na Expressu AM22 s SR 44.951 Msymb/s.

Do paměti je možné uložit až 6000 kanálů. Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Lze rovněž zapnout akustickou kontrolu síly signálu. Přijímač se choval po celou dobu testování stabilně. Přepínání mezi programy bylo docela rychlé.

V přijímači nalezneme i funkce jako je „zmrazení“ obrazu, zoom nebo funkci multipictures Posledně jmenovaná funkce nám umožní na obrazovce zobrazit 4/9/13/16 obrazů (samozřejmě jen z jednoho transpondéru a obrazy jsou zastavené).

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu a poradí si i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazovaly v pořádku (nutno mít v menu jazyk titulků nastaven na češtinu). Problém byl s titulky, které jsem zkoušel na BBC na satelitu Astra 2D, které se neustále při přepnutí aktivovaly, i když v menu bylo navoleno nezobrazování titulků.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tentokrát jsem naladil ruský program Telekanal Zvězda na družici Express AM1. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Citlivost tuneru byla výborná. Přijímač si bez problémů poradil s příjmem BBC na Astře 2D. Výsledky byly shodné s mým referenčním přijímačem Topfiled TF5510 PVR.

Firmware obsahuje také funkci emulace kódovaných programů v systémech Irdeto, Viaccess, Seca, Nagravision, Cryptoworks, Biss a Constant control word. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.

Jak jsem již na začátku uvedl, přijímač umožňuje vyhledávat signály „na slepo“. Funkce blind scan umožňuje zvolit spodní a horní hranici pohledávaného frekvenčního pásma, polaritu (V nebo H nebo obě), frekvenční rastr scanování (4, 6, 8, 10, 12 a 15 MHz). Rozsah symbol rate nelze změnit, stále svití hodnota „full range“, tedy celý rozsah SR. Dále je v menu možno zvolit, zda se mají hledat jen volné programy a je možné nastavit rychlost hledání (rychlý, normální a detailní).

Nejmenší rastr je tedy 4 MHz. Při takto zvoleném frekvenčním kroku jsem vyzkoušel prohledat družici Turksat 1C/2A na pozici 42 východně. V rychlém režimu hledání nalezl přijímač 38 transpondérů za cca 12 minut. V normálním režimu to již bylo 63 nalezených transpondérů s časem cca 13 minut. Poslední detailní režim vyhledávání trval přijímači cca 15 minut a nalezl 91 transpondérů. Doba hledání je tedy velmi podobná, ale nárůst výsledků je rapidní.

Je třeba ocenit velmi krátkou dobu prohledávání, samozřejmě je otázkou zda rastr 4 Mhz je dostačující a zda přijímač skutečně našel úplně všechny programy. Při minulém testu blind scanu u přijímač Openbox X810 bylo nalezeno 107 transpondérů, ale za dobu 50 minut. Navíc výsledek může ovlivnit počet aktuálních feedů (přenosové kanály aktivní jen po určitou omezenou dobu). Kontrolou nalezených programů jsem zjistil, že přijímač nenalezl např. Azad TV Azerbijan.

Head SD2500 Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem

S neoficiálním firmwarem se stávají dvě čtečky Conaxu čtečkami univerzálního dekodéru. Je tedy možné vložit karty Irdeto, Seca, Nagravision, DreamCrypt, Viaccess, Conax a Cryptoworks. Vyzkoušel jsem naráz vložit naše domácí karty CS Link (kartu Gital i kartu Trade and Technology) a SkyLink, obraz byl dekódován bez problémů.

Přijímačů s dvěma vestavěnými čtečkami není mnoho, můžete tak požít karty různých systémů a ušetříte za koupi CI modulu. Obdobně jako u přijímače Openbox X810 i zde bylo možné přečíst oprávnění na kartě. To bylo možno číst na všech kartách co mám k dispozici, což mě příjemně překvapilo.

Přijímač si sám zjistí jaká karta je v jakém slotu použita. Zápisy oprávnění na kartu by měly normálně přicházet, pokud není tato funkce zakázána ve speciálním skrytém menu (vyvolává se kódem s dálkového ovládání).

Úspěšně jsem vyzkoušel kartu Conax od firmy Technisat pro příjem paketu MTV unlimited. Do čtečky jsem také vložil i Viaccess kartu na švýcarský balík SRG SSR, dále pak Firecrypt (DreamCrypt) kartu na porno program InXtc vysílaný na družici Hot Bird. Dekódování bylo v pořádku.

EPG

Elektronický programový průvodce má k dokonalosti hodně daleko, ale budiž mu k dobru alespoň dobrá čitelnost. Informační lišta obsahuje informace o běžícím pořadu. Podrobné informace byly v některých případech oříznuty, např. u našeho UPC Direct.

České znaky na programech UPC Direct a CS Link se částečně zobrazovaly v pořádku. Na programech UPC se zobrazovaly mnohdy informace v maďarštině. Naopak u německých, francouzských nebo španělských providerů bylo vše bez problémů.



Azbuku na kanálech NTV+ přijímač zobrazit v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. I s tím však byly někde problémy, např. u ORF.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače proběhl naprosto bez problémů. Na komunikaci mezi PC a receiverem se používá utilita „SW Loader v0.99“. Na úpravu a zálohování settingu se používá program „ChEditor v.1.0“, úprava settingu i komunikace probíhala bez závad.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Vltavská 2A, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články