Quantcast

Startuje nový kanál CS Link TV pro podporu digitalizace

| Tisk

logo Na satelitní platformě CS Link zahajuje dnes 19.10.2007 v 18:00 hodin vysílání nový kanál pod názvem platformy - CS Link TV. První technické testy byly spuštěny již ve 13:38 hodin. Hlavním posláním kanálu je podporovat příjem digitálního vysílání a to především ze satelitu.

CS Link TV se charakterizuje jako kanál s teleshopingovými prvky, jehož hlavním úkolem je podpořit přechod z analogového na digitální vysílání a především příjem českých televizních a rozhlasových programů ze satelitů Astra na pozicích 23,5°E a 19,2°E, kde se vysílají i platformy CS LINK, UPC Direct, SkyLink a další.

Stanice CS Link TV bude přinášet osvětové pořady typu jak nainstalovat satelitní komplet, přinese pořady o výhodách příjmu programů ze satelitu (100% pokrytí, široká programová nabídka) a o možnostech abonence několika placených programů formou a la carte. Paket CS Link v současné době nabízí placené programy CS Film, HBO, Filmbox, Nonstop Kino, XXX Xtreme a vysílání Galaxie Sport (v rámci neveřejného vysílání i Viasat Explorer/Spice).

CS Link TV bude i tzv. inkubátorem - televize vyhradila prostor novým broadcasterům. Půjde tedy o tzv. televizi v televizi a diváci budou mít unikátní možnost poznat nově vznikající projekty.

Kanál CS Link TV plánuje oslovit i stávající domácnosti se satelitním příjmem. Stanice plánuje vysílat i datový stream s aktualizacemi firmware pro vybrané značky a modely satelitních set top boxů.

Cílem provozovatele stanice CS Link TV je šířit vysílání televize na veřejně přístupných místech (čekárny apod.) a informovat obyvatele o možnostech příjmu českých programů z kosmu a výhodách s tím spojených.

Licence

Za projektem CS Link TV stojí společnost Media Vision. Licenci k provozování televizního vysílání programu CS LINK TV prostřednictvím satelitu získala firma od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na letošním 13. zasedání, které se konalo ve dnech 31. července a 1. srpna. Licence platí 12 let.

První obrázky z vysílání

Se značným předstihem získal server parabola.cz exkluzivně i první screenshoty z vysílání CS Link TV. Jak tedy bude vypadat vysílání CS Link TV po grafické stránce? Podívejte se na níže uvedená fota.
logo
logo

Další snímky z vysílání hledejte na této stránce.

První přímý přenos

Krátce po startu CS Link TV je naplánován první přímý přenos. V úterý 23. října 2007 bude ve 13 hodin a 30 minut přenášet panelovou diskusi na téma Milníky digitální televize v České republice, kterou pořádají vydavatelství Sdělovací technika spol. s.r.o. a Veletrhy Brno a.s. u příležitosti konání veletrhů INVEX a DIGITEX.

Generálním partnerem pro koncová zařízení je SONY, pro infrastrukturu společnost O2. Hlavními partnery SES Astra a Samsung. Mediálním partnerem je Sdělovací technika a partnery konference platforma CS Link, firma Philips a Sloane Park.

Technické parametry satelitu:

satelit: Astra 1E
kmitočet: 11,992 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
platforma: DVB-S

Technické parametry kanálu CS Link TV:


service ID: 9005
video PID: 2624
audio PID: 2625 (česky)
kódování: žádné, neplánuje se
teletext: ne, plánuje se



Teletext

Pozorní diváci si již povšimli, že program CS Link TV se vysílá s PIDem teletextu. Nejde o chybu na uplinku, nýbrž o plánované spuštění teletextových stránek, které budou doplňkem i rozšířením samotného vysílání kanálu CS Link TV.

Obsazení transpondéru

Kanál CS Link TV vysílá v pořadí již na druhém transpondéru CS LINKu, který přenáší celkem již 8 kanálů (z toho 7 v SD a 1 v HD): TV Nova (SD a HD), HBO, Filmbox, Nonstop Kino, Public TV, Viasat Explorer/Spice a nejnověji CS Link TV.

Během pouhých osmi dnů se na platformě CS Link objevily celkem 3 kanály se 4 programy - Viasat Explorer/Spice pro neveřejné testovací vysílání společnosti Gital, včera TV Nova v HD a dnes CS Link TV. Kapacita druhého transpondéru je již téměř vyčerpána.

Přečtěte si také:

Parabola.cz - CS Link TV - nová česká stanice podpoří digitalizaci

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články