Quantcast

AzBox ST 710 USB - malý, chytrý, levný, kombinovaný (2.)

| Tisk

Firmware

logo V článku Ing. Švehlíka o přijímači ST 710 jsme se dočetli základní hodnocení tohoto přijímače včetně popisů jeho funkcí, jak HW tak SW. Přijímač jistě odpovídá cenové hladině okolo 4000,- Kč. Model s USB rozhraním však posunuje funkčnost tohoto přijímače notně dál, jak při zálohování naladěných programů, tak hlavně aktualizaci programového vybavení (dále jen FW). Na začátku se budu v krátkosti věnovat přenosu FW do přijímače klasickým sériovým kabelem, které je použitelné i pro model bez USB.

1. Na stránkách výrobce Opensat (www.opensat.eu) si stáhneme program Azloader, který si rozbalíme do libovolné složky.

2. Do stejné složky si stáhněte příslušný FW – oficiální firmware je zde (podle příslušného typu přijímače) a pokud chce někdo zkusit velmi zajímavou funkcionalitu neoficiálního FW, můžete zkusit, na vlastní nebezpečí a odpovědnost.

3. Vypněte přijímač

4. Připojte přijímač k počítači pomocí RS-232 COM nulového modemu (křížený COM).

5. Spusťte Azloader.exe nastavte příslušný COM port vašeho PC, na který je přijímač připojen a pak klikněte na tlačítko […] a vyberte požadovaný FW, který jste si uložili v kroku 2.


logo
6. Označte soubor a klikněte na tlačítko [Otevřít].


logo

logo
7. Dále klikněte na tlačítko [Start].
8. Zapněte přijímač
9. Počkejte, až bude operace dokončena a objeví se následují upozornění:

logo
10. Přijímač se restartuje automaticky.

UPOZORNĚNÍ: Velmi důrazně se doporučuje po nahrání nového FW provést Reset do továrního nastavení. Provedete to v Menu – Nastavení systému – Resetování dat – Tovární nastavení.

Podobný postup známe ve většině podobných přijímačů, jsme ale omezováni právě drátovým připojením k PC, délkou COM kabelu, který se nedoporučuje delší jak 5 m a právě přítomnost počítače nebo druhého přijímače. USB připojení však dává možnosti updatu FW popř. jeho přenosu či zálohování nastavení kanálů a jejich obnova. Na vše nám stačí libovolný Flash UBS disk, v dnešní době kapacita nerozhoduje, protože samotný FW má velikost něco málo přes 1MB. Stačí tedy stažený FW uložit do hlavní složky USB disku, ten připojit do předního USB konektoru přijímače a vybrat jeho název v Menu přijímače. Zároveň před vlastním updatem FW je dobré si na stejný USB disk zazálohovat nastavení kanálů.

Přes Menu přístroje zvolíme Nastavení systému :


logo
a v něm USB Aktualizace :


logo
Po té už stačí jen zvolit, jaký směr chceme při přenosu dat použít popř. právě s výběrem příslušného IMG souboru na USB Flash disku.


logo
Potvrzením volby v posledním řádku začne přenos dat a po něm vlastní aktualizace FW.

Pokud zvolíte opačný směr (AZBOX->USB), budete aktuální údaje ukládat na USB disk a ihned jej můžete přenášet na jiný přijímač. Silný nástroj je to hlavně pro přenos již nastavených seznamů kanálů včetně oblíbených položek. Každý si jistě dokáže představit, jak jednoduchý je celý postup, kdy si data každý v klidu připraví u počítače, nahraje na USB Flash disk a pak si je odnese v kapse k přijímači, klidně na druhou stranu bytu, domu, nebo třeba města či republiky. Aktualizace se tak stávají jednoduchými, hlavně pro přijímače v místech, kde běžně počítačovou techniku nevlastníme – chaty, chalupy, u starších rodičů, kamarádů atd., o které se musíme pravidelně starat, hlavně pak, pokud se objeví nový FW se zajímavými funkčními vlastnosti.

V současné době se, podle zpráv přímo od výrobce, chystá FW, který by pomocí USB a propojení s počítačem umožňoval nahrávání sledovaného pořadu po počítače pro jeho další sledování nebo zpracování. Tím by se funkčnost posunula o další stupínek výše, blíže ke dražším příjímačům.

Velmi příjemně mne u přístroje této cenové relace překvapilo, že si poradí se všemi typy LNB a hlavně přepínači a motory. USALS je dnes už nutností.

Instalace programů


logo
Já však přijímač připojil ke klasickému DiSEqC pozicionéru s připojením na krokové táhlo a ovládání bylo naprosto přesné a intuitivní.


logo

Přepínače na více LNB jsou také samozřejmostí, takže s koupí nemusí váhat nikdo i s libovolnou kombinací stávajících přijímacích komponent.

Český návod, dodaný k přijímači, je sice stručný, ale nacházejí se v něm všechny potřebné informace k plnému využití tohoto přijímače. Hlavně pak po přečtení www stránek výrobců neoficiálních FW si uvědomíme, jak zajímavý je to přijímač a k čemu všemu nám může posloužit.

Věřím, že bude velmi oblíbeným přijímačem pro zákazníky, kteří nejsou sice zběhlí ve složitějších Linuxových přístrojích, ale hodlají posunout hranici své zábavy a kousek dále. Plnou sílu využijí hlavně uživatelé s více konvertory nebo přímo s motorem, kdy zajímavé programy se dají nalézt na více družicích.

Jako třešničkou na dortíku je terestriální příjem, kdy se v jednom přijímači odráží veškerá funkčnost současných Set-Top-Boxů, jednoduše prohledává kanály, přidává do seznamů nalezená vysílání a automaticky se mezi T a S vysíláním přepíná. S touhle plnou funkčností je přijímač nedostižným pomocníkem pro sledování nejen satelitní, ale hlavně regionální terestrické nabídky vysílaných programů.
Po připojení terestriální antény – ať již pokojové nebo venkovní – můžeme spustit vyhledávání terestriálního vysílání a sledovat, které kanály přijímač najde:


logo
Po úplné prohledání uloží nalezené kanály mezi ostatní. My si je můžeme odfiltrovat zvoleného třídní podle satelitů, kde hned první volba je Terestrial:




logo
Pak už nám zůstanou zobrazeny jen tyto kanály a můžeme si vybrat:

Přijímač umí za širokoúhlé televizi zobrazovat širokoúhlé vysílání jak ze satelitu, tak i z pozemního vysílání, přijímá všechna data včetně Elektronického Programového Průvodce (EPG), takže máme po ruce nejen samotný kanál, ale i program k němu.


logo
Takhle vybavený přijímač, s takovouhle funkčností, se dvěma tunery a dobrým FW je v této cenové skupině opravdu jedinečný a tak mu jistě brzy odpustíme i nějaké ty mouchy, jako je pomalejší přepínání, složitější manipulace s uloženými kanály atd… Také s menším napětím budeme vyhlížet další verze FW, které by mohly některé chyby opravit a nebo další funkčnosti předat.

Zatím si tento přijímač ponechávám na další testování, s laskavým svolením prodejce www.olmi.cz a pokud se objeví zásadní novinka a nebo bude více požadavků na další pokračování recenze tohoto přístroje, rád se se všemi podělím exklusivně prostřednictvím serveru Parabola.cz.

K.S. Ječný
www.jecny.cz.





Reklama




Vybrané články