Quantcast

Nové modely přijímačů Dreambox DM500+ a DM7025+

| Tisk

Multimediální přijímače německé firmy Dream Multimedia jsou mezi uživateli velmi oblíbené. Na našem trhu se objevily dva přijímače z inovované „plusové“ řady, které jsem měl možnost testovat. Nejprve bych se věnoval součastné vlajkové lodi satelitnímu přijímači Dreambox DM7025+, poté modelu Dreambox DM500+.

DREAMBOX DM7025+


nové modely Dreambox DM7025+ je luxusní multimediální přijímač s operačním systémem Linux, který má možnost vestavění pevného disku libovolné kapacity o velikosti 3,5“. Přijímač má dva tunery, které jsou schopné zpracovávat signály v normě DVB-S/MPEG-2. Srdcem přijímače je 300 MHz MIPS procesor, paměť DDR RAM je o velikosti 128MB a flash paměť má velikost 32MB.

Popis přijímače DM7025+

Přijímač má rozměry (W x D x H) 374 mm x 230 mm x 75 mm. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Přijímači vévodí velmi krásný velký OLED displej. To je první novinka oproti předchozímu modelu Dreambox DM7025, kde byl LCD displej. OLED displej je proti LCD displeji mnohem lépe čitelnější (viz obr.).

Pod odklopným víčkem se nachází dvě čtečky dekodéru Firecrypt, jeden slot pro vložení CI modulu a jeden slot pro vložení CF (Compact Flash) karty.


nové modely Na zadním panelu nalezneme čtyři F konektory (vstup a výstup prvního a druhého tuneru), dva konektory SCART (TV a video), digitální optický audio výstup (SPDI/F), sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Všechny přijímače Dreambox mají ještě síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Na bohatě osazeném zadním panelu nechybí ani port USB 1.1 a programovatelný 12V konektor. Dreambox DM7025+ má oproti předchozímu modelu 7025 zlatý cinch konektor video výstupu a jiný typ krytky SPDI/F audio výstupu.


nové modely Pozornému oku neujde ani přepínač napájecího napětí 230/110 V, který se u předchozí verze nevyskytoval. Tato změna souvisí s novou verzí napájecího zdroje, který má být dle výrobce mnohem chladnější.

Protože jsem vlastníkem předchozího modelu 7025, tak jsem si mohl udělat okamžité srovnání. Ano mohu potvrdit, že nový zdroj je chladnější, ale i tak v pohotovostním stavu hřeje více, než u modelu Dreambox DM7020, který používám jako card server.

Pokud byl v přijímači použit pevný disk Seagate 120GB byla teplota disku 41°C (ve „spícím“ stavu), po dvou hodinách nahrávání byla teplota 57°C. To je přece jen stále dost, i když u předchozího modelu to bylo ještě mnohem více. Samozřejmě, že závisí na použitém typu HDD, já jsem měl typ Seagate ST3802110A.

Pokud použiji dva nízko otáčkové ventilátory Noctua (napájené jen 5V ze zdroje přijímače), které jsou postaveny na gumových podložkách na horním krytu přijímače, tak teplota HDD je 31°C (ve „spícím“ stavu) a po dvou hodinách nahrávání je teplota 41°C, což již lze považovat za optimální. Výhodou této metody je, že není nutné zasahovat do přijímače a ventilátory nejsou vůbec slyšet ani v noci (vyzkoušel jsem mnoho ventilátorů 8x8 cm, rakouská Noctua byla nejtišší).


nové modely Ty samé výsledky s ventilátory mám i u předchozího modelu DM7025, kde je zdroj výrazně teplejší, ale ventilátory Noctua ho dokáží i tak ochladit na výše uvedené teploty.

Takže závěr je, ze nový zdroj je opravdu chladnější než předchozí typ, ale bez ventilátoru to alespoň s mým typem HDD stále není ono.


nové modely Krabice, ve které je nový Dreambox DM7025+ dodáván, je téměř k nerozeznání od modelu 7025. U čísla modelu je na krabici nalepen pouze malý štítek „+“ (další dreamboxy se již očekávají v nové elegantní černé krabici, tak jako je tomu u nového Dreamboxu DM500+). Po vybalení z krabice kromě běžného příslušenství nalezneme ještě jednu novinku, která u modelu 7025 nebyla.

Je to poštovní korespondenční lístek (viz obr.), který když řádně vyplníte a pošlete na adresu výrobce Dream Multimedia, tak dostanete od něho tzv. USB Dongle. Ten slouží k dekódování systému Firecrypt, který používá porno kanál INXTC na satelitu Hot Bird.


nové modely Tento USB Dongle se pak zasune do slotu, který se nachází přímo v přijímači na základní desce. USB slot uvnitř přijímače je opět novinkou oproti předchozímu modelu 7025, jinak osazení základní desky je stejné, tudíž firmware je shodný s modelem 7025.

Další vylepšení oproti modelu 7025 je tlačítko na vyjmutí CI modulu ze slotu na předním panelu přijímače.

Systém výměnných tunerů samozřejmě zůstává zachován a lze použít tunery původně určené pro DM7025. Takže můžete použít DVB-T tuner pro digitální pozemní vysílaní nebo DVB-C tuner pro digitální kabelové vysílání. Díky firmě OMKO jsem měl možnost vyzkoušet v praxi právě DVB-T tuner. V mém bydlišti je možný pouze příjem Muxu A rakouské televize ORF, příjem byl shodný s jakýmkoliv DVB-T boxem.

Příjem programů a chování přijímače DM7025+

V přijímači byl použitý originální firmware Enigma 2.3 z 3.9.2007. Po zapnutí přijímače se ihned rozzářil OLED displej, což působilo velmi pěkným dojmem. Horší už bylo, že po nabootování přijímače displej zhasnul. To by snad mohlo běžného uživatele poněkud vyděsit, ale přece jen výrobce počítá s tím, že takovýto box si nebude kupovat úplný laik.

Vysvětlení je jednoduché: v této verzi firmwaru ještě nebyly ty správné ovladače pro funkci OLED displeje. Je sice s podivem, že takto to může odejít z fabriky, ale zasvěcení vědí, že u Dream Multimedia je všechno možné. Takže stačilo použít aktuální firmware od výrobce a již vše bylo v pořádku.


nové modely Poté jsem do přijímače nahrál zálohovou image, kterou jsem si vyrobil u mého přijímače Dreambox DM7025. Jak jsem již uvedl firmware pro oba modely je shodný. K mé plné spokojenosti používám firmware Gemini 2.3 s upraveným souborem xilleon.ko (zasvěcení vědí proč).

Kupodivu na staré ovladače naskočil i OLED displej, jen byl nefunkční vestavěný teletext (TuxText). O tomto problému jsem již dopředu věděl z IHAD fóra, kde bylo popsáno i jeho jednoduché řešení. Takže výborný TuxText byl opět v provozu.

Následné chování přijímače bylo již shodné s předchozím modelem 7025. Tedy naprostá spokojenost. Síťové připojení je super rychlé (rychlost cca 9MB/s), ostatní modely Dreamboxu jsou mnohem pomalejší. Nahrávání bezproblémové, tady se vyplatí využívat dva tunery. Dost často se mě stává, že potřebuji nahrávat např. z Novy a z Primy (dva různé transpondéry). Přijímač ukládá obě nahrávky na HDD v dekódovaném tvaru.

Vyzkoušel jsem i nahrávání kolem 10(!) programů naráz, to žádný jiný přijímač na trhu neumí, samozřejmě, že počet programů závisí na použitém datovém toku jednotlivých programů. Není problém nahrávat třeba všechny programy ze Skylinku a k tomu přidat ještě nějaký z CS linku.


nové modely Samozřejmě jako každý přijímač má i tento nějaké neduhy. Neporadí si např. s některými programy, které používají nestandardní formát mpeg2, není možné vypnout funkci automatického ladění programů (což u Gemini na základě Enigmy 1 jde, bohužel u Enigmy 2 nikoliv), s některými firmwary je problém s motorem apod.

Samozřejmě je třeba vždy zvážit jaké priority uživatel má. Já osobně jsem s tímto přijímačem nadmíru spokojen, jiná alternativa dvoutunerového PVR boxu se sdílením karet na trhu zatím není, když pominu IP Box 400, kde bohužel s AB Enigmou je nefunkční druhý tuner, o stabilitě boxu nemluvě.

Největší výhodou linuxových přijímačů je samozřejmě sdílení karet, ale i spousta jiných nadstandardních věcí, které běžné levné přijímače neumí.

DRAMBOX DM500+


nové modely Dreambox DM500+ je malý šikovný multimediální přijímač s operačním systémem Linux. Přijímač má jeden vestavěný tuner, které je schopný zpracovávat signály v normě DVB-S/MPEG-2. Srdcem přijímače je 250 MHz IBM PowerPC procesor, paměť RAM je o velikosti 96MB a flash paměť má velikost 32MB.

Popis přijímače DM500+

Přijímač má vskutku malé rozměry (W x D x H) 196 mm x 130 mm x 40 mm. Napájení je zajištěno 12V externím zdrojem, který je součástí balení. Přijímač je tedy vhodný také pro mobilní použití (cestování, camping apod.)


nové modely Dříve se dodávaly slabší zdroje, se kterými byly problémy při pohybu motoru. U tohoto modelu se výrobce již poučil a dodává silnější zdroje s proudem max. 2A. Přední panel přijímače lemovaný charakteristickou vlnkou obsahuje pouze jednu čtečku dekodéru Firecrypt a tlačítko „stand-by“. Displej je nahrazen LED diodami signalizující provozní stavy přijímače.

Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), jeden konektor SCART pro připojení TV, digitální optický audio výstup SPDI/F, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektory, jeden cinch video výstupu a 12V konektor pro napájení přijímače. Nakonec zde nacházíme ještě síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a konektor analogového modemu.

Příjem programů a chování přijímače DM500+


nové modely V přijímači byl použit originální firmware 1.4.0 z 9.8.2007. Do přijímače jsem nahrál poslední verzi Gemini 4.1. Pozor pro tento model přijímače se používá jiný firmware než pro předchozí model DM500. Je to dáno tím, že v tomto modelu je použita větší paměť RAM 96 MB (u DM500 to bylo jen 32MB). Takže už nemusíte šetřit místem a můžete si nahrát libovolný plugin. Rovněž po instalaci Gemini již nemusíte nahrávat českou lokalizaci, vše již obsahuje tento image. Další změnou oproti předchozímu modelu DM500 je použití nového tuneru ALPS.



K přijímači se dodává malé pěkné ovládání. Reakce přijímače byly okamžité a směrovost byla široká. Potěšila mě však možnost použít i ovládání od velkého bratra DM7025, na které jsem přece jenom zvyklý.

Protože některá tlačítka jsou zde jinak rozmístěna než na originálním ovládání, tak by docházelo k problémům. Proto je v menu k dispozici funkce, kde si navolíme jaký typ dálkového ovládání chceme používat, jestli originální malé nebo velké z řady DM70xx. Pak již tlačítka fungují dle jejich popisu na dálkovém ovládání. Dálkové ovládání k přijímačům Dreambox lze zakoupit i samostatně.

Síťové spojení fungovalo bez problémů. Namontoval jsem si pevný disk z mého Dreamboxu 7025, CF kartu i USB Flashdisk. Takže jsem mohl okamžitě využívat tyto média. Snad jen malou výhradu jsem měl k nižší hlasitosti zvuku v porovnání s Dreamboxem 7025, jinak byl ale zvuk subjektivně velmi dobrý. Ostatní chování přijímače bylo shodné s minule popsaným modelem Dreambox DM600 PVR.

Za zapůjčení obou přístrojů na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno (www.omko.cz ).

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články