Quantcast

JOJ v paketu SkyLink testuje EPG

| Tisk

logo V satelitních platformách CS LINK a SkyLink na satelitech Astra 1E a Astra 3A na pozici 23,5°E došlo v posledních dnech k několika menším změnám a některé úpravy se teprve chystají - JOJ již testuje elektronický programový průvodce, dokumentární kanál Viasat Explorer v 16:9, LEO TV ve vyšší kvalitě, filmové kanály Filmbox a Filmbox Extra zlepší kvalitu.

JOJ testuje EPG, v plánu i na STV

Nejvýraznější změnou na pozici 23,5°E je zahájení zkušebního vysílání elektronického programového průvodce (EPG) na druhé největší komerční televizi na Slovensku - TV JOJ. Program je s testovacím provozem EPG dostupný pouze pro zákazníky karet SkyLink.

Kanál JOJ je přístupný v rámci testovacího provozu i pro uživatele karet TRADE and TECHNOLOGY (TT Karty). Pro tuto sérii karet pracujících v systému CryptoWorks se vysílá tzv. virtuální předvolba TV JOJ_test, která EPG (zatím?) neobsahuje.

Zahájení ostrého provozu EPG je naplánováno na začátek května 2008.

Z televizních kanálů platformy SkyLink zatím není dostupné EPG na programech Slovenské televize (STV). Společnost TRI R, provozovatel služby SkyLink, má již podepsanou smlouvu s STV ohledně vysílání těchto doplňkových dat a je připraven i po technické stránce TV průvodce vysílat. Předběžný termín spuštění EPG na programech STV v paketu SkyLink je naplánován na začátek léta letošního roku.

Oba programy STV jsou dostupné na kartách SkyLink a také českých dodavatelů karet GITAL a TRADE and TECHNOLOGY. Pro majitele TT Karet se i v případě programů STV se vysílá virtuální předvolby STV1 TT a STV2 TT.

Viasat Explorer v 16:9

Dalším posunem ve vysílání dokumentárního kanálu Viasat Explorer je zahájení testovacího vysílání vybraných dokumentů v obrazovém formátu 16:9. Zatím u těchto pořadů není vysílán obvyklý příznak 16:9 a set top box či televizor nemohou proto správně pracovat v tomto formátu. Distribuční signál Viasat Explorer na satelitu Sirius 4 (4,8°E) v systému Videoguard neobsahuje zatím žádnou signalizaci změny formátu. Viasat Explorer je první dokumentární kanál, který vysílá v 16:9.



Viasat Explorer je součástí balíčku MULTI pro majitele karet SkyLink na Slovensku a TRADE and TECHNOLOGY v Česku. Stanice je také v nabídce konkurenčních služeb Digi TV a UPC Direct.

LEO TV ve vyšší kvalitě

Nový český erotický kanál LEO TV, který zahájil zkušební vysílání před 2 týdny, provedl menší úpravu v obrazovém formátu. LEO TV vysílá denně od 22:00 do 6:00 hodiny v rozlišení 720x576 v 16:9. Kódovaný signál je dostupný na omezeném okruhu karet společnosti GITAL. Kanál LEO TV využívá vyšší datový tok (VBR) v porovnání s CS Link TV, který vysílá na této pozici ve zbývajícím čase. Stanice CS Link TV vysílá aktuálně v rozlišení 480x576. Znamená to, že každý den ve 22:00 hodin se přechází z rozlišení 480x576/4:3 na 720x576/16:9. Ráno v 6:00 hodin probíhá opačný proces.

Filmbox a Filmbox Extra

Abonenti filmových kanálů Filmbox a Filmbox Extra se již brzy dočkají lepší technické kvality. V současné době již technici na Slovensku hledají důvody, proč dochází ke zhoršení obrazové kvality na satelitu. Datový tok, který mají tyto programy přiděleny, neodpovídá subjektivně vnímané kvalitě obrazu. Hledá se příčina.

Programy Filmbox a Filmbox Extra jsou součástí nabídky MULTI na kartách SkyLink a TRADE and TECHNOLOGY. Obě stanice si mohou předplatit i majitelé karet GITAL. Kanál Filmbox je zařazen do základní nabídky platformy Digi TV.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články