Quantcast

Řada diváků v okolí Prahy bez digitální ČT a Novy

| Tisk

logo Od soboty 13. září 2008 registruje řada diváků v Praze a okolí hlavního města problémy s příjmem digitálního pozemního vysílání (DVB-T). Potíže způsobil přesun vysílače Českých Radiokomunikací (ČRa) ze Žižkova na Strahov. Změnila se i polarizace - z horizontální na vertikální. Někteří diváci se ocitli na samotné hranici příjmu, někteří jsou bez signálu. Paradoxem je, že v době, kdy Česká televize informuje o nutnosti přejít z analogového na digitální pozemní vysílání v souvislosti s vypínáním analogových vysílačů ČT2 na Cukráku a Žižkově.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) proto v pondělí zahájil správní řízení s Českými Radiokomunikacemi (ČRa), informovala dnes o tom ČTK. Úřadu se totiž nelíbil způsob, jakým informoval o sobotním přenosu zemského digitálního TV vysílání ze žižkovského vysílače na Strahov. Po této změně tisíce domácností v Praze a okolí, kde doposud bezproblémově bylo možné přijímat DVB-T multiplexu A, ztratily po přesunu signálu přístup k digitálnímu vysílání čtyř programů České televize (ČT), TV Nova a stanicím Českého rozhlasu. Jedním z možných postihů ČRa může být pokuta.

Chtěl bych s politováním konstatovat, že Radiokomunikace tuto informaci neposkytly veřejnosti včas. Za druhé s politováním konstatuji, že ji ani neposkytly správním úřadům. Za cé konstatuji, že zahajujeme správní řízení s ČRa v této věci," oznámil v pondělí předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

České Radiokomunikace připravují na Žižkově začátkem října výměnu vysílací antény a proto v poslední době proběhlo na Žižkově několik změn - analogové TV vysílání bylo přepojeno do náhradních antén a digitální vysílání na jiný vysílač. S přesunem multiplexu A na Strahov došlo i k poměrně zásadní změně - změnila se polarizace z horizontální na vetikální, která zůstane i po přesunu zpět na Žižkov. O změně vysílací kóty s DVB-T v Praze a změně polarizace informovaly Radiokomunikace v pátek. Pouhý jediný den před plánovanými změnami.

logo Marie Fianové, mediální zástupkyně ČRa, na dotaz ČTK uvedla, že změna polarizace anténního systému byla v předstihu se zákazníky ČRa, tedy televizemi, konzultována. Podobně i ČTÚ. Diváci, pro které je vysílání vůbec určeno, byli informováni na poslední chvíli.Dopad na diváky jsme očekávali a upozornili jsme na možné komplikace prostřednictvím tiskové zprávy. Neočekávali jsme však takto silné ohlasy a problémy s příjmem. ČRa se omlouvá všem divákům, kteří jsou dotčeni těmito změnami. Problém na straně přijmu je pouze dočasného charakteru a může být způsoben nasměrováním antény na Žižkov. Doporučujeme tedy přesměrovat anténu na strahovský vysílač a případně pootočit anténu o 90 stupňů tak, aby zachytila vertikální signál," sdělila ČTK M. Fianová.

Televizní domácnosti v Praze a okolí proto musí pro příjem DVB-T překonfigurovat přijímací antény. K největším potížím může dojít v případě, kdy domácnost používá širokopásmovou anténu pro příjem všech pražských multiplexů (tedy sítí B společnosti Czech Digital Group a C firmy Telefonica O2). Doposud se pro zemské digitální vysílání používala horizontální polarizace.

Bez digitální ČT a Novy je mimo jiné Jižní město, Chodov, Nové město, Vršovice, Libeň nebo Hloubětín. Z mimopražských oblastí mají problémy s DVB-T například diváci na Poděbradsku. Vyplývá to z informací, které serveru parabola.cz poskytli čtenáři webu.



Radiokomunikace zahájily řádné digitální pozemní vysílání (DVB-T) multiplexu A v Praze a okolí v říjnu 2005 z vysílačů Cukrák a Žižkov na K25. Vysílání pokrývá Prahu a nejbližší okolí. Multiplex A vysílá dočasně - do konce října 2008. Do té doby odstartují provoz dva multiplexy Radiokomunikací - síť 1 České televize (K53) a síť 2 s programem TV Nova (K41). V obou případech budou využity kmitočty, které se doposud používají pro šíření analogového TV vysílání ČT2. Nejbližší vypínání analogové ČT2 je naplánováno na 30.9.2008. V tento den skončí analogový Cukrák na K53.

s využitím ČTK

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články