Quantcast

Showbox S-700 Platinum - digitální satelitní a terestrický přijímač

| Tisk

obrázek Satelitní přijímač Showbox S-300 Platinum zde již byl na stránkách tohoto serveru představen. Dnes by jsme zaměřili svou pozornost na další model tohoto výrobce, který je pokračovatelem legendárních Openboxů a to model S-700 Platinum.

O něm jste již také na našich stránkách mohli dočíst, ale rád bych se tomuto přijímači věnoval přece jen podrobněji. Jedná se o combo přijímač, který umožňuje příjem satelitního, ale i pozemního digitálního vysílaní v normě MPEG-2 a má jednu čtečku univerzálního dekodéru. Oproti představenému modelu je zde navíc DVB-T tuner a jeden CI slot.

Dodavatelem přijímačům Showbox na náš trh je firma Sapro s.r.o. Protože má přijímač k dispozici jeden USB 2.0 host port můžeme k němu připojit Flashdisk nebo USB HDD a zaznamenávat tak sledovaný pořad.

obrázek

Popis přijímače

Přijímač má rozměry (W x H x D) 300 mm x 60 mm x 220 mm. V přední části přístroje se nachází osmimístný VFD displej, který umožňuje zobrazit název kanálu a základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopnými dvířky se nachází otvor pro vložení přístupové karty do vestavěného univerzálního dekodéru, jeden CI slot a USB 2.0 host port.

Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup satelitního tuneru), IF modulátor, vstup a výstup DVB-T tuneru, dva konektory SCART (TV a video), digitální koaxiální audio výstup S/PDIF, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu.

obrázek

Menu přijímače

Menu je k dispozici v několika jazycích včetně bezchybné češtiny. Menu je dle mého názoru zbytečně složité a nepřehledné, rozhodně nenavazuje na menu z populárních Openboxů. První nabídka “Kanálový manažer“ slouží ke třídění a editaci kanálů. Druhá nabídka „Instalace“ nám umožní vyhledávání kanálů v automatickém režimu, tak i z předvolených transpondérů (jejich parametry lze editovat, funkci přidání transpondéru jsem v menu nenašel). V nabídce je pouhých 23 družic, nové však lze přidávat.

Přijímač podporuje funkci DiseqC 1.0, 1.1 ,1.2 a 1.3 (USALS). V tomto menu je i možnost aktualizovat software v přijímači pomocí PC nebo pohodlněji přes USB Flashdisk.

Třetí nabídka „Systémové nastavení“ umožňuje základní nastavení přijímače, tedy jazyk menu, zvukového doprovodu primárního i sekundárního a jazyk titulků. Navíc je zde možné nastavit jazyk EPG i teletextu. Je zde rovněž možné nastavit max. 9 událostí časovače (zadává se čas začátku pořadu a délka záznamu). Video výstup lze nastavit na CVBS, RGB nebo komponentní výstup.

Velmi zajímavou a netradiční funkcí je nastavení jasu, kontrastu, saturace, ostrosti a odstínu barev obrazu.

Čtvrtá nabídka s názvem „Hry a utility“ nabízí několik her (Tetris, Sobokan, Othello, Vacteria) a možnost založení si vlastního telefonního seznamu a plánovacího manažeru (trochu zbytečné u satelitního přijímače).


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Hlavní menu

Předposlední pátá nabídka s názvem „Seznam souborů USB“ umožňuje zobrazit obrázky ve formátu JPEG, zobrazit textové soubory, přehrávat mp3 soubory a samozřejmě kompletní správu vašeho USB Flashdisku.

Poslední šestá nabídka „CA“ nám zobrazuje informace o vložené přístupové kartě a o vloženém CI modulu.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - info lišta

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware A673V0005 z 11.11.08. Opět i tento přijímač nabízí funkci emulace některých prolomených kódovacích systémů. Emulaci je nutné aktivovat pomocí speciální kódu v menu přijímače.

Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - EPG (elektronický programový průvodce)

Přijímač zvládl naladit programy v rozsahu SR 2 ~ 45 Msymb/s. Vyhledávání programů nečinilo přijímači žádné potíže (u SCPC kanálů byl citlivý na přesné zadání frekvence). Přijímač umožňuje uložit do paměti dle výrobce až 5000 programů.

Přepínání mezi programy je svižné. Obraz i zvuk byl vynikající. Dálkové ovládání je poměrně robustní a obsahuje velké množství tlačítek, což určitě k přehlednosti moc nepřispívá. Reakce na povely dálkového ovládání jsou okamžité, jeho rozsah je rovněž výborný.

Kód dálkového ovládání je shodný s přijímači Openbox řady 8xx. VFD displej zobrazuje názvy programy, jas displeje se dá regulovat v menu.

Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Dále je doprovázena akustickou signalizací. Přijímač umí uložit audio track na předvolbu včetně uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Rozšířený programový průvodce

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku (bez diakritiky na velkých písmenech, to umí např. Dreambox). Teletext je pěkně čitelný, ale mohl by mít rozměry přes celou obrazovku. Přijímač podporuje také VBI teletext, takže přes TV přijímač bude teletext funkční.

Jako doplňkové funkce přijímače bych uvedl funkci „zoom“ (zvětšení obrazu) nebo funkci „mosaic“ (zobrazí několik obrazů současně). Další zajímavou funkcí je funkce „capture“, která umožní udělat snímek obrazu na USB Flashdisk.

Přijímač je v provedení combo, takže obsahuje také DVB-T tuner. V mé lokalitě je možné přijímat pouze mux A rakouské televize, který přijímač naladil bez problémů.

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI slotem

Vestavěný univerzální dekodér podporuje přístupové karty různých kódovacích systému. Bez problému si poradil s kartami Cryptoworks pro příjem českých a slovenských programů na pozici 23,5° východně. Vyzkoušel jsem karty Skylink (TT karta, modrá Skylink karta) a i kartu pro CS Link (Gital). Jak české tak i slovenské programy byly dekódovány v pořádku.

V menu přístroje se zobrazují veškeré informace o přístupové kartě, bez jakéhokoliv omezení. Současný provoz TT karty a modré Skylink karty v modulu Cryptoworks nečinil přijímači žádné problémy. Neobjevovaly se žádné rušivé hlášky.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Seznam kanálů

Tento přijímač podporuje širokou škálu CI modulů. Vyzkoušel jsem moduly SCM Cryptoworks, nový Irdeto Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, Easy tv modul, T-Rex a Diablo. Navíc si poradil i s modulem DRE-Crypt a MPEG-4 Neotion modulem, což se jen tak nevidí. Tedy v tomto smyslu má shodné vlastnosti jako vynikající Openbox X-820CI.

Tedy s tímto přijímačem můžeme pomocí tohoto modulu přijímat také MPEG-4 kanály v SD rozlišení.

EPG

Elektronickým programový průvodce vypadá na první pohled docela dobře. Text je dobře čitelný, ale informační lišta obsahuje informace pouze o běžícím programu. Po stisku tlačítka EPG se dostaneme k podrobným informacím o pořadu, které nejsou nikterak oříznuty.

České znaky na programech CS Link a Skylink se zobrazovaly většinou v pořádku. Některé znaky však byly zobrazeny chybně (š, Ř, ď apod.). Samozřejmě, že je to záležitostí dané verze firmwaru na které se neustále pracuje. Ta samá situace byla i na programech UPC Direct.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Přehrávač video souborů

Azbuka na kanálech paketu NTV plus se zobrazovala v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s Flahdiskem

Na přední straně přijímače máme pod odklopným víčkem k dispozici jeden USB 2.0 host port. Podle mě nešťastné umístění, dvířka musí být neustále otevřena. Již jsem viděl úpravy některých českých kutilů, který tento problém řeší pomocí speciální redukce.

Použil jsem několik typů rychlých Flashdisků (OCZ FlashDrive Rally2 Turbo, A-DATA MyFlash Turbo Speed 8GB). Disk je naformátován souborovým systémem FAT32. V diskusích ohledně tohoto přijímače se často uvádí problémy s různými typy Flashdisků.

Abych pravdu řekl, spolupráci s Flashdisky není ideální, opravdu závisí na konkrétním typu a také na verzi firmwaru přijímače. Přijímač dokonce umožňuje změřit rychlost čtení a zápisu, vždy jsem měl velmi dobrý výsledek.

Je ale vidět, že rychlost neodpovídá daným typům Flashdisků, které mají zvládnout mnohem vyšší rychlosti (a to také na PC dosahují).


obrázek
Obrázek z menu přijímače - USB manažer

Záznam kanálu s vysokým datovým tokem proběhl v pořádku (kromě Markízy, kde byl problém se zvukem). Občas zlobily i záznamy na ČT, že došlo k samovolnému zatuhnutí nahrávaného pořadu. Pokud však soubor překročil velikost 4 GB, došlo k zatuhnutí obrazu vždy, tak jako tomu bylo i minule testovaného přijímače Dreamsky DSR-7000.

Záznam opět pokračoval dále v navazujícím dalším souboru. Převíjení záznamů tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x a 16x.

Opět platí to samé jako i minule testovaného přístroje, že lze nahrát pouze kanál, který právě sledujete, přijímač neumožní přepnutí na jiný kanál, byť by byl ze stejného transpondéru. Další možností je místo Flashdisku použít pevný disk připojený přes USB, zde se již doporučuje externí napájení disku.

Na USB Flashdisk je možné nahrát fotografie ve formátu JPEG, které přijímač umí zobrazit. Dále přijímač umí přehrát hudební mp3 soubory. Zvládne také i video soubory ve formátu MPEG-2. Záznam pořadu probíhá jako TS stream, zajímavostí může být, že TS streamy nahrané na přijímačích Dreambox přijímač odmítnul přehrát.




obrázek
Obrázek z menu přijímače - MP3 přehrávač

Spolupráce s PC

Na upgrade přijímače přes sériovou linku se používá software X-down v.2.07. Mnohem jednoduší a rychlejší je ale nahrání firmwaru přímo na USB Flashdisk a aktualizaci provést přímo z něho.

Na úpravu settingu je k dispozici S-box Satediter Combo v.205. Setting lze rovněž přenášet do přijímače pohodlně přes USB Flashdisk.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě olmiSat s.r.o., Vltavská 2A, Brno za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články