Quantcast

Dreambox DM 800 HDPVR - důležitý upgrade pro uživatele

| Tisk

obrázek přijímače Vynikající high-endový multimediální přijímač Dreambox DM 800 HDPVR jsem již zde nedávno podrobně představil. Německá firma Dream Multimedia mezitím vydala další sérii těchto populárních přijímačů, se kterými mělo hodně uživatelů problémy. Hlavní problém spočíval v tom, že při příjmu HDTV programů docházelo k zamrznutí přijímače.

Doba, kdy se tak stalo, byla kus od kusu různá a i charakter zamrznutí byl různý (u někoho nastal samovolný restart přijímače, u někoho zamrznul obraz atd.). Proto někteří zručnější uživatelé začali řešit tento problém sami a to chlazením přístroje, ať již pasivním nebo aktivním a nutno dodat, že v mnoha případech s úspěchem.

Nedávno jsem měl na test dva kusy tohoto přístroje, první vydržel skoro 6 hodin, druhý byl do hodiny „mrtvý“ a někdy i mnohem dříve. U prvního kusu spolehlivě zabralo chlazení a přijímač jel jako pila, druhému nepomohla ani svěcená voda. Bohužel oba kusy měly nepravidelné výpadky síťového připojení LAN.

Na německém diskusním foru věnovaném Dreamboxům se tato problematika neustále probírala. Někdo uváděl, že nemá problémy žádné, jiní uživatelé uváděli, že výrobek posílají zpět do DMM na opravu.

Dne 12.9. vydala firma Dream Multimedia nový bootloader v.62, který má řešit právě tento problém. Díky vynikající spolupráci s prodejcem těchto přijímačů brněnskou firmou OMKO a.s se mě podařilo zapůjčit dva další kusy těchto přijímačů a ověřit zda nový „lék“ od Dream Multimedia zabere.

Jako image jsou použil firmware Gemini 3.6, který obsahuje starý bootloader v.61, který dle DMM způsoboval výše zmíněné problémy. První kus přijímače jel stále bez jakýchkoliv problémů na kanále Discovery HD, druhý kus byl do 2 hodin „mrtvý“ (obraz jel, ale blikal, hodiny na displeji stály a přijímač nereagoval na povely z DO).

Takže jsem poslal nový bootloader v. 62 přes webovské rozhraní do tohoto druhého kusu, restartoval a čekal co se stane teď, přijímač spokojeně jel ještě přes celou noc, tedy cca 14 hodin v kuse a ráno byl „svěží jako rybička“. Reakce na povely z DO byly normální. Svěží byl i první přijímač, který měl již za sebou 18 hodin provozu opět na kanále Discovery HD.

Upozorňuji, že oba přijímače nebyly vůbec chlazeny, přijímač s novým bootloaderem v.62 se zdál i chladnější než jeho bráška, kde by stále starý bootloader v.61.

obrázek přijímače
Obrázek č. 2 - Tuner revize J

Jak je možné, že první přijímač jel bez problémů i se starým bootladerem v.61? Odpověď najdete až po rozdělání obou přijímačů. První přijímač totiž obsahoval tuner revize „J“, tedy ten starý původní, který byl i v kuse na který jsem zde psal nedávno recenzi na tento přijímač.

obrázek přijímače
Obrázek č. 3 - Tuner revize K

Druhý přijímač již obsahoval nový tuner revize „K.“ Takže celý problém je, jak se zdá, právě v tom, že nová revize tuneru neměla dostatečně odladěný bootloader pro správnou funkci přijímače při příjmu HD programů.

Samozřejmě, že nový bootloader není „všelék“, některé kusy mohou být opravdu vadné a ty se musí vrátit výrobci těchto přijímačů. Protože bohužel u DMM platí co kus to unikát.

V přijímači jsem neměl vestavěný HDD, ten bych stejně doporučil používat externí zapojený přes rozhraní eSATA.

Upozorňuji, že ke dnešnímu datu všechny neoficiální firmwary obsahují starý bootloader v.61, takže kdo má potíže, doporučuji provést upgrade novým bootloaderem v.62.



Poslední oficiální firmware release-dm800_20080912.nfi od DMM již tento nový bootloader v.62 obsahuje. Nová verze neoficiálního programu Gemini 3.8, na kterou se čeká, by již nový bootloader měla obsahovat také, dá se očekávat, že obdobně zareagují i ostatní týmy, kteří vydávají různé images pro tento model.

17.9. se objevila nová verze populárního setting editoru DreamSet 2.18, který bez problémů komunikuje s tímto přijímačem a spolehlivě ukládá i kanály v normě DVB-S2.

Pokud se objeví nějaká zajímavá novinka ohledně tohoto přijímače, tak čtenáře webu parabola.cz budu jistě informovat.

Za zapůjčení obou přístrojů na praktické testy a za vynikající spolupráci bych rád poděkoval firmě OMKO Digital a.s. (www.omko.cz), Kaštanová 62, Brno.

Ing. Martin Švehlik





Reklama




Vybrané články