Quantcast

Vantage HD 8000S - luxusní multimediální HD přijímač

| Tisk

obrázek Satelitní přijímače značky Vantage není nutné čtenářům tohoto serveru nijak zvláště představovat. Nedávno jste si zde mohli přečíst velmi pěknou recenzi od mého kolegy na model Vantage HD-7100S. Dnes bych vám chtěl představit horkou novinku tohoto výrobce model Vantage HD 8000S.

Vantage HD 8000S je současná vlajková loď firmy Vantage. Jedná se špičkový high endový satelitní přijímač, který vychází právě z modelu HD-7100S a je schopen přijímat programy ve standardním i vysokém rozlišení. Přijímač má vestavěné dva tunery s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264. Do přijímače je možné vestavět pevný disk SATA 3,5“.

Srdcem přijímače je procesor STi7101 s taktovací frekvencí 266 MHz, paměť 64 MB DDR SDRAM, 64 MB flash paměť. Přijímač má k dispozici dvě čtečky dekodéru (Conax, Xcrypt, Crypton, DGCrypt) a dva sloty pro CI moduly.

Popis přijímače

obrázek Přijímač má rozměry (W x H x D) 375 mm x 60 mm x 230 mm. V přední části přístroje se pod odklopným víčkem nacházejí luxusní dotykový přední panel. Základní tlačítka pro obsluhu přijímače jsou podsvícena (výrobce nabízí modrou nebo červenou barvu), dále je zde 13 místný VFD alfanumerický displej, dvě čtečky univerzálního dekodéru, 2 CI sloty a jeden USB 2.0 port.

Na zadním panelu se nachází čtyři F konektory (vstup a výstup tuneru 1 a 2), dva konektory SCART (TV a video), digitální optický i koaxiální audio výstup S/PDIF, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Nakonec zde nacházíme ještě síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s, S–video konektor, USB 2.0 host port a USB 2.0 client port.

Pro připojení k vaší LCD nebo plazma TV je zde k dispozici video výstup YPbPr nebo HDMI výstup.

V příslušenství máte kvalitně zpracovaná návod, HDMI kabel, USB kabel, SATA kabel, CD-ROM s komunikačním programem mezi PC a přijímačem a kovový rámeček pro pevný disk, který si zákazník montuje do přijímače (pokud to za něho již neudělal prodejce).

Menu přijímače

obrázek Menu je k dispozici v několika jazycích včetně bezchybné češtiny. Je v podstatě shodné s modelem Vantage HD-7100S, který zde již byl představen. Navíc jsou zde pouze funkce pro ovládání druhého satelitního tuneru. Jedinou výhradu mám k použité velikosti písma, která je přece jen docela malá.

Argument, že HD přijímač musím provozovat s velkoplošnými obrazovkami, neakceptuji. Jsou výrobci HD přijímačů, kteří dokáží udělat menu čitelné i na menších obrazovkách (např. Dreambox 800, IP Box 9000 apod.)

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný oficiální firmware 02.25 z 18.7.08. Vždy pro verzi oficiální vychází i verze neoficiální, která je doplněna o funkci emulace některých prolomených kódovacích systémů. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní. Navíc s neoficiálním firmwarem jsou interní čtečky univerzální a akceptují karty různých kódovacích systémů.

Přijímač zvládl naladit programy v plném rozsahu SR 1~45 Msymb/s (DVB-S) a do 36 Msymb/s (DVB-S2/QPSK). Vyhledávání programů nečinilo přijímači žádné potíže. Přijímač umožňuje uložit do paměti dle výrobce až 20000 programů. K dispozici máme 8 favoritních skupin po 400 kanálech.

obrázek Automatické vyhledávání kanálů je velmi rychlé, celý scan Astry 19° východně proběhl pod 3 minuty. Obraz i zvuk jak na SD tak i na HD kanálech byl excelentní.

Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem i v procentech. Přijímač umí uložit audio track na předvolbu včetně uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Alfanumerický displej na předním panelu přijímače je výborný, jen mi zde chybí regulace jasu v menu. Pokud je název větší než 13 místný proběhne jedna rotace celého názvu.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku (bez diakritiky na velkých písmenech, to umí např. Dreambox). Teletext je velmi pěkně čitelný. Přijímač nepodporuje VBI teletext, takže přes TV přijímač teletext nebude funkční.

Přijímač se současným firmwarem je schopen zobrazit HDTV vysílaní britské ITV1 na satelitu Astra 2 (nutno použít setting editor a zadat kanál pod PIDy). Veškeré ostatní programy vysílané v SD/MPEG-4 nebo i v HD/MPEG-4 zvládl přijímač zobrazit bez problémů.

Většina programů vysílaná v HD rozlišení používá AC3 zvukovou stopu. Tento přijímač má v sobě zabudovaný AC3 Dolby Digital dekodér, takže odpadají jakékoliv problémy v tomto směru.


obrázek
Přijímač také obsahuje funkci hardware „blind scan“, tedy vyhledávání signálů bez znalosti parametrů vysílaného programu. Zadává se zde frekvenční pásmo, které má být prohledáno, polarita a zda má přijímač vyhledávat všechny programy včetně kódovaných nebo jen FTA programy.

Dále se zde zadává frekvenční krok 4, 3, 2 nebo 1 MHz. Vyhledávání je velmi pomalé, ale výsledek vypadá velice dobře. Přijímač vyhledá všechny signály v zadaném pásmu a to jak v normě DVB-S tak i v normě DVB-S2! V tomto směru to bude první přijímač u nás na trhu, který má funkci „blind scan“ schopnou vyhledávat signály v normě DVB-S2. Škoda jen, že nelze omezit rozsah symbol rate, který má přijímač na každém kmitočtu zkoušet.

Dálkové ovládání je na rozdíl od předchozího modelu Vantage HD-7100S inovované a pracovalo se mi s ním velmi dobře. Směrovost je velmi široká a reakce na povely byly prakticky okamžité.


obrázek
Přijímač má také k dispozici funkci PIP (Picture in Picture). Ta ale pracuje pouze u SD kanálů a pouze přes HDMI rozhraní (nikoliv přes SCART konektor).

Alespoň za zmínku bych ještě uvedl některé doplňkové funkce přijímače jako je funkci zoom nebo funkci mosaic (zobrazí 4 nebo 6 obrazů současně).

Spolupráce s vestavěným dekodérem a s CI moduly

Pokud je použitý neoficiální firmware máme k dispozici dvě čtečky univerzálního dekodéru. S úspěchem jsem vyzkoušel vložit současně karty CS LINK a SkyLink. Jak české tak i slovenské programy byly dekódovány v pořádku.


obrázek
V menu přístroje se karty zobrazovaly jako by byly vloženy v originál Cryptoworks čtečkách, tedy jsem si mohl přečíst veškeré informace o kartách včetně zápisů oprávnění na jednotlivé karty, což mě velmi potěšilo.

Přijímač má k dispozici také dva CI sloty. Vyzkoušel jsem vložit řadu modulů jako SCM Cryptoworks, nový Irdeto Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, Easy tv modul, T-Rex a Diablo.

Všechny moduly detekoval přijímač normálně.

EPG

Elektronický programový průvodce je graficky docela slušně zpracován. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu, jen to písmo je velmi malé. Podrobné informace již však obsahují větší písmo, které se mi již líbilo. Podrobné informace nejsou nijak oříznuty.

České znaky na programech UPC Direct a CS LINK se zobrazovaly v pořádku. Není problém ani se slovenským EPG na SkyLinku.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus se zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací bylo velmi rychlé.

Spolupráce s pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk SATA 3,5“ si zákazník namontuje sám nebo to nechá na prodejci. Montáž je velmi jednoduchá, kovový rámeček pro uchycení disku a příslušný datový je přiložen. Nechybí ani příslušné šroubky a gumové podložky, aby disk nevibroval. Napájecí kabel je již přímo vyveden ze zdroje v přijímači.

Tento model přijímače nemá na zadním panelu konektor eSATA jako jeho předchůdce model HD-7100S. Místo toho je tady konektor USB2.0. Já jsem úspěšně vyzkoušel pevný disk SATA Samsung HD501LJ 500 GB (7200 ot, 16 MB cache), který jsem nejprve namontoval přímo do přijímače.


obrázek
Z důvodu vysokého zahřívání přístroje i bez HDD jsem raději vyzkoušel druhou variantu a to připojení tohoto disku přes USB 2.0 konektor pomocí externího boxu (ten má jak USB tak SATA konektor). Příslušný kabel USB2.0 je již v příslušenství tohoto přijímače.

Musím říci, že jsem byl velmi spokojen. Nahrávání i přehrávaní SD i HD programů bylo bezproblémové. Přijímač zvládne dva programy současně nahrávat a třetí sledovat. I nahrávání dvou HD programů souběžně s vysokými datovými toky bylo bezproblémové a to se jen tak nevidí.

Navíc přístroj má dva satelitní tunery, takže lze kombinovat nahrávání z různých transpondéru a družic. Další ohromnou výhodou tohoto přijímače je, že karty vložené v interních čtečkách jsou sdílené. Takže není problém nahrávat naráz ČT1 a ČT2 a záznam máte zaznamenán již v dekódované formě na disku. A přitom sledovat třeba program TV JOJ. Tohle se opravdu povedlo a Vantage je v tomhle směru jedinečný. Obdobnou funkci naleznete jen u linuxových přijímačů jako je Dreambox nebo IP Box.

Přijímač dokonce sdílí i kartu, která je vložená v CI modulu. V menu je možné rovněž aktivovat nebo deaktivovat funkci timeshift a nastavit dobu po kterou má být funkční.

Převíjení záznamů na pevném disku vpřed je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x a 16x, vzad je to možné v rychlostech 2x, 4x a 8x . Zpomalené přehrávání jsem v přístroji nenalezl.

Správa záznamů je na slušné úrovni. V záznamu si můžeme dělat záložky, tedy oblíbená místa, na které se pak můžeme snadno přesunout. Je k dispozici časovač na 40 událostí. Zadává se čas začátku záznamu a doba trvání záznamu. S výhodou lze použít programování časovače přes EPG.

Nahrané soubory mají příponu “.trp“, což je vlastně TS stream. Větší soubory jsou vždy rozděleny po částech o velikosti 1.5 GB, takže je musíte zase na straně PC sloučit.


obrázek
Bohužel přes ethernet lze jen provést upgrade přijímače ze serveru výrobce, nikoliv stahovat filmy z pevného disku do PC. V případě USB HDD stačí jen odpojit od Vantage a připojit k PC. Disk má formát FAT32, takže bez problémů pracuje se všemi operačními systémy Windows a můžete provádět úpravy přímo na tomto disku.

V mém případě byl disk ovšem neustále v provozu, nefungoval automatický přechod do režimu „spánku“, i když jsem měl tuto funkci v menu přijímače aktivovanou. Tato funkce nepracovala i v případě, když byl disk připojený přes SATA konektor.

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG a přehrát hudbu ve formátu MP3.



Spolupráce s PC

Na upgrade přijímače se používá software Channel Loader for HD, který se nachází na přiloženém CD-ROM disku. Upgrade probíhá přes sériovou linku RS232. Rychlejší je daný firmware nahrát na USB flash disk a ten pak připojit k přijímači.


obrázek
Tento software se používá také na úpravu settingu. Setting lze v přijímači zálohovat např. na USB flash disk nebo na USB HDD.

Pak již stačí tohle zařízení připojit k PC, upravit setting a poté zařízení opět připojit k přijímači. Zde na daném souboru stisknout tlačítko OK na dálkovém ovládání a proběhne přenos settingu do přijímače.

Za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO Digital a.s. ( www.omko.cz ), Kaštanová 62, Brno.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články