Quantcast

Lyngbox LB-1ST - linuxový multimediální přijímač

| Tisk

obrázek Švédská firma LyngBox Media AB uvedla na trh multimediální combo HDTV PVR přijímač Lyngbox LB-1ST. Přijímač pracuje na základě operačního systému Linux a umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264.

Přijímač pracuje s tříjádrovým procesorem STM (1x 266 Mhz a 2x 384 Mhz), systémová paměť má velikost 96 MB. Přijímač má dva tunery. Jeden satelitní tuner s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264. Druhý tuner je určený pro digitální pozemní vysílaní DVB-T.

Přijímač se dodává s vestavěným pevným diskem o velikosti 160 GB a má k dispozici ještě rozšiřující slot pro další satelitní tuner typu Plug & Play pro příjem DVB-S/S2.

Popis přijímače

obrázek Na první pohled vás zaujme futuristický design tohoto přijímače. Dodává se v černo stříbrném provedení s rozměry 384 x 256 x 83 mm (W x D x H). Na předním panelu se nachází pouze pěkný OLED display, který nám zobrazuje název kanálu, název vysílaného programu, zda je vysílání ve standardním nebo vysokém rozlišení a některé další informace. Provedení displeje se opravdu povedlo, je velmi pěkně čitelný i z velké vzdálenosti.

Jinak v přední části přijímače nenajdete nic, žádná tlačítka, žádná odklopná dvířka, je to trochu netradiční pojetí vzhledu satelitního přijímače.

Na zadním panelu se nachází jeden F konektor (vstup satelitního tuneru, výstup chybí), jeden konektor SCART pro připojení k TV (video SCART chybí), S/PDIF konektor, komponentní výstup, jeden cinch konektor video výstupu a dva cinch konektory audio výstupu.

obrázek Přijímač má také na zadním panelu 2 CI sloty, které běžně bývají právě v přední části přijímače pod odklopným víčkem.

Navíc je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a čtyři USB 2.0 host porty. Protože se jedná o combo přijímač, máme zde také vstup a výstup tuneru pro digitální pozemní vysílaní DVB-T.

Nelze si rovněž nevšimnout místa označeného jako „expansion card“. Do tohoto prostoru přijde vložit speciální deska, která obsahuje jeden CI slot a satelitní tuner pro příjem DVB-S/S2.

Součástí balení je také stručný manuál, HDMI kabel a Ethernet kabel.

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. První nabídkou je „seznam kanálů“. Zde se objeví seznam družic, které máme naladěny, ale také i jednotlivé pakety (nemůžete ovlivnit, které to budou), dle mého názoru je seznam poněkud nepřehledný. Jedinou možností je položku v tomto seznamu skrýt, tak aby se příště již nezobrazovala.

Po startu přijímače dochází k aktualizaci seznamu programů ze serverem Lyngsatu (www.lyngsat.com). To je zcela unikátní řešení. Samozřejmě musíte mít přijímač připojený do internetu. Takže máte neustále aktuální programovou nabídku, pokud tedy v Lyngsatu nemají zrovna dovolenou…

Není zde k dispozici žádná editace kanálů! To je veliké mínus tohoto přijímače, nejenom že seznam je nepřehledný, ale ani si kanály nemůžeme přesunout dle vlastního uvážení, o jejich mazání nemluvě.


obrázek
Další nabídka s názvem „časovače“ nám umožňuje naplánovat nahrávání vámi zvoleného pořadu. Zadává se počáteční a konečný čas záznamu na HDD.

Třetí nabídka „instalace a nastavení“ se dělí do několika podnabídek. Můžete zde nastavit typ video výstupu RGB (CVBS chybí), komponentní výstup nebo HDMI výstup (rozlišení 576i, 576p, 720p,1080i). Samozřejmostí je volba jazyka menu, zvukového doprovodu a titulků (primární a sekundární jazyk je u zvuku i u titulků).


obrázek
Je zde také dětská pojistka, konfigurace ethernet portu pro připojení na internet. Přijímač podporuje protokol DiseqC 1.0, 1.1 a 1.2 (USALS zatím k dispozici není). Hledání programů je možné nechat na automatice nebo použít ruční hledání programů (PIDy zadat nelze). Celkově mě struktura menu připadá nepřehledná.

Nakonec zde můžete přístroj resetovat do továrního nastavení a upgradovat řídící firmware pře funkci OTA.


obrázek
Další nabídka v menu „systémové informace“ nás seznámí s verzí použitého hardwaru a softwaru. Následuje nabídka „podmíněný přístup“, která zobrazí informace z použitých CI modulů.

Poté v hlavním menu následuje nabídka s názvem „příručka“. Pokud jste připojeni na internet, dostanete na webovou stránku „Lyngsat Guide“. Zde se nachází přehled programů mnoha stanic, bohužel podpora českých znaků chybí.


obrázek
Předposlední nabídkou v menu je „správce médií“. Je zde správce nahrávek a fotek. Poslední nabídka umožňuje poslat e-mail na technickou podporu Lyngboxu.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware verze 1.2.15 dostupný na oficiálních stránkách výrobce. Žádný jiný alternativní firmware neexistuje.

Dle výrobce je přijímač schopen naladit programy v rozsahu SR 1~45 Msymb/s (DVB-S) a 10~30 Msymb/s (DVB-S2/QPSK). Bohužel to není pravdou, přijímač má rozsáhlé problémy s laděním řady SCPC kanálů!

Vyhledávání kanálů je pomalé a i přepínaní mezi programy (zejména SCPC) je pomalé také. Přijímač umožňuje uložit do paměti dle výrobce 50000 programů. Samozřejmě lze využít stažení přehledu programů přímo z webu Lyngsatu, to je nejrychlejší metoda.

Zvukovou stopu nelze uložit na danou předvolbu a nelze uložit ani levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku, ale font písma není optimální (navíc text bliká). Bohužel teletext vestavěný v televizním přijímači (VBI txt) nepracuje.

Obrazová kvalita jak HD tak i SD programů je excelentní. Přes SCART konektor nelze nastavit formát obrazu (4:3/16:9) u HDTV kanálů, což umí jen některé HDTV přijímače (Dreambox, Vantage …). Dálkové ovládání je univerzální, má pěkná velká tlačítka a dosah je výborný.


obrázek
Příjem pozemního digitálního vysílání DVB-T byl bezproblémový. V mé lokalitě je dostupný pouze rakouský mux A, který také přijímač naladil, EPG však nepracovalo.

Spolupráce s CI moduly

Přijímač má k dispozici dva CI sloty. S posledním firmwarem se situace zlepšila, takže je možné použít i některé kombinace modulů. Např. dva moduly Irdeto Cryptoworks s kartami na CS LINK a SkyLink pracovaly v pořádku. Ne však všechny kombinace modulů jsou možné v tomto přístroji použít. V případě modulu Diablo bylo chování přístroje nestabilní a rychlost dekódování byla pomalá.

EPG

Elektronický programový průvodce vypadá graficky velmi dobře. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Navíc je zde uveden žánr pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty.

České znaky na programech UPC Direct a CS LINK se nezobrazovaly v pořádku. Stejný problém byl i se slovenským EPG na SkyLinku.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus se zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je poměrně pomalé.


obrázek
U některých programů se místo klasického EPG objevuje automaticky tzv. Lyngsat Guide. To je přehled programů, který je dostupný na webových stránkách Christiana Lyngemarka. Mělo by být ale na uživateli, které EPG si chce vybrat, jestli to co je vysíláno přes satelit nebo to co je na stránkách Lyngsatu.

Načítání stránek v přijímači není příliš rychlé, české znaky nejsou podporovány. Na druhou stranu se dostane k informacím o pořadech, které provider přes satelit vůbec nevysílá nebo je vysílá jen pro své podporované boxy (Sky UK, Sky Italia atd.)

Grafické zpracováni je velmi pěkné, lze použít i vyhledávání podle klíčového slova. I přes tohle EPG lze snadno naprogramovat nahrávání, což se mě velmi líbilo.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává s vestavěným pevným diskem SATA 3,5“ s kapacitou 160 GB. Tato kapacita disku myslím, že není příliš optimální vzhledem k nahrávání HDTV programů. Disk lze však vyjmout a nahradit diskem s větší kapacitou.

Konstrukce přijímače se dle mého názoru příliš nepovedla, prakticky žádné ventilační otvory, pouze na bocích přijímače. V přijímači je vestavěný velmi hlučný ventilátor, rychlost otáček je automaticky regulována, většinou ale jede na plný výkon. Jinak tomu být ani nemůže vzhledem k nevhodné konstrukci přijímače.


obrázek
Je sice chvályhodné, že přijímač vzhledově působí „suprově“, ale za cenu ohromného hluku ventilátoru. Navíc i přesto přijímač dost hřeje.

Přijímač umožňuje pouze jeden program nahrávat a druhý sledovat. Přenos do PC je nejrychlejší přes ethernet pomocí FTP klienta. Jméno a heslo pro FTP přístup do boxu je uvedeno v menu (systémové informace). Přenosová rychlost mezi Lyngboxem a PC dosahovala přes FTP kolem 5 MB/s. Druhou možností je kopie na USB Flash disk nebo USB HDD (přijímač má 4 USB porty).

Nahrané soubory mají příponu “.trp“, což je vlastně TS stream. Větší soubory jsou vždy rozděleny po částech o velikosti 2 GB, takže je musíte zase na straně PC sloučit.

Úprava na PC přes programy VideoRedo a ProjektX proběhla bez problémů. Nahrávání i přehrávání SD i HD záznamů bylo bezchybné.

Přístroj nemá žádné střihové funkce. Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 32x. Zpomalené přehrávání je pouze v rychlosti 1/4x. Pomocí modrého tlačítka na dálkovém ovládání se lze přesunout na libovolné místo v záznamu zadáním časového posunu.


obrázek
Programovaní záznamů se uskutečňuje prostřednictvím časovače. Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu. S výhodou lze použít programování záznamů přes EPG. Bohužel funkce nahrávání přes časovač nefunguje úplně korektně (některé plánované záznamy se neuskutečnily)

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG. Tyto soubory můžete mít uloženy třeba na USB Flash disku, který připojíte do jednoho ze čtyř USB host portů, které naleznete na zadní straně přijímače.



Přijímač podporuje i funkci vzdáleného nahrávání prostřednictvím webu Lyngsatu. Jméno a heslo pro HTTP přístup je uvedeno v menu (systémové informace). Takže si můžete naplánovat třeba z kanceláře nebo odněkud z dovolené co Lyngbox má nahrávat (teď je jen otázkou zda se nahrávka opravdu uskuteční…). Přijímač musí být ovšem zapnutý, protože v pohotovostním stavu není aktivní ethernet spojení (další nevýhoda).


obrázek

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače lze provést přes satelit nebo nahráním softwaru na USB Flash disk. Úspěšně jsem vyzkoušel druhou variantu. Žádný setting editor pro tento přijímač zatím neexistuje.

Dle mého názoru je u tohoto přijímače zatím velmi mnoho „dětských nemocí“, které se zatím výrobci nepodařilo odstranit. Nová verze firmwaru měla přinést řadu vylepšení, ale opak je spíše pravdou. Docela se divím Christianovi Lyngemarkovi, že se pustil do spolupráce s výrobcem tohoto přijímače.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě olmiSat s.r.o., Vltavská 2A, Brno (www.olmi.cz) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články