Quantcast

Dreambox DM 800 - luxusní HDTV PVR satelitní přijímač

| Tisk

obrázek Na tuto chvíli jsem se dlouho těšil. Konečně se mě do rukou dostal nový satelitní přijímač Dreambox DM 800 od německé firmy Dream Multimedia. Je to takový malý bráška dlouho slibovaného modelu DM 8000, kterého se snad letos také dočkáme.

Dreambox DM 800 je v současné době nejmenší HDTV PVR přijímač na světě. Jak jinak pracuje na základě operačního systému Linux a umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Srdcem přijímače je nový Broatcom PowerPC procesor s taktovací frekvencí 300 MHz. Přijímač obsahuje paměť 64 MByte Flash a 256 MByte RAM.

Přijímač má jeden tuner typu Plug & Play s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264. Tuner lze z přijímače snadno vyjmout a nahradit ho za tuner pro digitální pozemní vysílaní DVB-T nebo za tuner pro digitální kabelové vysílaní DVB-C.

obrázek

Popis přijímače

Přijímač má elegantní černé provedení s rozměry pouhých 195x130x40 mm (W x D x H). Na předním panelu se nachází velmi pěkný OLED display, který nám zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače. Provedení displeje je perfektní, je velmi pěkně čitelný a je limitován pouze jeho malou velikostí, což ovšem jinak výrobce nemohl provést vzhledem k malým rozměrům přijímače.

Na předním panelu přijímače je pouze jedno tlačítko sloužící pro zapnutí a vypnutí přístroje. Po odklopným víčkem nacházíme jeden slot univerzálního dekodéru.

Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstup a výstup tuneru), jeden konektor SCART pro připojení k TV, S/PDIF konektor, RS 232 konektor, modem port konektor a také eSATA konektor pro připojení externího pevného disku. Je zde také 12V konektor pro napájení přijímače.

obrázek Navíc je tu DVI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a dva USB 2.0 host porty.

Součástí balení je také obsáhlý manuál, DVI to HDMI kabel, redukce SCART/3cinch a jeden SATA kabel včetně kabelu pro napájení HDD. Napájení přijímače je zajištěno dodaným externím zdrojem 12V/3A (pro starší typy Dreamboxů se používal slabější zdroj 12V/2A).

V balení je také zadní panel pro případ použití DVB-T(DVB-C) tuneru, které mají jinou rozteč konektorů než tunery pro DVB-S.

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně bezchybné češtiny. Myslím, že nemá smysl popisovat strukturu menu, která je téměř shodná s modelem DM7025+, který jsem zde již představil. Po prvním spuštění Vás přivitá průvodce, kde Vám nabízí různé typy připojení k TV (Scart, DVI, YPbPr) a automaticky jednotlivé typy zkouší.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware z 11.5.08 dostupný na oficiálních stránkách výrobce. I pro tento model se postupně začínají objevovat neoficiální firmwary, které značným způsobem rozšiřují možnosti tohoto přijímače. Jmenujme alespoň Nabilo, PLI a Gemini. Posledně jmenovaný ve verzi 3.50 jsem také použil pro testování přijímače. Nezapomeňte si vždy stáhnout aktualizace, které jsou k dispozici online přes tzv. blue panel.

Přece jenom je to horká novinka na trhu, takže je stále co vylepšovat. Problémy se vyskytly v komunikaci s některými DiseqC přepínači, ale s posledními drivery se situace podstatně zlepšila. U mě s přepínačem Schwaiger naprosto bez problémů. Chybí plugin pro měření bitrate, nelze provést screenshot přes webovské rozhraní, nelze ovlivnit jas OLED displeje apod. To jsou ale detaily, které se jistě s novými verzemi firmwaru spraví.

Někteří uživatelé popisují problémy při zapínání přístroje, je třeba chvíli počkat (cca 10 sec) a až poté zapnout znovu přijímač, je to ale píše záležitostí právě neoficiálního firmwaru Gemini.

obrázek Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.

Přijímač je dle návodu schopný vyhledat kanály v rozsahu 2-45 Msym/s (DVB-S) a 10-30 Msym/s (DVB-S2/QPSK). Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínaní mezi programy je svižné.

Operační systém je založen na Enigmě 2, která je použita v mém oblíbeném luxusním modelu DM 7025. Takže jsem mohl použít můj setting programů, který mám pro DM7025 a nahrát ho do tohoto modelu.

Samozřejmě jsem před tím odstranil programy z druhého tuneru, který je v DM7025 k dispozici. Některé programy (zejména scpc kanály) přijímač nechtěl zobrazit (nulový signál). Zjistil jsem, že tento tuner je dost citlivý na zadání frekvence. Stačilo mírně posunout frekvenci a žádaný program okamžitě naskočil. Přijímač naladil i programy pod 2 Msym/s, např. TV+ Gabun s SR 1,333 Msym/s (družice NSS7, 22° záp.). Program TRSP (družice Eutelsat Sesat) s SR 1 Msym/s se mě nepodařilo naladit.

Vše je dáno ovladači pro tuner, pro zajímavost s posledními verzemi pro DM7025 se značně zvýšila rychlost přepínaní scpc programů, ale s programy typu TRSP jsou problémy. Přijímač se současným firmwarem není schopen zobrazit HDTV vysílaní britské ITV1 na satelitu Astra 2.

Bohužel se současnými drivery pro DM 800 tuner není schopen naladit programy s vyššími SR. Ruský paket na frekvenci 3526 MHz na družici Express AM2 (80° vých.), kde je SR 31,106 Msym/s ještě tuner naladil. Další ruský paket na frekvenci 3676 MHz s SR 33,483 Msym/s již nezvládnul. Samozřejmě nejde ani oblíbený ruský paket na družici Express AM22 na 53° vých, frekvence 11044 MHz, kde se používá velmi vysoká SR 44,951 Msym/s.

obrázek Doufejme, že je to pouze záležitost driverů pro tuner, nikoliv tunerem samotným (na netu jsem totiž viděl nějakou modifikaci tuneru s přidaným kondenzátorem, ale nedozvěděl jsem se k čemu má sloužit). Ale co se týká citlivosti tuneru jsem byl mile překvapen, je jednoznačně ještě lepší než výborný tuner ALPS, který je v DM7025.

Grafika menu závisí na použitém skinu, kterých je k dispozici několik. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku. Znaková sada se dá nastavit v menu, včetně jasu a transparentnosti teletextu. Zkušenější uživatelé si mohou nastavit i velikost teletextu (tohle ovšem nelze v menu, ale přímo ovlivněním hodnot v souboru „tuxtxt2.conf“). Bohužel teletext vestavěný v televizním přijímači nepracuje.

S obrazovou kvalitou jak HD tak i SD programů jsem byl spokojený. Jen menu s použitím mého oblíbeného skinu „Nemesis blueline single“ trochu poblikávalo (zapojeno přes scart), u Dreamboxu 7025 je menu s tímto skinem naprosto klidné. Takže jsem radši použil skin „Gemini2 Stone2“, kde se tento jev téměř neprojevoval.

Většina programů vysílaná v HDTV používá AC3 zvukovou stopu. Přijímač nemá zabudovaný žádný Dolby Digital dekodér, takže přes analogový výstup nic neuslyšíte, musíte použít digitální optický audio výstup. Naštěstí tohle je Drembox, takže v menu Gemini 3.50 naleznete položku „AC3 downmix“, která Vám umožní slyšet AC3 zvukovou stopu i přes analogový audio výstup.


obrázek

I přes Scart konektor lze nastavit formát obrazu u HDTV kanálů, což mnohé HDTV přijímače neumí. Dálkové ovládání je univerzální a používá se osvědčený typ z předešlých verzí Dreamboxů řady 7020/7025.

Přijímač je samozřejmě možno ovládat dálkově přes webovské rozhraní. Lze i streamovat jednotlivé programy do PC ( otestováno přes Firefox).

Spolupráce s vestavěným dekodérem

Jedna čtečka univerzálního dekodéru pracovala bez jakýchkoliv problémů. Samozřejmě záleží na použitém typu cardserveru a jeho správném nastavení. Jako další čtečku lze využít phoenix programátor připojený na RS232 port přijímače.


obrázek

EPG

Elektronický programový průvodce je skvělý, přesně podle mých představ. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. V EPG můžeme vyhledávat podle klíčového slova, které se nachází v názvu pořadu nebo v jeho popisu.

České znaky na programech UPC Direct a CS Link se zobrazovaly v pořádku. Není problém ani se slovenským EPG na Skylinku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor „encoding.conf“.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus se zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.


obrázek

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o libovolné kapacitě v provedení SATA 2,5“. Takže je zabudování disku na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný datový i napájecí kabel je přiložen.

Další možností je použít eSATA konektor na zadní straně přijímače a připojit k němu externí pevný disk. Osobně bych byl spíše pro tu druhou možnost, protože se přijímač hodně zahřívá. Druhou možností je použít externí ventilátor, tak jak jsem to již zde kdysi popisoval u modelu DM7025.

Přijímač umožňuje dle výrobce čtyři SDTV programy současně nahrávat nebo dva HDTV programy. Jediná limitace díky použitému jednomu tuneru je nahrávání programů pouze z jednoho transpondéru.

Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem dvou kódovaných programů.

Pluginy (doplňkové programy) lze použít ty samé co pro model DM7025. Správa záznamů je u Dreamboxů perfektní. Gemini 3.50 obsahuje jak plugin pro přejmenování záznamu, tak i pro jeho střih. Přenos do PC je nejrychlejší přes ethernet pomocí FTP klienta.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 16x, 32x a 64x a 128x. (u HD záznamů to zatím zlobí, je nutno použít numerická tlačítka) Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze nově rovněž změnit pře menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, jejich definici si uživatel provede v menu.

Nahrávání i přehrávání HD záznamů bylo bezchybné. V přijímači jsem použil pevný disk SATA Samsung HM250JI 250 GB (5400 ot., 8MB cache). Přenosová rychlost mezi Dreamboxem a PC dosahovala přes FTP kolem 11 MB/s !! (u DM7025 to je cca 9 MB/s). Do značné míry je to ale ovlivněno typem pevného disku.

Použil jsem také externí pevný disk Samsung HD501LJ 500 GB (7200 ot, 16 MB cache), kde již přenosová rychlost dosahovala pouze cca 7 MB/s.

Z hlediska nahrávání a přehrávání se oba disky chovaly shodně. Zkušební záznam 4 programů v SD kvalitě (ČT1, 2, 24 a 4 sport) byl bez chyb. Poté jsem vyzkoušel současných záznam tří italských programů Italia 1, Rete 4, Canale 5 a záznam vykazoval ohromné množství chyb. Tyto programy používají vysoký datový tok cca 7,5 Mbit/s. U mého oblíbeného Dreamboxu 7025 je tento záznam bezchybný.

Chování bylo shodné i u použitého typu externího disku. Záznam samotného HDTV programu Discovery HD byl bezchybný. Následně jsem vyzkoušel současný záznam dvou HDTV programů a to Discovery HD a Premiere HD. Opět byl výsledek zklamáním, velké množství chyb.


obrázek

Samozřejmě to může být způsobeno použitým typem disků (měl jsem výše uvedené dva úplně nové HDD), současnými ovladači apod. Je nutno zdůraznit, že tohle už jsou zátěžové testy, kterými jsem chtěl zjistit limity boxu a použitého HDD. I současný záznam 4 programů ze Skylinku (STV1, 2, JOJ, Markíza) byl bez chyb. Je to tedy vše o celkové velikosti datového toku.

Jen pro zajímavost stejný disk Samsung HD501LJ 500 GB (7200 ot, 16 MB cache) použitý v IP Boxu 9000, který bude námětem příští recenze, zvládnul bezproblémově současný záznam výše uvedených dvou HD programů !

Programovaní záznamů se provádí prostřednictvím časovače. Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu. S výhodou lze použít programování záznamů přes EPG.

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3. Tyto soubory můžete mít uloženy třeba na Flash disku, který připojíte do jednoho ze dvou USB host portů, které naleznete na zadní straně přijímače.

USB Flash disk je třeba nejprve přes telnet naformátovat a pak namountovat. S některými typy Flash disku má přijímač problémy. Po restartu nechce nabootovat. U mě byl takový problémový Transcend JF V30/4GB. Pak jsem použil Kingston Data Traveler 1GB a ten již funguje jako pila.



Spolupráce s PC

Upgrade přijímače lze provést přes webovské rozhraní, přes sériovou linku nebo přes ethernet. Změna image je bezproblémová. Na editaci programů v PC lze použít dosavadní editory pro model DM 7025. Tyto starší editory neumí pracovat s DVB-S2 programy a označovaly je jako za data.

V těchto dnech se na webu objevila nová verze programu Dremsetedit 2.16, která řeší správné ukládání DVB-S2 programů, což mě velmi potěšilo. Takže nyní již lze bezproblémově si udělat zálohu svého settingu, provést jeho editaci v PC a poslat zpět do Dreamboxu 800.

Přijímač je určitě příjemným zpestřením ve výběru HDTV PVR přístrojů na trhu. Podpora pro tento model každým dnem stupá, takže se uživatel může těšit na neustále vylepšování funkcí tohoto přijímače.

Za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO Digital a.s. ( www.omko.cz ), Kaštanová 62, Brno.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články