Quantcast

Q-BOX ONE - linuxový přijímač s modulem Diablo

| Tisk

obrázek Nedávno se na našem trhu se satelitními přijímači objevila novinka pod označením Q-BOX ONE. Jedná se o výrobek italské firmy Duolabs, která je jistě mnohým čtenářům známa svými produkty. Ano právě univerzální programátory typu CAS2 nebo CAS3, vynikající modul Diablo pocházejí právě od toho výrobce.

Nyní firma přichází se multimediálním satelitním přijímačem postaveným na operačním systému Linux s výkonným procesorem 250 MHz IBM PowerPC (350 Mips). Jedná se o tzv. combo přijímač, který má vestavěný jeden Plug & Play tuner pro satelitní vysílaní DVB-S a jeden Plug & Play tuner pro digitální pozemní vysílání DVB-T. Navíc do tohoto přijímače můžeme vestavět pevný disk 2,5“ libovolné kapacity. Přijímač má dle výrobce v sobě integrovaný CAM Diablo 2.3.

Popis přijímače

Po vybalení z úhledné krabice se před Vámi objeví docela malý černý přijímač s rozměry 6 x 23 x 15 cm. Napájení je pomocí přiloženého adaptéru 12V/2A, tedy je to ten samý adaptér co používají Dreamboxy řady DM500. Na předním panelu se nenachází žádné tlačítko (síťový vypínač je na zadním panelu), jen dvě LED diody signalizující stav přijímače (chybí displej), dvě čtečky univerzálního dekodéru a jeden USB host port.

obrázek Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup DVB-S tuneru), dále je zde vstup a výstup tuneru pro digitální pozemní vysílaní DVB-T, dva konektory SCART pro připojení TV a VCR, digitální optický audio výstup SPDIF, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektory, jeden cinch video výstupu a 12V konektor pro napájení přijímače. Nakonec zde nacházíme ještě síťové rozhraní (Ethernet 100 Mbit/s full duplex), jeden USB host port a tlačítko s označením „reset“.

S přijímačem se dodává originální návod, který je velmi stručný (rozhodně nečekejte „knihu“ jako u Dreamboxů).

Menu přijímače

Menu bylo k dispozici v češtině ovšem bez diakritiky. Přijímač používá Enigmu 1, takže příznivci Dreamboxu vidí staré známé prostředí. Menu je praktické shodné se staršími verzemi Enigmy pro Dreambox. Chybí některé funkce, které dnešní Enigma u Dreamboxů obsahuje.

obrázek

Popis a chování přijímače

V přijímači jsem měl použitý originální firmware v.1.2.0 z 2.1.2008. Neoficiální firmware v podstatě neexistuje, existují jen modifikace tohoto firmwaru. Přijímač umí vyhledávat programy v rozsahu SR 1- 45 Msym/s. Program TRSP na družici Eutelsat Sesat s SR 1 Msym/s se mě naladit nepodařilo. S ostatními programy včetně těch s velmi vysokou SR si přijímač hravě poradil.

Vyhledávání je rychlé a i přepínaní programů je svižné, tedy naprosto stejné jako u Dreamboxu. Přijímač má neomezenou kapacitu pro televizní a rozhlasové programy. Stabilita přijímače byla bezproblémová.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu a poradí si i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný nadstandardní teletext (TuxText). Ten bohužel nebyl s testovaným firmwarem funkční.

Citlivost tuneru SHARP byla výborná, shodná s tunerem ALPS v Dreamboxu 7025. Dálkové ovládání je úplně identické s tím co používá Dreambox 500, jen barva je černá.

Přijímač lze rovněž ovládat přes síť za použití http protokolu. Pak stačí mít na PC nainstalován nějaký prohlížeč např. IE nebo Firefox a již pohodlně ovládáte svůj Q-box. Pro přenos souborů se používá libovolný software s podporou ftp nebo telnetu.

V pluginech nalezneme jednu položku, která u Dreamboxu chybí a to je tzv. QBOX Manager. Ten umožňuje připojení interního pevného disku nebo externího pevného disku přes USB. Nalezneme zde též menu pro vyhledávání digitálních pozemních kanálů a konfiguraci WIFI připojení (verze Q-boxu musí mít příslušný WIFI modul zabudován).

obrázek Automatické hledaní digitálních pozemních signálů u mě selhalo, proto jsem použil manuální ladění. V místě mého bydliště je k dispozici rakouský mux A, který jsem naladil okamžitě. Rakouský mux B, který je u mě velmi slabý, již přijímač nedokázal naladit (přijímač Azbox 710 ano, má tedy citlivější DVB-T tuner).

Přijímač má také funkci „NGrab recording“, která slouží pro zaznamenání pořadů na pevný disk ve vašem PC prostřednictvím sítě LAN.

Spolupráce s vestavěným dekodérem

Dvě čtečky univerzálního dekodéru pracovaly bez jakýchkoliv problémů. Samozřejmě záleží na použitém typu cardserveru a jeho správném nastavení. Jako další čtečku lze využít phoenix programátor připojený na RS232 port přijímače.

obrázek V tomto smyslu přijímač připomíná Dreambox 7020, který má také dvě čtečky k dispozici. Pokud bych měl oba přijímače srovnat, tak má tento přijímač podstatně menší rozměry než uvedený Dreambox. U DM7020 je pouze jeden USB host port, zde jsou porty dva. Dreambox 7020 má LCD displej, který u Q-boxu není. Na druhou stranu Q-box obsahuje navíc DVB-T tuner.

U DM7020 je k dispozici možnost vložení CF karty, což u Q-boxu není možné. U Q-boxu je zde ale možnost používat WIFI připojení. Dalším rozdílem je samozřejmě cena, která jasně hraje ve prospěch Q-boxu.

Zajímavostí může být, že u Q-boxu nelze přepsat tzv. bootloader, takže nemůže dojít k „umrtvení“ přijímače. Co se týká vestavěného CAM Diablo 2.3 je zatím velmi málo informací. Má se používat speciální upgrade soubor od Stealth teamu (ten zajišťuje podporu pro současné moduly Diablo), který se do přijímače pošle pře LAN.

EPG

Elektronický programový průvodce je výborný, tak je to u Enigmy zvykem. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace nejsou oříznuty.


obrázek
České znaky na programech paketu CS LINK a UPC Direct se zobrazovaly v pořádku, rovněž slovenština na programech SkyLinku byla bezproblémová. Stačí mít jen správně vyplněný soubor „encoding.conf“. Azbuka byla na kanálech NTV plus také bezchybná. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o libovolné kapacitě o velikosti 2,5“. Takže je zabudování disku na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný kabel je přiložen.


obrázek
Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu a umožňuje jeden program nahrávat a druhý program z téhož transpondéru sledovat.

Adresářová struktura Enigmy je poněkud odlišná od té v Dreamboxu. Takže použití pluginů (doplňkové programy), které jsou určeny pro Dreamboxy je omezené.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 16x, 32x a 64x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x.


obrázek
Nejprve jsem si vyzkoušel namountovat pevný disk, který mám ve svém Dreamboxu 7025. Některé záznamy, co jsem měl na disku, šly přehrát. Poté jsem vyzkoušel nahrávání a zpětné přehrání z toho disku, to již bylo bezproblémové.

Do přijímače jsem následně vestavěl pevný disk WD800BEVE. Dle výrobce má být v přijímači SATA rozhraní, v mém kusu však bylo PATA rozhraní, takže jsem použil běžný disk WD Scorpio 80 GB (5400 ot., 8MB cache). Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezchybné.

Přenos mezi PC a Q-boxem přes FTP klienta probíhal bez problémů, rychlost však byla jen cca 2,3 Mbyte/s.

Programovaní záznamů se provádí prostřednictvím časovače. Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu. S výhodou lze použít programování záznamů přes EPG.

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP (nebylo funkční z důvodu neexistenci příslušného pluginu) a přehrát hudbu ve formátu MP3. Tyto soubory můžete mít uloženy třeba na Flash disku, který připojíte do jednoho ze dvou USB host portů.


obrázek
USB Flash disk je třeba nejprve přes telnet naformátovat a pak namountovat. To u Q-boxu proběhlo bez problémů. TV SCART generuje signál RGB a nelze ho v menu přepnout na CVBS (bug ve firmwaru).



Spolupráce s PC

Na upgrade přijímače se používá speciální utilita Q-box Image Updater 1.0.4, upgrade přes LAN proběhl bez potíží. Příslušný image je možný pomocí této utility zálohovat.

Na úpravu settingu lze použít ty samé programy co pro Dreambox, tedy např. programy DreamBoxEdit nebo Dreamset.

Q-box je novinkou na trhu, takže má ještě nějaké dětské nemoci, které budou muset programátoři vyřešit. Vše teď záleží na tom, jaká bude softwarová podpora pro tento jistě zajímavý přijímač. Italská firma Duolabs plánuje v další fázi přijímač s názvem Q-BOX TWO, který by již měl být HDTV PVR přijímačem.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě olmiSat s.ro., Vltavská 2A, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články