Quantcast

Philips DSR 8111/53 - PVR HD box pro UPC Direct

| Tisk

obrázek Po třech modelech satelitních abonentských SD set top boxů Philips přichází společnost UPC na trh s novým high-endovým abonentským přijímačem pro příjem placené televize UPC Direct.

Uživatelsky přívětivý PVR HD set top box. Tak lze nejvýstižněji popsat novinku společnosti UPC, kterou postupně uvádí na český, slovenský i maďarský trh. Jde o přístroj Philips DSR 8111/53 určený pro příjem DVB-S i DVB-S2 signálů v kompresních formátech MPEG-2 i MPEG-4, ve standardním (SD) i HDTV formátu.

Charakteristika přijímače

Philips DSR 8111/53 (dále jen „Philips“ nebo „Mediabox“) je abonentský PVR HD dvoutunerový set top box určený pro příjem digitální satelitní placené televize UPC Direct a volně vysílaných programů na satelitu Astra (19,2°E). Receiver má dva tunery pro možnost záznamu na integrovaný 160 GB HDD z jednoho programu, nezávisle na něm je možné jiný program v rámci přijímané pozice sledovat.

obrázek

Přední a zadní panel, dálkové ovládání

Na předním panelu černého přijímače najdeme nalevo tři tlačítka – Standy, GUIDE a Back, vedle ovládací tlačítka pro pohyb v menu (vlevo, vpravo, nahoru, dolu), zhruba uprostřed panelu bodový displej, na kterém se zobrazují názvy stanic a vysílaných pořadů, vedle ovládací tlačítka pro PVR (vpřed, vzad, nahoru, dolu) a LED dioda, která svítí během nahrávání z digitálního vysílání. Napravo se pod odklopným víčkem nalézá čtečka dekódovacích karet UPC Direct.

Zadní panel přináší poměrně omezený počet přípojných míst. Vlevo jsou dva konektory typu F pro připojení vstupů satelitních antén (dva vstupy z LNB twin), dále rozhraní Ethernet a USB, nechybí koaxiální a optický výstup zvuku SPDIF, výstup zvuku přes 2x audio cinch (levý+pravý), 2x konektory SCART (TV+VCR) s režimy RGB a CVBS, HDMI a úplně napravo je umístěno rozhraní pro připojení síťového kabelu.

Dálkové ovládání (DO) je nečekaně ve stříbrném provedení a svým tvarem a rozložením kláves vzdáleně připomíná DO multimediálních přístrojů Dreambox. Při stisknutí jakéhokoliv tlačítka na DO se na chvilku rozsvítí tlačítko UPC v horní části ovladače. DO je universální a je možné na něj naprogramovat i jiné přijímače (televizor, DVD recorder). Některá tlačítka zatím nenacházejí uplatnění – on demand, inter aktive.

obrázek

Balení

Součástí testovací sady nového HD přijímače pro příjem služby UPC Direct byl samotný satelitní PVR HD set top box Philips DSR 8111/53 včetně dálkového ovládání a baterií, twin LNB značky Shart, kabel SCART a také informační list „Bezpečnostní instrukce“. Nechybí ani dekódovací karta UPC. Balení bylo dodáno v bílé krabici.

Kódovací systém Nagravision na UPC Direct

S příchodem nového modelu abonentského přijímače Philips na trh dochází k poměrně významné změně – tento přístroj nepracuje v kódovacím systému CryptoWorks, nýbrž v systému Nagravision 3. To přináší i některé technické novinky, které nebyly u této služby obvyklé – přístroj je s dekódovací kartou spárován. Tuto novou kartu není možné používat ve vlastním set top boxu nebo dokonce v jiném přijímači Philips DSR 8111/53. Pouze v případě, že operátor kartu s jiným set top boxem téhož modelu opět spáruje.
obrázek
Proč se u nového modelu Philips používá systém Nagravision a už ne CryptoWorks se zatím společnost UPC nevyjádřila. Očekává se, že Nagravision je zapojen kvůli plánovanému vysílání HD obsahu. Práva na HDTV vysílání jsou ještě přísnější než pro standardní rozlišení (SD) a je docela možné, že HD kanály na UPC Direct budou dostupné pouze na PVR HD přijímačích UPC jen v systému Nagravision.

Systém CryptoWorks nadále zůstává kódovacím systémem platformy UPC Direct a provozovatel zatím žádné změny neplánuje. Diváci platformy s vlastními přijímači mohou nabídku přijímat v systému CryptoWorks – například přes předplacené karty, které jsou na trhu již několik týdnů.

Zkušenosti s příjmem

Jak již bylo uvedeno výše, spolu s tímto přijímačem je nutné používat dekódovací kartu UPC Direct pracující v systému Nagravision. Bez dekódovací karty přijímač není schopný přijímat ani nekódované programy (zabezpečení ze strany provozovatele služby).

Při prvním spuštění se nás přijímač zeptá na zemi, ve které budeme používat UPC Direct. Při nastavení „Česká republika“ je k dispozici česká nabídka, „Slovensko“ slovenská TV nabídka a při zvolení „Maďarsko“ pak nabídka kanálů, jazyk menu, EPG pro diváky v Maďarsku. Testovací sada umožnila s českou přístupovou kartou UPC s plnou nabídkou otestovat všechny tři regiony. Zajímavé je, že při zvolení země „Maďarsko“ přijímač neotevřel ze základní maďarské nabídky programy Magyar 2 a také Duna TV. Stejné programy již delší dobu blokuje i česká karta UPC pracující v systému CryptoWorks.

Po nastavení země přijímač zkontroluje hrubý a jemný signál. Pokud jsou k dispozici, přístroj umožní provést automatické vyhledávání programů ze satelitu Astra (19,2°E). Skenování trvá zhruba 5 minut.

Hlavní menu


obrázek
▲ obr č. 5 - Instalace programů

Hlavní nabídka má dvě části – „Digitální Video Rekordér“ (DVR) a „Nastavení“. Nabídka DVR obsahuje 4 položky – „Mé programy“ (zaznamenané pořady na HDD). „Moje TV Agenda“ (naplánované události v časovači), „Pokročilé nastavení záznamu“ (časovač – s možností nastavení nahrávání jednou, denně, týdně, od pondělí do pátku), „Nastavení“ (časová rezerva na začátku a konci záznamu – možnosti 0, 1, 5 a 10 minut).

Nabídka „Nastavení“ obsahuje celkem 7 položek – „Nastavení PIN kódu“ (rodičovská pojistka, změna PINu), „Vyhledávání sítě“ (manuální nebo ruční vyhledávání TV a R programů), „Další nastavení“ (jazyk menu, zvuku, titulků, doba zobrazení informačního titulku). „Diagnostika“ (informace o HW a SW přijímače a používané dekódovací karty), „Nastavení TV“ (hlasitost, formát obrazu), „Výchozí nastavení“ (možnost uvedení přístroje do výrobního nastavení), „Nastavení seznamu kanálů“ (přesuny programů na jiné čísla předvoleb).

Po grafické stránce menu vychází z osvědčených sérií předchozích modelů Philips dodávaných pro příjem této platformy.


obrázek
▲ obr č. 6 - Rozšířené EPG kanálu na obrazovce

Příjem programů

Přijímač poměrně svižně reaguje na povely z dálkového ovládače. Sporadicky dochází ke krátkodobému vytuhnutí přijímače. Po několika sekundách přístroj vykoná všechny příkazy, které obdržel během onoho stavu.

Při přepnutí na jiný kanál se na několik sekund zobrazí informační proužek, který obsahuje číslo předvolby, název stanice, název aktuálního a následujícího pořadu a další informace. Nastavení audio stop u multijazyčných programů si přijímač nepamatuje.

Programy je možné přes menu přesouvat na jiné pozice, vyjma pozic 1 až 299, které jsou vyhrazeny pro službu UPC Direct a nelze je měnit.

Některé německé stanice je možné přijímat se zvukem ve formátu Dolby Digital.

obrázek
▲ obr č. 7 - TV průvodce (EPG kanálů)

Příjem EPG, teletextu

Přístroj podporuje dva druhy teletextu – klasický VBI teletext (příjem přes televizor s dekodérem teletextu) a také OSD teletext (či softwarový teletext, chcete-li). VBI teletext pracuje v pořádku u všech testovaných programů. Menší výhrady mám pouze k OSD txt, kde se špatně zobrazuje písmeno „č“ a „ů“. Dále kapitálky nemají diakritiku. Přijímač nemá paměť na teletextové stránky. Při každém požadavku na jinou stránku musí uživatel vyčkat, než jej najde v rotačním cyklu. Jsou to kosmetické chybičky, které se zřejmě podaří opravit v nejbližším novém firmware, které se plánuje.

EPG (elektronický programový průvodce) funguje perfektně u všech programů, které patří pod službu UPC Direct. Je to služba divákům v rozsahu, kterou zatím žádná jiná platforma působící na území České republiky a Slovenska nenabízí. V EPG se nezobrazuje písmeno „š“. Opět má být opraveno v dalším release firmware.

EPG je k dispozici až na 7 dní, pokud jej provider vysílá.

obrázek
▲ obr č. 8 - OSD teletext

Nahrávání pořadů

Philips má zabudovaný hard disk o kapacitě 160 GB a funguje jako záznamové médium. Přijímač umožňuje nahrávat pouze jeden program v jeden okamžik. Pokud je k přijímači připojen pouze jeden vstup z konvertoru, lze nahrávat jeden program a jiný sledovat v rámci transpondéru (multiplexu). V případě, že připojíme oba výstupy z LNB twin k přijímači, můžeme nezávisle nahrávat jeden program a jiný sledovat v rámci celé orbitální pozice, kterou přijímáme (19,2°E).

Po celou dobu nahrávání pořadu jsme o tom informováni rozsvícenou červenou LED diodou na předním panelu přijímače.

Přijímač zaznamenává celý stream stanice v původní nezměněné kvalitě – tj. včetně audio stop a teletextových stránek.

Nahrávání bylo bezproblémové z SD vysílání. Nahrávat z HD kanálu Anixe HD se mi nepodařilo. Po několika sekundách od spuštění nahrávání tohoto programu přijímač se zablokoval (ochrana před nahráváním HD obsahu?). V záznamu je možné převíjet zpět i v před pěti rychlostmi.

obrázek
▲ obr č. 9 - Hlavní nabídka přijímače

Hard disk je v aktivní po celou dobu příjmu satelitního vysílání (možnosti okamžitého nahrávání, využití timeshift), vypíná se jen po přechodu do režimu stand-by.

Funkci timeshift je možné využít pro „opožděné“ sledování televizního vysílání či možnost přerušit sledovaní pořadu stisknutím tlačítka „Pause“ a po chvíli pokračovat ve sledování relace klávesou „Play“. Maximální délka „kešovaného záznamu“ je 150 minut.

Ethernet, USB, interaktivní aplikace

Mediabox má rozhraní Ethernet a USB. Obě dvě interface v současné době nemají své uplatnění.

Podobně jako u stříbrného přijímače Philips DSR 4101 jsou i u Mediaboxu k dispozici 3 jednodušší logické hry. Nechybí ani služba UPC Direct Radio pro přidání preferovaných rozhlasových stanic.


obrázek
▲ obr č. 10 - Nabídka Mé programy (zaznamenané pořady)

Příjem dalších satelitů

Je možné s PVR HD přijímačem Philips přijímat i jiné satelity vyjma Astru? Na tuto otázku jsem hledal odpověď několik hodin. Pro manuální nastavení se vedle kmitočtu, polarizace, symbol rate, FEC a modulace zadává jakési „ID buketu“ a pokud jej pro příjem kmitočtu z jiného satelitu neznáte, nemůžete jinou pozici než 19,2°E přijímat. Přijímač se při nastavení paraboly na pozici 28,2°E a využití STEJNÉHO kmitočtu, polarizace, symbol rate (12,304 GHz, pol. H, SR 27500) ale jen odlišného FEC (2/3) tvářil, že po nalezení signálu vyhledává programy (pomocí NIT). Po několika sekundách napsal, že vyhledávání bylo neúspěšné. Vše nasvědčuje tomu, že výrobce propracoval firmware proti příjmu jiných orbitálních pozic.

Při hledání signálu na jiných pozicích se jinak přijímač spokojil i se symbol rate 1447 i dokonce 44948. Jak již bylo v předchozím odstavci uvedeno, vyhledávání skončilo ale neúspěchem.


obrázek
▲ obr č. 11 - Manuální vyhledávání sítě

Vlastnosti přijímače

Přijímač je určen pro běžného diváka placené televize, který nepotřebuje řadu funkcí, které nabízejí klasické satelitní nedotované přijímače. Uživatel preferuje jednoduchost ovládání a především přehledné menu. To vše přijímač splňuje. Zbytečně bychom zde hledali některé vlastnosti, které ani divák nepotřebuje (technické parametry o přijímané stanici, podpora DiSEqC, natáčení, příjem dalších satelitů).


obrázek
▲ obr č. 12 - Menu Digitální Video Rekordér


Závěr

Po delší době uvedla společnost UPC na trh nový model receiveru pro příjem její placené satelitní TV. Je to první přístroj, který je připraven přijímat i vysílání v DVB-S2,MPEG-4 a HDTV. Na Astře zatím vedle promo kanálu vysílá jen Anixe HD ale v budoucnu by měla vysílání ve vysokém rozlišení nabízet i tato středoevropská satelitní služba. Po technické stránce je již připravena.

Za laskavé zapůjčení abonentského přijímače k testům tímto děkuji společnosti UPC Česká republika.

Hodnocení přijímače:

+ snadná obsluha
+ VBI i OSD teletext
- několik menších chyb ve firmware (viz. článek)
- občasné tuhnutí přijímače

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články