Quantcast

Humax iCord HD - PVR HD přijímač se 2 tunery

| Tisk

Dnešní recenze se bude věnovat opět horké novince tentokráte z dílny korejské firmy Humax. Satelitní přijímače Humax jsou mezi uživateli velmi populární a rozšířené.

obrázek Současná vlajková loď model Humax iCord HD představuje high endový dvoutunerový přijímač s vestavěným pevným diskem, který umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i.

Humax iCord HD má dva plně nezávislé tunery s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264 a možnost záznamu čtyř programů najednou (a to i HDTV kanálů) na vestavěný pevný disk a možnost pátý program sledovat.

Rád bych připomněl, že minule představené HDTV PVR přijímače (Topfield TF7710, Homecat HS8100) umožňovaly záznam maximálně dvou programů současně. Takže Humax posunul laťku v tomto směru opět výše.

Popis přijímače

Vzhled přijímače působí opět robustním dojmem, tak jako Topfiled TF7710. Tomu také odpovídají rozměry přijímače 380 x 271 x 70 mm. Na předním panelu se nachází velmi pěkný VFD display, který nám zobrazuje názvy programů. Po odklopným víčkem nacházíme základní tlačítka pro obsluhu přijímače, dva otvory pro CI moduly a USB host port.

Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstup a výstup tuneru 1), třetí F konektor patří vstupu tuneru 2 (výstup chybí). Dále zde najdeme dva konektory SCART (video + TV), SPDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu.

Navíc jsou zde tři konektory kompozitního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a jeden USB host port.

Součástí balení je také obsáhlý manuál, HDMI kabel a scart kabel.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině, ale s mnoha chybami. Chybí dokonce i písmena v názvech. Grafika působí velmi pěkným dojmem. Příjemně mě překvapil docela rychlý pohyb v menu, což u Humaxu není zvykem.

obrázek První nabídkou v menu je „Preference“. Zde nastavujeme jazyk menu, zobrazení titulků, chybí zde volba výchozího zvukového doprovodu. Dále se zde nachází údaje o nastaveném čase a pásmu a dětská pojistka. Je zde možnost i formátovaní vestavěného pevného disku i USB zařízení.

Můžeme zde také nastavit různé typy výstupního videosignálu na scart konektoru (CVBS, RGB a S-video). Samozřejmostí je nastavení normy 4:3 nebo 16:9, chybí zde nastavení rozlišení, ale na to je k dispozici tlačítko “V-Format“ na dálkovém ovládání.

Nakonec můžete také nastavit průhlednost menu a dobu trvání informační lišty.

Druhá nabídka v menu se věnuje editaci programů. Programy je možno mazat, přesouvat, uzamknout a přejmenovat. Příjemná je možnost si označit více programů současně a s nimi pak manipulovat. Funkce přejmenování nebyla funkční s posledním firmwarem 1.00.03. Celý setting lze pak exportovat na USB flash disk nebo provést jeho import.

Hlavní nabídkou v menu je „Instalace“. Zde můžeme vyhledávat nové programy, k dispozici je pouze 24 družic (dalších 5 družic lze přidat). Přijímač podporuje Diseq 1.0, 1.2 a má i funkci USALS. V menu není možnost vyhledání kanálů pomocí PIDů.

Čtvrtá nabídka „Systém“ nám umožňuje zjistit aktuální verzi hardwaru a softwaru přijímače, stav signálu a jaké používáme CI moduly.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 1.00.03 (z 16.1.08) dostupný na oficiálních stránkách výrobce. Přijímač byl schopný vyhledat kanály v rozsahu 2-45 Msym/s (DVB-S) a 10-30 Msym/s (DVB-S2). Vyhledávání MCPC kanálů je rychlé, o poznání pomalejší je vyhledávání SCPC signálů. Některé SCPC kanály se mě nepodařilo vůbec naladit (zkoušeno na družici Turksat).

Doba pro přepínaní mezi programy je standardní, u SCPC kanálů mírně delší. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 4000 televizních a radiových programů. Má k dispozici pět favoritních skupin, jejichž název lze editovat.

Indikace úrovně a kvality signálů je zobrazena tradičním teploměrem a v procentech. S obrazovou kvalitou jak HD tak i SD programů jsem byl spokojený. Někteří němečtí uživatelé jsou ale jiného názoru a popisují SD obraz jako neostrý a to zejména s nástupem firmwaru 1.00.03. U tohoto firmwaru mě spíše vadí nová „vymoženost“ a to taková, že se receiver čas od času sám zapne a poté vypne (aktualizace EPG ?).

obrázek Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, ale nelze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku. Bohužel teletext vestavěný v televizním přijímači nepracuje.

Na změnu rozlišení (upscaling) se používá tlačítko „V.Format“ na dálkovém ovládání, které naleznete pod odklopným víčkem.

Uspořádání nalezených programů se mě příliš nelíbilo. Je sice možné používat výběr přes jednotlivé družice, ale TV a rádio programy jsou v tomto případě dohromady v jednom listu.

Funkci timeshift není možné deaktivovat. Pevný disk je tedy neustále aktivní. V přijímači je ale vestavěný ventilátor (docela hlučný), takže zahřívaní přijímače je minimální (rozhodně jsem čekal mnohem více).

Ještě se zastavím u alfanumerického VFD displeje, který se mě velmi líbil. Má úctyhodných 18 segmentů, takže i velmi dlouhé názvy programů máte na displeji celé.

Dálkové ovládání je univerzální pro čtyři zařízení (TV, Sat, Audio, DVD).

Citlivost tuneru byla vynikající a shodná s mým přijímačem Dreambox 7025.

Spolupráce s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, T-Rex a Diablo. Všechny moduly pracovaly bez problémů. Rovněž různé kombinace těchto modulů ve dvou CI slotech nedělaly přijímači žádné potíže.

Při současném použití dvou modulů Cryptoworks SCM s kartami Skylink a CS Link se objevovala rušivá hláška, která ale po chvíli sama zmizela. Pokud ale použijete dva moduly současně dekódovaní programů se zpomalí.

Je tedy vhodné použít nové moduly Irdeto Cryptoworks (SMIT), které negenerují žádné rušivé hlášky.

Informace o vložené kartě se zobrazovaly v pořádku bez jakýchkoliv omezení.

EPG

Elektronický programový průvodce je zde docela povedený. Kladem budiž slušná grafika a dobrá čitelnost podrobných informací přes informační lištu, v rámci vlastního EPG byla čitelnost podrobných informací díky menšímu oknu horší.

obrázek Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu jsou bohužel u některých providerů oříznuty. V EPG můžeme vyhledávat podle klíčového slova nebo třeba podle času či žánru.

České znaky na programech UPC Direct a CS Link se nezobrazovaly v pořádku. Doufejme, že v některém dalším firmwaru bude v tomto směru sjednána náprava.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus se zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací o pořadech bylo standardní. Humax umožňuje příjem i tzv. TVTV EPG. Je to seznam jakýchsi „highlights“ událostí, takovéto data se vysílají ale jen na některých transpondérech Astry 19 východně (mě to s aktuálním firmwarem nepracovalo).

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Prodejce těchto přijímačů firma Omko Digital a.s. nabízí dva modely přijímačů Humax iCord HD a to s vestavěným pevným diskem 160 GB a s vestavěným pevným diskem " title="odkaz ">320 GB
.
Na testy jsem měl zapůjčený přijímač s pevným diskem o kapacitě 320 GB. Jak už jsem předeslal v úvodu, přijímač umožňuje čtyři programy současně nahrávat a nezáleží na tom, jestli jsou vysílány v HD nebo SD kvalitě a současně pátý program sledovat. Samozřejmě zde již je vhodné využít obou vestavěných tuneru s připojením např. na TWIN LNB a mít možnost nahrávat současně se dvou různých transpondérů (např. programy Prima a Nova v CS Linku).

Problém by mohl nastat u kanálů kódovaných, pokud přijímač neumí interně sdílet dekódovací kartu. Příkladem je právě kódované vysílaní Novy a Primy v CS linku. U Humaxu iCord jsem se setkal se zajímavým řešením, které mě příjemně překvapilo.

Pokud daný program, neměl v momentu nahrávání k dispozici dekódovací kartu nahraje se tento program kódovaně. Jakmile budete takovýto program chtít přehrát, tak vám Humax nabídne funkci „dekódovat“. Takto si přehrajete takovýto záznam a navíc na pevném disku vznikne dekódovaná nahrávka. Takže na disku budeme mít jak originál kódovaný, tak i kopii dekódovanou. Originál pak můžete bez obav vymazat.

Ke kvalitě nahrávaní a přehrávání SD programů nemám připomínek. Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 16x, 32x a 64x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Navíc je možné se přesouvat po kapitolách, které Humax u každého záznamu vytváří.

Samozřejmostí je možnost použít posuvník v info liště pro rychlý přesun nebo můžeme zvolit přímo čas k přesunu na konkrétní místo. Další pěknou funkcí je použití bookmarků, tedy můžeme si označit zajímavá místa v nahrávce na které se kdykoliv můžeme podívat.

Nahrávání i přehrávání HD záznamů je bezchybné. V přijímači je použitý pevný disk SATA Seagate řady DB35.3, který jsou speciálně určené pro záznam videa. Standardní délka nahrávání je 2 hodiny, tu lze během záznamu změnit.

V menu není časovač, tak jak ho známe u ostatních přijímačů. Programovaní záznamů se uskutečňuje prostřednictvím EPG tlačítka (Guide). Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu.

Pro přenos záznamů z vestavěného pevného disku lze použít USB Flash disk a do budoucna též síťové připojení LAN. Nutno upozornit, že s přijímačem spolupracují pouze některé typy USB Flash disků. Já jsem použil Kingston Data Traveler 1GB, který pracoval bez problémů. Samozřejmě na USB host port lze připojit také externí pevný disk.



obrázek Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače lze provést přes funkci OTA (stahování firmwaru přes satelit) nebo pomocí sériového rozhraní nebo pomocí USB Flash disku, na který si příslušný firmware nahrajete. Na editaci programů v PC není k dispozici zatím žádný editor.

Přijímač je horkou novinkou na trhu, takže na doladění některých funkcí či jejich zprovoznění je třeba počkat, až výrobce uvolní příslušný firmware.

Za zapůjčení přístroje na praktické testy tímto děkuji firmě OMKO (www.omko.cz), Kaštanová 62, Brno.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články