Quantcast

Topfield TF7710 HDPVR - PVR HD set top box

| Tisk

obrázek Dnešní recenze se bude věnovat horké novince korejské firmy Topfield a to její součastné vlajkové lodi modelu TF7710 HDPVR. Jedná se o high endový dvoutunerový přijímač s vestavěným pevným diskem, který umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i.

Jako příznivec Topfieldů jsem se na tento přijímač docela dlouho těšil a s napětím jsem očekával výsledky mého testování. Prodejce těchto přijímačů firma Omko Digital a.s. nabízí dvě varianty provedení tohoto přijímače. První varianta je přístroj s vestavěným pevným diskem 250 GB a druhá varianta je s diskem o velikosti 500 GB.

Topfield TF7710 HDPVR má dva plně nezávislé tunery s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264 a možnost záznamu dvou programů zaráz (a to i HDTV kanálů) na vestavěný pevný disk a možnost třetí program sledovat.

Takovýchto luxusních přijímačů na trhu zatím není mnoho. Mimo Topfield jmenujme alespoň Vantage 7100HD, nyní se v Německu objevil další zajímavý HD přijímač Humax iCORD.

Na stránkách tohoto serveru jste se již mohli přečíst o první vlaštovce v tomto směru. Jednalo se o velmi pěknou recenzi od p. Kosíka ml., který popisoval přijímač Technisat DigiCorder HD S2. Tento přijímač byl také dvoutunerový a schopný zpracovávat signály v obou normách DVB-S a DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264 a také obsahoval vestavěný pevný disk.

obrázek

Popis přijímače

Vzhled přijímače působí velmi robustním dojmem. Tomu také odpovídají rozměry přijímače 430 x 262 x 60 mm. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a VFD display, který nám zobrazuje názvy programů. Po odklopným víčkem nacházíme dva otvory pro CI moduly a USB host port.

Na zadním panelu nalézáme dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), SPDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc jsou zde tři konektory kompozitního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani S-Video konektor a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je také velmi pěkně zpracovaný český manuál, HDMI kabel a YUV cinch kabel.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině a prakticky bez chyb. Grafika je slušná, ale přece jen by mohla být v některých případech pestřejší. Struktura menu je přehledná a obdobná ostatním modelům tohoto výrobce. Pohyb v menu by mohl být rychlejší.

První nabídkou v menu je „Nastavení systému“. Zde se nachází údaje o nastaveném čase a pásmu, dětská pojistka, nastavení jazyka menu, zvukového doprovodu a titulků (ty se dají vypnout). Můžeme zde také nastavit různé typy výstupního videosignálu na scart konektoru (CVBS nebo S-video). Samozřejmostí je nastavení normy 4:3 nebo 16:9 a nastavení rozlišení (to je možné nechat na automatice). Je zde možné také nastavit průhlednost menu, dobu trvání informační lišty a její umístění.

V posledním firmwaru se objevila funkce, která umožňuje zastavit rotaci dlouhých názvů (kanálů, záznamů, položek v menu) na VFD displeji.

V tomto menu můžete aktivovat či deaktivovat funkci timeshift, bohužel se současnou verzí firmwaru se pevný disk neustále točí a nepřechází do „spícího“ stavu a přijímač se zbytečně zahřívá. Teplota přijímače je ale opravdu vysoká, škoda že není v přijímači vestavěný ventilátor. Výrobce nalepil na horní kryt štítek s výstrahou, že je to opravdu horké (viz obr.). No jako vtip to není špatné.

obrázek Následující nabídka je „Nastavení časovače“. Zde si můžete naplánovat, které pořady budou zaznamenané na HDD, standardní délka nahrávky pro okamžité nahrávání je dvě hodiny, to lze samozřejmě změnit. Minimální doba nahrávky je u Topfieldu jedna minuta. Při plánování se nastavuje počáteční čas nahrávání a pak délka nahrávaného pořadu.

Třetí nabídkou je „Seznam souborů“. Tady se můžeme podívat, jaké záznamy máme na HDD a provádět jejich správu. Soubory pak můžeme snadno kopírovat na USB Flash disk. Samozřejmě, že funguje i cesta opačná, tedy kopírování souborů z USB flash disku na pevný disk.

Hlavní nabídkou v menu je „Instalace“. Zde můžeme vyhledávat nové programy, k dispozici je kolem 150 družic (další družice lze přidat přes editor). Přijímač podporuje Diseq 1.0, 1.1, 1.2 a má i funkci USALS. Nachází se zde i možnost přenosu programu a dat do jiného přijímače a také možnost upgradu přes satelit, přes USB Flash disk a přes LAN rozhraní.

Další nabídkou v menu je „Třídění Svc/Fav“. Zde máme možnost editovat seznam kanálů. Velmi povedené, mazání kanálů je rychlé jako i jejich přesun, kanály lze označit do bloků se kterými můžeme manipulovat. Dále je zde možné přejmenovat názvy stanic, setřídění kanálů, uzamčení či přeskakování některých kanálů. Jsou zde čtyři předvolené favoritní skupiny Zprávy, Film, Hudba a Sport a další lze přidávat (max.30).

Poslední nabídkou v menu je „Informace“. V této nabídce najdeme informace o použitém hardwaru a firmwaru, kalendář a přistup k CI modulům.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware TF-HSCR 7.00.16 (z 18.12.07) dostupný na oficiálních stránkách výrobce. Přijímač byl schopný vyhledat kanály i s vysokými symbolovými rychlostmi a to až do 45 Msym/s, což u předchozích typů Topfieldů nebylo možné. Vyhledávání je rychlé, ovšem s touto verzí firmwaru docházelo k problémům při hledání některých SCPC kanálů. Přijímač řadu SCPC kanálů s rychlostmi kolem 3-4 Mbit/s vůbec nenaladil a když se mu podařilo nějaký kanál naladit, tak prodleva při přepínaní byla ohromná.

obrázek Topfield jako takový nikdy nebyl žádný rychlík, to je bohužel fakt, ale jeho výhody tkví v jeho spolehlivosti a vynikajícím obrazovém a zvukovém výstupu. Musím říci, že kvalita video výstupu byla u tohoto modelu naprosto excelentní a byla o chlup lepší než u mého Topfieldu TF5510 PVR. Opravdu jsem byl doslova nadšen a to jsem velmi velmi náročný. Výborná kvalita HDTV kanálů mě až tak nepřekvapila, ale mě potěšila právě kvalita běžných SDTV kanálů. Dost často se totiž u HDTV přístrojů stává, že obraz na SDTV není úplně ideální (ve srovnání s běžnými přijímači).

Doba potřebná na přepnutí MCPC kanálů v SDTV je cca 1-2 sec. U HDTV kanálů je tato doba o něco větší. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 televizních a radiových programů.

Změnou prošla indikace úrovně a kvality signálů, na rozdíl od předchozích modelů Topfieldů neukazuje stále kvalitu 99%, ale tato hodnota se již mění podle skutečné síly signálu.

S dálkovým ovládáním jsem ale příliš spokojený nebyl. Kód dálkového ovládání je shodný s modelem TF5010/5510PVR, což mě jako majitele tohoto skvělého přijímače vůbec nepotěšilo. Směrovost není nejužší, ale v důsledku nevhodně voleného plexiskla na předním panelu rozhodně není ideální. Alespoň povrchová úprava dálkového ovládání byla dobrá na rozdíl od řady Masterpiece.

Programů vysílaných v HDTV zatím mnoho není, pokud jsou tak převážně placené. Snad se jen zastavím u paketu Kabel Deutschland v normě DVB-S2/MPEG2. Obraz kódovaných PPV kanálů označených jako Select Kino byl vynikající. Nutno ale upozornit, že distribuce tohoto paketu má být ukončena.

Na satelitu Astra 1F najdeme také vysílání v nové normě DVB-S2 s kompresí MPEG-4. Zde nalezneme nekódované německé programy Pro7, Sat.1 a Anixe HD. Kvalita odpovídá použitému datovému toku (nízkému). Jiná káva je kvalita kódovaných německých programů Premiere HD Film a Discovery HD.

Tentokrát zde nebudu vypisovat všechny volně dostupné HDTV kanály na orbitu, pro jejich přehled stačí navštívit web Lyngsatu.

Neodpustím si ale uvést mou oblíbenou družici Express AM1, kde vysílá v součastné době paket s 22 ruskými programy v normě DVB-S/MPEG4. Na to, že datové toky zde nejsou žádná sláva, ukazoval Topfield obrázky velmi pěkně.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, ale lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku. Kupodivu se ukazují správně i velká písmena s diakritikou, což u většiny přijímačů nebývá (výjimkou jsou Dreamboxy apod.). Samozřejmostí je funkce zoom a přepínání mezi podstránkami. Bohužel teletext vestavěný v televizním přijímači nepracuje.

Jako již tradičně jsem vyzkoušel příjem i v C pásmu. Vybral jsem si paket, se kterým má problém můj Topfield TF5510PVR. Jedná se ruský paket na družici Express AM1 na frekvenci 3675 R, SR 33483. Velmi mě potěšilo, že příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

obrázek Tato volba již ale není v menu, ale používá se vestavěný automat na změnu rozlišení. Ten je možné také pomocí tlačítka „V.Format“ na dálkovém ovládání vypnout. Pokud máte v menu tuhle položku zešedlou, pak musíte přepnout přepínač nacházející se na zadním panelu přijímače do druhé polohy.

Citlivost tuneru byla vynikající a shodná s mým přijímačem Dreambox 7025.

Spolupráce s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, T-Rex a Diablo. Všechny moduly pracovaly bezvadně a to dokonce včetně Diabla. Rovněž různé kombinace těchto modulů ve dvou CI slotech nedělaly přijímači žádné potíže kromě modulu T-Rex (ten se s jinými moduly nesnášel).

Při současném použití dvou modulů Cryptoworks s kartami SkyLink a CS LINK se neobjevovala žádná rušivá hláška. Pokud ale použijete dva moduly současně dekódovaní programů se zpomalí.

Informace o vložené kartě (např. TT Karta v Cryptoworks modulu apod.) se nezobrazovaly (bug ve firmwaru). Přepínaní mezi zakódovanými programy bylo standardní.

EPG

Elektronický programový průvodce bývá u Topfieldů perfektní. Není tomu jinak ani u tohoto modelu, ale mám zásadní výhradu k použité velikosti písma, která je opravdu hodně malá.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České znaky na programech UPC Direct a CS Link se zobrazovaly v pořádku, problém je ale se slovenštinou a to jak ve Skylinku, tak i na slovenských kanálech v UPC (některé znaky se nezobrazovaly korektně).

Azbuka na kanálech paketu NTV plus se také zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací o pořadech je velmi svižné.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

V přijímači byl pevný disk o kapacitě 500 GB. Jak už jsem předeslal v úvodu, přijímač umožňuje dva programy současně nahrávat a nezáleží na tom, jestli jsou vysílány v HD nebo SD kvalitě a současně třetí program sledovat. Samozřejmě zde již je vhodné využít obou vestavěných tuneru s připojením např. na TWIN LNB a mít možnost nahrávat současně se dvou různých transpondérů (např. programy Prima a Nova v CS Linku).

Problém by mohl nastat u kanálů kódovaných, pokud přijímač neumí interně sdílet dekódovací kartu. Příkladem je právě kódované vysílaní Novy a Primy v CS linku. Topfield má ale elegantní řešení. Při souběžném nahrávání dvou kódovaných programů, na které je zapotřebí stejná dekódovací karta, Topfiled první program nahraje dekódovaný a druhý v zakódované formě.

Nemusíme mít ale strach. Zakódovanou nahrávku pak Topfield zpětně bez problému přehraje, protože využije nyní volnou dekódovací kartu. Dokonce je možné i takovou nahrávku dále zpracovávat v PC, nejprve je ji nutno ale dekódovat. Tato funkce je opět v Topfieldu k dispozici, dokonce je možné použít funkci zrychleného dekódování.

Není to nic nového, tohle umí i starší PVR řada Topfieldu 5010/5510. Ke kvalitě nahrávaní a přehrávání SD programů nemám připomínek. Snad jen to převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět by mohlo být rychlejší (max. rychlost 6x tam i vzad). No zkrátka to není můj oblíbený Dreambox 7025 (tam je to až 128x). Topfield se však rozhodně nenechá zahanbit a umožňuje použít posuvník v info liště pro rychlý přesun nebo můžeme zvolit přímo hodnotu v procentech.

Nahrávání i přehrávání HD záznamů je bezchybné. Podmínkou je použití disků SATA Seagate řady DB35.3, které jsou speciálně určené pro záznam videa. Tento typ je v modelu Topfieldu s diskem 250 GB. S modely, kde jsou disky 500 GB na trhu, můžete setkat také s disky Samsung, ty však nejsou oficiálně podporovány firmou Topfield a jsou s nimi problémy. Celá situace se nyní řeší s dodavatelem těchto přístrojů, aby se provedla náprava a i zde byl disk Samsung nahrazen diskem Seagate řady DB35.3.

Celá tato problematika i její příčiny se intenzivně řeší na německém diskusním fóru Topfieldu. Všichni uživatele zde popisují výpadky zvuku a někteří uživatelé i výpadky obrazu při přehrávání HD záznamů. Problém je v použitém typu pevného disku. Firma Topfield totiž oficiálně podporuje pouze disky Seagate řady DB35.3. Problémový disk Samsung je standardní PC disk pro záznam dat a není určen pro záznam videa (to jsou pouze disky nesoucí v názvu typu disku označení CE - a to právě splňují disky Seagate řady DB35.3).

Pro přenos záznamů z vestavěného pevného disku lze použít USB Flash disk (musí mít formát FAT32) a do budoucna též síťové připojení LAN. Větší soubory se automaticky při přenosu dělí na menší (cca 1,5GB). Pro opětovné zkompletovaní záznamu na PC lze použít např. ProjektX. Samozřejmě na USB host port lze připojit také externí pevný disk.

Přijímač se rovněž honosí funkcí přehrávaní DivX souborů. To jsem také úspěšně vyzkoušel. Soubory nešly spustit přímo z USB Flash disku, ale až po nakopírování na pevný disk. Pak se nacházejí v sekci „XVID files“. Tak jako předchozí Topfieldy umí i tento model přehrávat mp3 soubory.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. V menu přijímače je k dispozici funkce stahování firmwaru přes satelit (OTA). Další možnost je použití USB Flash disku s formátem FAT32, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC. Tuto možnost jsem použil. Upgrade proběhl naprosto bez problémů. Nutno ale upozornit, že ve starších firmwarech byla chyba a fungoval upgrade pouze přes sériové rozhraní.



Na editaci programů v PC se používá oficiální editor Vega v.2.3. Bohužel jiný editor zatím není k dispozici. Nyní se však objevila nová verze 2.0 vynikajícího editoru „Top Set“ od Aldarina. Editor je excelentní a mnohonásobně převyšuje možnosti oficiálního editoru Vega. Bohužel podpora tohoto modelu TF7710 HDPVR je zde pouze pro jiná ID (číslo, které určuje pro kterou zemi/region je model určen).

Osobně jsem kontaktoval autora a požádal ho o podporu i pro tyto přístroje určené pro náš trh. Na jeho žádost jsem mu zaslal setting z tohoto přístroje. Lze tedy věřit, že v budoucnu pokud nenastanou nějaké problémy, bude tento skvělý editor funkční i pro tento přijímač.

Je zapotřebí si uvědomit, že přijímač je horkou novinkou a korejská firma Topfield vydává docela často nový firmware pro tento model. Řada věci totiž ještě není dotažena do úplného konce, např. komunikace přes LAN ještě nefunguje apod.

Za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články