Quantcast

Homecast HS8100 CIPVR - další PVR HD přijímač

| Tisk

obrázek Satelitní přijímače korejské firmy Homecast jsou našim čtenářům jistě dobře známé. Na našem trhu se objevil poslední model nesoucí označení HS8100 CIPVR. Tak jako minule představený luxusní Topfield TF7710 HDPVR i tento high endový přijímač má vestavěný pevný disk a dva tunery, které umožňují příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264.

Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i. K dispozici jsem měl přijímač s vestavěným pevným diskem o velikosti 500 GB.

Shodně s Topfieldem TF7710 HDPVR má Homecast HS8100 CIPVR také dva plně nezávislé tunery s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264 a možnost záznamu dvou programů najednou (a to i HDTV kanálů) na vestavěný pevný disk a možnost třetí program sledovat.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v elegantním černém provedení. Rozměry přijímače jsou 360 x 60 x 280 mm. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a VFD display, který nám zobrazuje názvy programů. Po odklopným víčkem nacházíme dva otvory pro CI moduly a USB host port.

Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), S/PDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc jsou zde tři konektory kompozitního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Co se týká USB portů tak je na tom Homecast více než slušně. Máme zde dva USB porty ve variantě A (host port) a jeden port ve variantě B (pro připojení k PC).

Součástí balení je HDMI kabel, YUV cinch kabel a video/audio cinch kabel.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině ovšem bez diakritiky s občasnými chybami v překladu. Grafika je slušná, ale má jeden zásadní nedostatek a to je velmi malá velikost písma. Pokud jste četli můj předchozí článek o Topfieldu TF7710 HDPVR, tak jsem poukazoval na stejný problém, ale to jsem ještě neviděl tohle. Písmo je ještě menší než u Topfieldu.

V menu „Instalace“ je k dispozici 32 pozic satelitů, na jejichž místo můžete vybrat libovolný satelit (seznam snad obsahuje všechny družice z celé orbitální dráhy). Vyhledávání je možné nechat na automatice nebo použít ruční vyhledávání, nechybí ani možnost zadání PIDů. Parametry tabulky transpondérů jednotlivých družic lze editovat.

Přijímač podporuje funkci DiseqC 1.0, 1.2 a 1.3 (USALS).

Typ video výstupu na scart konektoru lze nastavit v menu „Výběr“ (CVBS, RGB, S-video). Samozřejmostí je nastavení jazyka menu, primárního a sekundárního jazyka audio výstupu a jazyka titulků. Lze rovněž nastavit současné zobrazovaní čísel předvoleb s názvy programů na VFD displeji.

Z dalších funkcí v menu bych se alespoň zmínil o časovači, který umožňuje naprogramovat úctyhodných 50 událostí. Udává se čas počátku a čas konce záznamu. K programování událostí lze samozřejmě použít i EPG (v testované verzí firmwaru to ale zlobilo).

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný beta firmware 1.04.1B dostupný na oficiálních stránkách výrobce. Přijímač byl schopný vyhledat kanály v normě DVB-S od cca 1,5 Msym/s až do 45 Msym/s. Vyhledávání probíhalo bezproblémově a to včetně SCPC kanálů (zde je přijímač citlivý na správné zadání kmitočtu).

Při přepínání programů je přijímač rychlejší než Topfield TF7710 HDPR (zejména u SCPC kanálů). Kvalita video výstupu byla výborná a to jak u HDTV tak i u SDTV kanálů. V případě HDTV byl pro mé oko o trošku lepší minule testovaný Topfield TF7710 HDPVR.

Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 8000 televizních a rádiových programů. Je zde rovněž k dispozici funkce PIP (picture in picture), pracuje ale jen s MPEG-2 kanály a zobrazení probíhá pouze přes HDMI konektor. Přes scart konektor funkce PIP nepracuje a dle vyjádření výrobce tomu bude tak i nadále.

Indikace úrovně a kvality signálů je zobrazována pouze proužkovým ukazatelem. Směrovost dálkového ovládání je horší než u předchozího modelu Homecast S8000, ale není no zase tak kritické. Reakce na povely byly standardní, při přepínaní kanálů byly odezvy někdy opožděné.

obrázek Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku (jen jeden znak je s chybným diakritickým znaménkem). Velká písmena jsou zobrazena bez diakritiky. Přijímač má paměť na 800 stran teletextu, což je velmi příjemné. Velikost teletextu je téměř přes celou obrazovku a je velmi pěkně čitelný.

Na rozdíl od Topfieldu TF7710 HDPVR můžete použít i teletextový dekodér vestavěný ve vašem televizním přijímači.

Přijímač je schopný vyhledávat i kanály v C pásmu. Na změnu rozlišení 576/720/1080i není na rozdíl od Topfieldu TF7710 HDPVR k dispozici tlačítko na dálkovém ovládání a musíte se spolehnout jen na automatiku. Snad v některé další verzi firmwaru se dočkáme změny.

Spolupráce s CI moduly

Otestoval jsem dekódovací moduly Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, T-Rex a Diablo. Všechny moduly pracovaly bezvadně a to dokonce včetně Diabla. Rovněž různé kombinace těchto modulů ve dvou CI slotech nedělaly přijímači žádné potíže kromě modulu T-Rex (ten se s modulem Cryptoworks nesnášel).

Při současném použití dvou modulů Cryptoworks s kartami SkyLink a CS LINK se objevovala rušivá hláška „Sorry you cannot …“. Rychlost modulů zůstává nezměněna. Problém s rušivou hláškou lze elegantně vyřešit použitím twin modulu Cryptoworks (Easy TV modul).

Informace o vložené kartě se zobrazovaly v pořádku. Přepínaní mezi zakódovanými programy bylo standardní.

EPG

Elektronický programový průvodce se mě příliš nelíbil. Samozřejmě, že degradace je dána použitou velikostí písma, ale i celkové grafické provedení je nešťastné. Bohužel výrobce odmítá s tím cokoliv dělat (asi mají Korejci lepší zrak).

Informační lišta obsahuje informace pouze o běžícím pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty, ale zobrazují se ve velmi malém okně, což v kombinaci s malým písmem působí přímo příšerně.

České znaky na programech UPC Direct a CS Link se zobrazovaly v pořádku, problém je ale se slovenštinou a to jak ve Skylinku, tak i na slovenských kanálech v UPC (některé znaky se nezobrazovaly korektně).

obrázek Azbuka na kanálech paketu NTV plus se také zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Přijímač umožňuje vestavení pevného disku do velikosti až 1TB. V přijímači jsem měl disk Samsung HD501 LJ. Homecast umožňuje dva programy (HDTV nebo SDTV) současně nahrávat a současně třetí program sledovat. Výhodné je využít obou vestavěných tuneru s připojením např. na TWIN LNB a mít možnost nahrávat současně se dvou různých transpondérů (např. programy CS Film a HBO v CS Linku).

Dekódovací karta v CI modulu není sdílena. Můžete ale nahrávat i zakódované programy a poté je mocí karty dekódovat. Jedná se shodnou funkci s minule popisovaným Topfieldem TF7710 HDPVR. Docela jsem byl příjemně překvapený, že Homecast umí tak jako Topfield zakódovanou nahrávku posléze nahrát v dekódovaném tvaru. Pak již nám nic nebrání v případném zpracování nahrávky na PC.

Přehrávání záznamů na pevném disku vpřed a vzad je možné v rychlostech 2x, 3x a 4x. Zpomalené přehrávání je možné v rychlostech 1/2x a 1/4x. Tyto funkce nejsou dostupné u kódovaných nahrávek. Homecast tak jako Topfield umožňuje použít posuvník v info liště pro rychlý přesun nebo můžeme zvolit numerická tlačítka na dálkovém ovládání pro přesun na vybraná místa v nahrávce (obě funkce pracují i v kódované nahrávce).

Nahrávání i přehrávání SD záznamů je bezchybné. Standardní doba okamžitého záznamu je 2 hodiny, tuto dobu lze v menu změnit. Výhradu bych měl jen při přehrávání HD záznamů, kde občas dochází vyjímečně ke krátkodobým výpadkům zvuku.

Pro přenos záznamů z vestavěného pevného disku do PC lze použít USB 2.0 port typu A na zadní straně přijímače. Přenosová rychlost mě doslova nadchla, bylo to cca 28 MB/s ! V PC je třeba mít nainstalovaný příslušný komunikační software. Jen pro srovnání můj Dreambox 7025 má přenosovou rychlost přes LAN cca 9 MB/s.

Homecast má i LAN port, ale jeho softwarové zprovoznění Korejci plánují v prvním kvartálu tohoto roku. Podle mě to ale vůbec nevadí díky takovému spojení přes port USB 2.0.

Na USB host port z přední strany přijímače nebo na dva USB host porty na zadní straně přijímače můžeme připojit USB Flash disk (musí mít formát FAT32) nebo externí pevný disk.

Přijímač má rovněž funkci TimeShift, kterou lze v menu přístroje deaktivovat. Bohužel pevný disk je neustále v provozu. Provozní teplota přístroje je ale snížena vestavěným ventilátorem.

Přijímač umožňuje zobrazovat obrázky ve formátu JPEG, ale pouze pře HDMI konektor.

Přehrávání mp3 a DivX souborů zatím není možné. Dle výrobce z licenčních důvodů, plánované zprovoznění je v říjnu 2008.



Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. Kromě klasické metody přes sériové rozhraní najdeme v menu přijímače funkci stahování firmwaru přes satelit (OTA). Další možnost je použití USB Flash disku s formátem FAT32, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC. Tuto možnost jsem použil já, upgrade proběhl naprosto bez problémů.

Na editaci programů v PC se používá oficiální editor HCEdit 1.21. Přenos je možný pouze přes sériové rozhraní. Na přenos settingu lze však použít také USB Flash disk.

Na německé stránce Homecastu se často nachází nový firmware, přijímač je horkou novinkou, takže je stále co vylepšovat.

Za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO Digital a.s. (www.omko.cz), Kaštanová 62, Brno.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články