Quantcast

AB IPBox 9000 HD - linuxový PVR HD přijímač

| Tisk

obrázek Minule jsme si představili multimediální satelitní přijímač Dreambox DM800. Pokud bychom hledali alternativu k tomuto přijímači, stačí se podívat do sortimentu slovenské firmy AB-COM a nalezneme zde poslední model AB IPBoxu, který nese označení 9000 HD. Tento přijímač sice není horkou novinkou, ale rozhodně má co nabídnout.

Jedná se opět o multimediální satelitní přijímač s operačním systémem Linux, který má možnost vestavění pevného disku SATA libovolné kapacity o velikosti 3,5“. Přijímač může mít ve výbavě dva Plug & Play tunery s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264

Procesor STi7101 je s taktovací frekvencí 266MHz, 192MB DDR SDRAM, 32 MB flash paměť. Přijímač má k dispozici dvě čtečky univerzálního dekodéru a dva sloty pro CI moduly.

obrázek Prodejce těchto přijímačů firma OMKO Digital a.s. dodává přijímače v černém nebo ve stříbrném provedení a obsahují jeden nebo dva tunery. Standardně se přijímače dodávají s tunery (tunerem) pro DVB-S/S2. Případně druhý tuner lze u firmy dokoupit. Tunery lze snadno vyjmout a vyměnit za tuner pro digitální pozemní vysílaní DVB-T nebo za tuner pro digitální kabelové vysílaní DVB-C.

Popis přijímače

Přijímač má rozměry (W x H x D) 375 mm x 60 mm x 280 mm. Na předním panelu se pod odklopným víčkem nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače, VFD alfanumerický displej, dvě čtečky univerzálního dekodéru a 2 CI sloty.

Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup tuneru 1), dva konektory SCART (TV a video), digitální optický audio výstup S/PDIF, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Nakonec zde nacházíme ještě síťové rozhraní Ethernet 100 Mbit/s full duplex, S – video konektor, konektor telefonního modemu, USB 2.0 host port a USB 1.1 client port.

obrázek Pro připojení k vaší LCD nebo plazma TV je zde k dispozici video výstup YpbPr nebo HDMI výstup. V příslušenství máte kvalitně zpracovaný návod, HDMI kabel chybí.

Menu přijímače

Menu je k dispozici v několika jazycích včetně bezchybné češtiny. Grafické zpracování závisí na použitém skinu, struktura menu je docela obsáhlá, ale přehledná. První nabídkou je „vyhledávání programů“. Zde si můžeme nastavit libovolný počet družic, použití funkce DiseqC 1.0, 1.1,1.2 a 1.3 (USALS) je samozřejmostí.

Jednotlivé transpondéry družic lze přidávat, editovat nebo mazat. Vyhledávání je možné nechat na automatice nebo použít ruční vyhledávání včetně možnosti zadaní tzv. PIDů.

Druhou nabídkou je „systémové nastavení“. Zde si nastavíme čas (automatika/manuál), použití A/V výstupu, na SCART výstup lze navolit režimy CVBS, RGB, YUV, důležité je nastavení rozlišení SD-PAL, SD-NTSC, 720P a 1080i. Samozřejmostí je nastavení jazyka menu, doprovodného hlavního i alternativního zvuku, jazyka titulků a teletextu.

Třetí nabídka „rozšířené nastavení“ nám umožňuje nastavit základní parametry síťového rozhraní (IP adresa atd.), nastavení pevného disku, připojení dalších zařízení a v neposlední řadě také aktualizaci firmwaru přes internet.

Čtvrtá nabídka „rodičovská ochrana“ snad není třeba ani komentovat. Pátá nabídka se věnuje použitým CI modulům, které máte možnost vložit do jednoho ze dvou slotů přijímače.

Šestá nabídka „multimédia“ umožňuje správu filmotéky na vašem HDD, prohlížení fotografií, přehrávání hudebních souborů a je zde i tzv. časovač. Nastavuje se čas začátku záznamu a jeho délka (standardně 2 hod.). Jako u přijímačů Dreambox je zde volba co má přijímač udělat po ukončení nahrávání (pohotovostní stav, úplné vypnutí nebo nedělat nic).

Sedmá nabídka s příznačným názvem „plug-in“ skrývá různé doplňkové programy (např. mp3 přehrávač, kontrola teploty HDD apod.)

obrázek Konečně poslední nabídka „informace“ nám sděluje jaký typ hardwaru, bootloaderu a vlastního firmwaru je v přijímači použit, jaké jsou parametry síťového připojení, kolik máme volného místa na pevném disku a jaké máme v přijímači použity tunery.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný oficiální AB-COM firmware r7219 z 12.6.08. Pro tento přijímač existují i jiné alternativní firmwary jako Sifteam, NLB, RudTeam. Téměř po celou dobu testování jsem používal Sifteam založený na AB-COM firmwaru r7043, až nakonec jsem přešel na oficiální firmware r7219.

Alternativní firmware je vždy založen na originálním firmwaru, plus je doplněn o některé možnosti jako je emulace kódovaných programů a sdílení karet. Ale i oficiální firmware lze doplnit vhodným pluginem a získáváte předchozí výhody. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.

Pokud je v jádru nějaká chyba musí se čekat až výrobce uvolní nový firmware, nejsou k dispozici volně zdrojové kódy, což značně komplikuje situaci.

Přijímač zvládl naladit programy v rozsahu SR 2 ~ 45 Msymb/s (DVB-S) a do 36 Msymb/s (DVB-S2/QPSK). Vyhledávání programů nečinilo přijímači žádné potíže. Přijímač umožňuje naladit neomezené množství televizních a rozhlasových programů.

obrázek Přijímač si i poradil s některými programy pod 2 Msymb/s, nalezl i můj oblíbený kanál TV+ Gabun s SR 1,333 Msym/s (družice NSS7, 22° záp.), ale obraz občas „cuknul“, takže již bylo vidět, že to přijímači příliš nelíbí. Program TRSP (družice Eutelsat Sesat) s SR 1 Msymb/s se mě již nepodařilo naladit.

Vyhledávání kanálů je docela rychlé, ale přepínaní mezi programy by mohl být rychlejší (zlatý Dreambox DM800).

Je ale pravdou, že s posledním oficiálním firmwarem r7219 se situace oproti Sifteam firmwaru s rychlostí přepínání zlepšila, ale do Dreamboxu to má stále hodně daleko.

Škoda jen, že pro tento model neexistuje firmware založený na Enigmě 2, snad se ho někdy v budoucnu dočkáme, ale to jsem asi velký idealista.

Stabilita přijímače vždy závisí od použitého firmwaru. Je pravdou, že s hláškou „PANIC“ (tj. vytuhnutí přijímače) jsem se setkal jak u Sifteamu r7043, tak i u posledního oficiálního firmwaru r7219. Ale tvůrci firmwaru tvrdí, že s každou verzí se to vylepšuje.


obrázek

Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem i v procentech. Přijímač umí uložit audio track na předvolbu včetně uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Výhradu bych měl k alfanumerickému displeji na předním panelu přijímače.

V menu chybí možnost regulace jasu, takže nyní je displej prakticky nečitelný. To OLED displej u Dreamboxu 7025+ to je jiná káva (správné zobrazení češtiny, azbuky atd.), ale to je dáno použitím jiné pokrokovější technologie, než jsou alfanumerické displeje.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku (bez diakritiky na velkých písmenech, to umí např. Dreambox). Teletext je velmi pěkně čitelný. Přijímač nepodporuje VBI teletext, takže přes TV přijímač teletext nebude funkční.


obrázek

Přijímač lze rovněž ovládat přes síť za použití http protokolu. Pak stačí mít na PC nainstalován nějaký webový prohlížeč např. IE nebo Firefox a již pohodlně ovládáte svůj IPBox přes webové rozhraní. Pro přenos souborů se používá libovolný software s podporou FTP protokolu nebo telnetu.

Přijímač se současným firmwarem není schopen zobrazit HDTV vysílaní britské ITV1 na satelitu Eurobird 1. Ostatní programy vysílané v SD/MPEG-4 nebo i v HD/MPEG-4 zvládl bravurně a lépe než minule popisovaný Dreambox DM800. Arménská televize na družici Eutelsat W2 (16° vých.) nebo ukrajinské programy Kiko a 2T na družici Sirius (4,8° vých.) pracovaly s IPBoxem bez jakéhokoliv zadrhávání obrazu, narozdíl od Dreamboxu DM800.

Delším testováním Dreamboxu DM800 jsem došel k poznání, že je třeba na těchto programech déle počkat a nakonec se obraz ustálí.

Taktéž programy arabské televize LBC na družici Eutelsat W6 (21,6° vých.), kde se používá v normě DVB-S2 pouze SR 5 Msym/s, měly obraz bez trhání.


obrázek

Dovolím si ještě vzpomenout program Novy Vek na družici Yamal 202 (49° vých.) v C pásmu, který se vysílá v MPEG-4 s poměrně nízkou SR 1,8 Msym/s, který opět přijímač zvládl bez potíží (Dreambox DM800 ho ani nenaladil).

Většina programů vysílaná v HD rozlišení používá AC3 zvukovou stopu. Tento přijímač má v sobě zabudovaný AC3 Dolby Digital dekodér, takže odpadají jakékoliv problémy v tomto směru.

Spolupráce s vestavěným dekodérem a s CI moduly

Pokud je použitý vhodný plugin, tak i v oficiálním firmwaru můžeme do obou vestavěných čteček dekodéru vložit libovolné dekódovací karty. Zde vždy záleží na použitém emulátoru, zda podporuje daný typ karty a na správném nastavení cardserveru.

Jako další čtečku lze využít phoenix programátor připojený na RS232 port přijímače.

Přijímač má k dispozici také dva CI sloty. Sice u linuxového přístroje se dvěma čtečkama pomalu postrádá smysl pro běžného uživatele používat ještě nějaký CI modul, ale i tak jsem vyzkoušel řadu modulů.

Jednalo se o moduly SCM Cryptoworks, nový Irdeto Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e (3.03), Viaccess 1.20, Zetacam, Easy tv modul, T-Rex a Diablo.

Nepracovaly starší moduly Conax 3.03 a Viaccess 1.20. Všechny ostatní moduly detekovat přijímač normálně.


obrázek

EPG

Elektronický programový průvodce je graficky docela slušně zpracován (na Dreambox to ale nemá). Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace nejsou oříznuty. Použitý nový skin „AB blue“ poskytuje narozdíl od „DG skinu“ přece jen větší velikost písma podrobných informací o pořadu. Bohužel přes tlačítko EPG zůstává zatím velikost písma poměrně malá.

České znaky na programech UPC Direct a CS LINKu se zobrazovaly v pořádku. Není problém ani se slovenským EPG na SkyLinku.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus se zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací bylo velmi rychlé.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o libovolné kapacitě v provedení SATA 3,5“. Takže je zabudování disku na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný datový i napájecí kabel je přiložen.


obrázek

Přijímač má v sobě vestavěný ventilátor na snížení teploty uvnitř přijímače. Jeho hlučnost je ale přímo „příšerná“, něco takového jsem snad ještě neslyšel. Naštěstí je ventilátor možné v menu vypnout. Řešení to ale není, chce to nahradit za jiný tichý typ ventilátoru.

V menu je možné rovněž aktivovat nebo deaktivovat funkci timeshift a nastavit dobu po kterou má být funkční.

Přijímač umožňuje dle výrobce dva programy současně nahrávat a třetí sledovat. Nezávisí na tom, jestli se jedná o SDTV nebo HDTV programy.

Jak jsem již na začátku avizoval, dostal jsem do rukou verzi přijímače pouze s jedním tunerem DVB-S/S2. Rozhodně je vhodné si přikoupit druhý tuner DVB-S/S2 a být tak nezávislý při nahrávání z různých transpondérů. (v době psaní článku samostatné tunery ještě neměl prodejce těchto přijímačů firma Omko Digital skladem).

Tak jako je tomu i u Dreamboxů umí IPBox 9000 HD interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem dvou kódovaných programů.

Do přijímače jsem si vestavěl pevný disk SATA Samsung HD501LJ 500 GB (7200 ot, 16 MB cache).


obrázek

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 3x, 4x a 5x. Zpomalené přehrávání je po snímcích.

Správa záznamů není zdaleka tak dokonalá jako u Dreamboxů. O nějakém střihu si můžeme zatím nechat jenom zdát, ale je to jenom otázka jednoho pluginu, takže je do budoucna vše možné.

Přenos souborů přes FTP protokol do počítače probíhal docela slušnou rychlosti cca 6,4 MB/s (box byl ve stand-by stavu). Samozřejmě to také závisí na použitém typu pevného disku. Nahrané soubory mají příponu “.trp“, což je vlastně TS stream. Větší soubory jsou vždy rozděleny po částech o velikosti 2 GB, takže je musíte zase na straně PC sloučit.

Úprava na PC přes programy VideoRedo a ProjektX proběhla bez problémů.

Nahrávání i přehrávání SD záznamů bylo bezchybné. Horší už to bylo u HD programů, kdy i při záznamu pouze jednoho programu (např. Discovery HD) se občas nějaká ta chybka objevila. Původně, když jsem psal recenzi na Dreambox DM800, tak se mě zpočátku jevil HD záznam bezchybný, delším sledováním však musím můj názor přehodnotit. Chtělo by to jiný typ HDD.

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3. Zatím mě to pracovalo, pouze pokud byly soubory umístěny přímo na HDD.


obrázek

Spolupráce s PC

Na upgrade přijímače se používá software Flash Tools v.1.0.2 eventuálně můžete použít program Relook PC editor.

Upgrade prostřednictvím nástroje Flash Tools probíhal vždy bezproblémově, přenos je možný přes sériovou linku RS232 nebo přes USB. Tuto druhou rychlejší možnost jsem používal já.

Na úpravu settingu je možné použít výše uvedený Relook PC editor.

Porovnání přijímačů IPBox 9000 HD a Dreambox DM800 HD

Nakonec si přece jen neodpustím porovnat tyto dva přijímače, protože je mám oba současně k dispozici na testování. Samozřejmě, že každý si chválí to, co si koupil. Oba přijímače jsou rozhodně velmi zajímavé a každý má cosi do sebe. Je pravdou, že přijímače Dreambox jsem si velmi oblíbil, ale budu se snažit být co nejvíce objektivní.

Dreambox je prostě Dreambox, kdo si jednou na něho zvykne, těžko se mu bude přecházet na něco jiného. Softwarová podpora je ohromná, to se asi IP boxům nikdy nepodaří, aby takovou podporu měly. Nechám na pokoji hardwarovou část, to ať si řeší servisáci.

Samozřejmě Enigma 2 je úplně jiná káva, než to co najdete v IP Boxu 9000 HD. I rychlost je jednoznačně na straně Dreamboxu DM800.

Ale s příjmem programů i různých exotických vysílaných v MPEG-4 si rozhodně lépe poradil IP Box 9000 HD.

S posledním experimentálním originálním firmwarem pro DM800 již tento přijímač přijímá i signály do SR 45 Msym/s a byl schopen naladit i kanál Novy Vek na Yamalu 202 s nízkou SR 1,8 Msym/s !! Takže vývoj jde velmi rychle dopředu. Teď ještě vyřešit cukání obrazu u některých nestandardních programů, které jsem popisoval v recenzi pro Dreambox DM800.

Teplotně jsou na tom oba stejně špatně, prostě je třeba chladit. Stabilita je ale jednoznačně alespoň zatím na straně Dreamboxu DM800 (Gemini 350). Ta hláška „PANIC“, když jsem přijímač IP Box 9000 HD trochu více proháněl, mě již docela zlobila. Možná jak se všechno naladí a nastaví, tak pak už to zlobit nemusí. Ale je to všechno otázkou nových firmwarů.

Obraz a zvuk dávají oba přístroje vynikající (o chlup je podle mě lepší IP Box), ale to je subjektivní záležitost. Spolupráce s HDD není dokonalá ani s jedním přístrojem. Lepší byl na tom Dreambox DM800, kde jednotlivý záznam HD byl úplně v pořádku. Navíc umí až 4 SD programy nahrávat současně, IP Box jen dva.



Přenos filmů na HDD přes FTP byl jednoznačně rychlejší u Dreamboxu 800 (cca 11 MB/s) oproti IP Boxu 9000 (cca 6,4 MB/s)

Jednoznačnou výhodou IP Boxu 9000 HD je ale druhý tuner DVB-S/S2 a tím nezávislé nahrávání programů z různých transpondérů. No toho se snad dočkáme u vysnívaného Dreamboxu DM 8000 a doufám i s plným rozsahem SR.

Takže výběr zůstává na zákazníkovi a na jeho požadavcích a prioritách.

Za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO Digital a.s. (www.omko.cz), Kaštanová 62, Brno.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články