Quantcast

OPTICUM 7300CI2CX - vybavený lowend

| Tisk

obrázek Pokusil jsem se na trhu najít nejlevnější satelitní přijímač se dvěmi čtečkami dekódovacích karet a mé hledání skončilo u tohoto na svou třídu vysoce vybaveného a přitom levného modelu. Nesnažil jsem se o podrobný test všech vlastností a schopností tohoto přijímače pro náročného uživatele, ten bude jistě vybírat z opačného konce ceníku, ale spíše o nalezení alternativy pro začínajícího uživatele satelitního příjmu, jenž si nechce pořídit nejlevnější komplet z marketu, ale samostatný SD satelitní přijímač, který i s další nezbytnou výbavou pro příjem cenu těchto kompletů nepřevýší. Přitom s možností současného provozu dvou dekódovacích karet, bez následného prodražování sestavy nutností dokupování CAM, navíc s bonusem HDMI výstupu, popř. občasného využití funkcí PVR či možností alternativního software.

Přijímač jsem měl k dispozici pouze jeden den, tudíž k rozsáhlejšímu testování ani dojít nemohlo. Byl v černém provedení již v novější verzi s modrým VFD displejem, zobrazujícím i název přijímané stanice, existuje totiž i starší verze se zeleným číselným led, jinak údajně naprosto shodný.

obrázek Hlavní výbava:
2xčtečka Conax
1xCI slot

Vstupy a výstupy:
Loop
modulátor OUT/IN
2xUsb
1xHDMI
optický dig. audio
2xScart
4xcinch (L/R audio/compozitní video), 12V
rs 232

Na předním panelu se nacházejí směrová tlačítka, potvrzovací OK, menu a stand-by. Obě čtečky a slot pro CAM jsou schované za výklopnými dvířky, síť. vypínač a oba USB porty jsou umístěny na zadním panelu přijímače. Dodávané infračervené DO má až na mnou často využívané tlačítko FAV k přístupu k favoritním seznamům, které bych osobně uvítal blíže kurzorových tlačítek, ostatní tlačítka celkem logicky rozvržena, po pár hodinách bylo ovládání přijímače s ním intuitivní a díky prohlubni na prsty na zadní straně neklouže v ruce. Baterie použity standardně 2 ks AAA.

Jak už bývá u těchto přístrojů zvykem, k funkčnosti čteček pro českou kartu je do nich nutno nahrát alternativní software. V tomto případě je k tomuto možno použít USB port, nahrávání trvalo cca 1min. Výběr družic, nastavení parametrů DiseqC či motoru je v menu instalace zcela jednoduché, k přijímači bylo přes osmivstupový přepínač EMP připojeno 6 konvertorů. Přepínání fungovalo bezchybně i pomocí protokolu 1.1, tak motorovými příkazy 1.2, při kterém ale v použitém fw docházelo k velmi otravnému vyskakování okna na obrazovce s informací o změně pozice motoru a prodlevě. Tento "jev" byl zaznamenán i při následném provozu s motorem SG2100, jak přes 1.2 tak USALS. Toto okno se musí nejprve zrušit tlačítkem exit, poté přijímač začne reagovat na další povely. Zde tudíž první výtka.

Scanování transpondérů jednotlivých družic bych zhodnotil jako rychlé. Dle návodu lze uložit až 8000 stanic nebo 6000 transpondérů. Stanice se do seznamů družic seřadily standardně podle seznamu tp a lze je pak dále různě třídit nebo přidávat k favoritním seznamům. A zde následuje druhá a zároveň poslední výtka. V přijímači je vytvořeno 8 předvolených favoritních seznamů, které nelze přejmenovat. Setting jsem proto opět pomocí USB a následně i přes RS 232 přenesl do počítače, pomocí editoru seznamy přejmenoval, ale při opětovném nahrání do přístroje ke změně názvů nedošlo. Přitom editorem smazané nepoužívané družice už v přijímači uloženy nebyly.



K příjmu kódovaných programů jsem vyzkoušel kombinaci karet Skylink a polské TnK. Obě karty byly nové a k jejich aktivaci ve čtečkách došlo po pár minutách. Při přepínání kódovaných i nekódovaných programů z obou karet nedocházelo k žádným prodlevám a bylo velmi rychlé. Připomínám, že karty jsou různých kódovacích systémů a proto jsem je ve čtečkách i prohodil, přesto žádnému překvapení nedošlo, takže k tomuto účelu hodnotím fw jako velmi zdařilý. Emu funkční, dále nekomentuji.

Do přijímače jsem jen zkušebně zasunul CA modul cryptoworks SCM s kartou skylink, opět žádný problém. Přijímač nemá valný smysl vzhledem k jeho ceně 17ti set korun důkladně hodnotit ani obrazově. Na 100Hz CRT jsem žádný rozdíl oproti jiným SD přijímačům nepoznal. Připojení k tv přes HDMI, dle informací z diskusí zdárně funguje a bezproblémový má být i souběžný provoz dvou karet stejných kódovacích systémů či sdílení karet mezi přijímači.

Přijímač má z USB flash disku přehrávat mp3 i jpeg, pouze jsem zkusil krátký záznam, o nahrávání informovala ikona REC v pravém horním rohu obrazovky. K dispozici byly údaje o nahrané a zbývající kapacitě na disku. Při ukončení nahrávání tlačítkem stop se přijímač zeptal, zda chci nahrávání opravdu ukončit, nelze ho tedy vypnout pouhým přehmatem tlačítek.

Neodvažuji se přijímač hodnotit po hw stránce, tato značka je pro mne víceméně novinkou a proto se střežím jakéhokoliv doporučení. Dle mého názoru ale nejlevnější marketové komplety s jednočtečkovými přijímači bez jakékoliv další výbavy nebo nadstandardních funkcí za stejnou cenu hravě převyšuje. Vyhnul bych se mu pouze v případě nutnosti provozu s natáčecím zařízením, dokud nebude výše popsaná sw chyba v některém z dalších možných fw odstraněna.

Tomáš Kubásek





Reklama




Vybrané články