Quantcast

Přijímače KOSCOM SDF a SDC 5050 z pohledu montážníka

| Tisk

Tyto asi ne moc známé korejské přijímače, vyráběné pro německou firmu jsem začal více nabízet v polovině roku 2008. Důvodů, proč jsem šel do této u nás v regionu neznámé značky bylo více a není celkem předmětem tohoto textu je vyjmenovávat, nicméně za téměř rok jsem si je velice oblíbil. Nyní se zaměřím jen na novější modely a sice SDF/SDC 5050, TSPVR 5400 a HD7400. Základní model této řady SDF 5050 má jednu CONAX čtečku, po nahrání alternatrivního software se změní na UNI včetně podpory Cryptoworks. Model SDC 5050 má navíc dva volné CI sloty. Model TSPVR 5400 je kombo DVB-T+S s možností nahrávání na USB externí disk a nakonec model HD7400 je jednotunerový HD přijímač DVB-S s PVR funkcemi na externí e-sata disk.

Další parametry a údaje o modelu SDC/F 5050
- Barva stříbrná nebo černá , české MENU, české EPG (občas problém se slovenskými znaky), teletext
- 8-místný alfanumerický VFD displej – zobrazuje název sledované stanice a další provozní informace
- Unicable tuner , Blindscan-funkce
- 10 favoritních skupin,vícenásobný timer s možností vložení programu pře EPG
- Nastavitelný jas,kontrast a barevná sytost
- Rozměry v mm (ŠxVxH v mm) 260x65x224
- Prohlížeč JPEG obrázků, MP3 přehrávač

obrázek
Vstupy a výstupy
- CVBS (na SCARTu a CINCH konektorech)
- RGB
- digitální audio výstup – optika
- konektor SCART pro VCR (není průchozí pro RGB)
- UHF modulátor (21-69k nastavitelné v menu)
- 2x USB port pro aktualizaci firmware a settingu a jiné, ale POZOR – neslouží pro PVR funkce

Přijímač zcela bez problémů splní základní funkci na příjem satelitní TV v SD rozlišení, ovšem nabízí i mnoho funkcí navíc.

Do přijímače je ovšem nutné nahrát neoficiální firmware, ani ne tak z důvodu dnes celkem známých, ale proto, že se z Conax čtečky stane UNI s podporou cryptoworks. Podpora Cryptoworks je na velmi slušné úrovni – přijímač nemá problém s kartami Skylink (modrá i bílá), Cslink ani UPC. Oprávnění na kartu chodí stejně rychle jako v certifikovaných čtečkách přijímačů Humax nebo Homecast a v menu přijímače se dají zcela bezproblémů přečíst oprávnění. Po této stránce tedy není nutné mít jakékoliv obavy s UNI čtečky.

Model SDC má navíc dva volné sloty na moduly. Zkoušel jsem Dragon/T-rex, modrý ZetaCam, Cryptoworks SCM, Technisat i mascomacka Irdeta a žádný problém jsem nezaznamenal.

Ladění, setting

Ladění programů jakož i základní nastavení je zcela standardní a pro znalého nečiní žádný problém. Přijímač má ruční i automatické ladění a navíc disponuje funkcí blindscan (celkem pomalá). Nicméně k přijímači je dostupný zdarma setting editor a aktualizace settingu je navíc VELMI jednoduchá přes USB flash disk. Klasické ladění tak je možné omezit na minimum.Ale i bez setting editoru je možné programy porovnat k obrazu svému – k dispozici jsou všechny běžné funkce pro mazání, přesun i přejmenování programů, stejně tak jako pro práci s favortiními seznamy. Dá se říct že uvedení přijímače do provozuschopné podoby – nahrání firmaware a settingu je otázkou 2-3 minut. Setting na běžné družice se dá stáhnout aktuální z internetu.

Menu přístroje

kompletně v češtině se správnou diakritikou. Reakce na povely z ovladače je rychlá, přijímač se nezasekává a netuhne. Některé volby v menu je možné zakázat pomocí PINU (výchozí PIN je 0 0 0 0)

Funkce přístroje jsou do značné míry dané jako ovládacím programem – firmware se neustále vyvíjí a nové funkce nebo opravy jsou realizovány poměrně rychle (i když jsou i výjimky). Mezi nadstandardní funkce patří zcela určitě sdílení přístupové karty (vyzkoušeno Cslink/Skylink), přehrávač MP3 z USB disku a prohlížeč fotek v JPG formátu. Pro poslední dvě funkce stačí připojit USB disk do libovolného portu a počkat na načtení disku. V menu přijímače jsou poté dostupné volby MP3 přehrávač a JPEG prohlížeč.



Sdílení přístupové karty

Pokud mezi sebou propojíte přijímače řady 5050 pomocí RS232 portu, můžete sdílet jednu přistupovou kartu. Propojení je pomocí RS232 kabelu max. délky cca 20m (vlastnosti RS232 rozhraní). Kabel pro sdílení je standardní null modem, zapojený 2-3, 3-2 a 5-5. Pro nastavení sdílení je nutné do přijímače nahrát ještě softcam.key (nechci nabádat k nelegálnímu příjmu, keys nemusí být žádné aktuální, ale soubor tam prostě musíte nahrát) a v menu je nutné zadat kombinaci 1407 a potvrdit volbu On. To je vše a pokud jsou přijímače propojeny musí fungovat sdílení přístupové karty, ovšem s jedním omezením – na Skylinku nefunguje STV1 a na Gitalu STV2. To je bohužel chyba firmware a je to ta jedna výjimka :). Sdílení funguje i tehdy, pokud je master přijímač (s kartou) ve stand-by. Nic jiného se nenastavuje.

Aktualizace firmware, settingu a softcam.key (kvůli sdílení) - je možné přes RS232 kabel a nebo přes USB disk. Nejjednodušší je samozřejmě přes USB. Na flash disk nahrajeme klidne všechny soubory naráz – firmware má koncovku IRD a seting SYS. Soubory musí být v kořenovém adresáři a nesmí být pochopitelně zazipované ! Disk vložíme do USB portu přijímače, který doporučuji vypnout do stand-by a přijímač zapneme. Přijímač po startu detekuje disk a nabídne nahrání FW,klíčů nebo settingu. Co se bude nahrávat se vybírá pomocí šipek VOL+ VOL- a nahrání se provede stlačením červeného tlačítka na DO. Po nahrání se přijímač sám restartuje.

Podpora Diseqc a motoru

Přijímač podporuje protokol 1.0 i 1.1, stejně tak i motorové příkazy diseqc 1.2/USALS. S přijímačem jsem zkoušel všechna běžné diseqc relé – EMP 162,164,168, DSC 302,304, Koscom, GoldenInterstar a SRT201 a nebyl žádný problém. S osmivstupovým EMP168-V2 přes příkazy Diseqc 1.2 chodil přijímač zcela bez problémů. S motorem BigSat rovněž žádný problém nebyl. Přepínání bylo zcela bezproblémové i na velkých rozvodech na bytovce s multiswitchem EMPCentauri.

Celkově bych přijímač hodnotil jako velmi zdařilý a snad i spolehlivý přístroj (zatím nulová poruchovost) s mnoha funkcemi a relativně jednoduchou obsluhou. Několik věcí bych ale přeci jen zkritizoval – málo čitelné EPG – barevná kombinace ve výchozím nastavení a malá písmenka, dále pak nedotažené sdílení karet – např. STV viz výše.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články