Quantcast

Maximum S-91000 CI HD PVR - dvoutunerový HDTV satelitní přijímač

| Tisk

obrázek Dneska bych čtenářům našeho serveru představil satelitní přijímač, který nese označení Maximum S-9100 CI HD PVR. Značku Maximum má zaregistrovánu u nás poměrně málo známá dánská firma Kjaerulff 1. Přijímač je hardwarově identický s přijímačem Homecast HS9000 CIPVR. Ten je pokračováním známého modelu HS8100 CIPVR, který se prodává i na našem trhu.

Proti staršímu modelu má tento přijímač výrazně lepší hardwarové parametry. Paměť RAM je 512MB DDR, flash paměť je 64MB, procesor zůstal nezměněn STI 7101 BWC. Tento high endový přijímač má vestavěný pevný disk a dva nezávislé tunery, které umožňují příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264.

Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i. K dispozici jsem měl přijímač s vestavěným pevným diskem o velikosti 500 GB.

Maximum S-9100 umí nahrávat dva programy součastně (a to i HDTV) na vestavěný pevný disk a možnost třetí program sledovat.

obrázek

Popis přijímače

Přijímač se dodává v elegantním černém provedení. Rozměry přijímače jsou 400 x 60 x 280 mm. Přední panel působí futuristickým dojmem díky velkému otočnému ovladači a 12 místnému alfanumerickému VFD displeji. Pod odklopným víčkem nacházíme dva otvory pro CI moduly a USB host port.

Na zadním panelu jsou dvě dvojice F konektorů (vstup a výstup tuneru 1 a 2), dva konektory SCART (video + TV), S/PDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc jsou zde tři konektory komponentního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

obrázek Máme zde také dva USB porty ve variantě A (host port) a jeden port ve variantě B (pro připojení k PC).

Součástí balení je SCART kabel, loop kabel a CD s manuálem a příslušnými utilitami.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině ovšem bez diakritiky s občasnými chybami v překladu. Grafika je slušná, ale má jeden zásadní nedostatek a to je velmi malá velikost písma. Přesně tak jako tomu bylo u Homecastu HS8100.

První položka v hlavním menu je „Instalace“, zde je k dispozici 32 satelitů, což je poněkud málo. Vyhledávání je možné nechat na automatice nebo použít ruční vyhledávání, nechybí ani možnost zadání PIDů. Parametry tabulky transpondérů jednotlivých družic lze editovat.

Přijímač podporuje funkci DiseqC 1.0, 1.2 a 1.3 (USALS).

Druhá položka „Výběr“ nám umožňuje nastavit základní parametry přijímače jako je typ video výstupu na scart konektoru (CVBS, RGB, S-video). Samozřejmostí je nastavení jazyka menu, primárního a sekundárního jazyka audio výstupu a jazyka titulků (ty lze deaktivovat). Lze rovněž aktivovat nebo deaktivovat součastné zobrazovaní čísel předvoleb s názvy programů na VFD displeji.

Další položka v menu „Kanál“ slouží na vymazávání celých satelitů a setřídění kanálů. K editaci jednotlivých kanálů se používají funkce (mazaní, přesun, uzamčení, přejmenování), které jsou k dispozici při zobrazení přehledu programů. Je zde také časovač, pod označením „rezervace“, který umožňuje naprogramovat 50 událostí. Udává se čas počátku a čas konce záznamu. K programování událostí lze samozřejmě použít i EPG.


obrázek
Obrázek menu přijímače Maximum S-91000 CI HD PVR - hlavní menu

Následuje položka menu „Další“, kde můžeme provést tovární nastavení přijímače, upgrade firmwaru přes satelit (OTA) nebo pomocí USB flash disku. Předposlední položka v menu „Status“ nám oznamuje použitý hardware a firmware přijímače a nalezneme zde rovněž informace o vložených CI modulech.

Poslední položka v menu s názvem „PVR“ nám oznamuje typ použitého pevného disku, nabízí provedení formátování disku a aktivaci/deaktivaci funkce timeshift.


obrázek
Obrázek menu přijímače Maximum S-91000 CI HD PVR - info lišta s EPG

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 1.09.0A. Přijímač byl schopný vyhledat kanály v normě DVB-S od cca 1,5 Msymb/s až do 45 Msymb/s. Vyhledávání probíhalo bezproblémově a to včetně SCPC kanálů. V normě DVB-S2 bylo vyhledávání možné cca od 5 Msymb/s.

Rychlost přepínání programů byla standardní. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 8000 televizních a rádiových programů a 1000 transpondérů. Je zde rovněž k dispozici funkce PIP (picture in picture), která však s přijímačem Maximum nepracovala (u Homecastu HS9000 funguje, ale pouze přes HDMI výstup).

Indikace úrovně a kvality signálů je zobrazována pouze proužkovým ukazatelem. Směrovost dálkového ovládání byla docela dobrá, reakce na povely byly standardní, někdy opožděné. Baterie pro dálkové ovládání jsou typu CR 2025, což je poněkud u satelitních přijímačů neobvyklé.


obrázek
Obrázek menu přijímače Maximum S-91000 CI HD PVR - EPG

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku a to včetně velkých písmen s diakritikou (jen jeden znak je s chybným diakritickým znaménkem). Přijímač má paměť na 800 stran teletextu, takže zobrazení stránek je okamžité. Velikost teletextu je téměř přes celou obrazovku a je velmi pěkně čitelný.

Teletext VBI dostupný přes TV přijímač je funkční také. Po celou dobu testovaní bylo chování přijímače stabilní, bez žádného „tuhnutí“.

Přijímač je schopný vyhledávat i kanály v C pásmu. Na změnu rozlišení 576/720/1080i je k dispozici na dálkovém ovládání tlačítko, takže se nemusíme spoléhat na automatiku.


obrázek
Obrázek menu přijímače Maximum S-91000 CI HD PVR - vyhledávání programů na satelitu

Spolupráce s CI moduly

Přijímač má k dispozici dva CI sloty. Vyzkoušel jsem vložit řadu modulů jako SCM Cryptoworks, nový Irdeto Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, Easy tv modul a T-Rex.

Všechny moduly detekoval přijímač normálně. Dokonce bezproblémově pracoval i modul Diablo WI-FI, což mě velmi potěšilo.

Pokud byly použity dva stejné moduly Cryptoworks SCM s vloženými kartami Skylink a Gital, tak se při přepnutí objevovala rušivá hláška o chybném regionu nebo o nepřístupném kanálu. Doporučuji použít Easy TV modul nebo Irdeto Cryptoworks Mascom, kde se dají hlášky v menu modulu vypnout.

Informace o vložené kartě se zobrazovaly v pořádku, bez žádného oříznutí textu. Přepínání mezi zakódovanými programy bylo standardní.


obrázek
Obrázek menu přijímače Maximum S-91000 CI HD PVR - informace o systému

EPG

Elektronický programový průvodce se mi příliš nelíbil. Samozřejmě, že degradace je dána použitou velikostí písma, ale i celkové grafické provedení je nešťastné. Celá grafika je převzatá od Homecastu.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty, ale zobrazují se ve velmi malém okně, což v kombinaci s malým písmem značně snižuje čitelnost na malých zobrazovačích.

České znaky se na programech Skylink a UPC Direct zobrazovaly v pořádku, problém je ale se slovenštinou a to jak ve Skylinku, tak i na slovenských kanálech v UPC (některé znaky se nezobrazovaly korektně).


obrázek
Obrázek menu přijímače Maximum S-91000 CI HD PVR - pohled do přijímače

Azbuka se na kanálech paketu NTV plus a Tricolor zobrazovala v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Přijímač umožňuje vestavení pevného disku do velikosti až 1TB. V přijímači jsem měl CE disk Seagate 500 MB. Přijímač umožňuje dva programy (HDTV nebo SDTV) současně nahrávat a součastně třetí program sledovat. Zde je vhodné využít dvou vestavěných tunerů s připojením např. na TWIN LNB a mít možnost nahrávat současně se dvou různých transpondérů (např. programy Prima a Nova ve Skylinku).

Dekódovací karta v CI modulu není sdílena. Můžete ale nahrávat i zakódované programy a poté je mocí karty dekódovat. Jedná se shodnou funkci s přijímačem Topfield TF7710 HDPVR. Pak již nám nic nebrání v případném zpracování nahrávky na PC.


obrázek
Obrázek menu přijímače Maximum S-91000 CI HD PVR - dva tunery

Přehrávání záznamů na pevném disku vpřed a vzad je možné v rychlostech 2x, 3x a 4x. Zpomalené přehrávání je možné v rychlostech 1/2x a 1/4x. Tyto funkce nejsou dostupné u kódovaných nahrávek. Maximum tak jako Topfield umožňuje použít posuvník v info liště pro rychlý přesun nebo můžeme zvolit numerická tlačítka na dálkovém ovládání pro přesun na vybraná místa v nahrávce (obě funkce pracují i v kódované nahrávce).

Nahrávání i přehrávání SD i HD záznamů je bezchybné. Je to díky použitému CE HDD, který je přizpůsoben pro nahrávání video záznamů. Právě s nástupem HDTV vysílání v ČR díky platformě Skylink můžete plně využít vlastností tohoto přijímače. Nebyl problém si nahrávat současně Filmbox HD a třeba Discovery Channel HD (ten je vysílán na jiném transpondéru, tedy nutně potřebujeme využít druhý tuner) a dívat se na třetí program Nova HD.

Obraz i zvuk je na HDTV programech Skylinku skvělý, takže se můžete těšit na nádhernou podívanou. Standardní doba okamžitého záznamu je 2 hodiny, tuto dobu lze v menu změnit. Nahrávané soubory jsou s příponou „TP0“, není problém jejich převod na klasický TS formát a následné zpracování v PC.


obrázek
Obrázek menu přijímače Maximum S-91000 CI HD PVR - záznamy na hard disku

Pro přenos záznamů z vestavěného pevného disku do PC lze použít USB 2.0 port typu B na zadní straně přijímače. Přenosová rychlost byla velmi vysoká a to cca 28 MB/s ! V PC je třeba mít nainstalovaný příslušný komunikační software. Jen pro srovnání můj Dreambox DM8000 HD PVR má přenosovou rychlost přes LAN cca 8 MB/s.

Maximum má i LAN port, ale ten není funkční na rozdíl od Homecastu HS9000.

Na USB host port z přední strany přijímače nebo na dva USB host porty na zadní straně přijímače můžeme připojit USB Flash disk (musí mít formát FAT32) nebo externí pevný disk.

Přijímač má rovněž funkci Timeshift (sledování pořadů s časovým posunem), kterou lze v menu přístroje deaktivovat. Bohužel pevný disk je neustále v provozu. Provozní teplota přístroje je ale snížena vestavěným ventilátorem.

Přijímač umožňuje zobrazovat obrázky ve formátu JPEG, jiné soubory přijímač přehrát neumí.


obrázek
Obrázek menu přijímače Maximum S-91000 CI HD PVR - CI rozhraní



Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. Kromě klasické metody přes sériové rozhraní najdeme v menu přijímače funkci stahování firmwaru přes satelit (OTA). Další možnost je použití USB Flash disku s formátem FAT32, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC.

Na editaci programů v PC se používá oficiální editor HCEdit 1.3, který byl na přiloženém CD. Přenos je možný pouze přes sériové rozhraní. Na přenos settingu lze však použít také USB Flash disk.

Pro přenos dat pomocí USB mezi přijímačem a PC se používá utilita HC Xdrive, která se také nacházela na přiloženém CD.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě olmiSat s.r.o., Vltavská 2A, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články