Quantcast

Dekódování satelitní TV

| Tisk

Dekódování satelitní TV

Vysílání v digitálním přenosu (MPEG/DVB) se stále rozvíjí. V této normě můžeme nyní přijímat tisíce televizních a rozhlasových programů v digitální kvalitě. Řada z nich je ovšem zakódována a příjem je umožněn pouze abonentům stanice/paketu, kteří mají příslušný přijímač, dekodér a přístupovou kartu.

Možnost získání předplatného na konkrétní program/paket mají pouze diváci v zemích, pro kterou provozovatel vysílá. V praxi to znamená, že například diváci v ČR mohou získat předplatné pouze na nabídku UPC Direct. Na některé zahraniční pakety a programy však existuje i u nás možnost získat oficiální předplatné. V tomto případě jsou částky za předplatné často příliš vysoké, ne každý divák si takovou zábavu může dovolit.

DekodovaniVelmi rozšířená je další možnost - neoficiální, tzv. pirátský příjem. Svým způsobem poskytuje 'podívanou' za příznivé ceny, ovšem bez jakékoliv záruky. Některé vysílací společnosti velmi často (a i nepravidelně) mění kódy, což způsobuje výpadky některých programů či dokonce celé nabídky. Zájemce nikdy nezíská záruku, že za poměrně nákladné vybavení dekodéry bude moci žádaný program/paket(-y) přijímat i za několik týdnů. Protože však často není jiná možnost jak se k žádaným programům dostat, je neoficiální příjem přes různá úskalí stále oblíbený nejen u nás, ale i v celé Evropě.

Značnou roli v neoficiálním příjmu sehrál digitální přijímač Humax - model IRCI-5400, na kterém bylo zpočátku možné (i neoficiálně) díky vestavěnému dekodéru Irdeto přijímat programy z kódovacího systému Irdeto. Později bylo, díky s/w patchům, možné dekódovat TV a R stanice i v kódovacím systému BetaCrypt. Na řadu přišel i projekt DS9. Díky němu je možné jedinou přístupovou kartou (Silver, FUN) přijímat programy až z pěti kódovacích systémů na opatchovaném dekodéru Irdeto. Ve spojení se zařízením IrCrypto je možné v opatchovaném Irdetu sledovat za pomoci karty Cryptoworks programy i z šestého systému (Cryptoworks).
K přijímači Humax 5400 se časem s podobnými vlastnostmi zařadily i další značky (např. Hyundai IR 1000 CI), pro dekódování DS9 se objevily i univerzální přístupové moduly do ostatních přijímačů.

Jaké systémy a které programy/pakety je možné v současnosti dekódovat?

IRDETO, BETACRYPT
Mezi nejvíce piráty rozpracované kódovací systémy můžeme jednoznačně zařadit Irdeto. Právě díky značnému rozšíření neoficiálního příjmu většina provozovatelů tento systém opouští. V nejbližší době se tak stane v Holandsku u paketu Canal+ Digitaal, který bude používat u všech programů jediný kódovací systém: Seca/Mediaguard.

Kódovací systém Irdeto používá i provozovatel italské pay-tv platformy Stream. Zde nejsou k dispozici žádné informace o opuštění tohoto kódovacího systému.

Pro systém Irdeto se rozhodl i provozovatel české sportovně-hudební stanice Galaxie Sport. Je zajímavé, že po zakódování Galaxie Sport byla stanice do několika dnů opět přijímatelná. Otázkou je, jak se provozovatel s neoficiálním příjmem své stanice v budoucnu vypořádá.

V systému BetaCrypt vysílá na satelitech Astra 19.2E německý pay-tv paket Premiere a rakouská veřejnoprávní televize ORF (paket ORF Digital). Oba pakety je v současnosti možné bez problémů přijímat. Abonentům paketu Premiere měly být koncem roku vyměněny přístupové karty. Situace okolo Premiere je však v současnosti značně nepřehledná a není tedy jisté, zda k výměně karet letos skutečně dojde.

V BetaCryptu šíří své programy jako distribuční trasu pro kabelové rozvody v Německu provozovatel paketu MediaVision. V poměrně zajímavém paketu nalezneme i programy, které se nám s běžnými parabolickými antény nemusí dařit přijímat (Fox Kids Russia, Show TV, Kanal7, ATV Turk...

SECA/ MEDIAGUARD
U 'černých' diváků byl doposud velmi populární kódovací systém Seca/Mediaguard. Díky prolomení kódovacího systému bylo možné z družic Astra 19.2E a Hot Bird 13E přijímat přes dvě stovky atraktivních TV programů. Provozovatel paketů Canal+ v jednotlivých zemích kde působí začal abonentům vyměňovat přístupové karty. V současnosti se tak stalo ve Španělsku, Polsku a Itálii. Celá akce výměny dekódovacíh karet bude dokončena na podzim ve Francii a Holandsku.

Z programů, které zůstanou zatím v Seca 1 jmenujme např. paket MediaTech na satelitu Amos-1 (pozice 4W)...

VIACCESS
Pro kódovací systém Viaccess se rozhodla řada provozovatelů menších a větších digitálních platforem. Po plošné výměně dekódovacích karet u některých paketů je však stále ještě dostatek programů, které lze v tomto systému dekódovat.
Největším hitem v současnosti se stává skandinávský paket VIASAT, ve kterém je většina programů vysílána v angličtině. Provozovatel platformy také uvažuje o výměně karet Viasat. Zatím však není jasné, zda a kdy k tomuto kroku přistoupí.

NAGRAVISION
V kódu Nagravision byly doposud prolomeny 4 pakety. Na družici EurAsiaSat 42E turecký Star Digital, na Hot Birdu Polsat Cyfrowy a na družicích Hispasat 30W španělský Vía Digital a portugalský paket TV Cabo.
Změny kódů jsou u paketu Polsat Cyfrowy velmi časté - zpravidla každý den. Ostatní provozovatelé mění kódy náhodně, z nich nejčastěji Vía Digital.

'DVOJKOVÉ SYSTÉMY'
Při plošné výměně přístupových karet v jednotlivých systémech dostávají abonenti karty nové generace, které by měly být lépe zabezpečeny proti zneužití. Doposud jsou hackeři ve 'dvojkových' systémech málo úspěšní. Pozornost se věnuje také speciálnímu kódovacímu systému TPS Crypt, který používá francouzský paket TPS. Údajně jsou již první úspěchy hackerů s tímto systémem na některých přijímačích. Je to překvapení, neboť TPS Crypt by měl být dobře připravený systém proti případnému nalomení.

Na internetu (satkurier.pl )se objevují první zmínky o neoficiálních kartách pro systém Seca2. Má se jednat o karty nazvané Battery card s procesorem Dallas, dvěma pamětmi FLASH (master & slave) a Epromem 512kb. Kdysi sloužily pro dekódování kanálů D2-MAC/EuroCrypt. Karty by měly dekódovat nabídku Seca 2 včetně Canal+. Karty by měly zatím fungovat jen v přijímačích Mediasat a přijímačích s vloženým modulem Aston CI.

Další systémy:
Vedle 'velké' pětky existují i další kódovací systémy o kterých se příliš nepíše, neboť zatím není možné naprogramovanými Fun/Gold či Silver kartami programy z těchto systémů dekódovat.

CONAX
Pro kódovací systém Conax se rozhodl provozovatel skandinávské platformy Canal Digital na satelitech Thor 2/3 a Intelsat 707 (na pozici 1W). Conax dosud nebyl hackery rozebrán, pro 'černý' příjem je vždy zapotřebí použít originální i prošlé přístupové karty, které se pomocí programátoru oživují.
Podle nepotvrzených informací je zatím díky nevyjasněné emulaci systému Conax možné na MOSC kartách přijímat paket Canal Digital bez nutností přeprogramovávat kartu již 3 roky.

CRYPTOWORKS
Podobná situace je i s kódovacím systémem CryptoWorks. Ten patří mezi málo rozšířené. U nás jej používají obě platformy Czech Link a UPC Direct, výhledově bude systém CryptoWorks používat také i připravovaná slovenská platforma.
Ze zahraničních paketů jmenujme Deutsche Telecom AG, DiGiTURK, Wizja TV , Xtra Music.
I pro neoficiální příjem programů v CA CryptoWorks se používají originální přístupové karty, na které se dohrávají nové zápisy.



VIDEOGUARD
Systémem VideoGuard se 'proslavil' hlavně britský pay-tv paket Sky Digital. Příjem ať už neoficiální či oficiální je snem nejednoho satelitního diváka v Evropě. Sky Digital totiž obsahuje bezkonkurenční nabídku TV a R programů a oficiální předplatné se pohybuje na naše poměry ve značných částkách za rok. Je otázkou, zda si hackeři poradí i s tímto systémem, který zatím odolává hlavně z důvodu nedostupnosti dekódovacích modulů.


ZÁVĚR
V současnosti je i přes stálé změny neoficiálně přijímána řada atraktivních zahraničních programů. V mnoha případech je to pro diváky jediná možnost, jak přijímat ze satelitu řadu kvalitních filmových, sportovních, hudebních i porno programů v různých jazycích.
Neoficiální příjem má však svá úskalí o kterých jsme psali na začátku tohoto článku.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články