Quantcast

CS Link a Skylink začal upozorňovat na změnu kmitočtu TV Nova

| Tisk

logo Provozovatel satelitní platformy CS Link dnes odpoledne provedl další dílčí úpravu v šíření jednoho ze svých programů. Programová pozice stanice TV Nova změnila identifikaci na Nova - preladte na 12070. Tento nový název upozorňuje na blížící se odpojení komerční jedničky na staré frekvenci.

Kanál TV Nova bude vysílat na původní (staré) frekvenci 11,992 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S až do konce ledna/januára 2010. Do té doby mají satelitní diváci čas si svůj set top box přeladit na nový kmitočet. Změny jsou prováděny postupně, aby byl zajištěn bezproblémový chod služby a (pokud možno) co nejnižší vytížení zákaznických linek provozovatelů služeb CS Link a Skylink, kteří stejnou modulaci společně využívají. Předpokládá se, že satelitní divák, který sleduje satelitní programy a "pravidelně" přepíná, zaregistruje informaci v názvu stanice (to platí pro případ, že jeho set top box automaticky aktualizuje názvy stanic).

Další podstatnou přípravou obou provozovatelů satelitního vysílání je postupné odpojování signálu TV Nova na přístupových kartách. Pokud zákazník z nějakého důvodu nezaregistruje informaci, že bude signál Novy odpojen z identifikace stanice, zjistí to právě v okamžiku, kdy mu jeho dekódovací karta program přestane dekódovat. Z těchto důvodů je třeba, aby domácnost s příjmem programů CS Linku či Skylinku neodkládala nutnost přeladění set top boxu na nové parametry TV Nova. Jen tak budou mít diváci jistotu, že mu PVR přijímač zaznamená pořad i v době nepřítomnosti - tedy v okamžiku, kdy nemůže zkontrolovat, zda karta signál dekóduje. Další velkou výhodou včasného přeladění je fakt, že divák s neplacenou nabídkou stihne ještě bezplatný příjem české verze televize pro mladé MTV. Promo příjem MTV na Skylinku skončí již 9.12., na CS Linku až 31.12.2009.

nové technické parametry TV Nova:

kmitočet: 12,070 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S


kódování (CA systém): CryptoWorks
přístupové karty: CS Link (0D0F), Skylink (0D03, 0D70)

Ačkoliv podobných změn (přeladění programů) proběhlo v minulých týdnech a měsících na obou platformách celá řada (viz. například přesuny AXN Crime, HBO, Nova, Sport, CS Film, JOJ, Z1, Trojka (STV3) a další), přesun nejsledovanější české televize distributoři karet nepodceňují.

K 1.2.2010 bude modulace TV Nova na 11,992 GHz ukončena. Na pozici této stanice by se měla objevit info karta o přesunu programu na jiný kmitočet - tedy obdobně jako po odpojení Nova Cinema na stejném transpondéru.

Na nově aktivovaných kartách by Nova na staré frekvenci neměla divákům už fungovat.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články