Quantcast

Raketa Long March 3B vynesla satelit Eutelsat W3C

| Tisk

obrázek Nosná čínská raketa Long March 3B vynesla dnes 7.10.2011 v 10:21 hodin našeho času z kosmodromu Xichang v provincii S-čchuan na jihozápadě Číny telekomunikační satelit Eutelsat W3C francouzského satelitního operátora Eutelsat. Podle informační čínské tiskové agentury Xinhua byl start satelitu úspěšný.

Eutelsat W3C nahradí stávající družice Eutelsat na orbitální pozici 16°E - tedy Eutelsat Sesat, Eurobird 16A a Eutelsat W2M, které budou zřejmě přesunuty na jiné orbitální pozice. Eutelsat W3C bude sloužit pro poskytování služeb ve střední a východní Evropě a také video služby na ostrovech v Indickém oceánu. Eutelsat poskytuje služby na 16°E od roku 1988. Ze více než dvě desetiletí vyvinul jednu z největších pozic s přenosem více než 400 programů, které poskytují služby pro více než 11 milionů domácností.

Eutelsat W3C bude mít 4 hlavní zóny pokrytí:

- vysokovýkonné pokrytí v Ku pásmu pokrývající Evropu s hlavním pokrytím střední Evropy, částečně optimalizované pro poskytování DTH služeb v regionu

- rozšíření pokrytí Evropy, včetně severní Afriky, Středního Východu a střední Asie pro svazek určený pro profesionální video a datové spoje

- pokrytí subsaharské Afriky a ostrovů v Indickém oceánu pro regionální telekomunikační a internetové služby. Propojení s Evropou bude možné s africkým pokrytím v kombinaci s frekvencí v Ka pásmu v Evropě a Ku pásmem v Africe.

- vysokovýkonný svazek pokrývající Madagaskar a ostrovy v Indickém oceánu pro poskytování DTH služeb.

Eutelsat W3C je zhotoven a dodán na bázi platformy Spacebus 4000 společností Thales Alenia Space. Družice je vybavena celkem 56 transpondéry, z toho 53 bude pracovat v Ku pásmu a zbývající tři budou v Ka pásmu.

Footprint satelitu Eutelsat W3C

Nový satelit Eutelsat W3C bude mít k dispozici celkem pět svazků - Europe A, Europe B, Europe C a Sub Saharan Africa a South East Africa. První tři svazky bude možné přijímat v České republice a na Slovensku s parabolami od cca 70 cm.


obrázek

▲ mapa č. 1 - Footprint satelitu Eutelsat W3C, spot Europe A


obrázek

▲ mapa č. 2 - Footprint satelitu Eutelsat W3C, spot Europe B


obrázek

▲ mapa č. 3 - Footprint satelitu Eutelsat W3C, spot Europe C


obrázek

▲ mapa č. 4 - Footprint satelitu Eutelsat W3C, spot Sub Saharan Africa


obrázek

▲ mapa č. 5 - Footprint satelitu Eutelsat W3C, spot South East Africa



Eutelsat měl doposud na 16°E problémy a smůlu. V lednu 2010 přestala nečekaně poskytovat služby družice Eutelsat W2, která musela být nahrazena kapacitou kombinací stávajících tří starších satelitů. Většina z nich je již na konci své očekávané životnosti. Eutelsat W2M mě původně zcela nahradit Eutelsat W2, při přesunu W2M na cílovou pozici došlo k poškození družice. Před rokem byl vynesen satelit Eutelsat W3B určený pro pozici 16°E. Krátce po jeho vynesení musel Eutelsat oznámit ztrátu družice.

Technické parametry Eutelsat W3C

dodavatel satelitu: Thales Alenia Space
kmitočty downlink: 10,70 až 11,70 GHz, 12,50 až 12,75 GHz a 21,40 až 22,00 GHz
šířka pásma transpondérů: 36 MHz, 54 MHz, 72 MHz a 108 MHz
plánovaná orbitální pozice: 16°E
počet transpondérů: 56 (53 v Ku a tři v Ka pásmu)
životnost satelitu: minimálně 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články