Quantcast

Optibox Zebra mini - Irdeto přijímač Skylink s funkcí Fastscan

| Tisk

V této recenzi bych Vám představil další z Irdeto přijímačů na trhu a sice Optibox Zebra mini. Jde o standardně vybavený přijímač s pouze jednou Irdeto čtečkou bez CI slotu. Jde o levnější alternativu k dříve testovanému přístroji Optibox Zebra. Přijímač má oproti dospělé Zebře dva zásadní hardwarové rozdíly – chybí CI slot a má jen jeden SCART.

Po vybalení z krabice naleznete standardní příslušenství – samotný přijímač, dálkový ovladač, baterie, český návod a HDMI kabel.

Čelní panel obsahuje tlačítka pro základní obsluhu – zapnutí/vypnutí, vstup do menu, tlačítko OK a tlačítka pro přepínání programů a hlasitost. Displej je opět pouze numerický, čtyřmístný, v pohotovostním režimu zobrazuje čas, za provozu číslo předvolby.Pod odklopným víčkem v levé části přístroje se nachází čtečka Irdeto


obrázek

Na zadním panelu jsou běžné přípojné místa – LNB vstup a LOOP out, TV SCART, HDMI výstup, CVBS+AUDIO CINCH výstup, USB konektor pro ext. disk nebo USB flash a optický SPDIF výstup zvuku. V pravém rohu je síťový přívod a vypínač :


obrázek

Technické parametry OptiboX ZEBRA mini:
- 1x Tuner DVB-S/DVB-S2, citlivost -65 až -25dBm
- čtečka dekódovacího systému IRDETO
- HDMI výstup, rozlišení obrazu 1080i, 720p, 576p
- TV Scart výstup
- Audio výstup S/PDIF
- Počet předvoleb 6 000
- Menu a EPG v českém jazyce
- CZ teletext a titulky
- Dětský zámek
- Stáhnutí nového firmware ze satelitu nebo pomocí USB
- Podpora Diseqc 1.0/1,1 a 1.2/USALS
- PVR ready

První instalace s FASTSCANem

Po zapnutí přijímače a připojení k nastavené anténě je počáteční inicializace navíc díky funkci Fastscan velmi jednoduchá. Průvodce má 4 kroky, které u běžné sestavy lze víceméně jen potvrdit červeným tlačítkem :


obrázek

První je dotaz na jazykové nastavení – Anglicky, česky, německy nebo slovensky. Další je položka Typ ladění :


obrázek

Zde jsou k dispozici dvě volby – FASTSCAN – Stanice v pořadí Skylink nebo volba Ruční ladění. Doporučují vybrat Fastscan, funguje opravdu dobře a i pozdější úpravy jsou možné.

Třetím krokem je nastavení Diseqc. Zde bych měl jednu výhradu – není možné ručně nastavit porty jinak, než jak je nabízí přijímač. Na výběr je buďto žádný nebo Astra23,5 – port B a Astra 19,2 – port A nebo naopak porty. V naprosté většině běžných domácích instalacích to samozřejmě stačí, narazím ale u zákazníků ze složitějšími kombinacemi portů nebo u satelitních STA. Osobně se sice snažím při montážích tento sled portů dodržovat, ale myslím si že možnost ručního nastavení portu v kombinaci s fastscan funkcí by nebyla složitá úprava. Při ručním ladění je to samozřejmě možné nastavit libovolně.


obrázek

Poslední volbou je položka Země, kde se nastaví Česká republika nebo Slovensko. Poté se provede stažení settingu z družice a tím je nastavení hotovo. Celé to trvá ani ne minutu. Volba země má vliv na uspořádání programů.

FASTSCAN a DCM:

Funkce DCM byla implementována do Skylink ready přijímačů již před několika lety a měla zajišťovat automatické dolaďování nových programů. V podstatě to tak i fungovalo. Sice někdy ne – např. u některých přijímačů při vysílaní na TP, který byl nový a nebyl v tabulce TP přijímače. Někdy se zase všechny programy rozházely a zákazník i prodejce byli pak někdy docela dost velmi mírně řečeno naštvaní. Dále byl problém v tom, že původní programy v settingu zůstávaly a nové se řadily na konec. Byl to nový způsob, jak zákazníkům usnadnit neustálé přelaďování, ale co mám zkušenost se moc neuplatnil. Funkce DCM je i u Zebry a Zebry mini, ale nahrazuje ji primárně funkce FastSCAN.

Tato funkce v podstatě stáhne celý setting z družice (v případě Skylinku z TP 12070). Funguje to obdobně, jako u Freesatu. K settingu nemám osobně žádné zásadní připomínky, sice by ČT4 nemuselo být na prvních předvolbách hned za základními programy ČT , ale to se dá přežít. Potěšující je to, že programy jsou porovnané opravdu celkem slušně – „neplacená“ nabídka na začátku, dále placená seřazená dle tematických zaměření programů – filmy u sebe, sportovní u sebe, dále dokumenty, dětské,hudební a erotika. Potěšující je, že neobtěžují BG a DUT kanály a že setting obsahuje i velmi slušně seřazené programy z Astry 19,2. Ke stažení celého settingu stačí jen signál na TP 12070, takže při přípravě přijímače nemusí být ani signál z družice Astra19,2. Jak jsem psal výše – celé to netrvá ani minutu!

Zákazník má nyní na výběr – pokud mu to vyhovuje tak, jak to dostal od Skylinku, nemusí dělat již nikdy nic dalšího. Bude-li změna, stáhne se automaticky a programy budou tam, kde byly doposud. Samozřejmě – může program vypadnout z nabídky nebo může být další přidán, takže se prostě číselné pořadí mírně změní, ale vše bude víceméně fungovat automaticky a nebude muset ladit, třídit, hledat nový program někde na konci seznamu mezi dalšími doladěnými BG/DUT... kanály. Víceméně tedy ideální volba pro běžné uživatele, kteří neznají/nechtějí znát nebo prostě nezvládnou tuhle obsluhu přístroje. Kdo pracuje v terénu a dělá s lidmi tak ví své. Ideální je to i v případě, že si zákazník celý přijímač takzvaně „rozvrtá“. Stačí dát v menu tovární nastavení a odklikat průvodce. Za ani ne minutu vše funguje.

Zákazník má navíc ale možnost po prvotním naladění funkci vypnout a programy si upravit po svém dle libosti. Následně si nové programy buďto běžným způsobem doladí a nebo prostě zase zapne fastscan, stáhne setting a pořadí programů si upraví znovu. I tak je to úspora času, neboť stahuju aktuální setting dvou družic a v settingu nemám nějaký balast v podobě BG/DUT kanálů a podobných balastů v podobě erotických seznamek a teleshopingových kanálů na Astre19,2. Zdá se, že si programátoři s implementací této funkce poradili na výbornou.

Popis menu přijímače

Přístup ke všem funkcím přijímače je přes tlačítko Menu na panelu nebo ovladači. Menu obsahuje 6 dalších voleb:


obrázek

První položkou v menu je Úprava stanic. Zde je možné přesouvat, mazat, přejmenovávat a třídit programy. Je možné označit i více programů, není tedy nutné tak jak u některých přijímačů třídit po jednom. Funkce je dostupná jen tehdy, pokud je vypnutá funkce Fastscan. V opačném případě jste dotázání, jestli fastscan vypnout a pokračovat v práci se seznamem kanálů nebo operaci přerušit.


obrázek

Třídění programů je standardní, celkem jednoduché. V podstatě identické s přijímačem Zebra

Druhou položkou v menu je volba Nastavení. Ta obsahuje další 4 nabídky – Instalace, Možnosti, Tovární hodnoty a Informace. Tato část je v naprosto shodná s přijímačem Optibox Zebra. První položka menu Nastavení se jmenuje Instalace a slouží k běžnému ladění programů. Pokud je zapnutá funkce FastScan, po navolení tohoto menu dojde opět k jeho vypnutí. Přijímač lze pak nastavovat a ovládat jako každý jiný.


obrázek

Při prvním ladění již není na výběr ladění Skylink nebo CS Link , přijímač dá na výběr buďto Fastcan nebo běžné ladění. Druhá položka Možnosti slouží k nastavení základních parametrů přijímače – jazyková nastavení, nastavení času, časovače, nastavení A-V výstupů a práci s USB diskem (záloha dat a nahrání dat). Je zde navíc vypnutí funkce Fastscan, jinak je to identické s přijímačem Zebra.

Funkce Tovární hodnoty provede po zadání PINu reset přijímače do výchozího nastavení a spustí se instalační průvodce. Poslední položka menu Informace napíše údaje o verzi software.


obrázek

Třetí volba v menu se jmenuje Irdeto karta a zobrazuje údaje o vložené kartě Irdeto v interní čtečce přijímače. V mém případě zobrazuje údaje o Skylink ICE kartě. Zkoušel jsem kartu Skylink ICE, Irdeto a CS Link Irdeto, všechny fungovaly zcela korektně. Prvotní inicializace Skylink Irdeto karty trvala jen několik vteřin a všechny programy fungovaly. Při nedávné změně klíčů byla karta znovu načtena za 4 minuty.

V tomto menu lze dále prohlížet případné interní zprávy zaslané providerem. Jsem zvědav, jestli to někdy využijí.

Čtvrtou položkou menu je volby Hry. Obsahuje dvě běžné hry Sokoban a Tetris.

Pátá položka v menu se jmenuje multimédia a je dostupná až při připojení disku do USB portu.První volba slouží k přehrávání pořízených záznamů, nastavení parametrů PVR a nastavení časovače. Další dvě volby slouží pro přehrávání MP3 a prohlížení JPG obrázků. Poslední volba Disk/Paměť zobrazí informace o připojeném diskovém zařízení. Přehrávání DivX apod. přístroj nepodporuje.


obrázek

Poslední položka v menu se jmenuje Průvodce EPG. Stejně jako u Zebry je to identická volba jako přímé stlačením tlačítka GUIDE. EPG je s korektní diakritikou na českých i slovenských stanicích, ale např. azbuku na BG programech nezobrazí vůbec. Přímo z EPG lze zeleným tlačítkem provést rezervaci programu pro přepnutí nebo spuštění nahrávky. Červeným tlačítkem lze změnit způsob zobrazení EPG

Rezervace programu přes EPG:


obrázek

Možnosti zobrazení EPG (změna zobrazení EPG červeným tlačítkem):


obrázek

nebo:


obrázek

Nahrávání a přehrávání záznamu:
Start záznamu je možný buďto přímým stlačením tlačítka Rec na ovladači nebo naprogramovat pomocí časovače. Přehrávání záznamu se spustí z menu PVR. Při přehrávání se zobrazí informace z EPG a délka nahrávky včetně uplynulého času.


obrázek

Záznam je pojmenován dle EPG, pokud není vysílané tak jen názvem stanice. U souborů není datum ani čas pořízení záznamu, což může někdy vadit :


obrázek

Záznamy se ukládají na disku do složky DVR, každý nahraný program má svůj adresář (složku). Nahrávku nelze přehrát mimo přijímač. Zkoušel jsem externí disk Toshiba 640Mb a několik USB flash disků. Toshiba jela bez problémů, při nečinnosti se uspávala, nebyl problém s napájením přímo z portu. Z flashdisky jsem měl docela problém – nahrávka se zasekávala. Čím větší kapacita flešky, tím větší problém. Jako bezproblémové jsem vyzkoušel 8Gb Kingstone a jako nejvíce problémové pak flešky Adata 16Gb. Vřele doporučuji nahrávat na externí disk. USB flash disk když tak vybrat. Ne každý bude fungovat.

Spolupráce s diseqc přepínači a motorem

U asi identického přijímače GoSat 7055 jsem se několikrát setkal s problémy na rozvodech – nefungovaly některé frekvence, byly problémy s výpadky highbandu a problematické přepínání diseqc relátek. Otestoval jsem proto všechny, co jsem měl momentálně k dispozici - EMP 162/164 a 168, DSC 302 a 304, Golden interstar GI411, monobloky Inverto a SMart a žádný problém jsem neměl. S multiswitchi EMP a Spaun přepínal také bez problémů. Zajímavé je, že na rozvodu, kde Gosat7055 prostě multiswitch Spaun nepřepnul tenhle přepínal zcela bez problémů. S motorem funguje také bez problémů, ale opět jsem zkoušel jen na protokolu Diseqc 1.2 (používám na motoru 120cm parabolu Kovosat s externím pozicionérem). Nevidím důvod, aby USALS nefungoval.

Vnitřní provedení

Lze označit za standardní, nevidím žádný zásadní důvod k obavám. Samozřejmě nutné zlo v podobě bezolovnatého pájení je i zde, takže až se díky ekologii rozpadnou spoje pod BGA pouzdrem, bude to asi konečná, ale to není záležitost tohoto přijímače ale pseudoekologického myšlení. Osazení je čisté, celkem kvalitní, použité komponenty jsou výrazně lepší střed. Na dnešní dobu opět nadprůměr, podobně jako u „dospělé“ Zebry. Ve zdroji jsou opět kondenzátory SamWha vyšší řady, tak snad opět nebudou problémy. To ukáže čas a vzhledem k absolutně mizivé poruchovosti klasické Zebry nečekám ani zde problémy.

Základní deska přijímače:


obrázek



Zdroj přijímače:


obrázek

Celkový dojem z přístroje

Pro zákazníky, požadující kvalitní přístroj s jednoduchou obsluhou pro sledování programové nabídky našich operátorů je přístroj dobrou volbou. Po celou dobu testování vše fungovalo bez nějakých problémů Rychlost přepínání programů je standardní, max. do 2 vteřin (záleží na tom, zda je kódovaný nebo ne a jestli je HD nebo SD). Obraz nehodnotím – je to velmi subjektivní a značně záleží na použitém zobrazovači. Na mé 127cm plazmě byl vynikající, resp. daný kvalitou odbavovaného stremu. K obrazové kvalitě, zejména HD kanálů mám osobně silné výhrady, ale s tím sebelepší přijímač prostě nic nenadělá.

Díky dobře fungující funkci FastScan se navíc uživatel nemusí dělat starosti s přelaďováním programů. Přijímač je naprosto ideální volbou pro běžné uživatele, kteří nepotřebují žádné extra funkce, chtějí sednout k TV a koukat. Rovněž je to velmi slušná náhrada např. za dosluhující SD přijímače. Samozřejmě se objeví např. námitky, že nahrávku nelze přenést do PC. Na druhé straně zákazníků, kteří nahrávají a ještě nahrávky zpracovávají v PC mám absolutní minimum. Pro ty je vhodnější jiný strojek. Další námitky budou určitě k fastscanu – ale i zde nevidím důvod – vše se dá vypnout a ovládat přístroj standardně. Kdo ale neumí ladit, má zde o starost méně.

V dané cenové a kvalitativní kategorii se jedná o velmi zdařilý kousek ke kterému zatím nemám vážnějších výhrad. Komu vyhovují funkce, nebude zcela jistě zklamán.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články