Quantcast

Recenze satelitního přijímače Xtrend ET9500

| Tisk

V těchto dnech k nám dorazil nový, dlouho očekávaný ET9500. Výrobce přístroj představil již zhruba před půl rokem a informace, které tehdy zveřejnil, slibovaly skutečný pokrok na trhu linuxových satelitních přijímačů. Podívejme se tedy, jestli výrobce dodržel, co slíbil.


obrázek

Již samotný obal ( balení ) přístroje je opravdu vzhledově na úrovni, kompletně v černé barvě s červeným firemním logem. Součástí balení je kromě samotného přijímače i HDMI a SATA kabel, krátký satelitní kabel (tzv. Loop-Through kabel) na propojení tunerů v případě, že máte pouze jednoduchý LNB a originální cizojazyčný manuál. Český manuál nabízí distributor na internetových stránkách WWW.SWOOPO.CZ ke stažení. Zcela nový je dálkový ovladač, který sice již není univerzální, jako tomu bylo u předchozích modelů, ale jeho vzhledem je patrné, že výrobce tentokrát vsadil na jednoduché intuitivní ovládání přístroje, které skombinoval s luxusním provedením. Pro napájení dálkového ovládání jsou v balení přiloženy dvě knoflíkové baterie.


obrázek

Čelní panel nabízí vše, co lze od přístroje této třídy očekávat, tedy 2xCI, 1xUSB, dvě čtečky přístupových karet a řadu tlačítek pro přímé ovládání přístroje. Fanoušci značky Xtrend budou mile překvapení, že se přístroj vzhledově podobá jeho předchůdcům modelové řady ET9x00.


obrázek

Zdánlivá podoba ale končí pohledem na zadní stranu přístroje. Jako první padnou do oka dva DVB-S2 tunery, které již nejsou pevně zabudovány, jak tomu bylo dříve, ale jsou volně měnitelné. V balení se ještě nachází třetí DVB-C tuner pro příjem kabelového televizního vysílání. Dále zjišťujeme, že chybí devítipólový sériový port RS-232, který měl u dřívějších modelů sloužit pro připojení analogických modemů. Absence tohoto portu je ale spíše druhořadá, protože v dnešním digitálním světě už jen opravdu málo kdo používá analogické internetové připojení.


obrázek

Podívejme se nyní na elektroniku přístroje, která se skrývá pod horním krytem. Jak jsme již u přístrojů značky Xtrend zvyklí, je elektronika velmi přehledná a kvalitně provedena. Mimo teď už plně viditelných vyměnitelných tunerů zjišťujeme, že je nový přístroj na rozdíl od jeho předchůdců aktivně chlazen, tzn. že se pod montážní konzolou pro interní pevný disk skrývá ventilátor, řízený v závislosti na teplotě. Proč výrobce odstoupil od konceptu pasivního, tedy zcela bezhlučného chlazení, se lze pouze domnívat, snad proto, aby bylo možné do přístroje zabudovat i větší pevné disky (> 2TB), které jsou známě pro jejich zvýšenou emisi tepelné energie.


obrázek

Přehled technických vlastnosti přístroje:

400MHz dvoujádrový MIPS procesor BCM7405
Twin Tuner DVB-S2
10/100Mbps Ethernet LAN port
256 MB Flash / 1 GB DDR paměti
Grafický VFD displej 12 písmen
3 x USB 2.0 porty pro externí HDD, USB tunery, klávesnici, myš, USB hub, DVD mechaniku a jiné

1 x SATA HDD interní
1 x eSATA externí
1 x HDMI výstup
1 x YUV výstup
2 x Common Interface sloty
2 x čtečka karet
S / PDIF výstup AC3 Dolby Digital
2 Scart (RGB, CVBS nebo S-Video)
8 MB (bootloader - nemůže dojít k poškození!)
USALS DiSEqC 1.0/1.1/1.2/1.3

Pro test funkcí byl použit originální firmware bez dalších doplňků, tedy přístroj zůstal ve stejném stavu, v jakém je běžně dodáván. Jediné rozšíření byl třetí DVB-T tuner (stick) od firmy Hauppauge a USB WiFi stick 300Mbit od firmy LogiLink, připojené k zadním USB portům. Pomocí USB WiFi sticku byl přístroj po celou dobu testování připojen k místní síti a internetu, což je pro provoz určitých funkcí (např. HbbTV) nezbytně nutné.
Mimo normálního „koukání na televizi“ nabízí přístroj tyto zajímavé funkce:

- Multimédia video / audio streaming přes domácí síť
- Přehrávač médií
- NAS server
- Nahrávání televizního programu a současné sledování jiného televizního programu
- Přímé stažení Plugin
- PIP (obraz v obraze)
- FullHD až do rozlišení 1080p@30
- HbbTV – kombinace internetu a televizního vysílání
- HDMI-CEC

Veškeré testované funkce pracovaly bez problému a bez jediného výpadku. Pouze funkci HDMI-CEC, která umožňuje ovládání jednoho nebo i několika připojených televizorů pomocí jednoho dálkového ovládání, jsem otestovat nemohl, a to z toho důvodu, že ji můj televizor nenabízí.

Obzvlášť praktická je funkce připojení k NAS serveru, na kterém jsou např. centrálně uloženy všechny dostupné multimediální soubory jako filmy, hudba, fotky atd. Pokud běžné televizní vysílání nenabízí žádné zajímavé programy, může si uživatel tyto soubory nechat přehrát na televizoru a vytvořit si tak vlastní televizní vysílání podle jeho chuti. Obohacena je tato funkce ještě o možnost přehrávání multimediálních souborů přímo z internetu, např. z YouTube. Samozřejmě je též možné v případě, že přístroj nemá vlastní interní či externí pevný disk, na připojeném NAS serveru ukládat veškeré nahrávky televizního nebo rozhlasového vysílání.



Dále mne samozřejmě velmi zajímalo, jak si přístroj poradí s poněkud nestandardními parametry jako např. FEC 5/6, který v současné době testuje firma SkyLink, nebo SR30000, tedy s parametry, se kterými měla první série přístrojů ET9000 ojediněle trochu potíže. Ale ani zde nebude uživatel zklamán, veškeré, i ty nejnestandardnější kombinace parametrů lze na obou tunerech naladit a televizní vysílání fungovalo bez jediného výpadku. Hlavně u HD programů bylo patrné, že má přístroj díky větší operační paměti a výkonnějšímu procesoru dostatek rezerv na to, aby např. současně s přehráváním MKV souboru ve FullHD nahrával čtyři televizní programy a posílal jednu nahrávku po WiFi síti na připojený počítač, přičemž stále ještě bez patrného zpoždění svižně reagoval na povely dálkového ovladače.

Lépe to snad už ani nejde!

Facit: počet vyměnitelných tunerů nebo značka přístroje jistě nebudou hrát hlavní roli při výběru vhodného satelitního přijímače pro celou rodinu. Jednoduchost ovládání, spolehlivý a i přes aktivní chlazení ventilátorem velmi tichý chod, kvalitní provedení a v neposlední řadě špičková kvalita obrazu ale zajisté ano. Zde jasně boduje Xtrend ET9500. Cena přístroje sice leží kolem 12.000 korun a to není zrovna málo. Za to ale uživatel dostane spolehlivý přístroj pro denní použití v pohledném provedení, což v této cenové, kubizmem poznamenané kategorii vícetunerových linuxových satelitních přijímačů zdaleka není běžné.

Na závěr bych rád poděkoval českému distributorovi, firmě WWW.SWOOPO.CZ , za zapůjčení tohoto zajímavého přístroje.

Dudek Petr, Mělník





Reklama




Vybrané články