Quantcast

Edision Argus Pingulux Plus - přijímač s duálním systémem (2.)

| Tisk

V první části recenze tohoto bezesporu zajímavého přístroje s dualbootem jsem se věnoval firmwaru SPARK, další či alternativní firmware je pro každý přístroj vždy jedině přínosem a tak si Vás nyní dovolím seznámit s operačním systémem ENIGMA 2.


obrázek

Samotné vlastní nastavení je velmi jednoduché, stačí stisk kombinace tlačítek na předním panelu a z formátovaného USB flash disku nahrát některou Enigmu, a je jich opravdu mnoho neboť přístroje výrobce čínský Fulansoft distribuuje pod neuvěřitelnými 17 (sedmnácti) různými názvy. Snažil jsem se vyzkoušet poctivě opravdu všechny softwary volně dostupné na internetu, některé se mi nepodařilo nahrát, některé se naopak nahrát podařilo, ale zase nešly ovládat a tak mi nakonec k testu zbyly neutrino, pkt nebula a hdmu. Team Pkt i hdmu mají vytvořeno vlastní diskusní fórum pro své image a toto mi velmi pomohlo. Čtením v diskusních příspěvcích uživatelů jsem tak získal dostatečný přehled o funkčnosti nebo nefunkčnosti samotného přístroje, i základní rady jak a co nastavovat, neboť žádný učený z nebe nespadl.

Do Enigmy nebo neutrina je možné později přejít z firmware SPARK přes menu pluginy BOOT E2, některé firmwary Enigma rovněž umožňují boot do SPARKU bez restartu. Pro tento duaboot již nepotřebujete USB klíč, vše je uloženo v paměti přístroje, jejíž velikost je 512 Mb, tedy 2x větší než u jiných značek. Ještě upozornění Enigmu 2 nelze ovládat s novým typem ovladače a tak je přístroj dodáván i s ovladačem původním použitelným v tomto systému. Dálkový ovladač funguje, ale ne všechny tlačítka však fungují správně jak mají, např. exit je pod info, přidávání hlasitosti není pod plus ale pod minus volume, proto je k tomu je nutná editace souboru keymap.xml. Soubor se dá stáhnout i volně na netu.


obrázek


obrázek

Neutrino firmware je shodný s Neutrinem GUI pro přístroje Coolstream přepracovaný pro SH4 platformy. Neutrino je stabilní, bezproblémový, o systému Neutrino GUI si můžete přečíst v mé recenzi zde. Pro uživatele, kteří nemají žádné zkušenosti s tímto systémem jej nedoporučuji, neboť možnosti nastavení je velmi mnoho a to pro nezkušeného uživatele může být někdy menší problém.

Základní nastavení E2 je stejné jako u MIPSEL přístrojů, obrazový průvodce nás provede postupně nastavením jazyka, diseqc, sitě atd. Po ukončení průvodce, pokud jsme neprovedli vyhledávání kanálů, můžeme do přístroje pomocí volně dostupného software – Dreamset, DreamboxEdit, Dogsettings nahrát jakýkoliv setting z přístrojů Dreambox nebo VU+, což je myslím obrovská výhoda neboť pro přístroje s procesory STi neexistuje do dnešního dne nějaký 100% použitelný setting editor.


obrázek


obrázek

Po nastavení vlastních kanálů můžeme přistoupit k instalací pluginů pro čtečku. Otestoval jsem gboxnet, oscam i cccam vše bylo funkční bez jakýchkoliv problémů. Gboxnet u hdmu funguje okamžitě není potřeba nic nastavovat. Otestoval jsem přístupové karty Skylinku Ice, Irdeto a Freesat by UPC Direct –ice. Přepínání mezi kódovanými kanály HD-HD do 2 vteřin, kódované SD – 1 vteřina. Pokud to software umožňuje je možné zobrazit informace o kartě buď v menu, nebo přes webové rozhraní emulátoru. Pohyb v menu je rychlý bez prodlev. Náběh přístroje po restartu GUI – 55 vteřin, po restartu celého přístroje 100 vteřin. Kvalita obrazu na zobrazovači SONY KDL55EX72 byla vynikající, záleží však především na zdroji.


obrázek


obrázek

Firmware PKT Nebula používá oblíbený Blue panel, z nějž je možné potom stahovat vše co je nutné a provádět základní updaty a upgrady.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Grafické zobrazení OSD u HDMU je velmi zajímavé.


obrázek


obrázek

V zásadě jsou však všechny shodné s Enigmou 2 pro přístroje Dreambox, ovšem toto grafické zobrazení a plno různých položek a podpoložek mě osobně připadá jako by autoři tohoto projektu chtěli dát možnost majitelům zapomenout na občané „zelené obrazovky“ a restarty.


obrázek

Tento obrázek očekávejte především po instalaci různých pluginů, mnohé z nich zkrátka v přístroji fungovat nebudou. Mezi otestované a funkční patří Subtitleplayer, EMC, Archiv CZ/SK, CrossEPG, Youtube, CoolTV Guide.


obrázek


obrázek

V přístroji jsem vyzkoušel i nahrávaní na externí disk, přehrávání z externího disku i z disku síťového vše proběhlo bez jakéhokoliv problému. Přístroj nahrává v rozkódovaném stavu ve formátu *.ts, a tudíž je možné nahrávky dále softwarově upravovat například za pomoci DVR studia. Přístroj přehrává standardní formáty MKV, XVID, AVI atd

U PKT Nebula máte navíc možnost vytvoření vlastního miniDLNA serveru nebo použití NFS/CIFS a SAMBY, u multimedií – media center, dvd player, picture player, složky webmedia, shoutcast atd.


obrázek


obrázek

Čeština v menu, EPG je bezchybná, malé chybičky jsou v TXT u PKT NEBULA.


obrázek

Při obsluze přístroje využijete software volně dostupný pro přístroje s Enigmou 2 například Dreambox, Vu+ atd. Jedná se především o Dreambox control center – pro FTP, Telnet a DreamboxEdit pro settingy


obrázek

V přístroji můžete využívat i funkci webového rozhraní, stejně jako ve Sparku.


obrázek

Největší výhodou oproti firmware Spark je možnost streamování a to z přístroje do PC nebo naopak, vše za použití VLC playeru.


obrázek

Zobrazení informací na VFD displeji – na displeji je zobrazován čas a název stanice, na pravé straně čas pravděpodobně ze Sparku, nepodařilo se mi však zjistit jak display vypnout nebo změnit jeho zobrazování.

Standby


obrázek

V provozu


obrázek

Závěr

Enigma 2 pro přístroje s architekturou SH4 je příjemným zpestřením, kdo však očekává, že v těchto přístrojích bude mít plnohodnotnou Enigmu 2 se vším všudy a ušetří za mnohem dražší přístroj tak se jeho očekávání nesplní na 100%.



Použitím Enigmy sice uživatel získá přístup k mnoha pluginům vytvářeným pro MIPSEL a upravených pro SH4, a tím i daleko větší podpoře. Dostane možnost online stahování, multimedií, streamingu v síti, vlastní editace kanálů a vytváření settingu včetně favoritních skupin. Dostane možnost používání různých prostředí - skinů v přijímači, zlepší se funkčnost přístupových karet, a bude mít možnost kdykoliv se jednoduše vrátit k originálnímu firmwaru nebo naopak.

Ale na druhou stranu musí počítat s poměrně častými restarty při různých instalacích nebo také náhodně při pohybu v menu, nutnosti přemapování tlačítek dálkového ovladače, a s tím že ne všechny dostupné image mu v konkrétním přístroji budou fungovat. To, že vše někdy nefunguje tak jak má je dle mého názoru způsobeno v prvé řadě různorodostí architektur MIPSEL a SH4, množstvím konkrétních značek pod kterými se přístroje z Fulansoftu distribuují ale také tím, že vývoj běží souběžně pro 1-2 přístroje najednou např. SH4 Duckbox project a pro konkrétní další značky jsou soubory pouze dále upravovány např. z Kathreinu pro Fulansoft.

Celkově je Edision Argus Pingulux Plus s operačním systémem Enigma 2 dobrou alternativou pro přístroj s architekturou SH4 a funkčním továrním systémem.

Přístroj Edision Argus Pingulux plus můžete zakoupit v našem eshopu.

Ing. Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články