Quantcast

Nový dálkový ovladač pro AB CryptoBoxy řady 5xx/4xx

| Tisk

Před krátkým časem jsem recenzoval přijímač CryptoBox 550 HD, kde jsem mimo jiné poznamenal, že tlačítka dálkového ovladače jsou špatně lokalizovatelné pouhým hmatem bez nutnosti sledovat ovladač a prst pohledem. Tento fakt se nepříjemně odrážel na ovládání hlavně po tmě, kdy pohled na nepodsvícená tlačítka byl složitý ne-li nemožný a mnohdy docházelo i k nechtěným stiskům jiných funkčních tlačítek. I když jsem se s ovladačem já osobně snažil maximálně sžít, vůbec se mi nedařilo najít některá tlačítko bez pomoci očí.


obrázek

Na tento fakt si u výrobce stěžovalo větší množství lidí a ten jejich výtky uznal a zajistil výrobu zcela nového ergonomického ovladače:


obrázek

Rozložení tlačítek, jejich seskupení i ergonomie, je vynikající a zcela odráží zažitá umístění a tvary tlačítek současných ovladačů i těch dávno minulých. Přechod z jiných typů ovladačů na tento je téměř intuitivní, zažití ovládání je okamžité a já osobně jsem ovládal přijímač po pár cvicích úplně bez nutnosti klopit zrak od obrazovky a hledat tlačítka s pomocí očí.


obrázek

Oproti původní verzi jsou i funkční tlačítka na přehrávání médií nejen graficky potištěna, ale každé má svou funkcionalitu popsánu také nad tlačítkem. Nejvýznamnějšími ovládacími prvky jsou směrový kříž a tlačítko OK, které nyní najdeme poslepu. Tlačítka pro změnu hlasitosti a kanálu jsou pak pod křížem silně vystouplá, takže jejich nahmatání palcem je prakticky okamžité. Chod všech tlačítek je úplně tichý díky dosedání vodivé gumy přímo na tištěný spoj ovladače. Z pohledu na nový ovladač je všem jistě ihned jasné, jakých rozdílů a posunů se nový ovladač dočkal a že jeho použitelnost se zněkolikanásobila.


obrázek

Spodní strana je pak velmi příjemně až půlkulatě zaoblena s výraznou prohlubní na ukazováček, která zajistí, že se ovladač vždy nachází v ruce ve stejné pozici – pochopitelně vylučuje jeho otočení ovládací diodou k osobě. Čtyři malé nožky pak zajišťují stabilitu ovladače na rovné ploše tlačítky vzhůru. Ovladač je napájen dvojicí AAA baterií, které se také oproti původní verzi snadněji vkládají – packa uvolnění krytu baterií se snáze uvolňuje.

Tento ovladač je k zakoupení samostatně pro ty, kteří si již koupili přijímače s původním ovladačem. Investice do nového je nízká a vhledem k jeho využití prakticky po slepu bych ji doporučoval všem. Ta nejdůležitější přichází pro zájemce, kteří o koupi přijímačů teprve uvažují: nové dodávky aktuálních modelů již budou obsahovat novou verzi ovladače.



Za zapůjčení dálkového ovladače děkuji firmě AB-COM (pro ČR: www.abcomcz.cz , pro SK: www.abcom.sk ).

Ceny ovladačů podle regionů prodeje:

* Dálkový ovladač pro AB CryptoBox 5xx/4xx - doporučená maloobchodní cena: 170,- Kč včetně DPH
* Diaľkové ovládanie pre AB CryptoBox 5xx/4xx - doporučená maloobchodní cena: 6,70 € včetně DPH

Exklusivně pro server Parabola.cz

K. S. Ječný





Reklama




Vybrané články