Quantcast

Humax IRHD 5100S - poslední firmware 1.01.26 s novými funkcemi

| Tisk

Korejská firma Humax dne 1.10.2012 uvolnila dlouho očekávaný nový řídící firmware pro satelitní přístroje Humax IRHD 5100S. Tento přijímač je mezi uživateli velmi oblíbený díky jednoduché obsluze a minimální poruchovosti.


obrázek

Přijímač je díky vestavěnému dekodéru Irdeto předurčen pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu, primárně nabídky Skylink/CS Link . Humax IRHD 5100S lze použít i pro příjem nabídky freeSAT. Tento software přijímače prošel úspěšně certifikačním procesem u společnosti M77 Group S.A. podle nejnovější technické specifikace pro přijímače Skylink Ready.


obrázek

Přístroj umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1920x1080i, 1280x720p, 720x576p, 720x576i.

Přijímač má dva USB porty, jeden na předním panelu, druhý ze zadním panelu přijímače. Nahrávání je možné pouze na externí pevný disk o kapacitě min. 40GB.


obrázek

K dispozici je navíc ještě jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu, tedy můžeme sledovat dvě kódované nabídky různých operátorů. Např. nabídku Skylink a freeSAT by UPC Direct. Právě poslední firmware umožňuje použití téměř libovolného dekódovacího modulu.

Výrobek je vybaven funkcí Secure Silicon. Secure Silicon je funkce poskytující vyšší stupeň ochrany vysílání a do budoucna umožní párování karty s přijímačem.

Přijímač splňuje také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu.


obrázek

K dispozici je také připojení k síti LAN nebo WLAN.

Příjem programů a chování přijímače

S posledním firmwarem 1.01.26 se mírně změnilo i chování přijímače a objevili se nové funkce.

Úvodní instalační průvodce je přepracován a nabízí ve výchozím stavu příjem ze čtyř družic. Zde je možné přehodit nastavení DiseqC přepínače podle vaší lokální instalace.

Poté již nastupuje nová unikátní funkce vyhledávání programů – tzv. FastScan. Tato funkce zde již byla představena. Humax tak následuje další přijímače, které již tuto funkci používají.


obrázek

Během několika sekund máme naladěny všechny programy Skylinku/CS Linku a volné programy z družice Astra 1. Tento seznam je přímo vysílán z družice Astra 3B a je plné v režii Skylinku (M77 Group).

Seznam je neustále aktualizován, tedy uživatel se nemusí o nic již starat a nové programy se mu doladí automaticky přímo dovnitř (!) do tohoto seznamu. Aktualizace seznamu programů probíhá vždy při vypnutí/zapnutí přijímače.

Programy Skylinku/CS Linku jsou logicky setříděny, nejprve je nabídka DIGITAL a poté následuje placená televize podle žánrů (filmy, sport, dokumenty, dětské, hudební a jako poslední jsou erotické programy).

Na rozdíl od jiných přijímačů je přijímač připraven i pro rakouský trh, protože umožňuje stažení tabulky FastScan pro rakouskou službu AustriaSat.


obrázek

Samozřejmě, že si ručně můžete doladit další programy. To se samozřejmě týká i nabídky freeSAT by UPC Direct. Některé transpondéry nejsou aktualizované, v tomto případě je tedy nutné provést vyhledávání manuální.

Vyhledávání je velmi rychlé. Rychlost přepínání programů je standardní.

Obraz i zvuk je u přijímače Humax IRHD 5100S na vynikající úrovni.


obrázek

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) – nově přichází Humax s implementací této funkce se kterou se můžete setkat pouze u dražších přístrojů. Pomocí HbbTV jsou diváci schopni využívat nové služby poskytovatelů obsahu jako je interaktivní televize, video na přání, interaktivní reklama, personalizace obsahu, hlasování, hry a sociální sítě stejně jako služby spojené s vysílaným programem jako jsou teletext a EPG.

Česká televize zkušebně vysílá HbbTV na programech ČT, aby otestovala technické možnosti přijímačů. Zatím je obsah velmi omezený a nedá se srovnávat s vysíláním HbbTV na německých programech.

To, že je na dané stanici vysíláno HbbTV je indikováno v pravém dolním rohu obrazovky červeným symbolem.

Různé televize poskytují přes HbbTV různý obsah, nalezneme zde archívy pořadů, které si můžeme přehrát, mnoho informací, zprávy, přehledy programů apod. Pro využití funkce HbbTV musí být přijímač připojen k internetu.

TV portál – tato funkce představuje přístup k řadě aplikací jako je přístup na webové stránky Skylinku, videopůjčovna TopFun, YouTube, Picasa apod.

Zálohování dat – je opět nová funkce, která Vám umožní na USB flash disk se zálohovat seznam programů, který máte v přijímači. Samozřejmě je pak možná obnova z takto provedené zálohy.


obrázek

Spolupráce s vestavěným dekodérem Irdeto a s CI moduly

Přijímač má vestavěný certifikovaný dekodér Irdeto. Vyzkoušel jsem ICE/Irdeto karty všech našich operátorů, tedy karty Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct. Se všemi kartami pracoval přijímač naprosto bez potíží.

V menu přijímače najdeme položku označenou jako „Stav karty SmartCard“. Zde se můžeme přesvědčit, zda je karta správně vložena, nově je zde dokonce možné zobrazit stav produktů na kartě, které máte předplaceny.


obrázek

Nechybí zde ani poštovní schránka, kam operátor může zasílat uživateli některá sdělení. Je zde k dispozici také plně implementovaná funkce „Maturity Rating“ – tedy rodičovský zámek, který lze použít u některých porno programů.

Přijímač má také jeden CI slot, vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako TechniSat TechniCrypt Irdeto CI+, SMIT Irdeto, SMIT Cryptoworks, Mascom 1.23, TechniCrypt CX Conax, SMIT Viaccess, Neotion Irdeto pod. Všechny moduly přijímač detekoval bez problémů.

Přijímač je tak vhodný pro rozšíření o příjem programů dalšího operátora placené televize.

Informace o vložené kartě se zobrazovaly korektně. Přepínání mezi zakódovanými programy bylo standardní.


obrázek

EPG

EPG – elektronický programový průvodce je přehledně zpracován. Programy je možné zobrazit v klasické mřížce. Zobrazení EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu není možné. V EPG je možné vyhledávat pořady podle klíčového slova nebo podle žánru.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

Spolupráce s externím pevným diskem

Jako již tradičně pro tyto testy používám námi velmi dobře vyzkoušený a osvědčený externí pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený přímo z přijímače. Formátování v přijímači proběhlo bez problémů, disk je tak zformátován systémem EXT3. Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové.

Disky naformátované jako FAT32 nebo NTFS nelze používat na nahrávání. Lze z nich pouze spouštět multimediální soubory. Na disky formátované jako FAT32 lze také kopírovat. Přijímač zvládá přehrávat soubory MP3, JPEG, XviD, AVI, TS, MPEG-2, MPEG-4, DIVX, WMV, MKV.

Přijímač umožňuje jeden program nahrávat a na druhý se dívat pokud jsou oba programy ze stejného transpondéru.

Z licenčních důvodů daných Irdetem jsou nahrávky z kódovaných programů šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. v PC.


obrázek

Nahrávky z nekódovaných programů lze libovolně přenášet a přehrávat mimo přijímač.

Ke kvalitě nahrávání a přehrávání SD i HD programů nemám žádných připomínek. Nahrává se komplet transport stream, který obsahuje také všechny audio stopy, teletext, titulky atd.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 32x nebo po skocích. Převíjení funguje bezvadně i u HD nahrávek. Zpomalené převíjení není možné.


obrázek

Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv).



Jak nahrát firmware do přijímače a na co si dát pozor

Aktualizaci přijímače je možné provést pomocí USB flash disku. Návod na aktualizaci s důležitými poznámkami ohledně některých funkcionalit naleznete zde . Důrazně doporučujeme přečíst před vlastní aktualizací přijímače.


obrázek

Od 12.10.2012 je také spuštěna služba OTA (aktualizace přes družici) pro tento přijímač. Tu je možné také odmítnout, více informaci ohledně OTA naleznete v návodu na aktualizaci, viz výše. Osobně bych doporučil firmám Humax a M77 Group S.A., aby se zamysleli nad některými vlastnostmi firmwaru, které značně omezují běžného zákazníka.

Přijímač Humax IRHD 5100S je možno zakoupit u prodejce těchto přijímačů firmy Omko Digital a.s. a to jak na jednotlivých pobočkách tak i prostřednictvím e-shopu.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články