Quantcast

Satelitní DVB-S2 dual tuner pro přijímače VU+ - novinka od firmy Marusys

| Tisk

Korejskou firmu Marusys není jistě třeba čtenářům tohoto serveru nějak zvlášť představovat. Jedná se o předního výrobce oblíbených satelitních přijímačů označených jako Vu+, které zde byly již několikráte recenzovány.

Cílem tohoto krátkého článku je představit čtenářům novinku v podobě satelitního DVB-S2 dual tuneru, který je určený pro přijímače Vu+ Uno nebo Vu+ Ultimo. Tento výrobek v sobě obsahuje dva satelitní tunery, má dva nezávislé vstupy. Na první pohled vypadá podobně jako stávající sigle satelitní tuner, který měl jeden vstup a jeden výstup. Detailnějším pohledem zjistíme, že se jedná o elektronicky naprosto odlišný výrobek.


obrázek

Firma Marusys avizovala tuto novinku již v třetím kvartále minulého roku, tuner se však dostává na trh se zpožděním až nyní. Pomocí tohoto nového dual tuneru můžete z vašeho jedno-tunerového přijímače Vu+ UNO vytvořit přijímač dvou-tunerový a to pouhou výměnou stávajícího single tuneru.

Můžete tak nahrávat současně ze dvou transpondérů, např. programy Nova HD a Markiza HD. Linuxové přijímače Vu+ umožňují nahrávat až 7 HD kódovaných programů současně, pokud je použitá vhodná softwarová výbava !!

Výrobce byl velmi prozíravý, když modely Vu+ Uno a Ultimo opatřil sloty, aby se tunery daly vyměňovat. Osobně jsem se na tento dual tuner docela těšil, protože jsem majitelem přijímače Vu+ Ultimo. Tento luxusní satelitní přijímač má tři sloty (označené A,B,C) pro výměnné tunery.


obrázek

Dle upozornění výrobce na krabičce tuneru je možné satelitní tuner použít pouze ve slotu C. Ostatní jednoduché tunery se používají ve slotech A a B. Výsledkem je tedy čtyř-tunerový satelitní přijímač. Co do počtu tunerů tak dosahuje výbavy legendárního přijímače Dreambox 8000 HD PVR. Můžete tedy nahrávat současně ze čtyř různých transpondérů. Úspěšně jsem vyzkoušel nahrávat 7 HD programů nabídky Skylink současně!!

Samozřejmě ve slotech A nebo B lze použít i pozemní DVB-T tuner nebo kabelový DVB-C tuner. VU+ Ultimo je luxusní HD satelitní přijímač s 400 MHz procesorem Broadcom, má pamět Flash 1GB, RAM 512MB.

Novinkou, která zde byla již představena, je také satelitní přijímač VU+ Solo 2. Dovolte mi pouze pár postřehů z praxe. Jedná se luxusní dvou-tunerový satelitní přijímač (tunery nelze měnit), který samotný výrobce označuje jako zatím nejrychlejší přijímač na světě.

Procesor má opravdu nadstandardní taktovací frekvencí 1,3 GHz. K dispozici je velká pamět RAM 1GB a flash pamět 256 MB. A to vše je samozřejmě poznat. Ne při běžném přepínání programů, ale projeví se to zejména při používání různých aplikací jako např. webový prohlížeč Opera, Youtube a řadě dalších.


obrázek



Chvályhodné je i oddělení napájecí části mimo přijímač, takže si výrobce mohl dovolit menší ventilátor, než je v přijímači Vu+ Ultimo. Koncepce obou přijímačů je vynikající. U přijímače Vu+ Solo 2 by mohlo zaujmout každého rychlostí síťového připojení 1 Gbit oproti běžně používané rychlosti 100 Mbit. I tuto část jsem podrobil testům. Přenosová rychlost se pohybuje mezi 30 až 50 MB/s. Jen připomenu, že u přijímače Vu+ Ultimo je to cca 11,5 MB/s, tedy se využívá ethernetové rozhraní téměř na maximum. To u přijímače Vu+ Solo2 není - je otázkou, proč tomu tak je.

K přijímači VU+ Solo 2 je dodáváno opět osvědčené dálkové ovládání, které se používá i u ostatních přijímačů Vu+. Osobně toto ovládání používám i k modelu Vu+ Ultimo, kde se standardně dodává menší oboustranné ovládání s querty klávesnicí.

Satelitní DVB-S2 dual tuner pro přijímače Vu+ jakož i satelitní přijímače Vu+ je možno pořídit u prodejce těchto přijímačů firmy Omko Digital a.s. na jednotlivých pobočkách nebo prostřednictvím e-shopu.

PR ČLÁNEK

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články