Quantcast

LinkBox Irdetino HD - další přijímač Skylink Ready

| Tisk

V době, kdy začíná odpojování karet se systémem Cryptowork, se na trhu objevuje větší množství přijímačů, které zvládnou obsluhovat nové karty Irdeto a ICE poskytovatele Skylink (platformu CS Link vlastní M7 Group, stejně jako Skylink, podrobnosti se dočtete v dalších článcích na serveru Parabola.cz). Aby si byl zákazník jistý, že pořizovaný přijímač umí s těmito kartami bez problémů spolupracovat, certifikuje firma Skylink přijímače a protokol vystavuje na svých stránkách. Také dnes testovaný přijímač LinkBox Irdetino HD dostal certifikaci (certifikát), která případné zájemce o tento model a příjem služeb Skylink ujistí o spolehlivém chodu. Aby jakákoliv firma získala certifikát společnosti Skylink, musí její přijímač splňovat velmi přísná pravidla a to nejen ohledně komunikace dekódovacího modulu s kartou, ale i týkající se výbavy a funkcí celého přístroje. Proto jsem se snažil projít celý 27 stránkový dokument, kde jsou všechny technické specifikace přijímačů s integrovaným dekodérem důkladně popsány. Více se tomuto tématu budu věnovat v závěru recenze.


obrázek

Přijímač jsem si přinesl v menší krabici, která už na začátku hodně napoví o jeho velikosti a případných doplňcích. Výčet vlastností na krabici je obsáhlý a vesměs odpovídá na základní otázky, které si při vývěru zboží tohoto typu klademe.


obrázek

Samotný obsah balení se soustřeďuje jen na to nejnutnější, tj. přijímač, dálkový ovladač se dvěma bateriemi AAA, napájecí adaptér 12V a manuál ve slovenštině.


obrázek

Přijímač má rozměry 195 x 160 x 45 mm a výhodou je externí napájení 12V, ke kterému můžeme použít buď dodávaný adaptér anebo mohou přijímač bez problémů používat i vyznavači mobilního bydlení, kdy jej bez nutnosti dalších redukcí a měničů mohou zapojit na 12V autobaterie. Tím se možnost použití tohoto přijímače mírně rozšiřuje. Přijímač má i konektor pro připojení externího IR čidla ovládání, takže i samotné umístění přístroje nemusí být nutně svázáno s akčním rádiem dálkového ovladače. Na předním panelu se uprostřed nachází 5 ovládacích tlačítek pro zapínání a vypínání přístroje (výrobce garantuje ve Stand By módu odběr menší jak 1W), změnu kanálu a změnu hlasitosti. Vlevo jsou dvířka, pod kterými se nachází slot pro vložení přístupové karty, vpravo je pak 4-místný 7-segmentový displej pro zobrazení čísla kanálu a hodin ve spánkovém módu.


obrázek

Dálkový ovladač je ergonomický, tlačítka jsou dobře rozmístěna i výrazně vystoupnutá a tvarovaná, takže se na nich snadno ruka orientuje i bez pomoci očí.


obrázek

Na zadní straně pak najdeme všechna základní rozhraní pro připojení přijímače k ostatní domácí elektronice. Výhodou je odpojitelný adaptér i samostatný vypínač napájení. USB 2.0 port lze použít k nahrávání pořadů (podrobnosti níže) a digitální výstup zvuku používá optické rozhraní. Úplně vlevo je již zmíněný konektor pro připojení externího infračerveného čidla dálkového ovládání. HDMI konektor je při vysokém rozlišení obrazu dnes již standardem.


obrázek

Vnitřek přijímače je pak rozdělen na 3 funkční celky: základní deska, slot přístupové karty a displej s tlačítky a IR senzorem. Celý přístroj je modulárně sestaven, tuner je vložen do konektoru a tak lze vše snadno oddělit a rozebrat.


obrázek

Základní deska je připravena i na osazení konektorů pro vložení CAM modulů, chlazení procesoru a regulátoru napájení je pasivní, přijímač ani při delším provozu nevykazuje žádnou míru přehřátí.


obrázek

Deska se slotem pro přístupovou kartu obsahuje i základní elektroniku pro řízení komunikace s kartou. Její uchycení pak napovídá, že karta se vkládá do přijímače čipem dolů.


obrázek

Modul s displejem zajišťuje to nejnutnější komunikační rozhraní jak pro manuální ovládání, tak i příkazy z dálkového ovladače.


obrázek

Složení všech částí dohromady bylo stejně snadné, jako rozebírání. Při prvním zapnutí vyžaduje přijímač nastavení základních parametrů, průvodce napoví více. Pochopitelně vložení karty není povinné. Přijímač dokáže pracovat i bez ní pouze s volnými kanály. Po volbě jazyka nastavíme čas.


obrázek

V posledním kroku úvodního průvodce pak nastavíme parametry satelitní antény a můžeme provést prvotní vyhledání kanálů českých nebo slovenských. Vyhledání je velmi rychlé, protože se soustřeďuje jen na transpondéry s programy poskytovatele Skylink.


obrázek

Nalezené programy jsou přehledně zobrazeny, jejich třídění si můžeme zvolit podle poskytovatele, satelitu, abecedy nebo v oblíbených seznamech.


obrázek

Menu přijímače je přehledné a obsahuje všechny položky, potřebné pro nastavení všech parametrů. Nejprve se podíváme na originální a cetrifikovaný interní Irdeto modul, který zaručí správnou komunikaci s kartami Irdeto a ICE.


obrázek

Nabídka Irdeto CA Status umožňuje všechny standardizované činnosti s přístupovou kartou a vypisuje verze obslužného SW.


obrázek

V informacích o Stavu Smart karty můžeme najít základní údaje o vložené kartě, ve Stavu produktu pak uvidíme i jednotlivé „produkty“ a stav jejich platnosti. Skylink nezveřejňuje žádnou tabulku, ze které bychom mohli zjistit, který „produkt“ odpovídá kterému kanálu nebo balíčku, datumy však přesně odrážejí předplacenou dobu příslušného „produktu“.


obrázek

Pokud potřebujeme zjistit celkový stav přijímače, aktualizovat jeho firmware přes USB disk nebo přímo ze satelitního kanálu nebo přepnout přístroj do továrního nastavení, vstoupíme do nabídky Systém.


obrázek

V nabídce Instalace nacházíme možnost automatického i ručního prohledávání satelitů, zajímavou volbou je samostatné prohledávání pouze kanálů Skylink, které umožní najít jen kanály tohoto poskytovatele a nezaplní nám seznamy kanálů zbytečně velkým množstvím programů, které většinou stejně nesledujeme.


obrázek

Přijímač si umí poradit se všemi běžnými doplňky satelitních antén, jako jsou DiSEqC přepínače a motory DiSEqC i USALS. Graficky je celé Menu dobře zvládnuté a měřiče síly a kvality signálu odpovídají hodnotám, které ukazují i dražší měřicí přístroje.


obrázek

Během vyhledávání se v přehledu ukazují nalezené video i audio kanály, jejich kódování a celkový počet nalezených služeb. I rychlost úplného vyhledávání je vysoká a přesná, databázi transpondérů pro prohledávání satelitů má přijímač aktuální.


obrázek

Po připojení USB pevného disku je možno ukládat sledované programy a později je přehrávat. Časovač umožní nahrávat pořady automaticky, v Nastavení PVR můžeme upřesnit některé parametry nahrávání, jako např. jak dlouho před plánovaným započetím programu začít nahrávat nebo jak dlouho po skončení ještě program ukládat – tím můžeme eliminovat některé nepřesnosti ve vysílání pořadů (většinou v závislosti na reklamách před i uvnitř pořadu).


obrázek

V Menu Vlastnosti HDD lze otestovat i rychlost připojeného disku, ze které je pak odvozena i možnost použití – nahrávání SD nebo HD kanálů, funkce Časového posunu (Timeshift) nebo kombinace více akcí najednou. Prázdné disky lze formátovat. Systém formátování je FAT32, takže je jasné, že delší nahrávky jak 4GB se dělí automaticky na více souborů. K popisu nahrávání se dostanu ještě později.


obrázek

Další položky Menu slouží k běžnému nastavení přijímače, vyzdvihnul bych hlavně možnost nastavení rozlišení obrazovky na 1080p, čímž odstraníme prokládání a obraz je čistší a stabilnější. Při zapnutí Dynamické aktualizace kanálů pak přijímač sleduje stav transpondérů, a pokud dojde ke změnám jeho parametrů, pak se snaží sám tyto parametry upravit – tím se snižuje riziko nutnosti přelaďování nebo opětovného skenování transpondérů při změně parametrů (např. co udělal Skylink pár dní zpět – odkaz ZDE).


obrázek

Přijímač má samostatnou nabídku na úpravy kanálů, jejich třídění, přesun, přejmenovávání a tvorbu oblíbených seznamů.


obrázek

Pokud vyžadují některé změny popis klasickými písmeny, pak se na obrazovce objeví virtuální klávesnice a pomocí kurzorových šipek a tlačítka OK volíme příslušné znaky – škoda, že nejsou podporovány znaky s diakritikou.


obrázek

A teď již k vlastnímu sledování kanálů. Obraz je čistý, klidný a sytý jak v SD, tak i HD rozlišení. Dálkový ovladač má na sobě všechna tlačítka pro nastavování parametrů sledování kanálu, jako jsou titulky, zvuková stopa apod.


obrázek

Informační pruh při přepnutí kanálu nebo vyvolaný tlačítkem Info je přehledný, velký a snadno čitelný, symbolika v pravé spodní části přesně vypovídá o všech možnostech a parametrech přijímaného streamu. Druhým stiskem tlačítka Info pak vyvoláme detailní informace o aktuálním nebo následujícím programu (pokud jsou vysílány). Přepínání mezi kanály je rychlé a u kódovaných kanálů netrvá více jak 2 sekundy.


obrázek

Další zajímavé tlačítko na DO je Status, které zobrazí všechny informace o sledovaném kanálu a transpondéru a některé další informace o přijímači.


obrázek

Tlačítkem EPG pak můžeme vyvolat Elektronického programového průvodce až na 7 dní dopředu, pokud tyto informace poskytovatel vysílá. Barevná tlačítka pak naznačují doplňkové funkce, které můžeme během prohlížení EPG spustit. Nechybí ani možnost uložení zvoleného programu do časovače pro budoucí nahrání pořadu na pevný disk. Časová značka ukazuje aktuální čas a můžeme lépe odhadnout, ve které fázi průběhu se daný program nachází.


obrázek

Přímo při sledování pořadu (a pokud máme pochopitelně připojený USB disk) můžeme spustit nahrávání. Před samotným začátkem nahrávacího procesu můžeme určit buď přesnou délku nahrávání, nebo končit nahrávání s koncem aktuálního programu. Druhá volba (Odemknout – Zamknout) umožní při volbě „Zamknout“ přehrávat uložený program pouze po zadání PINu přijímače.


obrázek

V Informačním pruhu pak vidíme zvýrazněné červené tlačítko REC, čímž snadno poznáme, že nahrávání běží. Během nahrávání není možno přepínat na jiné kanály bez toho, abychom nahrávání ukončili. Podobně je tomu, i když běží funkce Timeshift.


obrázek

Při pokusu o přepnutí kanálu nebo po stisku tlačítka STOP se nejprve zobrazí informace s potvrzením o ukončení nahrávání.


obrázek

Timeshift se pouští automaticky, když při sledování živého vysílání stiskneme tlačítko Play/Pause na dálkovém ovladači. Obraz živého vysílání se zastaví, kanál je však ukládán na pevný disk. Zobrazí se informační pruh a červeně se vysvítí tlačítko Timeshift. Nyní se k záznamu živého vysíláni můžeme chovat stejně jak při přehrávání filmu: pauzovat, převíjet dopředu i zpět a spouštět si pasáže zpomaleně. Tlačítkem STOP pak Timeshift zrušíme a vrátíme se do aktuálního živého vysílání.


obrázek

Seznam uložených záznamů vyvoláme tlačítek Filelist. Každý uložený pořad s sebou nese informace o jménu pořadu, datumu uložení, velikosti a délce trvání. Zámek před datumem znamená, že pořad lze přehrát jen po zadání PINu. V horní části vidíme obsazení celého disku. Výhodou je, že sledovat nahrané pořady lze i během nahrávání aktuálního pořadu. Pochopitelně že pro tuto kombinaci musíme mít dostatečně rychlý disk v USB portu.


obrázek

Na disku jsou nahrávky uloženy v oddělených složkách, do kterých se kromě vlastního streamu v zakódované podobě ukládají i všechny pomocné informace z EPG a popř. i o různých zvukových stopách. Soubor s příponou „trp“ nejde samostatně přehrát mimo vlastní satelitní přijímač např. v počítači.


obrázek

Další zvláštností je úplná absence jakéhokoliv přehrávače multimediálních souborů, jako jsou videa, hudba nebo obrázky. Očekával jsem, že když je možno přijímač přepnout do rozlišení 1080p a je k němu možné připojit i USB disk, pak že bude možno přehrávat soubory na tento disk externě uložené. Má očekávání ohledně výbavy přijímače byla vyšší až do doby, než jsem si přečetl dříve avizovanou technickou specifikaci přijímačů s certifikovaným integrovaným dekodérem přístupových karet společnosti Skylink. Podmínky pro udělení certifikace mimo jiné zakazují vybavovat přijímač dalším CAM rozhraním, ukládat kódované pořady na záznamová média v nekódované podobě, umožnit nahrávání více pořadů najednou nebo nahrávat jiný pořad, než který je sledován, vybavovat multimediální přehrávače funkcemi přehrávání jiných videoformátů, dokonce přijímače nesmí zobrazovat ani obrázky nebo přehrávat MP3 soubory. Pochopitelně že tu mluvím o oficiálních firmwarech, pokud se dokonce objevují neoficiální varianty FW, pak hrozí, že přístroj ztratí certifikaci. Splnění všech těchto podmínek musí být pro výrobce a dovozce velmi náročný proces a ve dnešním světě různě vybavených satelitních přijímačů i trochu odvaha jít s „kůží na trh“ s přijímačem, který podmínky certifikace Skylink splňuje. Proto je také složitější mít výhrady k výbavě přijímače, na druhou stranu se jistě najdou zákazníci, kterým funkce dostačují a dají přednost jistotě fungování karet s placeným přístupem.

Základní souhrn specifikací přijímače:

• 1x licencovaná originální čtečka karet IRDETO
• 1x DVB-S2 tuner s MPEG 2 a MPEG4
• 1x USB 2.0 s možností PVR nahrávání programů
• 1x digitální výstup HDMI 1080p s Full HD rozlišením
• 1x optický S/PDIF výstup
• 7 segmentový displej
• 3x RCA Audio (L/R), Video výstup
• Fast Scan - rychlé naladění SK/CZ programů
• Malé rozměry, možnost umístění za TV
• Konektor pro připojení IR senzoru
• Možnost nahrávaní, zastavení a zpětného přetočení živých TV programů (při použití USB HDD) - Timeshift
• Možnost přijmout nebo odeslat Seznam programů přes USB
• SK/ CZ menu s podporou EPG na 7 dní dopředu
• Třídění programů podle providera, satelitu, abecedně, Favoritní seznamy
• DiSEqC 1.0, 1.2 a USALS
• OTA aktualizace firmwaru ze satelitního kanálu
• Automatické přidání nových programů v nabídce Skylink
• Spotřeba ve Stand By režimu menší než 1W



Tento jednoduchý, rychlý a certifikovaný přijímač splňuje všechny základní požadavky na příjem placených i volných kanálů, dostupných zvláště přes přístupové karty společnosti Skylink. Nahrávání pořadů, jejich přehrávání i časový posun fungovaly bez problémů a tak se díky připojenému pevnému disku nepřipravíte o žádný pořad. I možnost současného nahrávání pořadů a přehrávání záznamů zvyšuje použitelnost přijímače nad běžný rámec sledování satelitů.

Za zapůjčení přijímače děkuji firmě AB-COM (pro ČR: www.abcomcz.cz , pro SK: www.abcom.sk ).

Informace a ceny přijímače LinkBox Irdetino HD:
CZ: http://www.abcomcz.cz - doporučená maloobchodní cena: 2550,- Kč včetně DPH

Exklusivně pro server Parabola.cz
K. S. Ječný ( www.jecny.cz )





Reklama




Vybrané články