Quantcast

Až 80 procent diváků televizí využívá chytré funkce

| Tisk

logo Roste počet diváků, kteří si pomocí chytrých televizních funkcí přizpůsobují televizní program nebo si pořady nahrávají. Až 80 % zákazníků značek AIM a NETBOX využívá pokročilých funkcí jako jsou posun v čase nebo nahrávání. Vyplývá to ze statistik, které dnes obě značky zveřejnily.

Chytré funkce jsou dnes absolutním trhákem ve světě televizního vysílání. Provozovatelé značek AIM a NETBOX nabízejí službu Posun v čase, která umožňuje mimo jiné vrátit se na začátek pořadu v průběhu živého vysílání. V kombinaci se službou Videorekordér si divák může jakýkoliv pořad nahrát stisknutím jediného tlačítka až šest hodin po jeho původním začátku.

Funkce Posun v čase nejvíce využívají diváci hlavních televizních kanálů. Například při sledování ČT1 funkci zpětného nahrávání využívá v průměru aspoň jednou za měsíc sedm zákazníků z deseti. Mezi nejčastěji nahrávaný obsah patří obsah pro dospělé, kdy chytré funkce využívá až 80 % předplatitelů.

Trend využívání chytrých funkcí prudce roste. Diváci si stále více chtějí televizní program přizpůsobovat a sestavovat podle svého,“ dodává Aleš Padrta ze značky NETBOX.

Liší se nejen četnost používání chytrých funkcí, ale i poměr mezi nimi. Zatímco u ČT1 připadají na jeden posun vysílání čtyři nahrání, u ČT2 je tento poměr 1:2. To znamená, že pořady stanice ČT1 si nahraje 7 diváků z 10, ale posun pořadu využijí pouze 2 z 10.



Diváci si především nahrávají filmy. V naší síti si zákazníci mohou pořad nahrát až 6 hodin po jeho skončení,“ vysvětluje Martin Havrda zastupující značku AIM. „Tyto funkce přinášejí větší svobodu a pohodlí a televize se díky přizpůsobuje divákovi, doposud to bylo naopak.“

Jsou však i stanice, při jejichž sledování diváci chytré funkce příliš nevyužívají. Jde například o zpravodajské či sportovní kanály, kde diváci preferují živé vysílání v reálném čase. Na sportovních kanálech využívá funkce zpětného nahrávání průměrně pouze dvě procenta zákazníků.

redakce





Reklama




Vybrané články