Quantcast

Eutelsat spouští první evropský kanál v Ultra HD (4K)

| Tisk

logo Francouzský satelitní operátor Eutelsat ohlásil, že spouští první evropský Ultra HD kanál ve formátu 4K. Nový demo kanál poskytne několikanásobně vyšší rozlišení, než stávající formát HDTV.

První přenosy obsahu natočeného ve formátu 4K budou vysílány poprvé 8. ledna 2013 na satelitu Eutelsat 10A (10°E). Technické parametry distribučního signálu ve formátu Ultra HD: 11,304 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK.

Ultra HD 4K nabízí 4x vyšší rozlišení než HDTV (1080p). Formát 4K využívá rozlišení 3840x2160 (tedy 8,3 megapixelů). Pro srovnání: HD vysílání na satelitech běžně používá rozlišení 1920x1080 (25i) nebo 1280x720 (50p). Pro příjem programu v Ultra HD je nutný satelitní přijímač s podporou Ultra HD, případně DVB PC karta s rychlým počítačem. Nutná je také zobrazovací jednotka s podporou Ultra HDTV.

Nový kanál Eutelsatu je navržen tak, aby podpořil rozvoj Ultra HD a to jak placené televizní vysílání, vlastníky práv a výrobci televizí a v neposlední řadě pomohl získat odborné znalosti v oblasti vysílání a příjmu 4K obsahu. Program se bude vysílat v progresivním režimu s 50 snímky za sekundu, enkódován bude v MPEG-4 a vysílán ve 40 Mbit/s ve 4 Quad HD streamech. Celý projekt připravuje Eutelsat ve spolupráci s ATEME, poskytovatelem řešení video komprese pro vysílací průmysl. Vysílání bude uplinkováno na satelit Eutelsat 10A z jejího teleportu v Rambouillet, poblíž Paříze.

Spuštění prvního evropského Ultra HD kanálu je klíčovou přípravou na Consumer Electronics Show v Las Vegas, jednou z předních světových technologických veletrhů. Očekává se, že vrcholem akce bude nový Ultra HD set, který přinese hvězdné rozlišení a skvělý zážitek ze sledování.



"Tento krok směrem k 4K pokračuje Eutelsat v dlouhodobém závazku dosahovat nové vysílací milníky, které v posledních 20 letech tvoří digitální TV, HDTV a 3D," řekl Jean-François Leprince-Ringuet, obchodní ředitel Eutelsatu. "Včasná a úzká spolupráce mezi všemi aktéry ve vysílacím řetězci budou klíčovým faktorem úspěchu této nové revoluce a jsme rádi, že nabídneme první vysílací platformu pro Evropu."

Na spuštění demo Ultra HD kanálu se chystá také konkurenční satelitní operátor SES (Astra). První technické testy již běží několik týdnů na družici Astra 2B (28,2°E).

redakce





Reklama




Vybrané články