Quantcast

Týden ve světě médií

| Tisk

OLYMPIJSKÉ HRY I NA KOMERČNÍCH TELEVIZÍCH
V roce 2010 budou moci vůbec poprvé v Evropě přenášet přímé přenosy z letních a zimních olympijských her také volně vysílané komerční televize. Doposud byla vysílací práva přístupná pouze televizím veřejné služby a některým placeným kanálům. Na nátlak komerčních televizí byla vyvolána debata o potřebě změnit 'pravidla hry'.

Televize veřejné služby se doposud hájily tím, že ani finančně, ani časově nejsou komerční televize schopny poskytnou divákům stejně kvalitní podívanou. Některé velké veřejno-právní televize navíc argumentují i tím, že do dějiště OH posílají i několik stovek zaměstnanců, kde budují vlastní studia.

Podle rozhodnutí Evropské komise musejí být přístupné přenosy OH všem divákům, nemohou být tedy doménou placených televizí. Připomeňme, že přímým přenosům z posledních zimních a letních OH věnovaly obrovský prostor placené televize - divákům velmi dobře známé platformy Canal Satellite Numerique France či německá Premiere.

Otázkou však zůstává, zda o práva k přenosům z OH budou mít zájem i české a slovenské televize - tedy Nova, Prima a Markíza a Joj.

DALŠÍ ARBITRÁŽ PROTI ČESKÉ REPUBLICE
TV3Lucemburská společnost European Media Ventures, investor domácí televize TV3, iniciovala mezinárodní arbitráž s Českou republikou kvůli nedostatečné ochraně investic. Společnost EMV bude v prosincové arbitráži po státu požadovat několikanásobek své investice do TV3. Ta, podle EMV, činila 15 miliónů dolarů (zhruba 450 miliónů korun). Odškodnění bude EMV chtít na základě česko-lucemburské smlouvy o ochraně investic.



Případ TV3 vznikl loni v září, kdy Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odmítla schválit převod vysílací licence na lucemburskou firmu KTV Martina Kindernaye a převedla ji na jeho domácí firmu RTV Galaxie. Společnost TV3 a její investor EMV ale chtěli licenci převést na KTV a potom v ní získat podíl.

Na sklonku loňského roku se Martin Kindernay s EMV rozešel a spustil z náhradních prostor v Hradci Králové vlastní vysílání TV3, které později přejmenoval na Galaxii. Původní TV3 vysílala do konce června 2002 pouze na satelitu (pakety Czech Link a UPC Direct) a v kabelu a po zákonné lhůtě 30 dnů vysílání už neobnovila.

V srpnu vyhlásila TV3 ukončení činnosti, propustila všechny zaměstnance a společnost zajišťující vysílání šla do likvidace.

Případ je již druhou mezinárodní arbitráží proti ČR o údajné diskriminaci zahraničních investorů. V tomto týdnu zasedá ve Stockholmu arbitrážní soud, který by měl určit rozsah škod za ztrátu investic bermudské společnosti CME v TV Nova. CME požaduje 526 miliónů dolarů za to, že regulátor nezabránil Vladimíru Železnému převzít Novu.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články