Quantcast

WeTek Play opravdu o krok dále s Enigmou 2? - 2.část KODI

| Tisk

V nejnovější verzi Pbnigmy z 1.10.2015 je již KODI ve verzi 15.2, já mám ještě 15.1, novější verze obsahuje některé další optimalizace pro systém a pro instalované addony, popis je domovské stránce KODI. O KODI toho bylo napsáno celkem dost, jenom pro přiblížení to co u Enigmy bylo dosaženo za 14 let u KODI(XBMC) to trvalo roky čtyři.


obrázek

Protože je PBNigma instalovaná na micro SD kartě je i systém Kodi celý umístěn tamtéž, micro SD je rozdělena na 3 partitions a každá má jinou funkci v systému:

Wetekplay – FAT16 - kernel 25MB
mmcblk0p2 – ext4, root file system (GNU/linux stuff, E2, XBMC/KODI), okolo 1GB
mmcblk0p3 – ext4, mounted on /media/uSDextra (timeshift, recordings, EPG data, etc.), vyplní zbytek micro SD karty
Výhodou KODI je multiformát – Kodi si spustíte ve Windows, v Linuxu, Androidu, IOS, MAC OS a také na ARMU – například WeTek Play.

1. Spuštění

Systém bootuje bez restartu do KODI z PBNigmy do 15 vteřin, po nabootování se dostáváme k základnímu nastavení:
Vzhled - nastavení skinu, jazyka, čas pásma
Video – nastavení knihoven, možnosti přehrávání, titulky


obrázek

Televize – live tv, v našem případě není potřeba, live tv přehráváme přes Enigmu2, systém neobsahuje žádný backend, pokud chceme sledovat live tv musíme použít PVR Klienta Enigma2 VU+, to však předpokládá nějaký takový přijímač v domácnosti.
Hudba - nastavení knihoven, možnosti přehrávání
Obrázky - nastavení knihoven, možnosti přehrávání
Počasí – nastavení pluginu pro sběr informací o počasí
Doplňky – instalace doplňku, jeich povolování, zakázání, odinstalace
Služby – nastavení ovládání přes UPnP a HTTP, sdílení souborů, samba, zeroconf, airplay
Systém- veškeré informace o našem systému


obrázek

Celé nastavení je jednoduché, není potřeba nic složitě nastavovat, ve většině případů stačí default a lokalizace.
Ukázka některých skinů
Bello
Aeon nox
Xperience 1080p
SiO2


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

2. Individuální nastavení

Instalace repozitářů - repozitáře obsahují velké množství doplňků, tyto doplňky dále jsou v jednotlivým autorských podrepozitářích máme dvě možnosti jak tyto doplňky dostat do našeho přístroje.
Mnou nejpoužívanější repozitáře jsou xfusion, xfinity, superrepo na internetu je spousty video návodů jak přesně repozitáře instalovat a tak pouze v krátkosti, stačí v menu systém- správce souborů, přidat zdroj vypsat adresu repozitáře


obrázek


obrázek

Repozitář se nám poté objeví v doplňcích, vybereme instalovat ze zip archivu a instalujeme:


obrázek


obrázek


obrázek

Druhou možností je umístění konkrétního repozitáře do některé složky systému – domovský adresář, usb nebo přístupné přes upnp, samba, nfs, zeroconf, repozitář instalujeme ve formě zazipovaného souboru, pouhým klikem na soubor. Po instalaci se nám doplněk objeví instalovaný mezi našimi doplňky.


obrázek


obrázek

Jednotlivé doplňky se instalují automaticky do příslušných adresářů video, programy, hudba, obrázky,


obrázek


obrázek

Pokud se týká českých repozitářů doporučuji repository.kodi-czsk-1.0.2.zip, který obsahuje následující doplňky
barrandov.tv
befun.cz
Drtinová Veselovský TV
Gordon Ramsay CZ
Hejbejse.tv
In-počasí
iVysílání — Česká televize
Jak se to dela
joj.sk
koukni.cz
markiza.sk
Mestská TV Ružomberok
mixer.cz
Nova Plus TV Archiv
O2TV Go
play.cz
Pohádkář.cz
Prima PLAY
rtvs.sk
SerialZone.cz
sledujufilmy.cz
sledujuserialy.cz
Sosáč
Soubory Online
Stream Resolver
Stream TV Archiv
ta3.com
teevee.sk
Titulky.com
TV SME.sk
TV Sosáč (zastaralý)
videacesky.cz
zkouknito.cz
Ze zahraničních doporučuji ke stažení


obrázek


Tyto doplňky jsou většinou obsahem hlavních repo, uvedených výše. Obsahem repozitářů nejsou však pouze doplňky pro video, ale také pro hudbu, obrázky, počasí a programy.


obrázek


Pokud je některý plugin nefunkční nebo nefunguje dle naších představ lze jej jednoduše odinstalovat z mým pluginů klikem odinstalaci


obrázek

Pokud chceme, aby se nám plugin či pluginy automaticky aktualizovaly při každém restartu rovněž máme záložku přímo v menu, takto můžeme i aktualizace zakázat.


obrázek

3. Multimedia

U obrázků, videa a hudby můžeme přehrávat i po síti a to prostřednictvím UpnP, samby, NFS, HDD, USB atd, nejsme prakticky nijak omezeni. USB nebo HDD je nutno přimoutovat již v Enigmě 2, jinak se vám ve zdrojích neobjeví. Pokud se týká multimediálních pluginů jsou jich stovky, stačí si vybrat, to co si vybereme je pouze na nás, co instaluji já vidíte na obrázcích.


obrázek

K přehrávaným filmům můžete spustit online i stažené titulky včetně seriálů a získat informace o filmu z CSFD nebo IMdb nebo zobrazit fanart, vše záleží na vlastním individuálním nastavení, u hudby jsou to zase informace o interpretovi, autorovi, albu atd.


obrázek


obrázek


obrázek

Titulky je možné stahovat z různých zdrojů, zase záleží na našem individuálním nastavení.


obrázek

Vyzkoušel jsem přehrávání souborů, tak jsem to dělal v Enigmě 2, Jellyfish 120Mbps.mkv, SampleVideo_1080x720_50mb.mp4 systém tvrdošíjně odmítal přehrát a zablokoval se. Pomohl pouze tvrdý restart. Soubory do 40Mbps však nebyly problémem, při pokusu o přehrání souboru 4K systém začal přehrávat, ale za okamžik se zhroutil a pomohlo jenom vytažení ze zásuvky. Následně jsem zjistil, že soubor s videem 4K byl nevím proč z mého disku vymazán.


obrázek

Pokud se týká zvukového doprovodu, otestoval jsem Dolby Digital 2.0. DTS 5.1, stereo


obrázek

iVysílání České televize


obrázek

V systému KOD funguje přetáčení 2,4,8,16,32 x dopředu i dozadu, vytváření záložek u filmů, přehrávání z posledního místa atd. systém přehrává v kvalitě do 1080p včetně, záleží však především na zdroji a kvalitě internetu, ten však nemusí byt extra rychlý, ale stabilní. Pokud je vaše internetové připojení nestabilní s výpadky asi spokojeni nebudete. Problémy mají většinou WIFI sítě v malých městech a vesnicích. Protože je Wetek vybaven pevným i WIFI připojením doporučuji zvolit adaptér LAN, ten musíte zvolit v Enigmě 2, KODI to již pouze přebere.



S videem i přímo souvisí IPTV, jehož příjem Kodi rovněž umožňuje a to buď stažením některých pluginů např. IPTV Stalker


obrázek

Závěr

Funční KODI je velmi příjemným doplňkem PBNigmy, splňuje všechny požadavky na moderní multimediální centrum, ovládání je jednoduché, intuitivní a systém zaručuje nevídané možnosti individuálního nastavení a realizace. I když hardware WeTeku se může zdát někomu již obstarožní, CPU je pouze DualCore (technickými parametry však převyšuje všechny klasické satelitní přijímače), funkčním a neustále vyvíjeným softwarem se systém může měřit s mnohem novějšími zařízeními. A použitím plug/play tunerů se od ostatních velmi výrazně i odlišuje. Zatím je to však verze pro mikro SD kartu, až bude systém možné instalovat do NAND k čemuž jistě dojde, jako to bylo v případě OpenElec stabilita a užitná hodnota se ještě zvýší. Pokud si pořídíte takový přístroj, pravděpodobně nebudete muset již nic v budoucnu nahrávat.

Samotný přístroj je možné zakoupit v našem Eshopu ve verzi DVB-S/S2 nebo DVB-T/T2/C nebo i bez tunerů, včetně doplňků

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o





Reklama




Vybrané články