Quantcast

WeTek Play opravdu o krok dále s Enigmou 2? 1.část Enigma 2

| Tisk

Když jsem před nějakou dobou na stránkách serveru parabola.cz recenzoval tento přístroj byli jsme na samém začátku jeho vývoje, po vstupu na český trh. A protože u mnohých přístrojů je bohužel začátek zároveň i koncem, pojďme se nyní po přibližně po ½ roce podívat jak to s Wetekem vypadá a jestli se něco vůbec změnilo. A opravdu změnilo, je toho docela dost.

WeTek OS je nyní již ve verzi 1.1.5, přibyla podpora Lakka, OpenPCTV, Ubuntu, Mini DVBLinux a oficiálně je podporován OpenElec (systém dle mého aspirující na nejlepší multimediální systém vůbec), připravuje se VDR Linux disk image. Co je však nejdůležitější je, že jsme se po velmi krátkém čase dočkali Enigmy 2 v použitelném formátu pro všechny majitele tohoto zajímavého zařízení a není to žádný propadák, spíše naopak. Možná šok i pro mne, jako ortodoxního příznivce Mipselu.


obrázek

foto výrobce

V polovině září byla totiž uvolněna první opravdu funkční Enigma 2 pro tento přístroj a to z dílny PowerBoard PNigma. U WeTeku je hodně vidět dynamika vývoje a jasný cíl satelit – android – openelec – enigma2 - 4k - HEVC256. Samozřejmě 4k a HEVC256 to je úkol pro nový box z dílny WeTek, u současného modelu to nepřipadá do úvahy, zvláště když kanály UHD přibývají na orbitu jako houby po dešti. U nás to však neplatí, obrazně všichni již chodí samostatně na záchod, my však nasazujeme a používáme s obtížemi plenky.

Kromě PbNigmy také pokračuje souběžně vývoj u OpenATV, OpenHDV, OpenSpa vše na základě OpenEnigmy. PBNgma mě připadá pro majitele nejvíce user friendly tak jsem testu podrobil tuto verzi. Ten, kdo zná Enigmu z nějakého jiného přístroje nebude mít v podstatě žádný problém..

Instalace:

Co potřebujeme? Hardware - PC nebo notebook a microSDkartu – min 8GB/class10
Software – volně šířené programy SDFormatter, Win32diskimager
Kartu pomoci SDFormatteru zformátujeme, programem Win32diskimager si nahrajeme předem stažený img např PBNIGMA-VX-5.1-20150917_sdcard celá akce trvá kolem 5 min.

Pokud máme nový přijímač WeTek Play je potřeba nejdříve přes OTA aktualizovat firmware na poslední verzi 1.1.5.

Pokud to máme splněno, vložíme microsd do slotu z boku přijímače a zapneme do elektrické sítě.
Přijímač bude bootovat již do Enigmy 2 (první boot cca 2 min) a po bootu se dostáváme již do klasického průvodce v Enigmě 2 mnohokrát zde již popsaného, je to úplně stejné.


obrázek

bootovací obrazovka


obrázek

Zajímavý je údaj o CPU- 3016 BogoMips


obrázek

V tomto průvodci si nastavíme jazyk, jednotlivé tunery, ethernet. Ještě musím připomenou, že u WeTeku můžete používat jak původní ovladač namapovaný na E2, nebo použít WeTek ovladač pro Enigmu2


obrázek

foto výrobce

Samotné mapování tlačítek a popis Enigmy 2 najdete zde

Který dálkový ovladač použijete, si můžete sami zvolit v menu


obrázek

Při instalaci neměňte rozlišení na 1080p nechejte 720p a nastavte později z menu (pokud změníte přístroj se restartuje), rovněž nastaveni latitude a longtitude pro motor pomocí dálkového ovladače potřebuje jistou dávku trpělivosti, ale nakonec se to povede (odstraněno ve verzi ze 17.9).

Pokud máme nastaveny základní parametry, přejdeme na nadstavbu a tam je velká výhoda PBNigmy má totiž instalovaný plugin Powerboard-center, přirovnal bych to k pluginu Gemini u Dreamboxu nebo VTIpanelu u přístrojů VU+. Pomocí tohoto pluginu instalujeme vše potřebné.


obrázek

Protože přístroj nemá čtečku, používám s úspěchem TBS crystal-phoenix redaer a oscam, který instaluji právě z menu PBC, oscam se nám nainstaluje včetně konfiguračních souborů, takže zbývá pouze tyto editovat a voilá!


obrázek

Všechny konfigurační soubory najdete na fóru věnující se speciálně přístroji WeTek – satdigitalne.cz

Karta nám funguje, ale potřebujeme však naše programy dostat do přístroje, máme dvě možnosti buď vyhledat kanály ručně nebo použít předpřipravený setting pro Enigmu 2 a ten nahrajeme pomocí programu DreamboxEdit, DreamSet, DogSettings do našeho přístroje.


obrázek


obrázek


Výše uvedená nastavení jsou standardní jako u každé Enigmy 2, zásadní problém jsem nezjistil, samotné přepínání kanálů, pohyb v menu rychlý, bezkonfliktní.
Jako grafický doplněk můžete používat tolik oblíbené loga stanic – picony, tam kde je chcete umístit si můžete zvolit sami.


obrázek


obrázek


EPG - pro EPG používám již dlouhá léta CoolTV Guide která mi dokáže poskytnout všechny relevantní informace, nejinak jsem si nastavil WeTek Play


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Samotný software poskytuje další možnosti pro získání EPG
Například XMLTV Importer


obrázek


obrázek


A nastavení EPG z menu přístroje, s mnoha možnostmi zobrazení, vše je samozřejmě v češtině bez jakýchkoliv chyb.

Rovněž tak teletext


obrázek

Pluginy

Do přístroje si můžete nainstalovat velkou většinu pluginů přímo z menu přístroje nebo z Powerboard center. Funkční jsou i extra instalované CSFD, Archiv CZ/SK, TSPanel, TSmedia, Mediaportal a další. Limitováni jste pouze velikostí Flash paměti. Rovněž můžete vybírat mezi velkým množstvím skinů- můj oblíbený MyMetrix funguje bez problému.


obrázek


obrázek


obrázek


Zaplněná flash paměť z nějakého tureckého backupu, který jsem vyzkoušel viz níže, takže instalujte s rozmyslem, popřípadě to co nepotřebujte odinstalujte.


obrázek

Mnou instalovaný image s pluginy a stav paměti


obrázek


obrázek


Nahrávání, přehrávání

Přístroj nahrává to co si zvolíte manuálně, pomocí časovače a můžete použít i timeshift pro odložené nahrávání, vše funguje jak jsme zvyklí v Enigmě2. Nahrávání je ve formátu ts, tudíž dále zpracovatelné různými volně dostupnými i placenými programy. Na přehrávání používám Mediaplayer2.
Pokud máte připojeny 2 tunery můžete nahrávat z jedné družice, a na další program z jiné družice se dívat, jinak je umožněno nahrávání ze stejného transpondéru.


obrázek


obrázek


Přístroj přehrává i ze zvoleného místa v síti, v mém případě NAS synology připojeného skrze CIFS, standardní formáty avi, mkv, mov, divx, mp4, FMV, VOB, mp3, jpeg atd.



obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Přehrávání ogg, chybí GSstreamer plugin Theresa

Při přehrávání souboru Jellyfish 120Mbps.mkv jsem zpozoroval jemné trhání v obraze, což u souborů 20Mbps a 50 Mbps nebylo, přijímač je zvládl bez problémů


obrázek

K přehrávaným filmům si samozřejmě můžete spustit i titulky a to pomocí pluginu SubSupport


obrázek


obrázek

Pro používání WeTeku budete nezbytně rovněž potřebovat RCC


obrázek



K systému Enigma 2 u přístroje WeTek play nelze mít zásadních připomínek, použitý hardware se jeví jako bezproblémový i za použití ARM procesoru. Protože je celý systém na microSD kartě nedá se prakticky nic pokazit, jen je potřeba zálohovat svá nastavení, systém to umožuje. Případný pád s následnou reinstalací je tak možné zvládnout za několik minut. Pokud microSDkartu vyjmete, přístroj startuje normálně v Androidu. Ovšem pár problémů jsem objevil, a to jsou dálkové ovladače, pokud si zapamatujete přemapování tlačítek, můžete používat původní ovladač od WeTeku, pokud máte blíže k E2 používejte ovladač pro E2, při používání obou však budete mít v hlavě velký zmatek. Je to jako když použijete u zařízení náhradní ovladač, tlačítka a rozmístění prostě nesedí. Přidáním podpory ovladače z OpenElec Boxu je to již totálně nepřehledné. Stačí však používat pouze jeden, případně si zeditovat keymap.xml a problémy jsou rázem pryč. U této Enigmy 2 nelze použít HDMI CEC a také se nepřipravuje verze do NAND. Velkou výhodou Weteku je podpora a ne jenom lokální, domovské forum funguje skvěle.

Podobné zařízení na trhu prozatím není a tak může mít WeTek přece jenom nějaký technologický náskok před případnou konkurencí. Přístroj zaujme i maloobchodní cenou, která je 3590,- Kč, samotný přístroj můžete zakoupit v našem e-shopu včetně nahrané microSDkarty s E2 a dalšího příslušenství.

V této Enigmě 2 funguje plnohodnotně i Kodi, ale protože si myslím, že KODI si zaslouží samostatnou recenzi, další část tak bude věnována právě KODI


obrázek


obrázek

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články