Quantcast

VU+ USB Turbo tuner - externí DVB-T/T2 tuner od firmy Marusys

| Tisk

Populární výrobce satelitních přijímačů VU+ korejská firma Marusys uvedla před nedávnem na trh zajímavý doplněk pro satelitní přijímače VU+. Jedná se o externí DVB-T/T2 tuner, který je možné připojit ke všem přijímačům z portfolia VU+ přes rozhraní USB2.0.


obrázek

▲ Obr č. 1: VU+ USB Turbo tuner

Je to tak další typ tuneru, který firma Marusys vyrobila pro své přijímače. Z dosavadních tunerů VU+ jsou k dispozici interní plug & play tunery a to satelitní DVB-S/S2 v provedení single a satelitní DVB-S/S2 v provedení dual (dvojitý satelitní tuner).


obrázek

▲ Obr č. 2: VU+ USB Turbo tuner

Z hybridních tunerů pro příjem digitálního pozemního a kabelového vysílání byl doposud k dispozici interní plug & play tuner pro příjem DVB-T/C a také verze pro příjem DVB-T/T2/C. Interní tunery lze použít pouze u přijímačů VU+, které mají k dispozici interní slot pro vložení takového tuneru.

Výhodou dnes prezentovaného externího tuneru je právě jeho univerzálnost, tedy možnost ho používat se všemi přijímači VU+. Snadno tak rozšíříte svůj jednotunerový přijímač, např. velmi oblíbený model VU+ Zero nebo VU+ Solo SE V2 o další tuner.


obrázek

▲ Obr č. 3: VU+ USB Turbo tuner

Popis tuneru

Tuner je ve tvaru pěkné černé krabičky s malými rozměry 75 x 45 x 20 (Š x H x V). Napájení tuneru je zajištěno přímo z USB portu satelitního přijímače, do kterého je tuner připojen. Na přední straně je dvoustavová LED dioda. Na zadní straně se nachází IEC konektor pro připojení antény a mini USB port pro připojení k satelitnímu přijímači.

Příslušný propojovací kabel mini USB - USB mezi tunerem a přijímačem je součástí balení.


obrázek

▲ Obr č. 4: VU+ USB Turbo tuner: Informace ze satelitního přijímače

Příjem programů a chování tuneru v praxi

Podmínkou pro správnou funkčnost tuneru jsou nainstalované potřebné ovladače. Ty jsou součásti všech aktuálních image pro satelitní přijímače VU+. Pokud vezmu jako příklad můj oblíbený image VTI, jsou ovladače součástí image od verze 8.2.x.

V první verzi softwaru VTI 8.2.1 je nejprve nutné odinstalovat ovladač pro HMP USB tuner, který se s tímto tunerem od VU+ „hádá“. Odinstalace se provede jednoduše a to přes příkazový řádek v telnetu: opkg remove --force-depends hmp-usb-dvb-t2-c


obrázek

▲ Obr č. 5: VU+ USB Turbo tuner: Konfigurace tunerů a kanálů

Vývojáři týmu VTI v další verzi image 8.2.2 již tento problém odstranili a USB Turbo tuner lze použít okamžitě. Tolik ke krátké „historii ovladačů“ pro tento tuner. V době psaní tohoto článku byla aktuální verze VTI již 8.2.3 a právě tento image jsem použil také pro testování tuneru.

Tuner jsem připojil k přijímači VU+ Ultimo. Právě tento přijímač nebývá u mnoha popisů tohoto tuneru na e-shopech uváděn, tak jako tomu je i v některých rádoby recenzích.


obrázek

▲ Obr č. 6: VU+ USB Turbo tuner: Nastavení příjmu - režim DVB-C

Ale zpět k tuneru VU+ USB Turbo. Po připojení tuneru k přijímači je nutné přijímač nejprve restartovat (stačí jen restart Enigmy2), aby došlo ke správné detekci tuneru. Poté je již tuner připraven k použití a je ho možné nakonfigurovat v menu přijímače. Konfigurace je velmi jednoduchá, jsou k dispozici dva režimy práce tuneru DVB-C a DVB-T/T2.

Po zvolení režimu DVB-T/T2 již stačí vybrat region použití a máme možnost také zapnout napájení 5V pro zesilovač. Do tuneru připojíme anténu a můžeme vyhledávat programy. Tuner nalezl všechny pozemní multiplexy dosažitelné v mé oblasti příjmu. Citlivost tuneru byla výborná, i slabší multiplexy pracovaly bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 7: VU+ USB Turbo tuner: Nastavení příjmu - režim DVB-T/DVB-T2

Rychlost přepínání mezi programy nalezené tímto tunerem byla shodná jako u interního tuneru, to mě velmi potěšilo. V přijímači VU+ Ultimo používám čtyři tunery, jeden dvojitý satelitní tuner, jeden single satelitní tuner a jeden pozemní DVB-T tuner. Po připojení VU+ USB Turbo tuneru jsem měl k dispozici pátý tuner! To je docela slušná palba. Takovouto kombinaci můžeme dosáhnout také ve vlajkové lodi VU+ modelu VU+ DUO2.

Samozřejmostí je pak nezávislé nahrávání ze všech použitých tunerů a možnost příjmu jak satelitního a pozemního digitálního vysílání. Mnoho uživatelů si oblíbilo kvalitní a cenou zajímavé moduly jako VU+ Zero nebo VU+ Solo SE V2 které jsem na webu parabola.cz v minulosti představil.

Po připojení USB Turbo tuneru dostáváme v případě použití přijímače VU+ Zero dvoutunerový kombo přijímač a v případě použití přijímače VU+ Solo SE V2 třítunerový přijímač se dvěma satelitními tunery a jedním pozemím digitálním tunerem.


obrázek

▲ Obr č. 8: VU+ USB Turbo tuner: Konfigurace tunerů

Závěr

VU+ USB Turbo tuner je externí tuner pro příjem digitálního pozemního vysílání v normách DVB-T a DVB-T2 a digitálního kabelového vysílání v normě DVB-C. Výhodou tohoto tuneru je jeho univerzálnost a jednoduchá instalace, kterou zvládne i začátečník.


obrázek

▲ Obr č. 9: VU+ USB Turbo tuner: Konfigurace tunerů A ž D

Výrobcem tuneru je firma Marusys, která vyrábí přijímače VU+, takže funkcionalita tuneru je bezproblémová ve všech satelitních přijímačích VU+ s aktuálními ovladači.



Za zapůjčení tuneru děkuji společnosti http://www.abcomcz.cz/


obrázek

▲ Obr č. 10: VU+ USB Turbo tuner: Vyhledávání kanálů

Doporučená maloobchodní cena: 1840,- CZK s DPH

Tento tuner je možné zakoupit na e-shopu prodejce zde. zde.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články