Quantcast

Openbox S3 Mini HD - v jednoduchosti je síla

| Tisk

logo V dnešní recenzi si představíme satelitní přijímač od známé ukrajinské firmy Openbox. Jedná se o model Openbox S3 Mini HD. Ten sice není žádnou horkou novinkou na trhu, ale dosud ještě nebyl na webu parabola.cz představen, tedy dnes se to pokusím napravit. Přijímač je na trhu od konce minulého roku, takže si dobře můžeme zhodnotit jeho užitné vlastnosti a funkce.

Oficiálním distributorem přijímačů značky Openbox je slovenská firma AB-COM, s.r.o., díky které se můžete nyní s přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Přední panel přijímače Openbox S3 Mini HD


obrázek

▲ Obr č. 2 - Zadní panel přijímače Openbox S3 Mini HD

Openbox S3 Mini HD je jednouchý jednotunerový satelitní přijímač určený pro běžného nenáročného zákazníka. Nicméně v mnohém tento satelitní přijímač překvapí a má i funkce a možnosti, které byste u konkurence v této cenové kategorii těžko hledali.

Tento přijímač je následovníkem oblíbených modelů firmy Openbox, kterých byla opravdu ohromná škála a staly se mezi uživateli velmi populární díky své jednoduchosti a spolehlivosti. Připomeňme si dnes již legendární SD přijímače Openbox řady X-800, 810, 820, X-540, S1. Poté následovaly HD satelitní přijímače Openbox S2 HD, S2 Mini HD a S2 Mini HD+.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Boční pohled na přijímač Openbox S3 Mini HD

V této době, kdy dochází k postupnému vypínání satelitních programů ve standardním rozlišení (SD) v kompresi MPEG-2 u satelitního operátora Skylink a přechodu do komprese MPEG-4 a častému nahrazování SD verzí programů HD verzemi, je zákazník postaven před problém, jaký nový satelitní přijímač si koupit. A není příliš času otálet, protože postupné vypínání stále pokračuje, v létě nás čeká vypnutí programů České televize (ČT) ve standardním rozlišení, programů skupiny Prima a také základního programu Nova.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Boční pohled na přijímač Openbox S3 Mini HD

A vskutku není jednoduché se na trhu orientovat, protože různých satelitních přijímačů je na trhu veliké množství. Řada zákazníků sáhne po přijímači s označením Skylink Ready, který jim má zajistit bezproblémový příjem programů satelitního operátora Skylink. Nicméně mnozí zákazníci jsou často zklamaní z některých omezení, které z licenčních důvodů tyto přijímače mají. Často je kritizován poměrně dlouhý start přijímače a pak zejména nemožnost si seřadit programy podle svého uvážení. V neposlední řadě také nemožnost přenášet a spouštět nahrávky v PC nebo v jiném zařízení.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Dálkové ovládání přijímače Openbox S3 Mini HD

Openbox S3 Mini HD žádná z výše uvedených omezení nemá. Srdcem přijímače je moderní dvoujádrový procesor ALI 3511. Jedná se o FULL HD satelitní přijímač, který je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p. Přijímač umožňuje příjem SD a HD programů v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2.

Openbox S3 Mini HD překvapí svými malými rozměry. Nicméně i tak má všechny nezbytné konektory. Přijímač je vybaven jedním univerzálním dekodérem. Záznam programů je možný na připojený flash disk nebo externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Externí IR čidlo přijímače Openbox S3 Mini HD

Openbox je vybavený tzv. režimem „Dual Display“, můžete sledovat současně obraz (v rozlišení 576i) na vašem starším CRT televizoru přes analogový A/V výstup přijímače a sledovat obraz (v rozlišení 1080p) na vašem moderním LCD nebo plazma televizoru přes HDMI výstup. Dokonce je zde ještě starý dobrý RF modulátor (a ten již prakticky dnes na žádném přijímači nenajdete), takže vlastně můžete přijímač připojit k televizoru třemi různými způsoby.

Přijímač je také vhodný i pro mobilní použití (TIR, camping apod.), protože je napájen pomocí externího adaptéru 12V/1,5A.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: Info lišta

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry pouhých 170 x 35 x 135 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný displej, tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje a tlačítka pro přepínání programů nahoru a dolů. Ještě zde najdeme jeden USB 2.0 konektor.

Přijímač je možné umístit za televizor, protože součástí balení je externí IR čidlo pro příjem povelů z dálkového ovládání a navíc je součástí balení adaptér pro uchycení přímo na zadní stěnu televizoru.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: Informace o programu

Na levém boku přijímače najdeme další USB 2.0 konektor, konektor pro připojení externího IR čidla a RS 232 konektor ve formě jack konektoru. Čtečka vestavěného univerzálního dekodéru je umístěna na pravém boku přijímače.

Na zadním panelu nacházíme vstup a výstup satelitního tuneru, analogový A/V výstup je v podobě jack konektoru (příslušný redukční kabel na cinch konektory je součástí balení), optický audio S/PDIF konektor a port pro připojení externího napájecího adaptéru.

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je návod k obsluze, napájecí zdroj 12V/1,5A, A/V kabel jack – 3x cinch, HDMI kabel, externí IR čidlo a úchytka na televizor.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: Seznam programů

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nainstaloval poslední dostupný alternativní software verze 109 (z 25.3.2016). Menu je k dispozici v 11 jazycích včetně češtiny. Alternativní software je úplně shodný jako tovární software, má navíc jen funkci emulace kódovaných programů a také funkci sdílení dekódovací karty, z přijímače umožňuje vytvořit server nebo plnohodnotný klient pomocí protokolu newcamd.

Tyto funkce jsou umístěny ve skrytém menu, stisknete tlačítko MENU a zadáte 1113 a objeví se první skryté menu určené pro sdílení karet. Komunikace je možná přes sériový port RS232 mezi přijímači Openbox (i se staršími modely) nebo přes síť LAN.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: Technické info o programu

Druhé skryté menu vyvoláte pomocí tlačítku MENU a zadáte 1117, objeví se menu pro emulaci kódovaných programů. Na tomto místě vás, ale jako vždy musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.

Přijímač umožňuje uložit do paměti 7000 televizních a 2000 radiových programů. Umožňuje uložit 4000 transpondérů a 96 družic. Samozřejmostí je podpora protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS).

Velikost menu si můžete nastavit v několika hodnotách, což se mi velmi líbilo. Je to velice příjemné zejména pro menší zobrazovače, kde menu máte stále pěkně čitelné. Zde by se mohla konkurence od Openboxu učit.

Vyhledání programů je možné automatické nebo manuální. Tradičně v návodu k obsluze nenaleznete údaj, v jakém rozsahu symbolových rychlostí SR tuner přijímače pracuje. Experimentální metodou jsem zjistil, že tuner pracuje v celém pásmu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (8PSK/QPSK). Nutno poznamenat, že to se jen tak nevidí.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: EPG

Openbox S3 Mini HD si hravě poradil s příjmem extrémně vysokých přenosových rychlostí jako např. paket ruských telekomunikací MTS (SR 45 Msym/s) na družici ABS-2 na pozici 75° východně. Rovněž příjem SCPC kanálů je bezproblémový. Citlivost/selektivita tuneru je velmi dobrá. Kontrola byla provedena na programech BBC na družici Astra 2 (28,2°E), které jsou šířeny v britském vyzařovacím svazku.

Programy lze přidávat do dvanácti favoritních listů, kde v každém listu může být maximálně 500 programů. Samozřejmostí je kompletní editace transpondérů a družic v menu přijímače. Dálkové ovládání se používá stejný typ jako u modelu Openbox S2 Mini HD (+). Úhel rozsahu použití DO by mohl být o něco širší.

Vyhledávání kanálů je velmi rychlé, pro vyhledání programů operátora Skylink stačí ručně zadat frekvenci 12,070 GHz (tzv. domovský transpondér Skylinku) a zapnout při vyhledávaní funkci NIT (síťové vyhledávání). Automaticky se vyhledají všechny frekvence Skylinku/M7. Hledání je vskutku rychlé, teď již stačí si seřadit programy podle svého a vymazat ty, které nebudete používat.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: EPG

Openbox S3 mini HD usnadňuje činnost obchodníkům i montážníkům. Takovýto hotový seznam programu se dá uložit (exportovat) na USB flash disk a na dalším přijímači si tyto programy zase naimportujete do paměti přijímače. Přes menu přijímače je to rychlé a elegantní.

Přepínání mezi programy bylo svižné (cca 2-3 sec). Obrazová kvalita byla na HD i SD programech velmi dobrá. Firmware umí zobrazit i detailní technické informace o kanále, včetně používaného video rozlišení, bitrate apod.

Testovaný přijímač s použitým softwarem verze 109 se choval po celou dobu stabilně, ostatně nic jiného jsem u Openboxu neočekával. Softwarová podpora byla vždy u této firmy na nejvyšší úrovni a je tomu tak i nadále. Vysoce chvályhodné je, že podpora pokračuje i u HD modelů, které se již neprodávají.

Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a také v decibelech a v procentech. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmostí je i uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný OSD teletext.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: Hlavní menu

České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku. Openbox je velmi oblíbená značka nejenom u nás ale hlavně v Rusku, na Ukrajině a v zemích SNS (některé bývalé země SSSR). Takže s azbukou, jak v menu, tak v EPG, není absolutně žádný problém. Totéž platí i o teletextu. Ten se ale v Rusku moc nepoužívá, využívá ho pouze hlavní federální program Pervij kanal (bývalé ORT), jinak se teletextová data využívají pouze na přenášení titulků, např. na federálním programu Rossia 1.

Openbox podporuje ale i přehrávání multimediálních souborů typu avi, mov, mkv, mp4, m2t a m2ts. Nepřehrál mi video soubory typu divx (zřejmě bug ve firmwaru), wmv nebo flv. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

DTS audio neumí přehrát, zpracování AAC audio stop je bez problémů. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na SD programech ČT 1 a 2 určené pro nabídku Volná telka). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na programech France Televison v rámci nabídky Fransat na družici Eutelsat 5 West A).

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG a přehrát hudbu ve formátu MP3. Na analogovém výstupu byly fotografie zobrazovány se špatným poměrem stran, na HDMI výstupu bylo vše v pořádku. Chtít po takovémto levném přijímači třeba funkci HbbTV je samozřejmě nesmysl.

Přijímač se mírně zahřívá, napájení je řešeno externě pomocí adaptéru. Ventilační otvory jsou pouze z boku a ze spodu přijímače. Nicméně to plně dostačuje. Upgrade přijímače se provádí pomocí USB flash disku. Pro editaci programů je nejlepší použít PC a program PolarEditOpenbox.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: Vyhledávání

EPG

Elektronický programový průvodce zůstává u Openboxů stále stejný. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace nejsou nikterak oříznuty. Není k dispozici klasická mřížka s programy a načítání EPG dat chvíli trvá.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Azbuka se na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV zobrazovala také korektně. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

K přijímači je možné připojit pomocí USB portu flash disk nebo externí pevný disk. K dispozici jsou dva porty USB 2.0. K přijímači jsem nejprve připojil osvědčený rychlý flash disk Kingston DTR 3.0 G2 s kapacitou 32 GB. Formátování je možné přímo z menu přijímače. Podporovaný formát je FAT32 nebo NTFS. Přijímač dokonce podporuje rozšíření až na 4 USB porty pomoci USB hubu

Poté jsem připojil k přijímači externí USB 2.0 pevný disk Western Digital 500 GB, opět komunikace s přijímačem zcela bez potíží. Přijímač umožňuje nahrávat dva HD programy současně, omezeni jste jen pouze jednou frekvencí (přijímač je jednorunerový).


obrázek

▲ Obr č. 15 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: Úrovně signálu

Pozor, funkce nahrávání se musí, po prvním připojení disku k přijímači, povolit v menu přijímače. To je taková zvláštnost, se kterou se setkáme jen u Openboxu. Nicméně se to provede jen jednou a už můžeme vesele nahrávat.

Pokud chcete používat funkci timeshift – nahrávání s časovým posunem, tak opět ji nejprve v menu přijímače musíte povolit. Vytvořené nahrávky jsou s příponou TS a je možné je přenášet kamkoliv a přehrávat na PC. Pro přehrávání v PC jsem použil program Media Player Classic, program VLC media player nahrávky nepřehrál. Nahrávky obsahují pouze video a audio složky, nikoliv EPG a TXT data ani titulky.

Převíjení záznamů je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 24x. K dispozici je i zpomalené převíjení záznamů v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x.

Přijímač má k dispozici síťové rozhraní ethernet 100 Mbps a je možné připojit i WI-Fi dongle (není součástí balení). Jako doporučený WI-Fi dongle se požívá model Openbox AIR.

Přijímač podporuje také připojení externího USB 3G modemu a má funkci DLNA. Funkce DLNA nabízí široké možnosti využití se zařízeními, které tuto technologii také podporují, např. PC, tablety, chytré telefony. Můžete pak spustit video, audio soubory, obrázky co máte např. v iPhone na Openboxu a tím pádem je sledovat na vašem televizoru.

No a takovou třešničkou na dortu u tohoto přijímače je možnost sledování IPTV – internetové vysílání televizních programů. Svoje linky na IPTV vysílání si vložíte do souboru s příponou m3u a tento soubor pak neimportujete do paměti přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: Editace kanálů

Samozřejmě jsem neodolal a tuto možnost otestoval. Přijímač nepodporuje zdaleka všechny IPTV protokoly, prostě není to IPTV přijímač jako např. Medialink. Zde je to funkce doplňková, nicméně Openbox zvládnul přehrát i IPTV streamy s variabilním video rozlišením.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem

U přijímačů značky Openbox je princip funkce univerzálního dekodéru jiný, než na jaký jsme zvyklý u běžných přijímačů s univerzálním dekodérem. V menu přijímače si nejprve zvolíme, pro jaký kódovací systém máme dekódovací kartu, kterou chceme vložit do tohoto dekodéru. Poté je vhodné přijímač restartovat a vložit dekódovací kartu.

Musím říci, že tento systém se mi velmi libí a pracuje perfektně. Spolupráce s dekódovacími kartami je mnohdy lepší než u originálních dekodérů. Přijímač podporuje řadu kódovacích systému jako Irdeto, Seca Mediaguard, Viaccess, Nagravision, Conax, Cryptoworks, Videoguard a DRE-crypt.

V případě použití karet ICE IRDETO Skylink nebo freeSAT nastavíte v menu přijímače režim čtečky Cryptoworks nebo Irdeto. V obou režimech karta pracuje bezvadně včetně zápisů oprávnění na kartu!


obrázek

▲ Obr č. 17 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: Nastavení čtečky dekodéru

V režimu Cryptoworks si můžeme i přečíst zápisy oprávnění na kartě. Přijímač pracuje i s čistými kartami IRDETO Skylink série nižší než 4288xxx, zde zvolíme v menu přijímače režim čtečky Irdeto. V tomto režimu bez problémů také fungují dekódovací karty Irdeto RTVS a Volná telka / Plustelka.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě. Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat výhradně satelitní přijímače nebo dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready.

Závěr

Openbox S3 Mini HD je FULL HD satelitní přijímač určený zejména pro méně náročné zákazníky, kteří požadují bezproblémové sledování nebo případné občasné nahrávání satelitních programů. Přijímač vyniká svou jednoduchou obsluhou a stabilitou provozu.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Menu přijímače Openbox S3 Mini HD: Systémové informace



K dispozici je jedna čtečka vestavěného univerzálního dekodéru. Nespornou výhodou přijímače je možnost připojení ke starším televizorům pomocí RF modulátoru nebo pomocí analogového AV výstupu s tím, že současně můžeme mít připojený přes HDMI port moderní LCD nebo Plazma televizor.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.

Doporučená maloobchodní cena: 1720,- CZK s DPH

Výrobek je možné si zakoupit na e-shopu prodejce zde.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články