Quantcast

Smart Home ML1200 S a ML2200 ST - zajímavé IPTV přijímače Medi@link

| Tisk

Na našem trhu se objevily nové přijímače firmy Medi@link a to modely Smart Home ML1200 S a ML2200 ST. Značka Medi@link si zakládá na příjmu IPTV televizních programů v různých protokolech a na využití přijímače jako multimediálního přehrávače. Model ML1200 S má k dispozici jeden satelitní tuner, model ML2200 ST je combo přijímač s jedním satelitním a jedním pozemním digitálním tunerem. Softwarově jsou oba přijímače téměř shodné.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Přední panel přijímačů

Oba přijímače mně zapůjčila firma Pluton elektroprodejna z Třebíče, která ve své široké nabídce má také mimo jiné tyto bezesporu zajímavé IPTV přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Zadní panel přijímačů

Oba přijímače jsou schopny přijímat SD a HD signály v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2. Model ML2200 ST má navíc díky zabudovanému pozemnímu tuneru možnost přijímat programy v normě DVB-T/T2. Srdcem přijímačů je 32 bit MIPS procesor s taktovací frekvencí 667 MHz. Paměť Flash je o velikosti 128MB a DDR3 RAM je 2048 MB (IPTV podpora).

Přijímače Medi@link pracují ve video rozlišení až 1080p. Uvedené modely přijímačů mají zabudovaný univerzální dekodér. Záznam programů je možný na připojený flash disk nebo externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0. Napájení přijímačů je zajištěno pomocí externího adaptéru 12V/2A, který je součástí balení.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Dálkové ovládání přijímačů

Doména Medi@linku je právě IPTV. Můžeme tak sledovat televizní vysílání přes internet, aniž byste museli mít připojenu satelitní parabolu. Řídící software Medi@linku je navržen tak, aby umožňoval jednoduchou obsluhu a přepínání mezi satelitním/pozemním a IPTV vysíláním. Vlastní software umožňuje zdarma přístup ke stovkám IPTV televizních programů z celého světa a také přístup k placeným IPTV televizním programům. Takto se dostanete i programům, které u nás není možné přes satelit přijímat.

Popis přijímače Medi@link Smart Home ML1200 S

Model Smart Home ML1200 S se dodává v černém provedení s rozměry pouhých 180 x 40 x 100 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný displej, vedle něj jsou odklápěcí dvířka, pod nimi se skrývají tlačítka pro základní obsluhu přijímače a jeden USB 2.0 konektor. Čtečku vestavěného dekodéru zde nehledejte, ta je umístěna na zadním panelu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Pohled pod kapotu přijímače

Na zadním panelu nacházíme vstup a výstup satelitního tuneru, analogový A/V výstup v podobě tří cinch konektorů, koaxiální audio S/PDIF konektor, komunikační port RS232 v provedení jack, port pro připojení externího napájecího adaptéru a USB 2.0 konektor. Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Popis přijímače Medi@link Smart Home ML2200 ST

Model Smart Home ML2200 ST se dodává také v černém provedení a rozměry přijímače jsou o něco větší než u modelu ML1200 S, konkrétně 220 x 40 x 135 mm (Š x V x H). Celý přední panel je odklápěcí a nalezneme zde nejen tlačítka pro základní obsluhu přijímače, ale také USB 2.0 konektor a jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Hlavní menu přijímače

Na zadním panelu nacházíme vstup satelitního tuneru, vstup pozemního tuneru, analogový A/V výstup v podobě tří cinch konektorů, koaxiální audio S/PDIF konektor, komunikační port RS232 je tentokrát v klasickém provedení, dále je zde port pro připojení externího napájecího adaptéru, USB 2.0 konektor a kolébkový vypínač. Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení obou přijímačů je návod k obsluze a napájecí zdroj 12V/2A.

Příjem programů a chování přijímače

Pro účely hlavního testování jsem použil základní model ML1200 S. Nejprve jsem aktualizoval software přijímače na poslední verzi 1579. Aktualizaci je možné provést přes USB flash disk nebo elegantně rovnou z přijímače přes internet pomocí FTP serveru Medi@linku. Tuto druhou možnost jsem použil sám. Aktualizace softwaru proběhla naprosto bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Elektronický programový průvodce (EPG)

K dispozici je kromě normální verze softwaru i tzv. OTT software, který umožňuje pouze IPTV funkce a nepodporuje žádný tuner. Rozhodně na tomto místě nebudu popisovat, jak pěkně vypadá menu přijímače a jaké zde najdete skvělé a bezproblémové funkce, jako jsem to četl na jednom zapomenutém serveru. Podíváme se spíše na to, jak přijímač obstál v praktickém provozu a co od něho můžeme či nemůžeme čekat.

Jediné co lze smysluplného napsat k menu je, že zatím není v češtině, která se však již dle informací od dovozce těchto přijímačů již připravuje. Zatím lze použít např. slovenštinu.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Informační proužek přijímače

Na jednom e-shopu jsem četl v popisu přístroje, že přijímače Medi@link jsou určené pro technické nadšence a příznivce multimedií. Nemyslím si, že pouze pro tyto zákazníky, může být zajímavý pro každého, kdo prostě rád sleduje televizní programy. Medi@link přináší jednoduchý přístup k IPTV televiznímu vysílání (zdarma i za poplatek) a v kombinaci se satelitním nebo pozemním tunerem vytváří slušnou základnu pro příjem televizních programů z různých zdrojů.

Naopak co se týká multimédií, přijímače Medi@link mají své rezervy, alespoň tyto dva testované modely s aktuálním softwarem. Musím říci, že jsem byl k využití volného (zdarma) IPTV televizního vysílání přes internet poměrně skeptický, nicméně Medi@link mě v tomto směru příjemně překvapil, ale to si popíšeme podrobně až dále.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Channel list přijímače

Tento software obsahuje tzv. skryté menu, ke kterému se dostaneme, pokud zvolíme nabídku „CAS“ v menu přijímače a stiskneme na dálkovém ovládání „9999“. Co toto skryté menu přináší? V prvé řadě je to možnost sdílení dekódovacích karet pomocí protokolu newcamd nebo cccam. Zajímavá je funkce připojení přes VPN server.

Dále je zde k dispozici funkce emulace kódovaných programů. Medi@link zde nabízí také exkluzivní přístup k sdílení dekódovacích karet pomocí svých serverů – funkce „Oasis“, připojení je samozřejmě přes přístupový kód, který je za poplatek. Na tomto místě vás, ale musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.

Počet programů, které můžeme uložit do paměti přijímače, výrobce neuvádí. Uvádí alespoň rozsah příjmu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s. Horní hranice SR je pravdivá, Medi@link si hravě poradil s příjmem extrémně vysokých SR jako je ruský paket MTS na satelitu ABS-2 na pozici 75° východně.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Skenování satelitů

Příjem SCPC kanálů ale bezproblémový není. Tuner přijímače je velmi citlivý na přesné zadání frekvence SCPC kanálů. Některé SCPC kanály se mi naladit nepodařilo. Dálkové ovládání nemá příliš široký úhel rozsahu použití, ale je stále dostatečný. Tlačítka se dobře mačkají. Obrazová kvalita byla na HD i SD vynikající. Obrázek jako víno. To mě velice příjemně překvapilo.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Editace transpondérů

U modelu Medi@link ML2200 ST jsem vyzkoušel kromě satelitního tuneru také zabudovaný pozemní tuner. Přijímač naladil všechny digitální pozemní multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu, příjem programů byl zcela bez závad. Zabudovaný tuner umožňuje příjem programů jak v normě DVB-T tak i DVB-T2, ale pouze v kompresi MPEG-4/H.264, komprese H.265/HVEC není podporována.

Přijímač se choval po dobu testování relativně stabilně. Během testování jsem zjistil určité kombinace, které mohou vést k restartu přijímače. Doba bootování přijímače je ale krátká (cca 20 sec). Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech.


obrázek

▲ Obr č. 11 - FastScan

V menu přijímače je jedna zajímavá funkce pojmenována jako „m-Guide“, pomocí této funkce se vám zobrazí různé návody k přijímači Medi@link, ale pozor, při pokusu otevřít některý návod došlo k restartu přijímače. Potěšující je funkce pro rychlé vyhledávání satelitních programů FastScan. Mezi operátory zde najdete i satelitního operátora Skylink, takže vyhledávání programů Skylink je otázkou několika málo sekund.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmostí je i uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku. Elektronický programový průvodce je docela slušně zpracovaný. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace nejsou nikterak oříznuty.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Menu Instalace

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Azbuka se na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV však v pořádku všude nebyla. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Nahrávání je možné na externí pevný disk nebo flash disk připojený do některého ze dvou USB2.0 portů. Podporovaný formát nahrávacího média je FAT32. Přijímač umožňuje disk přímo formátovat z menu přístroje.

Nahrávat je možné jeden kódovaný program a současně druhý volný program z téhož transpondéru sledovat. Nahrávat jeden kódovaný program a na druhý kódovaný program se dívat nelze. Přijímač disponuje také funkcí časového posuvu – timeshift.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Editor programů

Nahrávky jsou v dekódovaném tvaru ve formátu TS (u tohoto přijímače to jsou soubory s příponou TSV) a je možné je přenášet do PC, kde jsou také přehratelné. Pro přehrávání v PC jsem použil VLC media player. Přijímač má nahrávat celý transportní stream, ale nečiní tak. Kromě videa nahrává pouze audio stopu, kterou máte aktivní.

Přijímač má k dispozici síťové rozhraní ethernet 100 Mbps a je možné používat i WI-Fi adaptér (není součástí balení). Jako doporučený WI-Fi adaptér se používá model přímo od firmy Medi@link, který jsem měl možnost odzkoušet, rychlost je 150 Mbps podle normy 802.11n. Instalace v přijímači byla bezproblémová.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Multimediální funkce přijímače

Napájení přijímače je řešeno externě pomocí adaptéru, ventilační otvory jsou pouze na spodu přijímače a na jeho bocích, nicméně přijímač se zahřívá minimálně.

IPTV, síťové funkce a multimédia

Nejprve se podíváme na využití IPTV televizního vysílání přes internet. V prvé řadě zde máme dvě volné aplikace, do kterých má přístup zdarma každý uživatel. První aplikace je nazvána „Free IPTV Red“ a obsahuje seznam IPTV televizních stanic z Anglie, Portugalska, Turecka, Brazílie, Mexika, Iránu, Jižní Ameriky, Španělka, Ruska, Turkmenistánu, Kazachstánu, Kosova, České a Slovenské republiky, Polska a Ukrajiny. Dokonce je zde sekce kurdských televizních programů, arabských programů a speciální kategorie pro sportovní programy.


obrázek

▲ Obr č. 15 - IPTV menu přijímače

Druhá aplikace nese název „Free IPTV Orange“ a obsahuje seznam IPTV televizních stanic z Itálie, Afriky, Francie, Německa, Holandska, Belgie, Skandinávie, Švýcarska, Rakouska, Albánie, Maďarska, Rumunska, Řecka, Indie, Asie, Pákistánu, Balkánu, Izraele a z pobaltských států.

Celkově to jsou stovky IPTV televizních programů zdarma. Výrobce na svých webových stránkách hovoří o celkovém počtu kolem 5000 IPTV programů! Samozřejmě, že ne všechny programy jsou funkční, také technická kvalita je různá a totéž platí o stabilitě vysílání. Další otázkou je právní otázka IPTV vysílání řady programů, zejména pokud se jedná o placené televize. Byl jsem ale příjemně překvapen velmi dobrou kvalitou u řady programů. A to jsou i některé programy vysílány v HD kvalitě, nicméně tady už musíte mít rychlé připojení k internetu.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Menu Free IPTV Red

Opravdu je z čeho vybírat, samozřejmě jsou zde i české a slovenské programy, zejména ty které je možné přijímat pozemní cestou. I sportovní fanoušek má z čeho vybírat, jsou zde sportovní programy i z USA. Ruská federace tu má také velmi slušné zastoupení televizních programů a to včetně placených kanálů, můžete zde sledovat i programy, které nejsou vysílány pře satelit.

Seznam IPTV televizních programů je výrobcem těchto přijímačů často aktualizován, aktualizaci samozřejmě můžeme udělat online z přijímače. V obou aplikacích je i prázdná kategorie pro favoritní IPTV programy, zde si můžete přidat jakýkoliv vámi oblíbený IPTV program. Maximální počet IPTV programů, který zde můžete mít je 40 pro aplikaci „Free IPTV Red“ a 20 pro aplikaci „Free IPTV Orange“. Musím říci, že by toto číslo mohlo být větší, zajímavých IPTV programů je tam více než dost a osobně jsem to měl hned obsazené.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Menu Free IPTV Orange

Pro satelitního nadšence jako já to byl opravdu velmi příjemný zážitek, protože jsem se mohl dívat na programy, které nejsou v Evropě vůbec zachytitelné. Jsou k dispozici programy z Číny, Taiwanu, Koreje, Venezuely, Nikaraguy atd. V tomto směru je skutečně IPTV nesmírně výhodné a zdaleka ne jenom v tomto směru. Dalším využitím jsou VoD služby (Video on Demand – video na vyžádání).

Software Medi@linku nabízí dvě aplikace pro volný přístup k VoD službám, jsou pojmenovány VoD1 (zde jsou k dispozici filmy a seriály z celého světa) a VoD2 (zde jsou k dispozici sportovní záznamy, vzdělávací pořady, hudební pořady, filmy pro dospělé apod.). Vstupní heslo pro přístup do těchto dvou VoD aplikací je „0000“.

Opět je namístě se zamyslet nad legálností umístění takového obsahu, tak jako tomu je na řadě míst na internetu. Každopádně výrobce Medi@link žádnou tuto „free“, tedy službu zdarma nijak negarantuje. V softwaru přijímače je ale k dispozici i řada placených aplikací pro přístup k IPTV televiznímu vysílání. A rozhodně jich není málo. Pro přístup do placené aplikace IPTV je třeba znalost uživatelského jména a hesla nebo znalost speciální adresy serveru, ze kterého je služba poskytována.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Menu User URL

Pro účely testování přijímače jsem měl možnost odzkoušet přijímač také s placenou IPTV aplikací, která nese název „Any IPTV Premium“. Konkrétně tato služba nabízí přístup k placeným televizním programům (filmové, sportovní i hudební) z několika evropských států a jsou zde i některé běžné FTA televizní programy. Jsou nabízeny jak HD, tak i SD placené programy, které známe ze satelitního vysílání. Příjem IPTV programů je s přijímačem Medi@link naprosto bez problémů.

Kvalita obrazu je velmi dobrá, u řady HD programů je kvalita vynikající. Přepínaní programů je velmi rychlé, je vidět že to je placená služba. Pomocí tlačítka „info“ na dálkovém ovládání se můžeme podívat na bitovou rychlost IPTV streamu. Stabilita je výborná, to bychom u placené služby měli očekávat. Nicméně opět na tomto místě je třeba dodat, že takovýto příjem IPTV placených programů může být v rozporu s platnou legislativou. V této konkrétní aplikaci nenajdete žádná český nebo slovenský placený program.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Menu VoD1

Technicky může být zajímavé, že na rozdíl od satelitního vysílání jsou v aplikaci „Any IPTV Premium“ placené IPTV streamy přenášeny jen s jednou audio stopou (originál audio chybí) a to buď v kompresi MPEG1 Layer 2 nebo ve formátu DTS. Přijímač Medi@link i u IPTV streamů umožňuje přepnutí audio stopy, nebo titulků pokud jsou vysílány. A lze rovněž měnit formát obrazu.

Pokud máte k dispozici nějaký link (adresu) na volné IPTV vysílání můžete ho snadno zadat pomocí webového rozhraní přijímače do aplikace „User IPTV“ nebo do aplikace „M3U“. Zde si uživatel vytváří svůj vlastní seznam IPTV televizních programů. Rovněž si lze vytvořit v PC soubor, kde si nadefinujete váš seznam IPTV programů a tento soubor pak můžete importovat do přijímače přes USB flash disk. Samozřejmě jsem neodolal a vyzkoušel si přes webové rozhrání zadat ručně adresy některých IPTV televizních programů. Maximální spokojenost.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Menu M3U

Na rozdíl od linuxových přijímačů s Enigmou 2 je to tohle „jiná liga“. Funguje cokoliv s protokolem HTTP-TS, RTMP a RTSP. Pracují i IPTV streamy, kde se dynamicky mění nejenom datový tok, ale i video rozlišení. Takovéto streamy nelze stabilně přehrávat na linuxových přijímačích s Enigmou 2 – kontrolně jsem vyzkoušel přijímač VU+ Solo 4K a i ten má s takovými streamy problém. Na Medi@linku to běží jako víno. Navíc i přepínání IPTV programů je často rychlejší než u Enigmy 2 a to zejména u placené IPTV služby. Škoda jen, že nelze z IPTV programů nahrávat, ale to bych chtěl od přijímače za cca 1890,- Kč asi opravdu už moc.

Co se týká multimediálních aplikací, tak najdeme v menu Medi@linku samozřejmě internetová rádia, ale moc jich zde není, nicméně můžete vlastní rádia přidávat. Samozřejmě nechybí ani přístup na video portál Youtube, videa lze přehrávat bez problémů, lze si je i stáhnout na disk připojený k přijímači. Z neznámých důvodů mi nešla přehrávat VEVO videa.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Aplikace Youtube

Další aplikací pro přístup k videím na internetu je Dailymotion, přehrávání videí bylo bezproblémové, funkce stahování videí zde již k dispozici není. Pro přístup k videím pro dospělé nabízí Medi@link přístup hned ke třem portálům a to Youporn, RedTube a PornTube. Dále je zde aplikace Goggle Map – mapy měst z celého světa, bohužel Česká republika chybí. Ani v aplikaci Weather – počasí byste Českou republiku marně hledali.

Pro prohlížení fotografií je k dispozici přístup na servery Youpoo, Picasa (nebyl funkční) a Flickr. Nechybí ani možnost si stáhnout některé hry a ty pak instalovat přímo do přijímače. Ze síťových aplikací je zde k dispozici DLNA a Samba. Přes Sambu jsem se pohodlně dostal do mého PC nebo na vestavěný disk mého linuxového přijímače VU+.

Medi@link dokáže přehrávat hudbu ve formátu MP3 a WAV. Video soubory by měl přehrát typu avi, divx, xvid, mov, mkv , m2ts, flv a wmv. Nicméně s divx měl kupodivu problém a dokonce nepřehrál ani moje kontrolní mkv soubory. Zřejmě chyba v této verzi softwaru. Nešel přehrát ani TS soubor vytvořený na Dreamboxu.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Menu Mediacenter

Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP. Zobrazování fotografií bylo velmi rychlé a je zde k dispozici i nástroj rotace fotografií. Obrázky se zobrazovali ve správném poměru stran i na analogovém výstupu.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem

Přijímač má jednu čtečku univerzálního dekodéru. Běží zde speciální verze Oscamu, kterou si Medi@link upravil pro své potřeby.

Bez problému byly funkční dekódovací karty ICE IRDETO Skylink, freeSAT nebo ORF. Bohužel přijímač nepracuje s čistými kartami IRDETO Skylink (použitý Oscam nelze nakonfigurovat). Takže nevěřte všemu, co si někde na webu přečtete o tomto přijímači, oni ty věci je potřebné taky otestovat…

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě. Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat výhradně satelitní přijímače nebo dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Menu Mediacenter - Movie



Závěr

Přijímače Medi@link přináší oživení našeho trhu se satelitní technikou. Vstupuje zde do hry fenomén zvaný IPTV. Pomocí přijímačů Medi@link se tak dostanete ke stovkám IPTV televizních programů přes internet. Jsou zde IPTV služby volné i placené. Navíc můžete pro příjem televizních programů využít satelitní nebo i pozemní část přijímače.

Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tyto přijímače svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu:

Medi@link Smart HOME ML 1200S S2 Card (satelitní IPTV přijímač), maloobchodní cena: 1890,- Kč

Medi@link Smart HOME ML 2200 ST 1 Card COMBO (combo IPTV přijímač), maloobchodní cena: 2390,- Kč

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články