Quantcast

Octagon SF3038 E2 HD - rychlý multituner s Enigmou 2

| Tisk

Na našem trhu se objevil nový satelitní přijímač, která nese označení Octagon SF3038 E2 HD. Jedná se o linuxový Full HD satelitní přijímač s operačním systémem Enigma 2.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Octagon SF3038 E2 HD: Přední panel

Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.

Octagon SF3038 E2 HD je v základní variantě opatřen jedním výměnným satelitním tunerem, který je schopen přijímat SD a HD signály v kompresích MPEG-2 a MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2. Srdcem přijímače je dvoujádrový procesor Broadcom 7241 s frekvencí 1,3 GHz s hodnotou 3000 DMIPS. Přijímač obsahuje paměť Flash NAND 512 MB a RAM DDR 1 GB. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Octagon SF3038 E2 HD: Zadní panel

V přijímači jsou k dispozici celkem tři sloty pro vložení výměnných tunerů. Lze použít výměnné tunery satelitní nebo hybridní. Hybridní tuner umožňuje příjem digitálního pozemního vysílání v normě DVB-T/T2 nebo příjem digitálního kabelového vysíláni v normě DVB-C. Při plném osazení tak získáváme plnohodnotný třítunerový přijímač.

Octagon SF3038 E2 HD má dvě vestavěné čtečky universálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Přijímač umožňuje nahrávání na vestavěný pevný disk, USB flash disk, externí pevný disk připojený do portu USB 2.0 nebo do portu e-SATA a nahrávání je také možné na vzdálené datové úložiště.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Octagon SF3038 E2 HD: Dálkové ovládání

Samozřejmostí je podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV, webový prohlížeč Opera, přehrávač Youtube a další aplikace. K dispozici je i funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).

Napájení je zajištěno pomocí externího napájecího zdroje 12V/2,5A. Spotřeba v hlubokém spánku je výrobcem udávána pod 0,5W.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Octagon SF3038 E2 HD: DVB-S/S2 tuner

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 260 x 45 x 135 mm (Š x V x H). Přednímu panelu vévodí velmi pěkný 16 místný alfanumerický LCD displej, který nám zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače. Displej je pěkně čitelný a musím říci, že se výrobci opravdu povedl, navíc 16 znaků je úctyhodných.

Pod odklopným víčkem nalezneme dvě čtečky vestavěného universálního dekodéru, CI slot a jeden USB 2.0 port. Indikaci stavu nám zobrazuje dvoubarevná dioda, vedle ní se pak nachází dotykové tlačítko stand-by.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Octagon SF3038 E2 HD: DVB-C/T/T2 tuner

Na zadním panelu nacházíme vstup a výstup výměnného satelitního tuneru, dva USB 2.0 porty, jeden port e-SATA, optický audio S/PDIF konektor, analogový video výstup CVBS v podobě cinch konektoru, dva cinch konektory pro analogové audio, konektor pro připojení napájecího zdroje a kolébkový síťový vypínač.

Samozřejmě nechybí HDMI 1.4 konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet s rychlostí 1 Gbps.

Součástí balení je také velmi stručný manuál v angličtině a češtině, Loop-Through kabel, HDMI kabel a šroubky + kabel pro montáž pevného disku do přijímače. Dále je zde k dispozici externí zdroj 12V/2,5A, pomocí kterého je přijímač napájen.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Octagon SF3038 E2 HD: Pohled pod kapotu

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nainstaloval poslední verzi alternativního image Open ATV 5.1. Jiné alternativní softwary zatím nejsou k dispozici. Přijímač je horkou novinku na trhu, takže na další alternativní softwary je třeba počkat, pokud budou chtít jejich tvůrci podporovat i tento přijímač.

Octagon SF3038 E2 HD byl také představen na německé televizní stanici TecTime (bývalá Dr. Dish TV), která se zabývá také satelitní technikou a byl hodnocen velmi pozitivně. Po celou dobu testů se přijímač choval stabilně a příjemně mě překvapil svou vysokou rychlostí. Přepínání kódovaných programů do 2 sec a to dokonce i s použitím dekódovacího modulu.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Octagon SF3038 E2 HD: Informační proužek

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.

Protože výrobce neudává žádné technické parametry pro rozsah ladění symbolových rychlostí SR, musel jsem učinit řadu testů ke stanovení těchto limitů. V normě DVB-S i S2 je rozsah SR cca 1,4-45 Msym/s.

Přijímač si tak hravě poradí s příjmem extrémně vysokých SR jako např. programy BBC na Intelsatu 907 (27,5° záp.). Rovněž příjem SCPC kanálů je bezproblémový. Citlivost/selektivita tuneru je velmi dobrá. V image Open ATV lze také doinstalovat plugin FastScan, pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Octagon SF3038 E2 HD: Přehled stanic

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku (kromě diakritiky na velkých písmenech. Hodnota S/N (signál/šum), která je zobrazována na info panelu, je pouze v procentech, nezobrazuje hodnotu v decibelech, i když je tato volba v menu zapnuta.

Pro účely důkladného testování jsem měl v přijímači vloženy všechny tři výměnné tunery, dva jsem měl satelitní a jeden hybridní. Pomocí hybridního tuneru jsem naladil všechny multiplexy digitálního pozemního vysílání DVB-T, které jsou dostupné v mé lokalitě příjmu. Příjem programů byl zcela bez potíží. Tuner umožňuje i příjem v nové normě DVB-T2.

Automatické ladění programů pozemního digitálního vysílání probíhá tak, že nejprve tuner skenuje frekvenci v normě DVB-T a poté znovu tu samou frekvenci v normě DVB-T2.

Všechny tři tunery pracovaly v přijímači stabilně, nezaznamenal jsem žádný problém během testování přijímače. Větší počet tunerů nám umožňuje používat různé kombinace programů (z různých transpondérů) při jejich současném nahrávání.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Octagon SF3038 E2 HD: Hlavní menu

Obrazová kvalita byla jak u HD, tak i u SD programů výborná. I obraz na analogovém výstupu CVBS byl v pořádku a zobrazen ve správném poměru stran (pouze v menu jsou přehozeny funkce „Leterbox“ a „Panscan“).

Dálkové ovládání černé barvy pracovalo dobře a má prakticky neomezený úhel rozsahu použití. To je jistě velice příjemné. Tlačítka jsou umístěna intuitivně, dobře se mačkají, ergonomie dálkového ovladače je dobrá.

Tak jako obvykle jsem si do přijímače nainstaloval řadu užitečných pluginů, které zde byly již mnohokrát představeny. Jmenujme alespoň podporu pro HbbTV, webový prohlížeč Opera, archívy CZSK, Youtube přehrávač apod.

S image Open ATV 5.1 nebylo u HbbTV možné přehrávat pořady z archívu České televize - aplikace iVysílání, pro tento účel jsem použil bez nejmenších potíží plugin „Archívy CZSK“.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Octagon SF3038 E2 HD: Informace o pořadu (EPG)

Funkce tlačítek na dálkovém ovládání lze nadefinovat přímo v menu Open ATV, není třeba nic instalovat. K dispozici je také funkce HD PIP – obraz v obraze dvou HD kanálů. Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV.

Přístroj umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv atd. Zvládá i video soubory typu wmv. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Rovněž bez trhání jsem přehrál i testovací MKV video „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps, uložené na pevném disku v přijímači. Takže tady si obstál přijímač na výbornou.

Přijímač zvládá přehrát DTS audio stopu. Rovněž AAC audio stopa pracovala bez potíží (testováno na paketu T-Home na družici Amos na pozici 4° západně). Zpracování HE-AAC audio bylo bez problémů (testováno na programech EbS na družici Eutelsat 9A na pozici 9° východně). Audio stopu Dolby Digital+ (EAC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat.

Přes nabídku pluginů lze doinstalovat XBMC media centrum, kde se dostanete z Enigmy 2 do prostředí Kody. Nabídka různých aplikací je zde skutečně velmi bohatá, ale ne zdaleka všechno pracuje správně.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Octagon SF3038 E2 HD: Cool TV Guide (EPG)

Octagon SF3038 E2 HD je samozřejmě možno ovládat i dálkově přes webovské rozhraní. Samozřejmostí je streamování libovolného programu do PC. Hardwarové transkódování přijímač neumožňuje. Zálohování celého image přijímače se provede jednoduše přímo přes nabídku v menu Open ATV přijímače.

Upgrade přijímače lze provést jednoduše přes USB flash disk, v tomto případě jistě oceníte jeden USB 2.0 port na předním panelu přijímače. Změna image je bezproblémová a hlavně rychlá. Na editaci programů v PC lze použít dosavadní editory pro linuxové přijímače. Osobně používám vynikající editor DremSet 2.39. Pro komunikaci přes FTP používám program Dreambox Control Center (DCC). Samozřejmě můžete použít libovolného FTP klienta.

Doba bootování přijímače s řadou nainstalovaných pluginů byla cca 50 sekund. Teplota přístroje byla překvapivě velmi nízká a to i přes to, že ventilačních otvorů by mohlo být na horním krytu přijímače jistě více. Procesor je chlazen pasivním chladičem, žádný aktivní ventilátor se nepoužívá, vše je řešeno pasivní cestou. Teplota přístroje se mírně zvýšila při osazení všech tří výměnných tunerů, ale stále to bylo v normě.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Octagon SF3038 E2 HD: Volba tuneru

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI slotem

K dispozici jsou dvě čtečky universálního dekodéru. Pro jeho zprovoznění je nutné nainstalovat vhodný softcam. Pod nainstalovaným softcamem Oscam pracovaly všechny naše dekódovací karty bez jakýchkoliv problémů. Byly testovány dekódovací karty ICE Irdeto Skylink, freeSAT, Irdeto karty RTVS a Volná telka. Samozřejmě lze použít i softcam doscam, kde uživatel prakticky nemusí nic konfigurovat.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě. Pro tento případ je zde k dispozici jeden volný CI slot do kterého vložíme dekódovací modul. V případě satelitních operátorů Skylink, freeSAT, RTVS a Volná telka se používá dekódovací modul Irdeto. Doporučuji používat moduly s certifikací Skylink Ready.

Vyzkoušel jsem dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Irdeto. Oba moduly pracovaly jako pila. U modulu Neotion DUAL Irdeto je plně funkční Dualdecrypt (nahrávání jednoho kódovaného programu a současné sledování druhého kódovaného programu z téže frekvence, např. ČT1 HD a ČT2 HD z nabídky operátora Skylink).


obrázek

▲ Obr č. 13 - Octagon SF3038 E2 HD: Signal finder

Pro správnou funkci dekódování všech programů z nabídky Skylink pomocí dekódovacího modulu není zapotřebí v menu přijímače nastavovat položku „Podpora vysoké přenosové rychlosti“ na hodnotu „ano“, tak jak je to často nutné u jiných linuxových přijímačů.

EPG

Elektronický programový průvodce je vynikající, tady se musím stale dokola opakovat. Enigma 2 dovoluje opravdu velký komfort a řada uživatelů používá populární plugin „Cool TV Guide“, který má velmi precizně zpracované EPG.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor „encoding.conf“.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Octagon SF3038 E2 HD: Movie center

Azbuka se na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV zobrazovala také korektně. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat. Standardně se EPG ukládá do flash paměti přijímače, není již třeba externího média, flash paměť je zde 512 MB, takže místa je více než dost.

Mírný problém byl s azbukou na VFD displeji, nedokáže zobrazit znak „Л“ a pokud byl název programu v azbuce delší než určitý počet znaků, tak byl displej prázdný. Samozřejmě u názvů programů v latince bylo vše v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Octagon SF3038 E2 HD: Youtube

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení SATA 2,5“. Zabudování disku je tedy na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný spojený datový a napájecí kabel je přiložen, tak jako i šroubky. Bohužel výrobce zapomněl na gumové podložky.

Pro zkušební nahrávání jsem do přijímače vestavěl HDD Samsung 250 GB. Přijímač umožňuje nahrávat také přímo na externí datové úložiště (NAS) připojené ve vaší síti nebo na USB flash disk. K dispozici máte celkem tři porty USB2.0 (dva porty na zadním panelu a jeden port na předním panelu). K dispozici je také rozhraní eSATA, kde můžete připojit pevný disk s externím napájením.

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku a také na vlastním HW přijímače. Vyzkoušel jsem nahrávat 23 (!) různých programů (mix SD + HD programů) současně, aniž by to přijímači činilo nějaké potíže. Z toho může být až 8 (!) kódovaných (běžně linuxové přijímače umí „jenom“ 7 kódovaných programů). HW výkon přijímače je tedy vysoce nadstandardní.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Octagon SF3038 E2 HD: Prohlížeč pluginů

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů, všechny záznamy budou v dekódovaném tvaru.

Záznamy z SD i HD programů byly bezchybné. K dispozici je také funkce Timeshift – nahrávání s časovým posunem. I tato funkce pracuje správně, aktivuje se stisknutím tlačítka pauza při sledování live programu, od této chvíle je pořad nahráván a můžete se v něm pohybovat dle libosti. Deaktivace Timeshiftu je tlačítkem stop.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Octagon SF3038 E2 HD: Rychlé menu

Přijímač nahrává pořady ve formátu TS, tedy transport stream, který obsahuje video, všechny audio kanály a data (teletext, titulky). Nahrávky lze bez problému přehrávat v PC nebo na libovolném jiném linuxovém přijímači ve vaší síti.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto hodnoty lze změnit v expertním menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Záznamy lze pomocí příslušného pluginu stříhat a pak přenášet na libovolné místo ve vaší síti.

Závěr

Octagon SF3038 E2 HD je rychlý linuxový satelitní přijímač, který vás překvapí svým výkonem. Hravě si poradí s přehráváním multimédií s vysokým datovým tokem a se streamováním programů. Do přijímače lze vestavět pevný disk. V přijímači jsou k dispozici tři volné sloty pro výměnné tunery, snadno tak z přijímače vytvoříme plnohodnotný multituner, se kterým je radost nahrávat oblíbené programy.




obrázek

▲ Obr č. 18 - Octagon SF3038 E2 HD: Informace o systému

Prodejce tohoto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde.

K dispozici je jak základní varianta přístroje s jedním vloženým výměnným satelitním tunerem, tak i varianty s dalšími vloženými tunery. Nechybí ani varianty se zabudovaným pevným diskem.

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE Irdeto Skylink a freeSAT nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články