Quantcast

Formuler F1 - triplex Enigma2 - rychlý jak F1

| Tisk

Inspiraci ve Formuli 1 možná hledá značka Formuler, a to s nejvyšší pravděpodobnosti v rychlosti UI. Firma nabízí v základu 2 přijímače a to Formuler F3 s 1 jedním satelitním tunerem a přijímač vyšší třídy Formuler F1 v základní verzi se dvěma pevnými satelitními tunery s možností rozšíření o jeden DVB-S2 nebo jeden hybridní DVB-T/T2/C tuner.

Já jsem měl k dispozici přijímač s 2xDVB-S2 a 1x DVB-T2/C tunery.

Jádrem přijímače je 1300MHz dual core 3000 DMIPS CPU Broadcom nové revize BCM7356B2, společně s dostatečnou kapacitou paměti 1GB RAM a 512KB flash.


obrázek
obrázek

verze kernelu 4.0.1



obrázek

Přijímač disponuje Gigabit LAN, dvěma universálními čtečkami a jedním CI slotem. Pro připojení externích zařízení je vybaven 3x USB2.0, konektorem eSATA, SPDIF, ale také čtečkou SD karet, chybí síťový vypínač. A také tlačítko ON/OFF na předním panelu. V základu je vybaven 2 x DVB-S2 tunerem a volitelným tunerem buď 1 x DVB-S/S2 nebo 1x DVB-C/T/T2. Přijímač zaujme také svými rozměry, které jsou pouze 260 x 55 x 210.


obrázek

foto výrobce

Základní technická data přístroje:
- 1 300 MHz BCM procesor
- 1 GB DDR3 DRAM
- 512 MB Flash
- Gigabit LAN
- Triple Tuner - combo DVB-S2/T2/C
- 2 × SmartCard-Reader
- 1× CI Slot (CI+ option)
- 3× USB Porty
- 1× SD Memory Card-Slot
- e-SATA HDD Port
- SPDIF Dolby optický
- HDMI 1.4
- VFD Display 8 segmentů
- HD PIP (Obraz v Obraze)
- HBBTV Support
- Enigma2 Images Support
- OpenPli, OpenATV a další na základě OpenEnigmy
- Spotřeba 0,5 W (Deep-Standby-Mode)


obrázek


obrázek


obrázek

Přijímače jsou dodávány již s předinstalovanou E2 OpenATV, ale můžete zkusit také HDMU, OpenPli, OpenHDF, OpenNFR, OpenDroid, ale také RuDream( pamětníci zajisté vzpomenou na Dreambox 7000 a image Rudream teamu), každý uživatel si může zvolit co se mu líbí.

Instalace je stejná jako u všech takovýchto přístrojů, rozbalíme zazipované image na USB disk, vložíme do vypnutého přístroje, zapneme do sítě a čekáme na provedeni flashing. Celá operace trvá přibližně 3 minuty. Po nabootovaní, boot trvá od 32 do 45 vteřin záleží na výběru image (nejrychleji startuje OpenPli) a poté následuje již mnohokráte popsaný start průvodce, který nás provede všemi základními nastaveními. Poté zvolíme ještě aktualizaci image a po tomto nastavení již můžeme přístroj bez obav používat.


obrázek

Individuální nastavení:
Tunery – je možno přivést buď signál z 2 x sat a 1 x terestrial, nebo je možné zvolit v menu loop a přivést do přijímače 1x sat a 1x terestrial, přístroj podporuje Diseqc 1.0,1.1,1.2 a USALS
Vyhledávání kanálů je možné automaticky nebo ručně, pro Fastscan Skylinku je nutno instalovat plugin Fastscan, včetně funkce auto fastscan, freesat by UPC není funkcí Fastcan podporován. Výrobcem avizovaný blindscan jsem nikde nenalezl.


obrázek


obrázek


obrázek

Rychlost prohledávání jsem otestoval na družici Astra 23,5°E, družice byla prohledána za 4,30 min. Standardní čas pro Enigmu 2.

Úprava settingu – nastavení oblíbených buď z menu


obrázek

nebo použitím volně dostupných editorů – Dreamboxedit, Dreamset, DogSettings a dalších. Doporučuji jednoznačně použít editor v PC, je to jednodušší.

Přístroj disponuje dvěma universálními čtečkami, proto aby v nich fungovaly přístupové karty je nutno do přístroje nahrát příslušný softcam.


obrázek


Bez těchto softcamů můžete použít přístupový modul, použil jsem Irdeto SMIT a také Synaps, moduly dekódovaly bez problémů, avšak dochází k velkému zahřívání (přístroj není nikterak aktivně chlazen) a tak pokud nebude přístroj vypínat ze sítě, může dojít k deformaci vaší přístupové karty. Stejný problém však měly všechny mnou dosud recenzované přijímače.


obrázek

Přepínání mezi kanály je bleskové do 1,5 vteřiny mezi HD/HD a to i za použití mého oblíbeného skinu Kraven HD. I samotný pohyb menu je velmi svižný, dálkový ovladač reaguje okamžitě. Samotný ovladač má tlačítka rozmístěny intuitivně a ekonometricky padne do ruky,jeho směrovost je velmi dobrá


obrázek

foto výrobce

V OpenATV jsou tlačítka funkcí již přiřazena konkrétním pluginům – mediaportal atd.

obrázek


Elektronický programový průvodce – EPG je kompletně v češtině a můžeme zvolit buď vestavěný z image, nebo použít plugin CoolTVguide


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

HbbTV – je nutno instalovat z pluginů - Opera browser, poté již pod červeným tlačítkem nalezneme HbbTV


obrázek

PIP – obraz v obraze


obrázek
obrázek
obrázek

Kvalita obrazu je velmi vysoká, záleží však především na zdroji a protože všechny image mimo ruDream jsou z jednoho zdroje není potřeba dále nic kombinovat.

Spolupráce s pevnými disky a USB: K přístroji je možné připojit pevný disk nebo USB disk přes konektor USB, pro pevný disk ještě existuje možnost připojení pevného disku přes rychlý konektor eSATA, vyzkoušel jsem obé, disky není třeba moutovat, stačí připojit a restartovat.


obrázek

Funkce PVR – protože přístroj disponuje až 3 tunery tak z toho si můžeme odvodit jeho nahrávací možnosti, maximum u mne bylo 8 kanálů v jeden okamžik


obrázek
obrázek

Na přehrávání a úpravu kanálů – např. střih reklam, doporučuji používat EMC (edhanced movie center) přehrávání bude jednodušší. Pokud se popis programů nezobrazuje korektně, je potřeba v menu EMC zvolit CZ/SK.


obrázek
obrázek
obrázek

Dále je přijímač schopen díky novému kernelu a gstreameru přehrávat soubory standardních formátu jak z USB disku, pevného disku, ale také z disku síťového. Díky Gigabit LAN je i rychlost kopírování souborů na disk dostatečně vysoká.
Popis všech operací, které s přístrojem provádíme jsou zobrazovány na VFD 8 segmentovém displeji, jejich zobrazení v defaultu je komorní a neruší. Kdo však chce může experimentovat.


obrázek

V pluginech je rovněž možnost instalace Kodi, pokud máme zájem můžeme si tento multimediální přehrávač instalovat, Kodi je ve verzi 15 RC2 Insegard, na rozdíl třeba od posledního image VTI 9.0.1 pro přístroje VU+, kde je verze 13.2 Gotham, rozdíl je rovněž v tom, že v KODI u Formuleru funguje LIVE TV, ovšem PVR klienti jsou vypnuti. Start Kodi je za cca 20 vteřin. A Kodi to jsou stovky pluginů a multimediálních doplňků, a to je povídání a testování na dlouhou dobu. Takže pouze v krátkosti. Otestoval jsem plugin Kodi CZ/SK což jsou archivy cs/sk tv a filmové archivy a instaloval jsem úspěšně i skin Aeon MQ6. V Kodi je neaktivní Live TV z menu a nelze instalovat žádného PVR klienta. Ovšem nepředpokládám, že vše bude fungovat na 100% jak na ARMu, tyto ořezané verze mají téměř vždy nějaký problém. Důležité však je, že se tím vůbec někdo zabývá.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

I při streamování ivysílání České televize systém neprovádí načítání do paměti- buffering ani se obraz netrhá.

Závěr

Přijímač splnil bezezbytku mé očekávání, i když momentálně již více inklinuji k ARMu a OpenElec. Je dostatečně rychlý, OpenEnigma je zárukou neustálého vývoje. Designově je rovněž velmi povedený. Pokud chcete skutečné multimedium s excelentní podporou investujete do image ruDream. Každý potenciální majitel si může zvolit, to co chce a záleží to pouze na něm. Překvapila mne funkčnost KODI. O HbbTV, PIPu, Youtube se ani nezmiňuji neboť to považuji za samozřejmost. Přístroj disponuje dostatečným počtem přípojných bodů pro normálního uživatele, možnost použití čtečky SD karet je chvályhodná. Softwarová podpora je vynikající.

Ovšem chyběl mi síťový vypínač nebo alespoň tlačítko ON/OFF na čelním panelu.

Přístroje Formuler dováží do České republika firma INTER-SAT LTD. a můžete je zakoupit i našem e-shopu za doporučené maloobchodní ceny:

Formuler F1 twin tuner DVB-S2 – 5990,-Kč


Formuler F1 triple tuner tuner DVB-S2 – 6490,- Kč
Formuler F1 triple tuner tuner 2xDVB-S2, 1xDVB-T/T2/C – 6990,- Kč
Formuler F3 – 2990,- Kč

Přístroje jsme schopni také konfigurovat dle vašich požadavků.

A na závěr hodnocení internetového magazínu Tele-Audivision, které jsem nalezl až po napsání třetiny dnešní recenze a mohu s ním jenom souhlasit. Přístroj obdržel cenu za inovaci jako „super rychlý přístroj pro ty, kdo nechtějí čekat“ a to hovoří za vše.

Ing. Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články