Quantcast

GoSAT GS 7060HDi - výborný Skylink Ready přijímač

| Tisk

Na našem trhu se satelitní technikou se objevil zajímavý nový satelitní přijímač, který nese označení GoSAT GS 7060HDi. Jedná se o jednotunerový Full HD satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto.


obrázek

▲ Obr č. 1 - GoSAT GS 7060HDi: Přední panel

Značka GoSAT je na našem trhu dobře zabydlená a to zejména díky modelu GoSAT GS 7056HDi, který se stal mezi satelitními diváky velmi oblíbený. Prezentovaný model je následovníkem tohoto populárního modelu. Distributorem těchto přijímačů je firma Tipa spol. s.r.o. z Opavy.

GoSAT GS 7060HDi získal certifikát Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace 1.5. Zařadil se tak mezi první přístroje, které prošly certifikačním procesem již podle této nové specifikace, která přináší řadu novinek, které si dále popíšeme.

Přijímač je primárně určen pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu operátora Skylink. Přístroj je také možné použít pro příjem satelitní služby freeSAT od firmy UPC DTH. GoSAT GS 7060HDi umožňuje příjem jak SD, tak HD kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení až 1920x1080p.


obrázek

▲ Obr č. 2 - GoSAT GS 7060HDi: Pohled z boku

Pomocí USB portu lze k přijímači připojit externí pevný disk nebo flash disk a uskutečnit tak nahrávání oblíbeného programu. Přístroj umožňuje nahrávat dva HD (SD) programy současně a třetí HD (SD) program z téže frekvence sledovat. Takováto funkce je u jednotunerového přijímače s vestavěným dekodérem Irdeto velmi nadstandardní a výrobce si musel opatřit patřičnou licenci.

Přijímač GoSAT GS 7060HDi má také některé multimediální funkce. Je vybaven několika aplikacemi jako Youtube, RSS čtečkou zpráv a informacemi o počasí. K dispozici je funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).

Jako všechny přijímače Skylink Ready, tak i tento přijímač je vybaven funkcí FastScan, která nám umožňuje automatické dolaďování programů satelitního operátora Skylink. Divák se nemusí o nic starat a má vždy k dispozici aktuální nabídku programů. Přijímač splňuje také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je pod 1W.


obrázek

▲ Obr č. 3 - GoSAT GS 7060HDi: Zadní panel

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Rozměry přijímače jsou pouhých 200 x 42 x 123 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a čtyřmístný display v červeném provedení. Čtečku karet vestavěného dekodéru IRDETO nalezneme z boku přijímače.

Na zadním panelu nacházíme vstup satelitního tuneru (výstup chybí), USB port, S/PDIF konektor optický, tři cinch konektory analogového AV výstupu pro připojení k starším CRT TV a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Dále je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je také pěkný český a slovenský návod k obsluze, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - GoSAT GS 7060HDi: Dálkové ovládání

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední firmware 1.00, se kterým byl přijímači udělen certifikát Skylink Ready. Menu je graficky velmi povedené a je podobné modelu GoSAT GS 7056HDi, navíc se zde objevili některé položky, které jednak souvisí s novou podobou technické specifikace 1.5 pro Skylink Ready přijímače nebo chtěl dovozce některé funkce přidat. Ale to si vše podrobně popíšeme dále. Menu je k dispozici v češtině, slovenštině, angličtině, maďarštině a němčině.


obrázek

▲ Obr č. 5 - GoSAT GS 7060HDi: Seznam kanálů

Hardware přijímače je naprosto odlišný od svého předchůdce modelu GoSAT GS 7056HDi, používá se procesor Broadcom BCM7362, zdrojová část již není součástí přijímače, používá se externí napáječ 12V/2A. Výrobce byl spolu s dovozcem postaven před nelehký úkol, odladit software tak, aby splňoval nové požadavky Skylinku.

Ihned na začátku musím říci, že jsem přijímač podrobil docela náročnému testování a musím říci, že přijímač si vedl opravdu výtečně. Technická specifikace 1.5 je přísnější než ty předchozí a vyžaduje po přijímači, aby splňoval řadu nových kritérií.


obrázek

▲ Obr č. 6 - GoSAT GS 7060HDi: Informace o pořadu

V úvodním průvodci je jedna významná změna, přijímač si automaticky zjišťuje parametry tzv. domovského transpondéru, ze kterého se vysílají data FastScanu a OTA (aktualizace softwaru přes satelit). Dříve byly parametry tohoto transpondéru napevno zadány v softwaru přijímače.

Protože však provozovatel Skylinku firma M7 Group může do budoucna parametry tohoto transpondéru změnit (a je to velmi pravděpodobné v souvislosti s ukončením vysílání SD/MPEG-2 programů příští rok) je v technické specifikaci 1.5 uveden nový povinný požadavek, aby software přijímače si takovýto transpondér dokázal nalézt automaticky.


obrázek

▲ Obr č. 7 - GoSAT GS 7060HDi: Hlavní menu

O této skutečnosti byli informování s dostatečným časovým předstihem všichni dovozci satelitních přijímačů, aby zajistili pro své dosavadní přístroje s certifikátem Skylink Ready nový software, který bude podporovat automatické hledání domovského transpondéru. Pokud dojde je změně domovského transpondéru, tak přijímače Skylink Ready s dosavadním softwarem ztratí možnost aktualizovat programy pomocí FastScan funkce.

Dovozce satelitních přijímačů GoSAT vždy věnoval velké úsilí softwarové podpoře pro svoje přijímače. Takže i pro předchozí model GoSAT GS 7056HDi se již nový firmware připravuje. Bohužel ne každý dovozce/výrobce se věnuje stejně softwarové podpoře pro svoje výrobky. Někde skončí softwarová podpora i dříve než vyjede přijímač z pásu výrobního závodu.

Ale vraťme se k testovanému přijímači. Ten umožňuje uložit do paměti max. 6000 programů. Samozřejmostí je vybavení funkcí AutoDiseqC, tedy přijímač si ihned v úvodním průvodci automaticky zjistí, zda máte příjem i z jiných družic, které přepínáte pomocí příkazů DiseqC.


obrázek

▲ Obr č. 8 - GoSAT GS 7060HDi: Průvodce EPG

Stále platí dle technické specifikace, že programy naladěné pomocí funkce FastScan nelze editovat, tedy přesouvat nebo mazat. Proto má přijímač k dispozici 8 favoritních (oblíbených) seznamů. Do každého seznamu můžeme uložit až 200 programů a libovolně si je setřídit podle svého uvážení. Každý favoritní seznam můžete přejmenovat.

V návodu k obsluze se neudává v jakém rozsahu symbolových rychlostí SR má tuner přijímače pracovat. Experimentální metodou jsem zjistil plný rozsah ladění SR 1-45 Msym/s a to při obou normách DVB-S i DVB-S2/QPSK+8PSK. To mě velmi příjemně překvapilo, mnohé mnohem dražší přístroje tohle nedokážou.

Takže jsem hravě naladil i pakety s extrémně vysokou symbolovou rychlostí jako třeba ruský paket MTS na satelitu ABS-2 na pozici 75° východně. Přijímači však chybí podpora azbuky, ale myslím, že u Skylink Ready přístroje by tohle málokdo očekával. Také libovolné SCPC programy naladil přijímač bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 9 - GoSAT GS 7060HDi: Menu Instalace - Výběr satelitu

Funkci FastScan lze v menu přijímače také vypnout, od tohoto okamžiku je vše ve vašich rukou. Nyní vám přijímač nabízí dvě další funkce. Jednak je to funkce DCM - dynamická aktualizace kanálů. Tato funkce zajistí, že se vám budou všechny nové programy automaticky dolaďovat nakonec seznamu programů, ale pozor, budou se dolaďovat úplně všechny programy i mimo nabídku Skylink, tedy programy určené pro jiné satelitní operátory často kódované.

Druhou možností je použít funkci „Skylink update“ –Skylink aktualizace. Tato funkce vám jednorázově proladí všechny frekvence co Skylink používá a automaticky najde i nové (!) frekvence, pokud by je Skylink začal používat.


obrázek

▲ Obr č. 10 - GoSAT GS 7060HDi: Menu Instalace - Úprava transpondéru

To je docela zajímavá volba, nicméně se nezbavíte naladění „nechtěných“ kanálů pro jiné operátory. Takže je na uživateli jakou možnost zvolí. Osobně volím zapnutí FastScan a vytvoření favoritního listu. Při změně parametrů vysílání nějakého programu se vše automaticky projeví i ve favoritním listu, kde mám jen ty programy, co potřebuji a seřazené podle sebe.

Samozřejmě, že si ručně můžete doladit naprosto cokoliv a to z jakékoliv družice. Seznam transpondérů lze u každé družice editovat, lze změnit i název družice nebo přidat úplně novou. Vyhledávání je velmi rychlé. Rychlost přepínání programů je cca 2-3 sec. Přijímač má plnou podporu protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS).


obrázek

▲ Obr č. 11 - GoSAT GS 7060HDi: Menu Instalace - Vyhledávání

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem v informačním proužku, indikace v procentech chybí. Úroveň kvality signálu v procentech v přijímači také najdete, ale až v menu instalace.

Dálkové ovládání padne pěkně do ruky, tlačítka se dobře mačkají, směrovost dálkového ovládání je příjemně široká. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, tak jako titulky. Nově zde naleznete funkci „audio decription“ (zvukový komentář pro nevidomé), to je povinný požadavek podle technické specifikace 1.5. GoSAT GS 7060HDi se tak stává jedním z prvních satelitních přijímačů, co podporuje tuto funkci pro naše nevidomé spoluobčany.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext, který se zobrazuje téměř na plnou obrazovku, čitelnost je tak vynikající. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech.


obrázek

▲ Obr č. 12 - GoSAT GS 7060HDi: Menu Možnosti - Dětský zámek

Přijímač má i podporu některých multimédií. Jedná se o formáty MKV, AVI, MP4 a MOV. Z audio formátů podporuje přehrávání souborů MP3. Obrázky ve formátu JPEG se zobrazují ve správném poměru (pouze na HDMI výstupu) a načítání je překvapivě velmi rychlé, zvládne zobrazit obrázky i ve velkém rozlišení.

Samozřejmě, že přehrání konkrétného souboru, záleží na tom, z jakých kodeků byl soubor vytvořen. Přijímač neumí přehrát audio DTS. K dispozici je také funkci ZOOM – přiblížení obrazu. Z multimediálních aplikací jmenujme přístup na Youtube, RSS čtečka a Počasí. Tyto aplikace se mohou s následujícími softwary změnit. Jediné co by se mohlo přijímači vytknut je absence HbbTV – hybridní televizní vysílání.

Přehrávání videí na Youtube je bezproblémové, opět mě příjemně překvapila svižnost přijímače. Přijímač automaticky posune hodiny s příchodem letního času, není třeba žádný zásah uživatele. V softwaru přijímače najdete spoustu vylepšení, které usnadňují obsluhu přijímače. Např. přijímač si pamatuje, kde jste byly v jednotlivých menu naposledy, časovač je možné spustit přímo z info lišty programu apod.


obrázek

▲ Obr č. 13 - GoSAT GS 7060HDi: Menu Možnosti - OSD nastavení

Můžete nastavit rychlý start přijímače (výchozí nastavení) nebo aby přijímač při vypnutí přešel do úsporného režimu se spotřebou pod 1W. Aktualizaci řídícího softwaru přijímače bude možné provést přes satelit Astra 3B (funkce OTA) pokud bude nový software vysílán. Aktualizaci bude možné provést také pomocí USB portu.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Irdeto

Přijímač má vestavěný certifikovaný dekodér Irdeto. Vyzkoušel jsem ICE/Irdeto karty všech CZ/SK operátorů, tedy karty Skylink, freeSAT, RTVS a Volná telka. Se všemi kartami pracoval přijímač naprosto bez potíží.

V tomto menu se můžeme přesvědčit, zda je karta správně vložena, je zde možné zobrazit stav oprávnění na jednotlivé služby na kartě, které máte předplaceny. Nechybí zde ani poštovní schránka, kam operátor může zasílat uživateli některá sdělení. Naleznete zde i funkci rodičovská kontrola dekódovací karty.


obrázek

▲ Obr č. 14 - GoSAT GS 7060HDi: Menu Možnosti - A/V nastavení

Rodičovská kontrola na hodnotu 18 let je nastavena v systému Irdeto na všech erotických kanálech Skylinku (kromě programu Leo TV). Pokud však chceme, aby na naší dekódovací kartě byla rodičovská kontrola funkční, musíme si nejprve na ní vytvořit nějaké uživatelské profily, kterým jsou přiděleny uživatelské piny. Poté můžeme sledovat erotické programy Skylinku pouze po vložení master pinu nebo uživatelského pinu (pro věk 18 let) na kartě.

Vůbec rodičovský zámek doznal větších změn, které vyplívají z přísnějších podmínek technické specifikace 1.5, které musí povinně přijímač splňovat. Stručně se dá napsat, že rodičovská ochrana je nyní tří úrovňová. První úroveň jsem popsal výše, další úrovně jsou aktivace rodičovského zámku podle data věku u pořadu v EPG a aktivace rodičovského zámku podle názvu kanálu (je v něm „18+“, všechny erotické kanály M7 takto označuje).

Osobně nejsem příznivec takovýchto restrikcí, nicméně je to ve výchozím stavu vypnuto, kromě prvního stupně – tedy ochrany, která je dána v samotném systému Irdeto, ale podmínkou fungování všech těchto stupňů rodičovského zámku je vytvoření uživatelských profilů na dekódovací kartě.


obrázek

▲ Obr č. 15 - GoSAT GS 7060HDi: Menu - Rodičovská kontrola (Irdeto CA Status)

EPG

Elektronický programový průvodce je zde dobře a přehledně zpracován. Programy je možné zobrazit ve dvou režimech. V prvním režimu vidíme EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu. Druhý režim zobrazuje klasickou mřížku, ve které se nám ukazuje 9 programů s pořady v časové ose.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu (přepínání je tlačítky šipka vlevo a vpravo). Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s externím pevným diskem

K přijímači jsem připojil osvědčený pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený přímo z přijímače. Formátování v samotném přijímači proběhlo bez problémů. Při formátování jste přijímačem vyzváni, abyste si zvolili velikost části disku, která bude sloužit pro nahrávky a velikost, která bude pro multimédia.

Část disku určená pro nahrávky se naformátuje linuxovým systémem EXT3, část disku určená pro multimédia se naformátuje systémem NTFS, je to z důvodu snadného kopírování multimediálních souborů z PC na tento disk.

Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové. Pokud chcete používat flash disk doporučuji nějaký typ s vysokou rychlostí zápisu. Jak už jsem uvedl na začátku, přijímač umožňuje dva HD (SD) programy současně nahrávat a zároveň třetí HD (SD) program sledovat nebo si pustit nějaký záznam z HDD. Omezeni jste pouze na jednu frekvenci, protože se jedná o jednotunerový přístroj.

Nahrávky jsou z licenčních důvodů daných Irdetem z kódovaných programů šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. na jiném přijímači stejné značky nebo v PC. Záznam obsahuje také všechny vysílané zvukové stopy, titulky, podrobné informace o pořadu a teletext data. Pro přímý přístup na disk je k dispozici na dálkovém ovládání speciální tlačítko.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x a 16x. Zpomalené převíjení je v rychlostech ½, ¼ a 1/8. V záznamech lze vytvářet záložky a skákat po záložkách. Elegantní je také „rychlopřesun“ pomocí tlačítek šipka vlevo a vpravo na časové ose. Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv).

Na rozdíl od předchůdce modelu GoSAT GS 7056HDi u toho přijímače se master pin karty při prvním vložení ukládá do paměti přijímače. Takže už nemusíme master pin zadávat při každém spuštění nahrávání u pořadů s věkovým omezením v EPG, to bylo jistě velmi otravné.


obrázek

▲ Obr č. 16 - GoSAT GS 7060HDi: Poštovní schránka

Pokud nahráváme z programů, které jsou v EPG označeny nějakou věkovou úrovní (např. 12 let) bude nahrávka automaticky uložena na disku pod pinem (master pin nebo uživatelský pin) dekódovací karty. Pro její přehrávání je tedy nutné vždy nejprve zadat pin. Pokud na kartě nemáme vytvořeny žádné uživatelské profily, musíme zadávat master pin karty. Trvalé odemčení takového záznamu nelze provést.

Označení některých pořadů věkovou úrovní v EPG používají v satelitní platformě Skylink nejen erotické stanice, ale i např. slovenská televize STV1 a STV2. U satelitního operátora UPC je v nabídce freeSAT velmi mnoho programů, kde jsou v EPG pořady věkově označeny.

Pokud tedy nechcete mít „pohádku“ nebo „soutěžní pořad“ na disku pod rodičovským zámkem doporučuji nejprve, než začnete nahrávat tuto funkci deaktivovat a to v menu „Nastavení PVR“, položka „Zámek PVR“ nastavit na hodnotu „Vyp“.

Srovnání s přijímačem GoSAT GS 7056HDi

Jak už jsem uvedl výše, představený přijímač GoSAT GS 7060HDi je hardwarově odlišný od svého předchůdce modelu GS 7056HDi. Díky novému výkonnému hardware můžeme používat funkce jako audio popis pro nevidomé, který by u staršího modelu nebylo možné implementovat. Vizuálně je rozdíl zřetelný, nový model GS 7060HDi je mnohem menší, protože je napájen z externího napájecího adaptéru.

Chybí konektor SCART, ale stále zůstávají tři cinch konektory analogového AV výstupu pro připojení ke starším CRT TV. Operační systém u GoSAT GS 7060HDi je již Linux, proto i disk se formátuje v systému EXT3, nicméně si můžete disk rozdělit na dva oddíly, kde druhý oddíl je určený pro multimédia a formát je NTFS.

GoSAT GS 7060HDi se bude používat také s dotovanými sety Skylinku, kde se karty párují s přijímačem po dobu závazku u Skylinku. Po odparování karty s přijímačem GoSAT GS 7056HDi již nebylo možné nahrávky na disku přehrát, u nového modelu GS 7060HDi již záznamy přehrát je možné.

Favoritní list měl u GoSATu GS 7056HDi kapacitu maximálně 128 programů, u GoSATu GS 7060HDi je to již 200 programů a navíc lze displej v pohotovostním stavu vypnout. A rozdílů bychom našli jistě ještě více, některé jsem již uvedl výše v textu.


obrázek

▲ Obr č. 17 - GoSAT GS 7060HDi: PVR záznamy

Závěr

GoSAT GS 7060HDi je perfektně odladěný Full HD satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto a s certifikací Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace. Bezproblémově pracuje se všemi ICE/Irdeto kartami CZ/SK satelitních operátorů Skylink, freeSAT, RTVS a Volná telka.

Tento přijímač vyniká svojí stabilitou, jednoduchou obsluhou a perfektním obrazem. Přístroj umožňuje na externí disk dva HD (SD) programy nahrávat a zároveň třetí HD (SD) program sledovat z téže frekvence. Přijímače GoSAT se těší díky dovozci těchto přístrojů výborné softwarové podpoře.

Pokud si přijímač zaregistrujete na webu www.gosat.cz, získáváte záruku na 3 roky.



Závěrem bych rád poděkoval za vynikající spolupráci při testování přístroje firmě Tipa spol. s.r.o., která mi přijímač zapůjčila a také technikům firmy E4C Group s.r.o., která zajišťuje technické zázemí pro satelitního operátora Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 18 - GoSAT GS 7060HDi: Informace o systému

Doporučená maloobchodní cena: 2990,- CZK s DPH

Tento satelitní přijímač je možné zakoupit na e-shopu dovozce zde.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články