Quantcast

DI-WAY IRD-4000HD - satelitní přijímač s certifikací Skylink Ready

| Tisk

Mezi jedním z prvních satelitních přijímačů, které získaly certifikát Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace 1.5 se zařadil také nový výrobek korejské firmy Crenova Multimedia a to satelitní přijímač DI-WAY IRD-4000HD. Jedná se o jedno tunerový Full HD satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto.


obrázek

▲ Obr č. 1 - DI-WAY IRD-4000HD: Přední panel

Díky dovozci těchto přijímačů firmě Sapro, s.r.o. z Třince máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit. Přijímač je předurčen pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu, primárně nabídky satelitního operátora Skylink. Lze ho také použít pro příjem nabídky freeSAT společnosti UPC DTH. Srdcem přijímače je moderní procesor STiH 237, paměť DRAM DDR 3 / 2Gbit, Flash (NOR) 128 Mbit.

Přístroj umožňuje příjem SD a HD kanálů vysílaných v normách DVB-S a DVB-S2 v kompresích MPEG-2 a MPEG-4/H.264. DI-WAY IRD-4000HD pracuje ve vysokém rozlišení až 1920x1080p. Přijímač má dva USB porty, ke kterým můžeme připojit externí pevný disk nebo flash disk a uskutečnit tak nahrávání oblíbeného programu. Můžeme nahrávat jeden HD (SD) program a na druhý HD (SD) program z téže frekvence se dívat.


obrázek

▲ Obr č. 2 - DI-WAY IRD-4000HD: Zadní panel

Protože má přijímač certifikaci Skylink Ready, tak je vybaven funkcí FastScan, která nám umožňuje automatické dolaďování programů satelitního operátora Skylink. Divák se nemusí již o nic starat a má vždy k dispozici aktuální nabídku programů Skylink.

DI-WAY IRD-4000HD má k dispozici také vybrané multimediální funkce jako je např. příjem internetových rádií. Nechybí ani funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).

Přijímač splňuje také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je pod 1W. Přístroj je napájen pomocí externího zdroje 12V, zařízení je tedy možné použít pro kempink, do karavanů, TIR, na chatách apod.


obrázek

▲ Obr č. 3 - DI-WAY IRD-4000HD: Dálkové ovládání

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s malými rozměry 195 x 40 x 145 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače, čtyřmístný display a dvě stavové diody. Pod odklopným víčkem nacházíme čtečku integrovaného dekodéru IRDETO a jeden USB 2.0 port.

Na zadním panelu nacházíme dva F konektory (vstup a výstup satelitního tuneru), SPDIF konektor optický, tři cinch konektory analogového AV výstupu pro připojení k starším CRT TV a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Dále je zde HDMI konektor ve verzi 1.3 pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a jeden USB 2.0 port.

Součástí balení je také český návod k obsluze, 3x cinch kabel a napájecí adaptér 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - DI-WAY IRD-4000HD: Informační lišta

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware verze 5.5.1:034 z 24.9 2015. Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Vzhled menu je obdobný jako u předchozích přijímačů firmy Crenova Multimedia. Struktura menu je přehledná a reakce přijímače na povely jsou slušné.

Při prvním spuštění přijímače se objeví úvodní průvodce, který je zpracován v souladu s nejnovější technickou specifikací 1.5 satelitního operátora Skylink. K dispozici je tak funkce AutoDiseqC pro automatické vyhledání družic, pokud máte příjem z více satelitů pomocí DiseqC přepínače. Tuto funkci však zde nelze vypnout a nastavit si družice manuálně.


obrázek

▲ Obr č. 5 - DI-WAY IRD-4000HD: Seznam programů

V úvodním průvodci jste dotázání pro jakého operátora se má spustit funkce rychlého vyhledání programů FastScan, jsou zde všichni operátoři provozovaní firmou M7 Group S.A. Volíme Skylink a „Seznam kanálů pro Česko“ nebo „Seznam kanálů pro Slovensko“. Nakonec si přijímač automaticky zjistí frekvenci tzv. domovského transpondéru, ze které je FastScan vysílán, což je jedna z nejvýznamnějších novinek technické specifikace 1.5.

Snad jen připomenu, že pokud dojde je změně tzv. domovského transpondéru (což M7 Group jistě udělá v souvislosti s ukončením vysílání v SD/MPEG-2, které je naplánováno na příští rok), tak dosavadní přijímače Skylink Ready, které byly certifikovány podle dřívějších technických specifikací, ztratí možnost aktualizovat programy pomocí funkce FastScan.


obrázek

▲ Obr č. 6 - DI-WAY IRD-4000HD: EPG programů

Proto byli všichni výrobci a dovozci těchto satelitních přijímačů vyzvání Skylinkem, aby si zajistili pro svoje výrobky nový software s podporou automatického hledání domovského transpondéru. Neustále aktualizovaný seznam certifikovaných přijímačů podle technické specifikace 1.5 naleznete vždy na webu Skylinku zde.

Přijímač je dle návodu k obsluze schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S, hodnota pro normu DVB-S2/8PSK + QPSK v návodu není uvedena. Z tohoto důvodu jsem se rozhodnul praktickými testy zjistit, jaký je skutečný rozsah symbolových rychlostí pro obě normy. S potěšením mohu konstatovat, že přijímač naladí úplně vše, tedy rozsah SR je 1-45 Msym/s v obou normách DVB-S i DVB-S2 (8PSK + QPSK).


obrázek

▲ Obr č. 7 - DI-WAY IRD-4000HD: EPG vybrané stanice

Takže jsem hravě naladil i pakety s extrémně vysokou symbolovou rychlostí jako třeba ruský paket MTS na satelitu ABS-2 na pozici 75° východně. Také libovolné scpc programy naladil přijímač bez problémů, zde mě překvapila vysoká rychlost při přepínání mezi těmito programy.


obrázek

▲ Obr č. 8 - DI-WAY IRD-4000HD: EPG - informace o pořadu

Přijímač má k dispozici 8 favoritních (oblíbených) seznamů. Podle technické specifikace nelze kanály naladěné pomocí funkce FastScan editovat, tedy mazat ani posouvat. Tato skutečnost je často předmětem neoprávněné kritiky M7/Skylinku. Z technického hlediska to bohužel nejde jinak udělat, pokud chceme, abychom měli vždy aktualizovaný seznam programů operátora. Zahraniční operátoři to mají úplně stejně. Proto jsou zde k dispozici favoritní seznamy, kde si můžeme programy mazat nebo přeskládat jak chceme.

V použitém softwaru je drobná chyba při editaci favoritních programů, která umožňuje pouze mazání nikoliv přesun programů. Rovněž není možné přejmenovat favoritní seznam, pokud máte menu v češtině. Dovozce je o tomto informován a plánuje nápravu s příštím softwarem.


obrázek

▲ Obr č. 9 - DI-WAY IRD-4000HD: Hlavní menu - Nastavení uživatele

Seznam transpondérů družic lze libovolně editovat, transpondéry lze mazat nebo přidávat. Funkci FastScan lze také deaktivovat. Od tohoto okamžiku můžete editovat hlavní seznam programů bez omezení, ale ztrácíte možnost automatické aktualizace programů.

V menu přijímače je k dispozici funkce DCM – dynamická aktualizace kanálů. Tato funkce automatického dolaďování kanálů má tu nevýhodu, že dolaďuje úplně všechny kanály ze všech transpondérů, kde se vysílají programy Skylinku, tedy i ty které nejsou určeny pro CZ/SK region.

Rychlost přepínání programů byla standardní, cca 3 sec mezi kódovanými programy. Obraz i zvuk je velmi dobrý. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 programů. Samozřejmostí je podpora protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS).


obrázek

▲ Obr č. 10 - DI-WAY IRD-4000HD: Manuální hledání satelitů

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech. S dálkovým ovládáním jsem byl velmi spokojen, je lehké, dobře padne do ruky a tlačítka se dobře mačkají. Směrovost ovládání sice není nějak extra široká, ale přesto je dostatečná.

Zvuková stopa i titulky se ukládají na danou předvolbu. Nelze uložit levý nebo pravý audio kanál na předvolbu. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku bez diakritiky na velkých písmenech. V menu přijímače nově naleznete funkci „audio decription“ (zvukový komentář pro nevidomé), to je povinný požadavek podle technické specifikace 1.5.

Přijímač umožňuje přehrávat také některé multimediální soubory, jejich přesná specifikace není výrobcem uvedena. Bez problémů jsem přehrál formáty mp4 a trp. S testovanými soubory mkv a avi měl přijímač problémy. Z audio formátů podporuje přehrávání souborů MP3. Přijímač neumí přehrát audio DTS. Obrázky ve formátu JPEG se zobrazují ve správném poměru (pouze na HDMI výstupu).

K dispozici je přehrávání internetových rádií, to funguje zcela bez problémů, příslušný seznam rádií si můžete editovat a tak i přidávat nová internetová rádia. Přijímač nemá k dispozici funkci HbbTV – hybridní televizní vysílání.

Aktualizaci řídícího softwaru bude možné provést pomocí USB portu nebo přes satelit Astra 3B (funkce OTA) pokud bude nový software vysílán. V menu přijímače můžete nastavit rychlý start přijímače, nebo aby přijímač při vypnutí přešel do úsporného režimu (výchozí nastavení) se spotřebou pod 1W. Doba bootování přijímače z úsporného režimu je poměrně dlouhá (cca 70 sekund).


obrázek

▲ Obr č. 11 - DI-WAY IRD-4000HD: Editace seznamu transpondérů

Spolupráce s vestavěným dekodérem Irdeto

Přijímač má vestavěný certifikovaný dekodér Irdeto. Vyzkoušel jsem ICE/Irdeto karty všech CZ/SK operátorů, tedy karty Skylink, freeSAT, RTVS a Volná telka. Se všemi kartami pracoval přijímač naprosto bez potíží.

V menu přijímače najdeme položku označenou jako „Irdeto CA status“. Zde se můžeme přesvědčit, zda je karta správně vložena, je možné zobrazit stav služeb na dekódovací kartě, které máte předplaceny.

Nechybí zde ani poštovní schránka, kam operátor může zasílat uživateli některá sdělení. Je zde k dispozici také rodičovský zámek, který lze použít u všech erotických programů Skylinku (kromě Leo TV). Ke zprovoznění rodičovského zámku je nutné si nejprve na dekódovací kartě založit tzv. uživatelské profily, kterým jsou přiděleny uživatelské piny. Pak již bez znalosti pinu nemůžeme sledovat erotické programy Skylinku. Je nutné vložit master pin karty nebo uživatelský pin (pro věk 18 let) na kartě.


obrázek

▲ Obr č. 12 - DI-WAY IRD-4000HD: Skylink - Fast Scan Nastavení

EPG

Elektronický programový průvodce je zde přehledně zpracován. Programy je možné zobrazit ve dvou režimech. V prvním režimu „Multi EPG“ vidíme klasickou mřížku s deseti programy najednou a zobrazenými události v časové ose. Druhý režim nám zobrazuje události jediného programu na více dní dopředu.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu včetně upozornění věkové klasifikace pořadu, pokud je vysílána. Podrobné informace o pořadu se zobrazovaly korektně. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s externím pevným diskem

Jak jsem již uvedl v úvodu, přijímač umožňuje jeden HD (SD) program nahrávat a zároveň druhý HD (SD) program sledovat. Podmínkou je, že oba programy musí být z jednoho transpondéru (frekvence). Pro nahrávání doporučuji nějaký flash disk s vekou rychlostí zápisu, testovaný byl Kingston DTR3.0 G2 s kapacitou 32GB.


obrázek

▲ Obr č. 13 - DI-WAY IRD-4000HD: Irdeto Rodičovský zámek

Přijímač si disk formátuje souborovým systémem FAT32, jiný formát přijímač neakceptuje. Poté jsem vyzkoušel připojit můj osvědčený pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený přímo z přijímače. Ten však přijímač zformátovat nezvládnul a vždy zamrznul. Nepomohlo ani formátování v PC. Kompatibilitu disku s přijímačem je nutné si vždy vyzkoušet, žádný výrobce negarantuje funkčnost všech disků.

Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové. Nahrávání bylo signalizováno na displeji nápisem „REC“ a v levém horním rohu obrazovky červeným kolečkem, které však svítilo po celou dobu nahrávání, což si výrobce podle mého názoru mohl odpustit. Obdobná signalizace na obrazovce je při přehrávání záznamů.


obrázek

▲ Obr č. 14 - DI-WAY IRD-4000HD: Poštovní schránka

Pokud nahráváme z programů, které jsou v EPG nějak věkové omezeny (např. od 15 let) bude nahrávka automaticky uložena na disku pod pinem (master pin nebo uživatelský pin) dekódovací karty. Pro její přehrávání je tedy nutné vždy nejprve zadat pin. Pokud na kartě nemáme vytvořeny žádné uživatelské profily, musíme zadávat master pin karty. Trvalé odemčení takového záznamu nelze provést.

V satelitní platformě Skylink se můžeme s věkovým omezením setkat nejen u erotických stanic, ale i u dalších programů. Hodně pořadů mají věkově omezeno v EPG programy slovenské veřejnoprávní televize RTVS. Ale s hodnotou 18 roků v EPG se můžete setkat i u některých pořadů stanic skupiny Nova nebo Prima. Bohužel v menu přijímače výrobce nezakomponoval možnost vypnutí automatického zamykání nahrávek na disku.


obrázek

▲ Obr č. 15 - DI-WAY IRD-4000HD: Záznamy pořadů

Za velkou výhodu považuji, že přijímač má dva USB porty, jeden na předním panelu a druhý na zadním panelu přijímače. Velmi to usnadňuje manipulaci s disky a uživatel si může vybrat, který port chce právě využívat. Pro přímý přístup na disk je k dispozici na dálkovém ovládání speciální tlačítko, takže se nemusíte složitě procházet přes menu.

Nahrávky z kódovaných programů jsou z licenčních důvodů daných Irdetem šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. na jiném přijímači stejné značky nebo v PC. Nahrávky z nekódovaných programů mohou být nešifrované, to zaleží čistě na výrobci přijímače, v tom případě jsou také šifrované.

Záznam obsahuje všechny vysílané zvukové stopy a titulky. Podrobné informace o pořadu bohužel nejsou uloženy společně se záznamem, tak jako teletextová data. Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x a 16x. Zpomalené převíjení není k dispozici. V záznamech nelze vytvářet záložky, ale přijímač si pamatuje, ve kterém místě jste přehrávání záznamu ukončili. Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv).


obrázek

▲ Obr č. 16 - DI-WAY IRD-4000HD: Příjem internetových rádií

Závěr

DI-WAY IRD-4000HD je jednoduchý Full HD satelitní přijímač s certifikací Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace Skylinku pro nenáročné uživatele. Vestavěný dekodér Irdeto pracuje s kartami Skylink, freeSAT, RTVS a Volná telka.

Přijímač umožňuje jeden HD (SD) program nahrávat a zároveň druhý HD (SD) program sledovat, pokud je ze stejné frekvence. Z multimediálních funkcí může zaujmout přehrávání internetových rádií.



Dovozce těchto přijímačů firma Sapro, s.r.o., která také zajišťuje záruční servis značky DI-WAY, nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu zde. Přijímač je možné zakoupit i prostřednictvím sítě spolupracujících e-shopů.


obrázek

▲ Obr č. 17 - DI-WAY IRD-4000HD: Informace o systému

Závěrem bych rád poděkoval firmě Sapro, s.r.o. za zapůjčení přijímače a technikům firmy E4C Group s.r.o., která zajišťuje technické zázemí pro satelitního operátora Skylink, za vynikající spolupráci při testování přístroje.

Doporučená maloobchodní cena: 2429,- CZK s DPH.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články