Quantcast

TechniSat Digit ISIO STC 4K - vynikající obraz v Ultra HD kvalitě

| Tisk

Německá firma TechniSat Digital GmbH přichází na náš trh s horkou novinkou v podobě Ultra HD (UHD) přijímače Digit ISIO STC. Server parabola.cz se opět stává prvním odborným webem u nás, který čtenářům přináší exkluzivní podrobnou recenzi tohoto přijímače.


obrázek
▲ Obr č. 1 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, přední panel

TechniSat Digit ISIO STC je multi tunerový přijímač, který umožňuje příjem obou norem DVB-S i DVB-S2 a je schopen zpracovávat SD, HD a UHD signály v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově v kompresi HEVC/H.265. Přijímač pracuje v Ultra HD rozlišení 2160p (tzv. 4K) a umožňuje upscaling (přepočítání obrazu) SD/HD programů do rozlišení 4K.


obrázek
▲ Obr č. 2 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, zadní panel

V přijímači jsou vestavěny dva satelitní tunery a jeden dvojitý hybridní tuner. Hybridní tuner umožňuje příjem digitální pozemní televize v normě DVB-T/T2 a také příjem digitálního kabelového vysílání v normě DVB-C. Protože přijímač podporuje kompresi HEVC/H.265, která se má u nás v budoucnu v DVB-T2 vysílání používat, budete již připraveni pro tento způsob vysílání.


obrázek
▲ Obr č. 3 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, dálkové ovládání

Pomocí USB 3.0 portu lze k přijímači připojit externí pevný disk nebo flash disk a uskutečnit tak nahrávání oblíbených pořadů. Přístroj umožňuje nahrávat také na SD/MMC kartu nebo na síťové úložiště.

Ethernet je k dispozici o rychlost 1 Gbps, navíc je v přijímači vestavěný i WI-FI adaptér dle normy 802.11n s rychlostí do 300 MBit/s. Přijímač má vestavěný dekodér Conax/Nagravision a navíc je k dispozici jeden CI+ slot pro vložení libovolných dekódovacích modulů.


obrázek
▲ Obr č. 4 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, pohled pod kapotu

Nechybí zde ani podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV a funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Tak jako předchozí přijímačů TechniSat z řady ISIO, tak i tento přijímač má podporu multimediálních funkcí a propracovanou komunikaci s chytrými telefony či tablety.

Najdete zde i funkci FastScan, která umožňuje automatické ladění programů satelitního operátora Skylink. Přijímač splňuje také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je pod 0,5W.


obrázek
▲ Obr č. 5 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, informační proužek

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém nebo stříbrném provedení. Překvapí docela malými rozměry, ty jsou 286 x 155 x 46 mm (Š x H x V). Přednímu panelu dominuje pěkný VFD Matrix display, který nám zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače. Dále zde najdete tlačítka pro základní obsluhu přijímače.

Pod odklopným víčkem (otvírá se zleva doprava) nacházíme jeden USB 3.0 port a čtečku SD/MMC karet. Čtečku vestavěného dekodéru Conax/Nagravision ani CI+ slot zde nehledejte, ty se totiž nachází netradičně na zadním panelu přijímače.


obrázek
▲ Obr č. 6 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, EPG pořadu


obrázek
▲ Obr č. 7 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, seznam programů

Zde jsou také dva F konektory označené jako LNB 1 a LNB 2 (vstupy satelitních tunerů), IEC konektor (vstup hybridního tuneru), SCART konektor úplně chybí, zůstaly zde dva analogové audio cinch výstupní konektory, dále nacházíme optický a koaxiální S/PDIF konektor a jeden port USB 3.0.

V neposlední řadě je zde HDMI konektor tentokráte již ve verzi 2.0 pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí ani síťové rozhraní Ethernet 1 Gbit/s a konektor pro připojení napájecího zdroje. V přijímači je integrována WI-FI karta dle standardu IEEE 802.11n pro bezdrátové připojení. Anténa pro WI-FI kartu je umístěna na bocích zadního panelu přijímače.


obrázek
▲ Obr č. 8 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, FastScan Česko

Součástí balení je také manuál v němčině a češtině, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/3A.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední tovární firmware 2.68.0.2 (3083).
Příznivce této značky jistě potěší, že vzhled menu zůstává stejný a i funkce z řady ISIO se prakticky nemění. Úvodní průvodce má implementovánu funkce FastScan pro rychlé vyhledání nabídky satelitního operátora Skylink. Nicméně je na zákazníkovi, zda vůbec tuto funkci využije. V úvodním průvodci je možnost volby tuto funkci zakázat.

Implementace funkce FastScan v tomto přístroji není úplně ideální. Při každém spuštění přijímače přijímač ladí tabulku programů FastScan znovu, i když k žádné změně tabulky na straně Skylinku nedošlo. Nicméně to nemá na nic vliv, pouze naběhnutí přijímače je o něco pomalejší.


obrázek
▲ Obr č. 9 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, seznam stanic

Takto naladěné programy však není možné editovat a jsou uloženy ve zvláštním oblíbeném seznamu „Skylink Česko“. Pokud si ručně doladíte nějaký program, musíte si dát pozor, v jakém seznamu jste právě přepnuti. Pokud byste něco doladili do seznamu „Skylink Česko“, tak po vypnutí a opětovném zapnutí přijímače o to přijdete, protože bude tento seznam přepsán tabulkou programů FastScan.


obrázek
▲ Obr č. 10 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, uspořádání seznamu TV

Chování přijímače se změní, pokud používáte hybridní tuner. Jakmile jsem naladil programy z pozemního digitálního vysílání, tak automatické přepisování tabulky FastScan při každém startu přijímače již bylo minulostí. To bylo sice fajn, protože při zapnutém rychlém startu přijímač naběhnul prakticky okamžitě, ale tabulku FastScan nelze nijak aktualizovat. Pokud chcete obnovit její činnost, musíte provést tovární nastavení přijímače, což je dost nepraktické.

Navíc pokud Skylink změní parametry tzv. domovského transpondéru, ze kterého je FastScan vysílán, tato funkce přestane u přijímače pracovat. Snad jen připomenu, že u Skylink Ready přijímačů certifikovaných podle nejnovější technické specifikace Skylinku 1.5 probíhá automatická detekce domovského transpondéru při startu přijímače. V tomto případě bude muset být vydán továrnou nový software.


obrázek
▲ Obr č. 11 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, vyhledávání programů

Nově naladěné programy se bez problémů ladí do hlavního seznamu programů, zde můžete programy mazat, přidávat a měnit jejich pořadí podle libosti. Přijímač má být schopen dle návodu k obsluze vyhledat kanály v normě DVB-S i DVB-S2 v rozsahu symbolových rychlostí SR 2-45 Msym/s.

Praktickými testy jsem ověřoval tento rozsah ladění SR a s potěšením mohu konstatovat, že skutečnost je ještě lepší. Přijímač byl schopen vyhledat programy v plném rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK +8PSK).


obrázek
▲ Obr č. 12 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, konfigurace antény

Vysoké hodnoty symbolových rychlostí SR se dobře testují na družici ABS-2 na pozici 75° východně, kde používá ruský telekomunikační operátor MTS maximální symbolovou rychlost co je dle normy DVB-S2 možná a to 45 Msym/s. Ladění proběhlo bleskově.

Citlivost/selektivita satelitního tuneru je vynikající, což je jistě také příjemné, testováno na programech BBC na pozici 28,2° východně. Rovněž příjem v C pásmu přijímači nečinil žádné problémy. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál.


obrázek
▲ Obr č. 13 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, manuální vyhledávání programů

Přijímač má vestavěný i OSD teletext s pamětí na 1000 stran. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, bohužel bez diakritiky na velkých písmenech. Titulky nelze uložit na předvolbu, nicméně v menu lze aktivovat výchozí položku pro titulky na češtinu.

Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 10000 televizních a radiových programů. Přepínání kanálů je do cca 2-3 sec.

Kvalita obrazu a zvuku je excelentní, v tomhle je prostě TechniSat výborný. Samozřejmě obraz Ultra HD programů je excelentní i na běžném Full HD LCD TV. Přijímač umožňuje upscalování SD/HD programů do rozlišení 4K. Na TV UHD je to dokonalost sama, i SD programy získají mnohem lepší obraz díky upscalingu přístroje na 2160p.


obrázek
▲ Obr č. 14 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, informace o transpondéru

Z běžných programů v Ultra UD kvalitě byl v době testu k dispozici dokumentární kanál Insight TV, módní kanál Fashion TV, reklamní kanál PEARL TV a program FunBox 4K společnosti SPI. Ostatní programy jsou jen promo smyčky. UHD nabízí až 4x více detailů než HD, takže je opravdu na co se dívat.

Na výstupu HDMI si můžete nastavit rozlišení, jaké potřebujete např. 1080i nebo 1080p pro Full HD TV. Samozřejmě pokud nechcete degradovat kvalitu obrazu z Ultra HD (4K) vysílání, tak musíte vlastnit 4K televizor a rozlišení nastavit na 2160p. Ale jak jsem uvedl výše, i na běžném LCD TV je obrázek jako víno.

Komprese HVEC/H.265 se ovšem nemusí používat jen u UHD programů, jak by si čtenáři mohli myslet. Lze ji použít i u SD a HD programů. Pěkný příklad byl v době testování přístroje k dispozici na družici Eutelsat 70B na pozici 70.5° východně. Na transpondéru 11294 H satelitního operátora Horizon Teleports se vysílá řada asijských SD programů v kompresi HVEC/H.265. Přijímač dokázal tyto programy korektně zobrazit.


obrázek
▲ Obr č. 15 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, parametry přijímané stanice

Síla a kvalita signálu je u přijímačů TechniSat zobrazována proužkovým ukazatelem a v decibelech a nechybí ani možnost zobrazení podrobných technických parametrů vysílaného programu. Dálkové ovládání se používá shodné jako u předchozích přijímačů řady ISIO a jeho směrovost je velmi široká.

K dispozici je webový prohlížeč i speciální Youtube přehrávač, který se chová tak, jako byste ho obsluhovali na PC. Hybridní televizní vysílání HbbTV jsem odzkoušel na programech České televize a na řadě německých kanálů. Obsluha je docela svižná. Funkci HbbTV by mělo jit úplně deaktivovat v menu přijímače, tato funkce však u přístroje zatím nefunguje.

Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3. Přístroj umožňuje přehrávat soubory typu avi, mov, xvid, mkv, m2ts, ts a mp4. Zvládá i video soubory typu wmv. DivX přijímač nepodporuje, tak jako DTS audio, to by si musel TechniSat zakoupit příslušné licence. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.


obrázek
▲ Obr č. 16 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, nastavení záznamových médií

Rovněž bez trhání jsem přehrál i testovací videa s vysokým datovým tokem.
Funkce PIP (obraz v obraze) pracuje v režimu 2 x HD, 2 x SD, 1 x SD a 1 x HD, 1 x UHD a 1 x HD (SD). Není možné pouze zobrazit dva UHD kanály současně, zde přijímač napíše hlášení na obrazovce, že tento režim není podporován.

Samozřejmostí je možnost aktivace UPnP/DLNA media serveru. Takto jsem se dostal na sdílené složky v mém PC, odezva byla velmi dobrá. V menu přístroje najdete i dvě aplikace určené pro komunikace s chytrým telefonem nebo tabletem.

Přes server TechniSatu zvaný ISIO Live, se dostanete také k rádio stanicím na internetu a do řady dalších video a audio databází. Samozřejmě ne vše je funkční i s ohledem na geoblokaci u některých materiálů.
Funkce „watchmi“ je již tradiční u přijímačů řady ISIO. Pomocí této funkce se dostanete k řadě internetových streamů z různých databází.


obrázek
▲ Obr č. 17 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, nahrané pořady

Nesmím opomenout integrovanou WI-FI kartu, ale také na možnost podpory Bluetooth standardu. Stačí jen k přijímači připojit TechniSat Bluetooth adaptér a již můžete s přijímačem komunikovat pomocí vhodného chytrého telefonu či tabletu. Škoda jen, že na zadním panelu přijímače je pouze jeden USB 3.0 port, to je docela málo.

Přijímač umožňuje provést zálohu systému a obnovení systému z takto vytvořené zálohy. Zálohují se tak nejenom naladěné programy, ale i všechna nastavení v menu přijímače.

Procesor přijímače je osazen masivním chladičem, aktivní ventilátor není k dispozici, vše je řešeno pasivní cestou. Ventilační otvory jsou umístěny na horní i spodní straně přijímače.


obrázek
▲ Obr č. 18 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, správa filmů

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI+ slotem

Přijímač má vestavěný kombinovaný dekodér Conax/Nagravision. V Německu se používá Conax pro službu MTV Unlimited. Samozřejmě lze použít i polskou kartu TNK (telewizja na karte). Do dekodéru lze také vložit kartu Nagravision německé platformy HD+.

Na tomto místě bych rád upozornil na přijímač TechniSat Digit ISIO STC+, tento model TechniSatu, který má oproti tomuto testovanému modelu navíc v názvu „+“ je nabízen pouze v Německu. Přijímače jsou téměř shodné. Rozdíl je pouze v tom, že u verze „+“ je součástí balení navíc dekódovací karta HD+ a na této kartě je promo 6 měsíců sledování platformy HD+ zdarma po vložení do přijímače.

Co mně trochu zaskočilo je, že nelze použít starší německé karty HD+ verze HD01 a HD02. Přijímač akceptuje pouze nové karty verze HD03, HD03a, HD04 a HD04a. Vůbec platforma HD+ má celou řadu omezení na kterou by si asi zákazníci Skylinku těžko zvykali. To, že si něco nahrajete z platformy HD+ ještě neznamená, že si to také můžeme přehrát, kolikrát chcete nebo třeba si „dovolit“ převíjet záznam a přeskakovat reklamy. Pokud to německý zákazník chce, tak za tyto „služby“ musí také zaplatit.

Ale vraťme se zpět k testovanému přijímači. Přístroj má k dispozici jeden CI+ slot pro vložení CI/CI+ dekódovacích modulů. Úspěšně jsem otestoval dekódovací moduly Technisat TechniCryt IR CI+ a Neotion DUAL Irdeto. V modulech jsem měl vloženu dekódovací kartu M7 Irdeto Skylink a poté jsem vyzkoušel také kartu ICE Irdeto freeSAT. Dekódování programů z nabídky Skylink i freeSAT bylo zcela bez závad.

To, že zde výrobce použil pouze jeden CI+ slot má jednu výhodu a jednu nevýhodu. Výhodou je, že samostatný modul se nemá s čím „hádat“, prostě funguje tak jak má.


obrázek
▲ Obr č. 19 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, střih záznamu

No a nevýhoda je už nasnadě, multi tunerové přijímače TechniSat potřebují pro současné dekódování dvou programů dva dekódovací moduly a dvě dekódovací karty. To je právě případ, když nahráváte ze dvou kódovaných programů z různých frekvencí (transpondérů), např. ČT1 HD a Prima HD z nabídky operátora Skylink.

Pro tento případ je v menu přijímače funkce „Dodatečné dekódování CI“. Ve výchozím stavu je vypnuta. Tato funkce má umožňovat, že budete moci používat pouze jeden dekódovací modul a nahrávat ze dvou libovolných programů současně, ale nahrávky jsou prakticky vždy v zakódovaném tvaru, na rozdíl od situace, kdy používáte dva moduly a pak nahrávky jsou vždy v dekódovaném stavu. Co to znamená?

Zakódované nahrávky je třeba co nejdříve dekódovat nebo o ně můžete přijít. Satelitní operátoři Skylink a freeSAT z bezpečnostních důvodů často mění tzv. operační klíče v systému Irdeto a pak je použití metody dodatečného dekódování čistá loterie.

Protože je v přijímači použito rozhraní CI+ 1.3, rozhodnul jsem se otestovat můj dekódovací modul Viaccess Aston Minisat HD Easy s vloženou dekódovací kartou Fransat. Nabídka francouzské satelitní televize Fransat je šířena prostřednictvím družice Atlantic Bird 5 West A na pozici 5° západně.

Modul umožňuje automaticky naladit kompletní nabídku programů Fransat právě pokud je vložen do rozhraní CI+ 1.3. S potěšením mohu konstatovat, že se tak stalo a dekódování programů bylo zcela bez potíží.


obrázek
▲ Obr č. 20 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, ukázka z příjmu SD kanálu v HEVC

EPG

Elektronický programový průvodce byl a je v podání firmy TechniSat vynikající. K dispozici je zobrazovací režim s několika programy a událostmi na časové ose, tak i režim kdy je zobrazen jediný program a události na několik dnů dopředu.

Tyto EPG data přijímač dokáže uložit do paměti (funkce tzv. programový deník), stačí jen tuto funkci načasovat. Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech Skylink zobrazovaly v pořádku. Výjimkou jsou pouze programy slovenské televize STV1 (HD) a STV2 (HD), kde přijímač nedokáže správně zobrazovat informace zde vysílané. Na programech freeSAT společnosti UPC DTH se podrobné informace o pořadech zobrazovaly v pořádku.

Se zobrazením azbuky v EPG na ruských kanálech NTV+ a Trikolor TV jsem nebyl příliš spokojen. Na některých kanálech azbuku zvládnul, na jiných byla úplná deformace textu a to včetně názvu stanice.

V EPG lze také vyhledávat podle klíčového slova. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek
▲ Obr č. 21 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, UPnP

Spolupráce s externím pevným diskem

Do přijímače není možné zabudovat pevný disk. Nahrávání je možné na flash disk nebo externí pevný disk připojený do rozhraní USB 3.0. K dispozici jsou dva porty USB 3.0, jeden na předním a druhý na zadním panelu přijímače. Pro nahrávání jsem bez potíží používal starší pevný disk Western Digital My Passport 500 GB USB 2.0. Dále jsem pozitivně vyzkoušel rychlý flash disk Kingston DT R3.0 G2 32GB USB 3.0.

Nahrávání je možné také na SD/MMC kartu nebo na síťové úložiště (NAS). V menu přijímače si zvolíte výchozí úložiště pro nahrávání. Formátování disku probíhá v přijímači a je možné si vybrat ze široké škály formátovacích systémů FAT32, TSD, NTFS ,EXT3, HFS a HFS+.

Výrobce doporučuje používat pevný disk TechniSat Streamstore 24 1TB USB 3.0 .

Přijímač umožňuje jeden UHD (HD/SD) program nahrávat a druhý UHD (HD/SD) program sledovat nebo ho také nahrávat. To je maximum. Zde bych očekával, že alespoň by bylo možné navíc nahrávat z hybridního tuneru (tak jako to bylo u TechniCorderu ISIO STC) nicméně to už tento přijímač neumožňuje, limit je prostě dva programy pro současné nahrávání z libovolného tuneru.

Za určitých podmínek je tedy možné nahrávat dva kódované satelitní programy současně s omezením, viz výše.

Pro účely testování jsem použil osvědčený formát TSD, který se vždy používal u přijímačů značky TechniSat.
Zde je vše v pořádku. V případě formátu NTFS, EXT3, HFS a HFS+ není dostupná funkce stříhání nahrávek (přesněji řečeno, funkce stříhání přítomna je, ale nelze provádět střih).

obrázek
▲ Obr č. 22 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, iVysílání ČT

Přijímač nahrává pořady ve formátu TS, tedy transport stream, který obsahuje video, všechny audio kanály a data (teletext, titulky). Nahrávky lze bez problému přehrávat v PC, např. pomocí programu VLC.

K dispozici je také funkce Timeshift – nahrávání s časovým posunem. I tato funkce pracuje správně, aktivuje se stisknutím tlačítka pauza při sledování live programu, od této chvíle je pořad nahráván a můžete se v něm pohybovat dle libosti. Deaktivace Timeshiftu je tlačítkem Stop.


obrázek
▲ Obr č. 23 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, přehrávání videí YouTube

Převíjení záznamů je možné v rychlostech 4x, 16x , 64x a po 10 minutových skocích. V záznamech můžeme vytvářet záložky pro snadnější pozdější vyhledávání. K dispozici jsou také střihové funkce tak jako u ostatních přijímačů řady ISIO firmy TechniSat. Přijímač bez problémů zvládnul i střih UHD záznamů!

Závěr

TechniSat Digit ISO STC je zajímavý multi tunerový přijímač, který umožňuje příjem Ultra HD vysílání s kodekem HEVC/H.265. K dispozici jsou dva satelitní tunery a dvojitý hybridní tuner. Výhodou přijímače je jeho jednoduchá obsluha, stabilní chování a perfektní obraz a zvuk. Přijímač disponuje celou řadou funkcí jako je HbbTV, watchmi, youtube player, komunikace s chytrým telefonem nebo tabletem apod.


obrázek
▲ Obr č. 24 - TechniSat Digit ISIO STC 4K, portál ISIO live



Autorizovaný dovozce těchto přijímačů firma Omko Digital, a.s. nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenných prodejnách nebo prostřednictvím e-shopu v těchto variantách:

* TechniSat Digit ISIO STC, černý

* TechniSat Digit ISIO STC, stříbrný

Doporučená maloobchodní cena: 10990,- CZK s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články