Quantcast

Towercom: Multiplex na 11,836 GHz skončí

| Tisk

Společnost Towercom nebude od Nového roku provozovat svůj stávající satelitní DVB-S multiplex na kmitočtu 11,836 GHz na družici Astra 3B na pozici 23,5°E. Operátor bude poskytovat své služby klientům z jiných frekvencí.

"Vypínanie DVB-S transpondéru na frekvencii 11,836 GHz je dlhodobo plánované k 31.12.2016 a nebudeme ho využívať po tomto termíne," uvedl na dotaz webu Parabola.cz Michal Šuran, marketing manager ze společnosti Towercom.

"Vysielatelia sú o tomto kroku informovaní a určite budú informovať aj svojich divákov o týchto zmenách. Niektoré zmeny sa už udiali napríklad presun vysielania okruhov Slovenského rozhlasu alebo TV8 HD a zvyšné budú nasledovať," vysvětluje Michal Šuran.

Konec pronájmu transpondéru na satelitu Astra 3B s frekvencí 11,836 GHz připadá na období konce distribuce slovenských programů v klasickém SD rozlišení. K 31.12.2016 skončí v SD programy slovenského veřejnoprávního vysílatele RTVS (Jednotka, Dvojka) a též komerčních broadcasterů TV Markíza, TV JOJ a JOJ PLUS. Právě tyto programy se vysílají na vypínané frekvenci.

Towercom provozuje na pozici 23,5°E také vlastní DVB-S2 platformu na kmitočtu 12,363 GHz, pol. V, SR 29500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK. Ta obsahuje programy Jednotka HD, Dvojka HD, TV Barrandov HD, Kino Barrandov HD, Barrandov HD, TV8 HD (TV Osem HD), Noe TV, Šlágr TV, ČT1 a ČT2. Programy ČT1 a ČT2 jsou poskytovány zákazníkům platformy Plustelka, stejně tak i kanály Jednotka HD a Dvojka HD. Ty jsou dostupné i klientům karet RTVS a zákazníkům Skylinku. Pro Skylink se vysílají i HD stanice skupiny Barrandov.

Pro své zákazníky Towercom se využívá i část DVB-S multiplexu na kmitočtu 12,168 GHz, pol. V. Firma zde šíří programy Barrandov Plus, Barrandov Muzika, TV LUX a WAU.

Na vypínané frekvenci 11,836 GHz jsou již zajištěny náhradní distribuce všech programů, s výjimkou slovenské zpravodajské televize TA3. Ta by měla začít vysílat ve vysokém rozlišení (HDTV) a pravděpodobně se brzy objeví na kmitočtu 12,363 GHz, pol. V.

V současné době DVB-S platforma Towercomu na frekvenci 11,836 GHz obsahuje následující programy:

televizní služby:

- Jednotka (STV1)
- Dvojka (STV2)
- TV JOJ
- JOJ PLUS
- TV Markíza
- TA3
- TV Barrandov
- Kino Barrandov
- TV8



rozhlasové služby:

- Anténa Rock
- Rádio 7
- Rocková republika
- Jemné melodie Sever
- Jemné melodie Východ
- Jemné melodie Západ

redakce





Reklama




Vybrané články