Quantcast

HbbTV služby chystají kanály TV Barrandov a Šlágr TV

| Tisk

logo České Radiokomunikace (CRA) spouštějí HbbTV funkcionalitu pro další televizní programy. HbbTV služby nabídnou kanály TV Barrandov a Šlágr TV. Zatím je u těchto kanálů zapnutý příznak HbbTV technologie. Televize ale plánují spustit služby do komerčního provozu. Informovala společnost CRA.

HbbTV příznak se zatím vysílá u kanálů Barrandov a Šlágr TV jen v pozemním vysílání (DVB-T) v multiplexech 2 a 3. Na satelitu Astra 3B příznak u stanic Barrandov a Šlágr TV není.

Služby HbbTV od CRA již využívá např. FTV Prima nebo TV Óčko. CRA nadále intenzivně pracují na rozvoji HbbTV služeb – posledním důležitým milníkem je možnost využití časové synchronizace s televizním vysíláním s přesností v řádu desetin sekundy.

Hybridní vysílání HbbTV propojuje svět klasické lineární televize s internetem a pomalu se stává součástí nabídky řady televizních stanic. HbbTV podporují chytré televize a nové typy televizních přijímačů. V rámci certifikace CRA pro DVB-T2 by měly veškeré televize, které budou připraveny na novou generaci digitálního vysílání, podporovat HbbTV služby. Kromě dalších služeb pro diváky – například možnost sledování jiných pořadů v rámci internetového vysílání, sledování pořadů z TV archivu, zpravodajství a informací o počasí, přináší HbbTV výhody i pro samotné poskytovatele televizního vysílání a inzerenty.



CRA, jako poskytovatel infrastruktury, nabízejí televizním stanicím vlastní službu HbbTV managera, který umožňuje kompletní řízení HbbTV prostoru, včetně přidávání HbbTV aplikací, nastavování vzhledu rozcestníku, ale i řízení zobrazování „červeného tlačítka“ na televizní obrazovce. Ve spojení s přesnou časovou synchronizací s televizním vysíláním se jedná o unikátní vlastnost služby CRA HbbTV Manager, která umožňuje zobrazení brandovaného červeného tlačítka např. v rámci reklamy konkrétního zadavatele nebo v definovaný okamžik televizního vysílání.

Podle aktuálních dat z výzkumu Digimonitor – Televize, vysílání, preference obyvatel 2016, využívá televize připojené k internetu přibližně jedna třetina dotazovaných, jedná se zejména o mladší diváky. Připojení k internetu ale umožňuje TV přijímač zhruba poloviny tázaných, 17 % z nich internet prostřednictvím TV nevyužívá. Smart funkce nebo HbbTV funkce využívá 35 % dotazovaných mužů a 25 % žen. Narůstá také význam služeb nelineárního TV obsahu – přes 60 % populace využívá služby televizních archivů.

redakce





Reklama




Vybrané články